Episodios

 • Mål är viktiga för att skapa en gemensam riktning för såväl företag som marknadsteam och de är helt avgörande för att kunna arbeta datadrivet.

  Men alla som varit med och tagit fram mål vet att processen kan vara allt annat än enkel. Jag bjöd därför in Jesper Åström igen för att gå igenom hur man sätter bättre mål och hur man tar fram rätt KPI:er.


  Att ta fram och definiera mål är svårt. Inte minst marknadsmål.

  Det som verkar som en enkel övning övergår lätt i diskussion om allt från vad som är ett bra mål till hur man ska mäta det och vilka aktiviteter, kampanjer eller projekt som ska genomföras. Och det gäller i allra högsta grad inom marknadsarbetet.

  Därför var det så intressant att få prata med Jesper som har lång erfarenhet av att sätta mål och arbeta datadrivet. Och han håller även workshops i just målsättning och att sätta mål.

  Om gästen
  Jesper Åström är en digital taktiker och en av Sveriges främsta experter på growth marketing som bland annat har varit med och skapat ett flertal framgångsrika byråer. Och som konsult har han arbetat med företag, varumärken och lanseringar över hela världen.

  Med start i januari 2022 så går Jesper in som growth marketing lead på solenergibolaget Svea Solar. Vid sidan av uppdrag så delar han även mängder med intressant innehåll kring marknadsföring och har även startat Facebook-gruppen Growth Hackers Sweden.

  Längre ner hittar du länkar till några av hans projekt och innehåll. Och där hittar du även en länk till avsnitt 49 då vi pratade digital taktik.

  Om avsnittet
  Vi startar avsnittet med att Jesper förklarar varför det är så viktigt att sätta mål, både generellt och inom marknadsföring. Jesper berättar sedan vad som kännetecknar ett bra mål och hur man kommer fram till ett sådant.

  Han går efter det igenom de olika delar ett mål består av och vad det finns för olika system och metoder för att arbeta med mål. Jesper tar oss sedan igenom den process han rekommenderar för att ta fram mål och KPI:er.

  Och vad som är viktigt när det kommer till mätning och uppföljning.

  Du får dessutom höra:

  Varför mål ska vara mänskliga och beskrivna i vanligt språk
  Vikten av att sätta rätt typ av KPI:er för att lyckas
  Och varför vi bör sätta färre men mer ambitiösa mål


  Jesper ger även mängder med exempel och förklarar hur man gör processen med att sätta mål enklare. Samt varför vi borde släppa fokuset på datum och kalendern.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet här nedan. Jesper har bland annat samlat ihop ett antal resurser kring de olika system för målsättning som vi tog upp i avsnittet.

  Här nedan finns dessutom en grafik som visar hur mål och KPI:er hänger ihop. Och efter länkarna hittar du självklart också tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar
  Jesper Åström på LinkedIn
  Jespers YouTube-kanal
  Jespers webbsida
  Facebook-gruppen Growth Hackers Sweden

  What is an OKR? Definition and Examples (artikel)
  What Is A Balanced Scorecard? (artikel)
  OKRs and Balanced Scorecard: What's the difference? (artikel)
  Google Ventures workshop: Lean Analytics (video)
  How to write SMART goals (artikel)
  Hyper Island Toolbox (resurser)
  After Action Review* (artikel)
  * notering från Jesper. “Det här tycker jag är viktigare än själva målen.”
  Self Determination Theory* (artikel)
  * Kombinera med AAR.
  Brian Balfour: Building a Growth Machine / Growth Loops (video)  Tidsstämplar
  [4:40] Jesper inleder med att förklara varför det är så viktigt att sätta bra mål och vad som kännetecknar ett bra sådant. Han förklarar också varför tydliga mål och KPI:er är avgörande för att kunna arbeta datadrivet.

  [9:18] Vi igenom vad ett bra mål består av och hur mål och KPI:er hänger ihop. Jesper delar även ett antal exempel för att illustrera hur man kan tänka, inte minst för att hitta rätt typ av KPI:er.

  [14:41] Jesper ger sin syn kring olika system och metoder för att sätta och arbeta med mål.

 • När Fedja Porobic var med i avsnitt 61 och berättade om ett case kring paid social och framförallt Facebook Ads så var det många som lyssnade in.

  Avsnittet är ett av de mest lyssnade 2021 och Fedja berättade då om framgångarna med paid social för företaget Under Your Skin. Nu är han tillbaka igen för att prata specifikt om strategi och funnels för paid social.

  Och vad som krävs för att lyckas med annonsering i sociala kanaler.

  Den här gången pratar vi inte om ett case utan djupdyker i hur man skapar en effektiv strategi för paid social, och de viktigaste delarna i den. Men också hur man bygger upp funnels med olika faser och innehåll för att ta hand om både kall och varm trafik.

  Det får du höra i det här avsnittet och Fedja delar mängder med bra tips och guldkorn. Ett riktigt inspirerande avsnitt med mycket som du kan börja testa och implementera direkt.

  Om gästen
  Fedja Porobic är en growth hacker och e-handelsproffs med specialitet inom framförallt paid social och influencer marketing. Han har gedigen erfarenhet som konsult men har också drivit ett flertal egna e-handelssajter.

  Sedan ett år tillbaka så driver han growth-byrån Porobic Group som har växt i rekordfart och man har idag 30 anställda. Man satsar bland annat stort på innehållsskapande för sina samarbeten och paid social är en av de främsta områdena.

  Om avsnittet
  Vi inleder avsnittet med att prata om vad Fedja anser är viktigast för att lyckas med paid social och vi pratar om konceptet kring buckets som är viktigt att förstå. Fedja förklarar sedan hur han ser på strategi inom paid social och vad den bör innehålla.

  Och han lyfter vikten av att hela tiden testa allt från innehåll till format.

  Han berättar efter det om vad funnels är inom paid social, varför man ska arbeta med dem och vad det finns för huvudsakliga typer. Och vi fördjupar oss sedan i hur han går tillväga för att skapa en funnel och hur innehållet ser ut i de olika faserna.

  Du får dessutom höra:

  Varför det är så viktigt att fokusera på innehållet
  Vad som skiljer mellan olika plattformar och kanaler
  Och vikten av att lägg tid på research och analys


  Fedja delar även mängder med exempel och tips i avsnittet. Inte minst vad som är viktigast för att bli riktigt vass på paid social och funnels.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser och verktyg som nämns i avsnittet här nedan. Plus ett antal boktips från Fedja samt personer och taggar du borde följa på TikTok.

  Nedan hittar du även en grafik som de vilka inkluderingar och exkluderingar som han pratar om i avsnittet och rekommenderar i respektive fas i en funnel för paid social.

  Och efter länkarna hittar du självklart också tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar
  Fedja Porobic på LinkedIn
  Porobic Group webbsida
  Porobic Group på LinkedIn

  Under Your Skin: Storytelling i Facebook Ads med Fedja Porobic #61 (poddavsnitt)

  Flip the Funnel av Joseph Jaffe (bok) Adlibris Bokus

  David och Goliat av Malcolm Gladwell (bok) Adlibris Bokus


  Taggar och profiler att följa kring e-handel och marknadsföring på TikTok:

  @sellanythingonline
  @adleaks.com
  @jimmy_talbert
  @marketingmax

  #ecommercetips #ecommerce #Ecommercehacks #commerce #Shopify #Shopifyhacks #Shopifytips #paidsocial #facebookads  Tidsstämplar

  [3:45] Fedja börjar med att förklara om vad han anser är viktigast för att lyckas med paid social idag. Bland annat hur viktigt innehållet och det kreativa är i jämförelse med tekniken. Och vi pratar om hur man jobbar bra med de olika plattformarna och buckets.

  [6:26] Vi pratar vidare om vad konceptet kring buckets innebär för vår strategi och hur vi arbetar med paid social. Fedja pratar också om vikten av att använda plattformarnas AI och automatiska system för att optimera annonseringen.

  [9:28] Fedja berättar om hur han ser på strategi för paid social och vad den bör innehålla. Mycket fokus på contentstrategin och att göra grundlig research kring branschen,

 • ¿Faltan episodios?

  Pulsa aquí para actualizar resultados

 • Vad kännetecknar egentligen starka och väl fungerande marknadsteam, och vad är nycklarna till att bygga ett. Det och mycket mer djupdyker vi i det här avsnittet.

  För att bygga upp och leda ett marknadsteam är en stor utmaning. Med mig för att dela sina tankar och insikter kring ämnet har jag Björn Alberts från Arc och Curamando som har jobbat med frågorna under lång tid.

  Som marknadschef vilar ett stort ansvar på ens axlar att dels leverera bra resultat men också att skapa ett starkt marknadsteam med rätt mix av kompetenser.

  Man behöver ha koll på allt från hur man bygger upp teamet och sätter samman rätt kompetenser till att sätta upp tydliga mål som får alla att dra åt samma håll och skapa en vinnande kultur.

  Och som du kan läsa här nedan så är Björn helt rätt person att prata om det här då han har lång erfarenhet av både marknadsföring och att leda team samt gedigen erfarenhet som marknadschef.

  Han har dessutom lång erfarenhet av att arbeta med de här frågorna som konsult.

  Om gästen
  Björn Alberts är en marknadsförare och ledare med gedigen erfarenhet av både marknadsföring och affärsutveckling. Han är idag partner på Arc samt ledare och rådgivare på Curamando.

  Och han har arbetat med marknadsföring och internet sedan 1995 där han bland annat varit med och utvecklat en av Sveriges första internetbanker och en av de allra första apparna i Sverige.

  Björn har även erfarenhet av marknadschefsrollen från flertal bolag. Däribland från Volvo Ocean Race som är världens femte största sportevent där han var CMO och kommunikationschef.

  Om avsnittet
  Vi startar avsnittet med att prata om vad det finns för olika typer av marknadsteam och vad som kännetecknar ett bra sådant. Björn delar sedan sina tankar och insikter om vad som krävs för att bygga ett starkt marknadsteam.

  Och hur man startar den processen på ett bra sätt.

  Han berättar efter det om vilka roller och kompetenser som generellt behövs i ett modernt marknadsteam och ger sin syn på den ständiga frågan om specialister, generalister och t-profiler. Och hur man ska tänka kring byråer och externa partners.

  Du får dessutom höra vad Björn anser om:

  Hur man leder och styr marknadsteam effektivt
  Vad som krävs för att bli en bra marknadschef
  Och hur man växer och skalar upp sitt team

  Han delar med sig av mängder med bra tips och jag hoppas att du kommer bli lika inspirerad som jag blev.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet. Björn har dessutom lagt till ett antal boktips dig som vill bli en bättre marknadsförare och ledare.

  Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar
  Björn Alberts på LinkedIn
  Curamando webbsida
  Curamando på LinkedIn
  Arc webbsida
  Arc på LinkedIn

  Harvard Business Review (resurs/webbsida)

  The ONE thing av Gary Keller, Jay Papasan (bok) Adlibris Bokus
  Influence av Robert Cialdini (bok) Adlibris Bokus
  The Art of Learning av Josh Waitzkin (bok) Adlibris Bokus
  The Wisdom of Psychopaths av Dr Kevin Dutton (bok) Adlibris Bokus
  How to Be a Positive Leader av Jane Dutton, Gretchen Spreitzer (bok) Adlibris Bokus
  The Five Dysfunctions of a Team av Patrick M Lencioni (bok) Adlibris Bokus
  The Confidence Game av Maria Konnikova (bok) Adlibris Bokus
  Insanely Simple av Ken Segall (bok) Adlibris Bokus
  Purple Cow av Seth Godin (bok) Adlibris Bokus
  Inspired av Marty Cagan (bok) Adlibris Bokus
  Do More Faster av Brad Feld, David Cohen (bok) Adlibris Bokus
  Superbosses av Sydney Finkelstein (bok) Adlibris Bokus
  Beyond Measure av Margaret Heffernan (bok) Adlibris Bokus
  Originals av Adam Grant (bok) Adlibris Bokus
  It's not the Size of the Data av Koen Pauwels (bok) Amazon
  Cubed av Nikil Saval (bok) Adlibris Bokus
  The Coaching Habit av Michael Bungay Stanier (bok) Adlibris Bokus

  Tidsstämplar
  [3:33] Björn inleder med att prata om vad det finns för olika team och vad som kännetecknar dem. Och vad det är som påverkar mest hur marknadsteam ser ut...

 • Att skapa communities är en växande trend och allt fler företag väljer att bygga det kring sina varumärken, produkter eller tjänster.

  Det finns otaliga exempel på företag som har gjort det framgångsrikt. Men hur gör man det. För att lära mig mer om community-byggande så bjöd jag in Niklas Lohmann på svenska haaartland.

  Företag som Airbnb, Fitbit och Peloton har skapat starka communityn med miljontals medlemmar som är en stark tillgång och i flera fall en central del i företagens erbjudande.

  Men vad är en community egentligen och hur ska vi marknadsförare tänka kring det. Och vad är det företagen som lyckas har gemensamt. Det var några av frågorna och tankarna som jag hade när jag hörde av mig till Niklas.

  Niklas delar bland annat en briljant liknelse mellan att anordna en lyckad fest och att skapa ett framgångsrikt community.

  Om gästen
  Niklas Lohmann är serieentreprenör, vd och medgrundare till haaartland som utvecklar en egen community-plattform. Han har tidigare varit med och skapat ett antal tech startups och har en djup förståelse för communities.

  Han är dessutom en väl anlitad talare. Community-plattformen som haaartland utvecklar har som mål att hjälpa människor att skapa tillsammans med fokus på enkelhet och nordisk design.

  Om avsnittet
  Vi inleder avsnittet med att prata om den växande trenden kring att bygga community och vad en community är. Niklas förklarar sedan varför marknadsförare och företag ska bygga communities och när det är en bra strategi.

  Han går sedan efter det igenom hur man bör gå tillväga för att lägga rätt grund för sin community och hur man rent praktiskt bygger den. Vi pratar också om verktyg och plattformar samt hur man väljer rätt.

  Niklas delar under intervjun mängder av exempel på företag som byggt framgångsrika communities.

  Du får dessutom höra om:

  Fördelarna en community ger ett företag
  Skillnaden mellan audience och community
  Och hur man kickstartar en community


  Som om inte det vore nog så delar Niklas vad han anser är de främsta nycklarna till att skapa en framgångsrik community.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet. Niklas har dessutom lagt till ett antal extra länkar till bra artiklar och poddavsnitt om att skapa community.

  Samt alla exemplen som togs upp.

  Du hittar även en bild på community-mandalan här nedan. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar
  Niklas Lohmann på LinkedIn
  haaartlands webbsida
  haaartland på LinkedIn
  haaartland på Twitter

  Poddavsnitt från Niklas och haartlands podcast
  Product community - how use social media 'hooked model' to gamechange your product? (part 1 espresso principle) (poddavsnitt)
  Product community - adding the 2nd drop of espresso (community) (poddavsnitt)
  small business customer communities - what drives the hype? (poddavsnitt)

  Exempel
  Airbnb (marketplace community B2C)
  Fishbrain (social network B2C for fishing)
  Fitbit watch (B2C product)
  Miro (SAAS - managed)
  Notion (SAAS - user driven on reddit)
  Product Beats (private B2B expertise community)
  Salesforce (go-to-market community B2B)

  Artiklar
  Social strikes back - Andreessen Horowitz (artikel)
  Turn your Customers into Your Community - HBR (artikel)
  When Community Becomes Your Competitive Advantage - HBR (artikel)
  The Community Playbook for Founders - Flybridge (presentation)

  Personer
  Greg Isenberg (personer)
  Jeffrey Bussgang (personer)

  Här är en bild på haaartlands community-mandala:


  Tidsstämplar
  [3:26] Niklas ger sin syn trenden kring att som företag skapa communities och tar upp välkända företag som Airbnb, Salesforce och Fitbit. Och sen förklarar han vad ett community är och vad det finns för olika typer.

  [7:14] Vi pratar om fan communities och skillnaden mellan audience och community. Och Niklas ger sedan sin syn på skillnaden mellan community och forum samt varför den sociala feeden tog det till nästa nivå.

 • När man ska lansera en helt ny produkt, tjänst eller gå in på en ny marknad så behöver man en strategi för hur man ska lansera.

  En strategi för go-to-market. Tillsammans med growth hackern Eva Tael djupdyker jag i det här avsnittet i just vad go-to-market är, hur man tar fram en strategi för det och hur man lyckas med sin lansering.

  För hur gör man egentligen när man ska lansera något helt nytt.

  När man inte vet vilken marknad, målgrupp, kanaler, innehåll eller taktiker som kommer att fungera.

  Det här och mycket mer går vi igenom i det här avsnittet. Förhoppningsvis ger det dig en bra insikt i vad go-to-market är och hur man går från idé till tester och att skala upp.

  Om gästen
  Eva Tael är en growth hacker med lång erfarenhet från en rad olika roller och med kompetens inom allt från growth till PR och digital kommunikation. Och hon har inte minst varit involverad i många go-to-market-projekt.

  Hon jobbar idag som growth manager på Genero som är en growth marketing-byrå med kontor i både Helsingfors, Jakobstad och Stockholm. En byrå som idag har över 100 personer med allt från innehåll och design till teknik, strategi och growth.

  Om avsnittet
  Vi inleder avsnittet med att Eva förklarar vad go-to-market är och vad som skiljer det från det vanliga marknadsarbetet och marknadsplanen. Hon går sedan igenom ett antal olika typer av strategier för go-to-market och när de används.

  Eva berättar efter det om hur hennes process ser ut när hon tar sig an ett go-to-market-projekt och vilka faser det består av samt vilka kompetenser som bör vara med. Vi går även igenom ett konkret exempel för lansering på en ny marknad.

  Du får dessutom höra om:

  Vad en strategi för go-to-market innehåller
  Hur man vet att man är klar för att skala
  Och vilka olika typer av tester man gör


  Eva berättar också om vad hon anser är de främsta nycklarna för att lyckas med sin go-to-market och delar sina bästa tips för marknadsförare.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet här nedan. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar
  Eva Tael på LinkedIn
  Generos webbsida
  Genero på LinkedIn
  Genero på Facebook
  Genero på Instagram

  Hubspot casestudier (webbsida)
  Hubspot om go-to-market (artikel)
  Go To Market Podcast (podcast)
  Apple Podcasts | Spotify

  Market Finder by Google (verktyg)
  Google Trends (verktyg)
  Google Sökordsplaneraren (verktyg)

  Tidsstämplar
  [2:48] Eva börjar med att förklara vad go-to-market och vad som skiljer mellan go-to-market-strategin och det löpande marknadsarbetet och marknadsplanen. Och vad som skiljer mellan B2B och B2C samt vanliga misstag.

  [6:38] Vi pratar om några av de vanligaste strategierna för go-to-market och när man använder dessa. Allt från inbound marketing och sales enablement till account based marketing, demand generation och CAC.

  [11:01] Eva beskriver hur hennes go-to-market-process ser ut och vilka faser hon delar in den i. Bland annat hur man går från initial idé och inledande tester till lansering och skalning. Vi pratar också hur långt ett sånt här projekt bör vara.

  [14:16] Vi går igenom vilka kompetenser som Eva anser bör vara med i arbetet så att det inte blir ett marknadsprojekt. Framförallt att få med alla som har kundinsikter eller som påverkas av lanseringen samt fördelen med att ta komplettera med extern kompetens.

  [17:11] Eva går igenom ett mer konkret exempel för hur hon skulle gå tillväga om hon fick ett projekt där hon ska lansera på en ny marknad. Allt från nulägesanalys och inledande workshop till sammanställning och planering av tester.

  [21:56] Vi pratar Eva om vad hon anser att själva go-to-market-strategin bör innehåll, vad man bör mäta och vad som skiljer den från den inledande hypotesstrategin. Och går sedan vidare och pratar om hur hon använder själva strategin.

  [26:30] Eva förklarar hur hon tänker kring att bygga ut köpresa, köpflöde och funnels för go-to-market.

 • IT-företaget Orango och B2B-byrån Crescando började 2017 ett målmedvetet arbete med inbound marketing.

  Fyra år senare har arbetet blivit en stor framgång. Och i det här avsnittet berättar Emelie Hallberg på Orango och Malin Sjöman från Crescando om allt från hur man startade till de imponerande resultaten man har sett.

  Orango har under den här tiden bland gått från 50 till 1955 leads per år.

  Med en stark löpande innehållsproduktion har företaget även lyckats öka webbtrafiken med 700 procent och Orangos blogg har dessutom blivit utsedd till en av Sveriges bästa företagsbloggar tre år i rad.

  Emelie och Malin berättar också om hur inbound marketing-arbetet har förändrat organisationen och marknadsteamet.

  Om företaget och gästerna
  Orango är ett IT-företag som hjälper företag inom en rad olika branscher med affärssystem och andra IT-system. Företaget har idag omkring 250 anställda på sex orter runt om i Sverige och är sedan en tid tillbaka en del av Fellowmind.

  Emelie Hallberg är marketing manager på IT-företaget Orango. Hon ansvarar för Orangos inbound marketing och det säljdrivande marknadsarbetet för samtliga affärsområden.

  Malin Sjöman är VD, grundare och marknadsföringskonsult på B2B-byrån Crescando. En byrå som startade 2013 och som tidigt satsade på att arbeta med inbound marketing.

  Om avsnittet
  Vi startar avsnittet med att Emelie ger en sammanfattning av caset och vad det är man har gjort med inbound marketing. Emelie och Malin berättar sedan om hur de har arbetat tillsammans och hur projektet startades.

  De förklarar efter det hur man gick tillväga för att ta fram de kundresor som sedan varit centrala i inbound marketing-arbetet. Vi pratar också om det innehåll som har skapats och hur processen ser ut för att ta fram det.

  Samt hur man arbetar med distribution av innehålet.

  Du får dessutom höra:

  Hur man tänker kring leadsgenerering
  Exempel på hur en kundresa kan se ut
  Och självklart vilket resultat man har sett


  Emelie och Malin delar även sina bästa tips till marknadsförare och marknadschefer som vill göra en liknande resa med sitt innehållsarbete.

  Länkar
  Emelie Hallberg på LinkedIn
  Orangos webbsida
  Orango på LinkedIn

  Malin Sjöman på LinkedIn
  Crescandos webbsida

  Två exempel på populära guider från Orango:
  7 råd till e-handlare inför valet av nytt affärssystem
  Tre KPI:er du som ekonomichef måste ha koll på

  Innehåll och resurser från Crescando:
  E-bok om redaktionell planering och styrning
  Guide om inbound marketing
  E-bok om hur du kan ta fram personas för ditt content-arbete

  Tidsstämplar

  [3:17] Emelie börjar med att ge en överblick över vad man har gjort i inbound marketing-projektet som startades 2017. Malin berättar också hur Crescando kom in i projektet och deras roll.

  [7:01] Vi pratar om marknadsteamet på Orango och teamet på Crescando samt hur de har arbetat tillsammans. Emelie berättar också hur man har utvecklat marknadsteamet utefter lärdomar från arbetet samt hur olika avdelningar har involverats.

  [10:39] Malin förklarar hur projektet startades upp och vad som är viktigast i uppstarten. En process som inleds med en serie workshops internt med olika avdelningar för att sammanställa kundinsikter och som kompletteras med kundintervjuer.

  [13:20] Vi pratar om hur man startade arbetet med sina kundresor och hur man fokuserade på ett definierat kundsegment för att komma igång. Malin och Emelie berättar även om hur man gick vidare och utvecklade arbetet utefter insikter och la på fler allteftersom.

  [18:13] Emelie berättar om hur många kundresor Orango har idag och hur de har utvecklats över tid. Vi pratar sedan om hur man gör för att få från idé till färdig utarbetad kundresa och Malin presenterar en budskapsmodell och typer av innehåll.

  [22:52] Vi fortsätter att prata om vilka typer av innehåll som man har skapat och hur man har mappat det till kundresan. Emelie ger ett antal exempel på allt från blogginlägg till guider och webinars.

 • Marknadföringssteknologi eller martech blir en allt viktigare del inom marknadsföring och vårt arbete som marknadsförare.

  Det blir därför viktigt att ha en tydlig strategi för martech om man ska kunna bygga en väl fungerande sammansättning av verktyg, martech-stacken. Jag bjöd därför in marknadsföraren och martech-specialisten Niklas Nikolaidis.

  Och för att fråga om går det att bygga den perfekta martech-stacken.

  Då vilka verktyg, tjänster och plattformar man ska använda är en av de vanligaste frågorna så hoppas och tror jag att du kommer att gilla det här avsnittet. Inte minst modellen som Niklas berättar mer om och som du finner en bild på längre ner.

  Om gästen
  Niklas Nikolaidis är en marknadsförare, entreprenör och martech-specialist som de senaste 10 åren har byggt startups inom adtech och martech. Han har även en bakgrund som managementkonsult och konsult på Google.

  Senast kommer han från rollen som head of growth på fintechbolaget Zmarta. Niklas lanserade i början av 2021 företaget Stackbeam som är en plattform som hjälper marknadsförare att välja rätt marknadsföringsverktyg.

  Om avsnittet
  Vi börjar avsnittet med att prata om vad martech och martech-stack är. Samt om det går att bygga den perfekta martech-stacken. Han förklarar även vad han anser är de viktigaste delarna i en sådan och ger exempel för både B2B och B2C.

  Niklas går sedan igenom var man ska börja om man vill skapa en stark martech-stack och delarna som bör ingå i en martech-strategi. Vi pratar också om allt från hur man väljer rätt verktyg till hur man får till implementeringen.

  Du får dessutom höra om vad Niklas anser om:

  All-in-one-verktyg jämfört med best-of-breed
  Hur vi får ut maximalt av vår martech-stack
  Och hur GDPR och Screms II påverkar valet av verktyg


  Niklas berättar även om hur hans martech-stack ser ut på Stackbeam och vilka verktyg han tycker att du bör kolla in.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser och verktyg som nämns i avsnittet. Niklas har dessutom samlat ihop ett stort antal länkar för dig som vill fortsätta lära dig mer om martech efter avsnittet.

  Här nedan ser du en bild på modellen Niklas pratar om i avsnittet och här finns länken till Google Sheets-dokumentet som du kan använda för att strukturera upp din jämförelse av olika verktyg.

  Efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.  Länkar
  Niklas Nikolaidis på LinkedIn
  Stackbeams webbsida
  Stackbeam på LinkedIn

  Clearbit (verktyg)
  Albacross (verktyg)
  Leadoo (verktyg)
  Capiche.com (webbsida)
  Zapier (verktyg)
  Braze (verktyg)
  Customer.io (verktyg)
  Klaviyo (verktyg)
  Drip (verktyg)
  Hull (verktyg)
  Hello Goodbye (verktyg)

  Niklas och Stackbeams martech-stack:
  ActiveCampaign för marketing automation
  Segment för datainsamling och tracking
  Amplitude och Indicative för produktanalys och kundreseanalys
  Hubspot CRM för kunddata
  ClickUp för projekthantering
  Integromat för integration mellan verktyg
  Full Story för att se användarbeteende
  Google, Quora, LinkedIn och Twitter
  Go Squared för chat på webbsidan

  För dig som vill lära dig mer om martech så ger Niklas följande tips på resurser att kolla in i ordning som följer:

  Clearcodes blogg har fantastiska guider om martech. (blogg)
  E-boksserien “Little Black Book of” från Jounce Media om det digitala ekosystemet (e-böcker)
  Brandmaker nystartad blog + podd med olika martech-profiler. (blogg+podd)
  Subredditen Adops med mycket bakom-kulisserna om martech- och adtechbolag. (webbsida)
  Luma Partners blogg innehåller bra information om man vill förstå industrin och vad som driver allt inom media, martech och adtech. (blogg)
  Scott Brinkers blogg som myntade ordet “martech” är svår att undvika. (blogg)
  Svenska MKSE som drivs av Martin Edenström är bra för att följa den svenska martech-branschen. (webbsida)
  Podcasten Humans of Martech (podd)
  Podcasten The Marketing Automation Discussion (podd)

 • Det spås ofta att e-post ska dö. Men e-post har fortfarande en central roll i både våra digitala liv och i mediemixen för många marknadsförare.

  Och det kan vara en av våra mest kraftfulla och lönsamma kanaler. Men vad krävs för att lyckas med e-postmarknadsföring idag 2021 och hur kommer man igång på rätt sätt. Det och mycket mer pratar jag om med Sam Jahanfar på Rule.

  Trots att e-post kan vara en så kraftfull kanal så får den väldigt lite uppmärksamhet i Sverige om man jämför med andra digitala kanaler.

  Så jag bestämde mig för att fördjupa mig i e-postmarknadsföring tillsammans med Sam som har stenkoll på kanalen. Allt från att få tekniken på plats och en rad olika best practice till hur man börjar på rätt sätt och undviker vanliga fallgropar.

  Vi tar även upp hur iOS 15 och Apples Mail Privacy Protection påverkar e-postmarknadsföring framöver.

  Om gästen
  Sam Jahanfar är medgrundare och vd på Rule Communications, en av de ledande plattformarna i Sverige för digital kommunikation som grundades redan 2007. Rule hanterar idag allt från e-postmarknadsföring och marketing automation till sms-marknadsföring.

  Bland kunderna finns såväl e-handlare som myndigheter och storföretag. Sam har med snart 15 års erfarenhet av e-postmarknadsföring och digital kommunikation har en djup förståelse för e-post som kanal.

  Om avsnittet
  Vi inleder avsnittet med att Sam berättar var e-postmarknadsföring står 2021, varför kanalen får så lite uppmärksamhet i Sverige och om de senaste årens nyhetsbrevsvåg. Han berättar sedan om olika typer av e-postmarknadsföring.
  Och utmaningarna med att få ihop alla sina e-postflöden.

  Sam förklarar efter det vad han anser krävs för att lyckas med e-postmarknadsföring och vad de företag som är bäst gör. Vi pratar även om hur man säkerställer att e-posten inte hamnar i skräpposten och hur man underhåller sin lista väl.

  Du får dessutom höra:

  Hur man kommer igång på rätt sätt
  Vad vi borde mäta istället för öppningsfrekvens
  Och varför vi bör tänka i budskap istället för utskick


  Sam går även igenom vad iOS 15 innebär för e-postmarknadsföring i praktiken och hur vi marknadsförare bör tänka för att anpassa oss.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet + ett stort antal bra resurser för att lära sig mer om e-postmarknadsföring. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar
  Sam Jahanfar på LinkedIn
  Rule webbsida
  Rule Communication på LinkedIn
  Rule Communication på Facebook

  Litmus (resurs/verktyg)
  wiseTools-autetiseringstest (verktyg)
  Linkedin learning email marketing (kurs)
  Really Good Emails (inspiration)

  Innehåll från Rule
  Hyper-personalisering: nästa våg av personalisering (artikel)
  Artikelserie om leveranssäkerhet - Del 1 - SPF (artikel)
  Artikelserie om leveranssäkerhet - Del 2 - DKIM (artikel)
  Artikelserie om leveranssäkerhet - Del 3 - DMARC (artikel)
  De hetaste email designtrenderna just nu (artikel)
  De vanligaste misstagen inom emaildesign och hur du undviker dem (artikel)
  Design och övriga tips för att öka engagemang (artikel)
  En förbättrad kundupplevelse stärker varumärket (artikel)
  Amazons intåg i Sverige: Viktigt att äga sin kundbas och data (artikel)
  Medlemsvärvning via SMS (artikel)
  Rikta dina utskick rätt med hjälp av segmentering (artikel)
  iOS 15: Vad du som e-postmarknadsförare behöver veta om Apples uppdatering och Mail Privacy Protection (artikel)

  Nyhetsbrev om e-postmarknadsföring
  E-Mail Marketing Tipps (nyhetsbrev)
  Holistic Email Marketing (nyhetsbrev)
  emailmonday (nyhetsbrev)
  Litmus (nyhetsbrev)
  Intercom (nyhetsbrev)

  Tidsstämplar

  [3:20] Sam inleder med att ge sin syn på varför e-postmarknadsföring får ganska lite fokus idag. Och både möjligheter och utmaningarna kanalen står inför.

  [5:21] Vi fortsätter att prata om e-postmarknadsföringens roll 2021 och trenden kring nyhetsbrev i framförallt USA. Och Sam förklarar varför han inte tror att det nått til...

 • Den 26 april släpptes iOS 14.5 och med den en rad förändringar som har stor påverkan på digital marknadsföring.

  Men vad kan vi se att det innebär i praktiken och vilka kanaler och taktiker är det som påverkas. Det och mycket mer får du höra om i det här avsnittet med en trio från den digitala tillväxtbyrån Heep.

  Med mig har jag Magnus Lundin som är grundare samt Adrian Win och Rikard Arodén som båda är tillväxtspecialister med fokus på SEM respektive paid social.

  De ger med sina olika perspektiv en bra bild av vad uppdateringen innebär både strategiskt och rent taktiskt i olika kanaler.

  Och vad du måste göra såväl tekniskt som strategiskt om du inte redan har gjort det.

  Om företaget och gästerna

  Adrian Win är tillväxtspecialist och jobbar operativt primärt med SEM. Rikard Arodén har bakgrund från e-handel och är även han tillväxtspecialist med fokus på paid social och framförallt Facebook.

  Magnus Lundin är grundare av Heep och arbetar idag mycket med produktutveckling och ser till att man ligger långt fram inom teknik och innovation.

  Heep är en digital tillväxtbyrå i Stockholm och hjälper företag inom framförallt e-handel och b2b med att utveckla digitala tillväxtsystem. Det gör man genom att förstå kundresan bakom tillväxt och jobba med strategi, planering och digital exekvering. Man är idag drygt 20 personer.

  Om avsnittet

  Vi börjar avsnittet med att gå igenom vilka förändringarna i iOS 14.5 är, vad de innebär och när de implementerades. Adrian och Rikard går sedan vidare och förklarar vad de betyder för oss marknadsförare och digital marknadsföring i stort.

  De förklarar även vilken effekt de har sett hos deras kunder samt vad det innebär för olika kanaler och taktiker. Vi pratar också om vad vi behöver göra rent tekniskt för olika kanaler och taktiker. Och Magnus förklarar hur vi behöver tänka strategiskt framöver.

  Du får dessutom höra:

  Vad många marknadsförare missar
  Hur iOS 14.5 påverkar retargeting
  Och vikten av att nu följa best practice


  Magnus berättar även om iOS 15 och vad det kommer att innebära för digital marknadsföring när Apple även introducerar bland annat en VPN och blockerar pixlar i e-post.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet här nedan. Plus ett par länkar med information och best practice för olika kanaler. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar

  Magnus Lundin på LinkedIn
  Adrian Win på LinkedIn
  Rikard Arodén på LinkedIn
  Heeps webbsida

  Facebooks iOS 14-sida (resurs)
  Googles iOS 14-sida (resurs)
  LinkedIns iOS 14-sida (resurs)
  Apples iOS 14-sida (resurs)
  Apples iOS 15-sida (resurs)
  Google Analytics for Firebase och iOS 14.5 (resurs)

  Tidsstämplar

  [3:30] Adrian inleder med att berätta om de förändringar som introducerades i iOS 14.5 kring IDFA och ATT i april 2021. Bland annat vad det innebär nu när användare aktivt måste godkänna spårning i olika appar.

  [6:07] Vi pratar om hur stor påverkan iOS 14.5-uppdateringen får i Sverige och hur många som faktiskt godkänner spårning. Magnus fortsätter sedan och ger sin syn på hur bra koll svenska marknadsförare har på uppdateringarna och vad många missar.

  [8:52] Adrian fortsätter berätta vad det här innebär för marknadsförare och för digital marknadsföring i stort. Rikard går sedan vidare och berättar vad det innebär mer i detalj och ger exempel på vad det innebär för Facebook-annonsering.

  [12:03] Vi pratar om hur det påverkar Google Ads och andra kanaler där det också påverkar remarketing/retargeting till stor del och även attribuering. Adrian förklarar också vad det innebär för olika annonsformat.

  [17:08] Magnus förklarar hur komplext det är och vad många marknadsförare missförstår. Inte minst att det finns andra protokoll som begränsar på andra sätt. Han lyfter också att det är viktigt att inte överreagera.

  [19:52] Vi pratar om vilken konkret effekt som förändringarna har fått för de kunder och projekt som ...

 • Performance marketing-byrån AdRelevance började under 2019 arbeta med Söderkajak som är Sveriges ledande butik inom kajak och stand up paddleboard.

  Sedan dess har Söderkajak haft en stark tillväxt och Karl Lindberg från AdRelevance berättar i det här avsnittet om den resan och hur Google Ads har blivit den viktigaste försäljningskanalen.

  Eller vad sägs om att gå från 3,8 miljoner 2019 till att takta mot 35 miljoner i onlineförsäljning under 2021.

  Tittar man på Google Ads så har man ökat försäljningen med 446 procent jämfört med 2020 som var ett riktigt starkt år tack vare corona-effekten. Och man har under samma period förbättrat ROAS med 131 procent och ökat konverteringsgraden med 137 procent.

  Karl tar med oss på en genomgång över hur man gått tillväga för att nå de här resultaten och delar mängder med smarta tips för Google Ads och Google Shopping.

  Om företaget och gästen
  Söderkajak är Sveriges ledande butik och uthyrare inom kajak och stand up paddleboard med över 16 år i branschen. Man tillverkar och säljer dessutom det egna varumärket Seahawk of Sweden.

  Karl Lindberg är medgrundare till performance marketing-byrån AdRelevance som framförallt arbetar med mellanstora till stora e-handelskunder. Han syns ofta media med spaningar och rapporter inom Google Ads och Google Shopping.

  Om avsnittet
  Vi börjar med att prata om Söderkajak och hur uppdraget såg ut när Karl och AdRelevance började arbeta tillsammans med dem. Sedan går vi igenom vad de gör när de tar sig an ett nytt uppdrag och hur de gör sin inledande analys.

  Karl förklarar efter det hur man använde analysen för att lägga upp strategi och plan för projektet. Han berättar även om var man började arbetet och alla förändringar man har gjort i allt från produktflöde till kontostruktur och annonsering.

  Vi pratar självklart också om utfallet av allt arbete och de imponerande siffror som man lyckats uppnå.

  Du får dessutom höra om:

  Varför datavalidering är så viktigt
  Hur man rätt nivå för ROAS-mål
  Och varför du ska vara snabb med Googles nya funktioner


  Karl berättar även om deras smarta strategi för sökkampanjer och delar sina främsta tips för företag som vill utveckla sitt arbete med Google Ads och Google Shopping.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet här nedan. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar
  Karl Lindberg på LinkedIn
  AdRelevance webbsida
  Fler kundcase från AdRelevance

  Söderkajak webbsida
  Söderkajak på Facebook
  Seahawk of Sweden på Instagram

  Tidsstämplar
  [3:14] Karl börjar med att berätta vad Söderkajak är för företag och hur man kom i kontakt med dem. Han förklarar även hur mycket man hade jobbat med digital marknadsföring och Google Ads.

  [4:04] Vi pratar om hur uppdraget såg ut när man började arbeta tillsammans 2019 och hur målsättningen såg ut. Och hur man hade arbetat med Google Shopping och Google Ads fram tills dess.

  [7:14] Karl berättar vad han och teamet på AdRelevance gör när de tar sig an ett nytt projekt som det med Söderkajak. Bland annat med en förstudie och nulägesanalys av annonskonton.

  [8:53] Vi pratar om hur man använde svaren från förstudien och analysen av annonskontot för att ta fram strategin. Karl förklarar bland annat också varför det är så viktigt att få med kunden på att arbeta med en rörlig budget med tydliga KPI:er.

  [11:21] Karl förklarar hur strategin såg ut för Google Ads och Google Shopping för Söderkajak. Och han berättar även hur man hittar och definierar sitt ROAS-mål som blir den styrande faktorn i annonseringen.

  [14:24] Vi fortsätter att prata om strategin och planen som Karl och teamet satte ihop för projektet. Allt från att se över vilka produkter som ska prioriteras till den stora övergång som man gjort i kontostrukturen.

  [17:02] Karl pratar om var man började med strategi och plan på plats. Han lyfter fram vikten av att börja med datavalidering och hur man sedan implementerar...

 • Externa signaler och länkar eller off-page SEO som det brukar kallas är viktiga faktorer för att synas väl i det organiska söket.

  Men vad innebär off-page SEO egentligen, hur viktiga är länkar idag och hur bygger man länkar på ett bra sätt. Det pratar jag om tillsammans med SEO-specialisten Alexander Öqvist i det här avsnittet.

  För även om det idag finns fler viktiga faktorer inom sökmotoroptimering så används länkar fortfarande som en viktig signal på förtroendet en sajt har.

  Att ha bra och väloptimerat innehåll samt en bra sajtstruktur är avgörande men för att verkligen lyckas med sökmotoroptimering krävs fortfarande bra och relevanta länkar. Inte minst om konkurrensen är hård.

  Så i det här avsnittet pratar vi länkar.

  Om gästen
  Alexander Öqvist är SEO-specialist och byråchef för byrån Synlighet i Stockholm. En norsk marknadsföringsbyrå som funnits i nästan 20 år. Dessförinnan ansvarade Alexander för Danske Banks svenska webb och ledde arbetet med SEO i Norden.

  Han har lång erfarenhet av SEO såväl inhouse som på byrå och har inte minst arbetat specifikt med off-page SEO. Alexander har dessutom suttit med i juryn för allt från Svenska SEO-priset till Nordic SEMrush Awards och European Search Awards.

  Om avsnittet
  Vi börjar avsnittet med att Alexander förklarar vad off-page SEO är och vad som innefattas i begreppet mer än länkar. Han förklarar bland annat vad som kännetecknar en bra länk och vilka faktorer det är som bestämmer det.

  Och hur viktiga länkar är idag.

  Alexander går även igenom vilka huvudsakliga strategier och taktiker det finns för att bygga länkar. Vi pratar också om hur hans arbetsprocess ser ut kring länkar med allt från analys och strategi till genomförande och utvärdering.

  Du får dessutom höra:

  Vilken som är Alexanders favorittaktik
  Vad som menas med relevanta länkar
  Och vilka länkar många sajtägare missar


  Alexander förklarar även hur man bör tänka kring att bygga länkar för en ny respektive befintlig sajt. Och delar sina bästa tips för att bygga fler länkar.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet här nedan. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar
  Alexander Öqvist på LinkedIn
  Synlighet webbsida
  Synlighet på LinkedIn
  Synlighet på Facebook

  Moz (verktyg)
  Ahrefs (verktyg)
  Google Search Console (verktyg)

  The Authority Hacker Podcast (podd)
  Whiteboard Friday (video)
  Search Engine Roundtable (webbsida)
  Artiklar om länkar på Moz.com (artiklar)
  Artiklar om länkar på Ahrefs.com (artiklar)

  Tidsstämplar

  [3,01] Vi pratar om vad off-page seo är och vad som ingår i det mer än att bygga länkar. Allt från mentions till sociala signaler och EAT.

  [5:15] Alexander beskriver hur länkbygge och de taktiker som används har förändrats under de år han har arbetat med SEO. Framförallt de senaste 10 åren där det har hänt väldigt mycket, inte minst med Google-uppdateringar som Penguin.

  [6:52] Vi pratar om hur viktiga länkar är idag och varför det pratas ganska lite om att arbeta med länkar numera. Alexander berättar även hur hans ser på hur länkars roll i SEO-arbetet har förändrats samt hur Google ser på att arbeta med att länkar.

  [9:07] Alexander förklarar vad som kännetecknar en bra länk och de faktorer som bestämmer det. Vi pratar sedan vidare om domänstyrka, vad som avgör den och vad som är en normal sådan i Sverige.

  [12:35] Vi går vidare och pratar om ankartexter som är en viktig faktor för styrkan i länkar och hur man ska tänka med dessa. Samt hur viktig ankartexten kan vara för att ranka på specifika sökord.

  [14:10] Alexander förklarar hur viktig placering på sidan och typen av länk är. Vi pratar sedan om huruvida nofollow-länkar fyller något värde idag. Och att inte glömma att tänka på att länkar även kan driva trafik och inte bara ett SEO-värde.

  [16:35] Vi pratar om vad det innebär när man pratar om att länkar ska vara relevanta samt om det är sajten eller innehållet som...

 • Med det här caset djupdyker vi i hur contentbyrån Borg Owilli skapade Klarnas podcast Kalla Bedrägerier.

  Och hur man lyckades få hela 180 000 lyssningar under poddens första två månader. Med mig har jag David Borg som är medgrundare och kreatör på byrån som har arbetat med projektet.

  Det här är ett riktigt häftigt content marketing-case.

  En otroligt välproducerad true crime-podd utan blod och död som hjälper Klarna att kommunicera kring sitt arbete med IT-säkerhet och riskminimering. Och nå ut till en helt rätt målgrupp.

  Podden har producerats tillsammans med Banda Produktion och radiojournalisten Simon Moser som bland annat har jobbat med P3-Dokumentär.

  Bara under de första två månaderna så lyckades man få hela 180 000 lyssningar och toppade bland annat Apple Podcast-listan för Verkliga brott i december 2020 och låg på tredjeplats i alla kategorier under samma period.

  Inte illa för en helt ny podd.

  Om gästen
  Borg Owilli är en prisbelönt contentbyrå med en rad namnkunniga företag på kundlistan. De senaste åren har man vunnit priser både i Sverige och internationellt. Däribland för bästa podcast på European Content Awards med Essitys podcast Essential Talks.

  David Borg är en av grundarna till byrån och en av kreatörerna som ligger bakom många av idéerna för byråns produktioner. Han jobbar även mycket med affärsutveckling har tidigare jobbat med mediaförsäljning på internet under många år.

  Om avsnittet
  Vi börjar med att prata om vad Kalla Bedrägerier är för podcast och bakgrunden till satsningen. David berättar sedan om den kreativa processen och hur det kommer sig att det blev just en true crime-podcast.

  Han berättar även om hur man lyckas skapa underhållande innehåll om IT-säkerhet och hur de gick från idé till färdiga avsnitt. Vi pratar dessutom om hur distributionsstrategin såg ut och hur man lyckades få hela 180 000 lyssningar på två månader.

  Du får även höra:

  Hur många timmar som ligger bakom produktionen
  Vilket typ av innehåll man skapade kring podden
  Och vad som genererade flest lyssningar


  David ger även sina bästa tips för hur företag ska tänka om man vill starta en podcast kring både koncept och distribution.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet här nedan plus ett antal länkar till olika artiklar om Kalla Bedrägerier. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar
  David Borg på LinkedIn

  Borg Owilli webbsida
  Borg Owilli på LinkedIn
  Borg Owilli på Instagram

  Klarna om podden (artikel)
  Kalla Bedrägerier (podcast) Apple Podcasts / Spotify / Acast

  Banda Produktion webbsida
  Simon Moser på LinkedIn

  En Mörk Historia (podcast) Apple Podcasts / Spotify / Acast

  Lyssna på det här – podd om brott är Klarnas nästa satsning - Breakit (artikel)

  P3 Dokumentär-man släpper true crime-podd om spektakulära digitala brott - Café (artikel)

  Klarna drar igång podcasten Kalla bedrägerier - Feber (artikel)

  Ny true crime-podcast – som inte handlar om mord - Expressen (native-artikel)

  Så genomfördes det osynliga bankrånet - Omni (native-artikel)

  Tidsstämplar

  [3:10] David börjar med att berätta vad Kalla Bedrägerier är för podcast och bakgrunden till varför man valde att satsa på den. Och att de ville kommunicera mer om deras IT-säkerhets- och riskminimerings-arbete.

  [6:31] Vi pratar om hur deras kreativa process såg ut för att ta fram podden. David berättar bland annat om contentkonceptet Universumet. Och hur man kom fram till att det skulle vara en true crime-podd.

  [8:55] Vi pratar om att podd fortfarande är ett ganska outforskat område för varumärken och varför så få satsar på det. David förklarar även vad han ser som de främsta fördelarna med podd som innehållsformat och hur vi är inne på en ny våg för poddar.

  [13:08] David berättar om hur man lyckades skapa en podd om IT-säkerhet utan att det blir torrt och tråkigt. Han lyfter bland annat fram det man kallar för den trojanska h...

 • Google Ads-case med Hedin Bil som på kort tid har utvecklat sin annonsering på ett imponerande sätt.

  Företaget är också ett av endast 50 i hela världen som har fått möjligheten att testa nya Performance Max. Sara Sujka berättar i avsnittet om både arbetet med Google Ads och testet.

  Och allt det här med en minskad budget. Mitt under corona.

  Hedin Bil blev som sagt ett av 50 företag i världen (och ensamma i Sverige) att testa det nya annonseringsverktyget Performance Max tack vare framgångarna med Google Ads. En produkt som samlar Googles annonsprodukter i en AI-driven annonseringslösning.

  Det här blir alltså ett dubbelcase och det är dessutom det första inhousecaset i podden. Och med mig för att berätta om det här har jag Sara Sujka som har lett arbetet med Google Ads.

  Om företaget och gästen
  Hedin Bil är Norra Europas största bilåterförsäljare och ett av Sveriges största företag som omsätter omkring 30 miljarder. Man representerar idag över 30 bilvarumärken och är även en s.k super retailer för en handfull varumärken.

  Sara Sujka är digital marketing specialist och jobbar idag framförallt med Google-produkter. Hon hanterar bara i Google Ads över 300 kampanjer, med 5000 annonsgrupper och 40 000 annonser som syns på omkring 200 000 sökord.

  Om avsnittet
  Vi börjar med att prata om hur Sara kom in mitt i utbrottet av corona och vilka utmaningar de stod inför då. Sedan pratar vi om hur de arbetade med sin digitala marknadsföring samt hur planen såg ut för klara sig genom krisen och nå målen med minskad budget.

  Sara går sedan igenom hur hon gick tillväga för att analysera och utveckla Hedin Bils Google Ads samt vilka resultat det fick. Hon berättar också om hur de fantastiska resultaten gjorde att Google hörde av sig om Performance Max.

  Du får även höra om:

  Varför det är så viktigt att följa best practice
  Vad Performance Max är och hur det fungerar
  Och vilka resultat man har sett från testet


  Sara delar även sina bästa tips för hur man som företag och marknadsförare jobbar smartare med Google Ads och får bättre resultat.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet här nedan plus ett antal länkar med mer information om Performance Max. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar
  Sara Sujka på LinkedIn

  Hedin Bil webbsida
  Hedin Bil på Facebook
  Hedin Bil på LinkedIn
  Hedin Bil på Instagram

  Supermetrics (verktyg)

  Think with Google (webbsida)

  Blogginlägg från Google om bland annat Performance Max (artikel)

  Google Ads intros automated Insights, Performance Max campaigns, to release Video Action out of beta - Search Engine Land (artikel)

  Google Announces New Advertiser Insights, 'Performance Max' Automated Campaigns - Social Media Today (artikel)

  Tidsstämplar

  [3:21] Sara börjar med att berätta om hur hon blev anställd på ett vikariat precis innan corona slog till. Men att hon snabbt blev fastanställd och ansvarig för all digital marknadsföring operativt. Och sen kom corona.

  [5:08] Vi pratar om vilka utmaningar Sara och Hedin Bil stod inför med sin marknadsföring till följd av corona-krisen. Mycket fokus var framförallt på att öka förståelsen för hur man arbetar med olika kanaler och hur de ska jämföras.

  [6:48] Sara fortsätter och berättar mer om hur man arbetade med digital marknadsföring när hon kom in och vilka som var de viktigaste kanalerna. Och hur man behövde dra ner mycket på sin marknadsföring och fokusera på nedre delen av funneln.

  [8:33] Vi pratar om hur planen såg ut som Sara och marknadsteamet kom fram till för att nå de fortsatt höga målen med en minskad budget. Fokus låg framförallt på att öka förståelsen internt, bättre mätning och uppföljning samt såg över andra möjligheter med sök.

  [14:34] Sara berättar om var hon började när hon tog över Google Ads-kontot och vilka områden hon tittade på. Men också hur hon fokuserade mycket på att implementera best practice.

 • Integritet och spårning har fått ett allt större fokus med allt från GDPR och Schrems II till Apples korståg på området.

  Jag vill därför lära mig mer om juridik och vad som faktiskt är tillåtet inom digital marknadsföring. Så jag bjöd in Agnes Hammarstrand som är advokat och partner på Delphi och expert på de här frågorna.

  Det här är ett riktigt snårigt område så det var riktigt kul att djupdyka i det tillsammans med Agnes.

  Och det är inte bara EU och Apple som driver frågan utan användare blir allt mer medvetna om sina rättigheter och vill inte bli spårade över hela internet. Så vi marknadsförare behöver verkligen ha koll på hur det påverkar vilka verktyg och taktiker vi använder.

  Om gästen
  Agnes Hammarstrand är advokat och partner på advokatbyrån Delphi. En byrå som framförallt företag med juridiska frågor inom IT, tech, e-handel och marknadsföring där man är en av Sveriges ledande.

  Det här är även Agnes expertisområde och hon har lång erfarenhet av att jobba med frågor kring digitalisering, IT, e-handel och marknadsföring och hon har byggt upp ett stort team som arbetar med detta.

  Agnes har dessutom fått en hel del utmärkelser.

  Hon blev bland annat 2018 och 2019 framröstad till den advokat flest svenska advokater hade anlitat inom affärsjuridik. Och Årets Justitia 2019. Agnes är även en väl anlitad talare och föreläser mycket inom e-handel, GDPR och molntjänster på allt från Webbdagarna till Säkerhetsdagen.

  Om avsnittet
  Vi börjar med att prata om vilka lagar och regler som styr vad som är tillåtet inom digital marknadsföring. Agnes förklarar även vad många marknadsförare och företag missar kring det här.

  Vi går sedan igenom vad marknadsföringslagen, cookies-lagen samt GDPR och Schrems II innebär för digital marknadsföring. Agnes förklarar också hur man bedömer hur ens företag och marknadsföring påverkas.

  Du får även höra:

  Vad ett lagligt cookie-samtycke innehåller
  Hur Schrems II påverkar vilka verktyg vi kan använda
  Och vad som skiljer mellan B2C och B2B


  Hon delar också sina bästa tips för vad vi marknadsförare behöver tänka på framöver och vad vi behöver få på plats.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet här nedan. Agnes har även skickat över ett gäng ytterligare länkar för vidare läsning. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar
  Agnes Hammarstrand på LinkedIn
  Delphi webbsida
  Delphi på LinkedIn
  Delphi på Facebook
  Delphi på Instagram

  Marknadsföringslagen:
  Konsumentverket (artikel)
  Hallå konsument (artikel)
  Verksamt (artikel)
  Nya regler om marknadsföring av betalningssätt - Delphi (artikel)

  Cookies-lagen:
  IAPP om cookies (artikel)
  Vad är cookies och finns det några lagar som reglerar hur vi får använda cookies? - Delphi (artikel)
  Vilken information måste ni lämna till besökare om cookies? - Delphi (artikel)
  Hur inhämtar vi samtycke för cookies? - Delphi (artikel)
  Vad är ”cookie walls”? - Delphi (artikel)
  Säkerställ att besökaren kan återkalla sitt samtycke - Delphi (artikel)

  GDPR och Schrems II:
  Integritetsskyddsmyndigheten fd Datainspektionen (webbsida)
  EDPB - Europeiska dataskyddsstyrelsen (webbsida)
  Så här påverkar Schrems II-domen överföringar till tredje land - IMY (artikel)
  Dataskyddsförordningen - information om GDPR för företag - IMY (artikel)
  GDPR – Tekniska utmaningar - Delphi (artikel)

  Tidsstämplar

  [3:22] Agnes börjar med att förklara vilka lagar och regler som styr vad som är tillåtet inom digital marknadsföring. Hon lyfter framförallt fram marknadsföringslagen, cookies-lagen och GDPR.

  [4:05] Vi går vidare och pratar om vad många marknadsförare och företag missar kring de här lagarna och direktiven. Allt från att göra sin hemläxa ordentligt till att många gör fel kring cookie-banners.

  [5:03] Agnes beskriver vad marknadsföringslagen innebär i korthet och vad som är viktigast att ha koll på. Bland annat reklammarkering,

 • För att följa upp avsnitten kring SEO-strategi och sajtstruktur så vill jag fokusera på on-page SEO och att skapa innehåll som är väl optimerat.

  Jag bjöd därför in Sandra Mellqvist som är Senior SEO Consultant på Web Guide Partner och som är riktigt duktig på att just det.

  Att skapa bra innehåll och optimera det väl är oerhört viktigt för att lyckas med sökmotoroptimering.

  Men det kan vara en utmaning att göra det vilket jag tror de flesta som har gett sig in på ett innehållsprojekt har märkt. Och det här var även något som Leo Heijbel på Doktor.se och Kristian Jältsäter på Pineberry beskrev i avsnitt 64.

  Så det var riktigt kul att gräva mer i den här processen tillsammans med Sandra.

  Det här avsnittet blir som sagt också en perfekt fortsättning på avsnitten kring SEO-strategi och sajtstruktur med Ulrika Viberg.

  Om gästen
  Sandra Mellqvist är Senior SEO Consultant på byrån Web Guide Partner som arbetar med digital marknadsföring och sökmotoroptimering. Tillsammans med teamet på Web Guide Partner med några av Sveriges största sajter och varumärken.

  Hon har lång erfarenhet av att arbeta med sökmotoroptimering och när hon inte arbetar med kundprojekt så håller hon även en hel del föreläsningar och webinars kring sökmotoroptimering.

  Om avsnittet
  Vi börjar avsnittet med att Sandra berättar om vad hon tycker kännetecknar relevant och väloptimerat innehåll. Hon går sedan vidare och pratar om vad hon ser att många företag missar med sitt innehåll.

  Bland annat hur viktigt det är att definiera syfte och innehållstyp.

  Sandra berättar sedan om hur hon startar upp ett SEO-projekt och hur hennes process ser ut för att gå från planering till färdigt innehåll. Vi zoomar även in och Sandra förklarar vad hon tittar för att se till att en sida är väloptimerad.

  Du får dessutom höra:

  Vad som är viktigt i uppstarten av SEO-arbetet
  Hur man får ett team att skapa innehålls tillsammans
  Och hur Sandras checklista för optimering ser ut


  Sandra förklarar även hur hon sätter upp smarta sidspecifikationer för att se till att alla sidor optimeras för rätt syfte, sökord och sökintention.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet här nedan. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet samt en bonuspdf med ett exempel på hur en sidspecifikation kan se ut och vad den innehåller.

  Bonus: On-Page SEO Mall för en sidspecifikation eller beställning som hon kallar den och vad den innehåller.

  Länkar
  Sandra Mellqvist på LinkedIn
  Web Guide Partner webbsida
  Web Guide Partner på LinkedIn
  Web Guide Partner på Facebook
  Web Guide Partner på Instagram

  SERPsim (verktyg)
  Excel-funktionen LEN (Excel-funktion)
  SEO META in 1 CLICK (chrome-extension)
  Web vitals (chrome-extension)
  Lighthouse (chrome-extension)
  Sistrix (verktyg)
  Keywordtool.io (verktyg)
  AdWords & SEO Keyword Permutation Generator (verktyg)
  Answer the Public (verktyg)
  Screaming frog (verktyg)
  Google Structured Data Testing Tool (verktyg)
  Copyscape (verktyg)

  Moz Blog (blogg)
  Moz Blog och kategorin On-page SEO (blogg)
  Backlinko On-page SEO (blogg)
  SEMrush Blog (blogg)
  Neil Patel YouTube (YouTube-kanal)

  Tidsstämplar

  [3:14] Sandra börjar med att berätta vad hon tycker kännetecknar bra innehåll som är väloptimerat för både besökare och sökmotorer. Och vi pratar sedan om det Google kallar EAT, vad det är och när det är viktigt.

  [6:19] Vi pratar om vilka vanliga misstag Sandra ofta ser kring hur företag skapar innehåll. Sandra lyfter framförallt hur viktigt det är att vara tydlig med syftet för varje sida men också att tänka i olika innehållstyper. Och att SEO inte är något som bara görs en gång.

  [9:29] Sandra fortsätter att beskriva varför det är så värdefullt att tidigt definiera vilken innehållstyp en sida ska vara. Vi pratar sedan om var Sandra börjar i ett projekt när hon ska vara med och skapa innehåll.

  [14:36] Vi pratar om hur uppstarten av ett projekt normalt sett ...

 • Nu är det dags för ett SEO-case där Doktor.se tillsammans med Pineberry ökat sin trafik med hela 4000 procent.

  För detta fick man bland annat pris som Årets Raket i Svenska SEO-priset och i det här avsnittet berättar Leo Heijbel på Doktor.se och Kristian Jältsäter på Pineberry hur det gick till.

  På ett år har man lyckats skapa över 350 sidor kring och i februari 2021 slog man rekord med närmare 400 000 besökare från det organiska söket.

  Otroligt imponerande siffror.

  Framförallt då det är en bransch där det finns flera starka konkurrenter som har satsat på bra innehåll under flera års tid. Det visar att det aldrig är för sent att satsa på SEO och content marketing.

  Och du får i det här avsnittet höra hur de gjorde.

  Om gästerna
  Doktor.se är en av Sveriges ledande digitala vårdgivare med omkring 700 anställda och man äger även ett tiotal fysiska vårdcentraler i Sverige. Leo Heijbel är marknadschef på Doktor.se.

  Pineberry är en välrenommerad byrå som arbetar med digital marknadsföring med fokus på SEO, SEM och Facebook Ads. Kristian Jältsäter är sökmotorkonsult och SEO-ansvarig från Pineberry för Doktor.se.

  Om avsnittet
  Vi börjar med att prata om bakgrunden till satsningen på SEO och hur det kommer sig att Doktor.se och Pineberry började arbeta tillsammans. Sedan pratar vi om samarbetet och hur man satte upp mål för projektet.

  Leo och Kristian beskriver efter det hur man gick tillväga i uppstarten av projektet och de steg man gick igenom. Ända från analys och sajtstruktur till innehållsplanering och själva innehållsproduktionen och optimering.

  Och sen avslutar vi självklart med att prata om resultatet av allt arbete.

  Du får även höra om:

  Vad som har varit den största utmaningen i projektet
  Varför man valde ett trafikmål och inte antal vårdbesök
  Och hur man mäter och följer upp SEO-arbetet


  Kristian berättar även om den stora sökordsanalys han gjorde inledningsvis som hade över tusen sökord med totalt 2,5 miljon sökningar.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser, företag och personer som nämns i avsnittet här nedan. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.


  Graf över utvecklingen för Doktor.se i Sistrix Visibility Index

  Länkar
  Leo Heijbel på LinkedIn
  Doktor.se webbsida
  Doktor.se Fakta & Råd-sida
  Om SEO-priset som Årets Raket (utmärkelse)

  Kristian Jältsäter på LinkedIn
  Pineberry webbsida
  Case om Doktor.se på Pineberrys webbsida

  Rivercode webbsida (webbyrå)
  Ewa Lundborg på LinkedIn (skribent)
  Ewa Lundborg webbsida (skribent)

  Sistrix (SEO-verktyg)
  Accuranker (SEO-verktyg)

  Tidsstämplar

  [3:16] Leo börjar med att berätta mer om bakgrunden till att man varför man valde att satsa på SEO och vad man hade gjort tidigare. Och vi pratar om hur det kommer sig att Doktor.se och Pineberry började jobba tillsammans med SEO-projektet.

  [9:29] Leo och Kristian berättar om hur samarbetet kring projektet har sett ut och vem som har gjort vad. Har varit många inblandade. Flera på Pineberry, Rivercode som är webbyrån, den medicinska skribenten Eva och medicinska personalen som sakgranskat innehållet.

  [12:10] Vi pratar om vilka mål man satte upp för projektet och hur man kom fram till dessa. Och Leo förklarar vad det innebar när man satte upp målen. Leo beskriver även hur det kommer sig att man satte ett trafikmål och inte ett mål kopplat till vårdbesök.

  [18:52] Leo och Kristian berättar om hur man gick tillväga i uppstarten av projektet och de steg man gick igenom. Allt från en stor inledande sökordsanalys till att börja planera upp sajtstruktur och att hitta rätt fokus för innehållet.

  [24:05] Kristian berättar om sökordsanalysen som genomfördes i uppstarten av projektet. 2,5 miljoner sökningar per månad fördelat över omkring 1000 sökord och det fanns landningssidor för 10 av orden.

  [28:33] Leo förklarar mer om vad det är för innehåll som man har skapat och hur det ser ut på sajten.

 • Alla pratar om Clubhouse. Det sociala nätverket har fått en explosionsartad tillväxt.

  Så jag bjöd in Hanaw Rashid som är digital strateg och expert på sociala medier för att prata om just Clubhouse och vad vi som marknadsförare behöver veta.

  Helt perfekt tajming.

  Det är vad Clubhouse hade när de lanserade det ljudbaserade sociala nätverket i början av 2020, mitt i coronapandemin. Sedan årsskiftet har det sociala nätverket dessutom formligen exploderat i Sverige.

  Nätverket hade enligt uppgifter från företaget 1500 användare i maj 2020, 2 miljoner i januari 2021 och hela 10 miljoner i februari. Och intresset bara växer.

  Med mig för att prata om vad Clubhouse är, hur det fungerar och hur vi marknadsförare kan använda det har jag Hanaw Rashid som är digital strateg och expert på sociala medier.

  Hon föreläser kring digital strategi och sociala medier för såväl företag som myndigheter och talar även ofta på större konferenser som Webbdagarna och Internetdagarna.

  Hanaw syns och hörs också ofta i media i allt från Nyhetsmorgon till Sveriges Radio. Och hon sitter med en flertal olika paneler för bland annat Årets Superkommunikatör med sitt fokus på sociala medier och digital kommunikation.

  Som om inte det vore nog så har hon dessutom hållit kurser inom sociala medier på bland annat Berghs.

  Om avsnittet
  Vi börjar avsnittet med att Hanaw förklarar vad Clubhouse är, hur det fungerar och hur det kommer sig att det sociala nätverket fått så stark tillväxt. Hon berättar även om huruvida Clubhouse kommer bli nästa stora nätverk.

  Och hur det kommer att påverka poddmarknaden.

  Hanaw går även igenom hur man skapar olika typer av rum och delar sina bästa tips för hur man skapar ett framgångsrikt sådant. Vi pratar dessutom om varför moderatorer har blivit så viktiga och hur man blir en bra sådan.

  Du får dessutom höra:

  Hur man bygger ett starkt nätverk på Clubhouse
  Exempel på personer som är duktiga på plattformen
  Och hur man får fler att delta i sina rum


  Det finns som vanligt länkar till de resurser och personer som nämns i avsnittet här nedan. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar
  Hanaw Rashid på LinkedIn
  Hanaw Rashid på Twitter
  Hanaw Rashid på Instagram

  David Orlic @davidorlic (person)
  Love Bonnier @lovebonnier (person)
  Barakat Ghebrehawariat @barakatg (person)
  Babba Rivera @babba (person)
  Alexander Morad @themorad (person)
  Rickard Lyko @lyko (person)
  Amilia Stapelfeldt @amilias (person)

  The Scandinavian Room (klubb)
  Social Media for Business Club (klubb)

  Tidsstämplar

  [3:15] Hanaw börjar med att beskriva vad Clubhouse är och vad hennes första intryck var när hon började använda appen. Vi pratar även om när nätverket lanserades och när det kom till Sverige.

  [5:01] Hon berättar varför hon tror att Clubhouse fått en sådan explosionsartad tillväxt och hur invite-only-systemet har spelat in i tillväxten. Hanaw lyfter bland annat fram hur nätverket bygger mycket på att det är live och FOMO.

  [8:18] Vi pratar om huruvida Clubhouse kommer bli nästa stora sociala nätverk och Hanaw berättar även om vad de andra nätverken gör kring ljud. Till exempel Twitter Spaces och rykten om att Facebook jobbar på en konkurrent.

  [10:54] Hanaw berättar även vad hon tror om hur Clubhouse kommer att påverka poddmarknaden då den ofta benämns som en typ av live-podd.

  [11:58] Hanaw beskriver hur Clubhouse fungerar och vad som skiljer från andra sociala nätverk. Hon går igenom allt från hur flödet fungerar till rum och klubbar samt hur olika rum fungerar och varför man bör schemalägga rum.

  [17:41] Vi pratar om Clubhouse koppling till telefonboken och vilka problem det skapar. Inte minst för de som har företagstelefon.

  [19:15] Hanaw förklarar hur diskussionen fungerar inuti rum med allt från scenen, moderatorer och handuppräckning. Vi kommer också in på varför moderatorer är så viktiga i Clubhouse.

 • Sajtstrukturen lägger grunden för arbetet med SEO och har stor påverkan på användarupplevelsen.

  Men trots det pratas det väldigt lite om den. Så jag bjöd in Ulrika Viberg igen för att prata om hur man sätter en riktigt bra sajtstruktur som gör både sökmotorer och användare glada.

  Ulrika var med i avsnitt 52 som var ett av de mest lyssnade avsnitten under 2020.

  Vi pratade i det om SEO med användaren i fokus och hur man tar fram en SEO-strategi med hjälp av sökkundresan. Så lyssna in det om du inte redan gjort det.

  Det här avsnittet blir en fortsättning på vår senaste diskussion där vi pratar om man tar nästa steg och sätter upp en sajtstruktur utifrån sökkundresan som är bra för både SEO och användarupplevelsen.

  Ett ämne som det sällan pratas om trots hur viktigt det är.

  Ulrika är för dig som inte har lyssnat på det tidigare avsnittet en väl anlitad SEO-expert och driver byrån Unikorn. Hon har arbetat med SEO på välkända företag runt om i världen.

  Bland annat eBay och Foodora.

  Hon har suttit med i juryn för Svenska SEO-priset och driver SEOGIRLS som är ett nätverk för kvinnor som arbetar med SEO.

  Om avsnittet
  Vi börjar avsnittet med att Ulrika förklarar vad sajtstruktur är, varför det är så viktigt och vad som kännetecknar en bra sådan. Hon berättar även om vanliga misstag och vad som händer om man inte har en bra struktur.

  Samt vilket innehåll som ofta saknas.

  Ulrika beskriver sedan vad hon gör före hon sätter igång och hur hennes arbetsprocess ser ut för att ta fram en en sajtstruktur med allt från innehåll och internlänkar till språkhantering och url-struktur.

  Du får dessutom höra:

  Hur Ulrika visualiserar och dokumenterar sajtstrukturen
  Varför internlänkarna är så viktiga för SEO
  Och varför Ulrika liknar sajtstruktur med en shoppinggalleria


  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet här nedan. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Du hittar här även en grym bonusresurs från Ulrika för dig som vill förstå vad sökkundresan innebär och se de dokument hon pratar om under intervjun.

  Bonus: Sajtstruktur Översikt av sökkundresan samt ett exempel på sajtträd och planeringsmall för varje enskild sida.

  Länkar
  Ulrika Viberg på LinkedIn
  Ulrika Viberg på Twitter
  Unikorn webbsida
  Unikorn på Instagram

  SEOGIRLS webbsida
  SEOGIRLS på Instagram
  SEOGIRLS på LinkedIn

  Sketch (verktyg)
  Cacco (verktyg)

  Ulrikas artikel om sökkundresan (artikel)
  How to Build a Site Structure for SEO - semRush (artikel)
  Website Structure: How to Build Your SEO Foundation - Ahrefs (artikel)
  Website Architecture and Internal Links - Moz (artikel)
  Site structure: the ultimate guide - Yoast (artikel)
  Artiklar om sajtstruktur på Search Engine Land (artiklar)
  9 Pillar Page Examples to Get You Started With Your Own - Hubspot (artikel)
  What is cornerstone content? - Yoast (artikel)
  What is keyword cannibalization? - Yoast (artikel)
  How to Find and Fix Keyword Cannibalization Issues (in Seconds) - Ahrefs (artikel)
  How to Spot and Fix Keyword Cannibalization - semRush (artikel)

  Tidsstämplar

  [3:33] Ulrika börjar med att berätta varför hon anser att sajtstruktur är så viktigt. Och varför det är viktigt att sätta användaren i fokus och tänka utifrån och in. Vi pratar även om vad som kännetecknar bra sajtstruktur.

  [6:42] Hon förklarar vad som händer om man inte har bra sajtstruktur och hur man märker det. Vi pratar sedan om varför det pratas så lite om sajtstruktur och att förståelsen för hur viktigt det är sällan finns.

  [9:43] Ulrika ger exempel på vilken betydelse sajtstrukturen kan ha och förklarar bland annat vad många B2B-företag gör fel och innehåll som saknas i kundresan. Berättar bland annat om ett exempel där företagets trafik ökade med över 250 procent.

  [12:21] Vi pratar om vilka andra vanliga misstag som Ulrika ser att många gör kring sajtstruktur och innehåll. Bland annat att man inte internlänkar ordentli...

 • Det här är premiäravsnittet för en ny typ av intervju här i podden. Marknadsföringscase i poddformat.

  Först ut är growth hackern och e-handelsproffset Fedja Porobic som berättar om det imponerande jobb man gjort med Facebook Ads för Under Your Skin som säljer hud- och hårvårdsprodukter.

  Jag bestämde mig för att börja med case i podden för att jag tycker att det saknas riktigt bra case kring digital marknadsföring på svenska.

  Och allt för ofta så utelämnas det allra viktigaste i ett case. Vad man faktiskt gjorde för att att lösa de utmaningar eller problem som fanns och hur man uppnådde de resultat man visar upp eller skriver om.

  Så jag hoppas att du kommer att gilla det här.

  Det är fantastiskt kul att börja med ett case om Under Your Skin som gjort en otrolig resa på kort tid från nära noll i e-handelsförsäljning till en omsättning på 1,5 miljon i november 2020.

  Och de fortsätter att öka. Under 2021 budgeterar man mellan 25-30 miljoner.

  Bakom den stora ökningen ligger ett imponerande jobb med Facebook Ads och smart användning av storytelling vilket är fokus i det här caset.

  Fedja Porobic är grundare till growthbyrån Porobic Group som fokuserar på e-handel och som på kort tid har växt till 15 personer och fått in många intressanta e-handlare på kundsidan.

  Om avsnittet
  Vi börjar med att prata om Under Your Skin och utmaningen man stod inför när Fedja och hans team tog sig an projektet. Sedan går vi igenom steg för steg från analys till resultat och varför man satsade på Facebook Ads.

  Fedja berättar bland annat hur han kom fram till strategin och hur det fungerar rent taktiskt. Allt från kampanjflöden och annonser till landningssidor.

  Vi pratar självklart även om resultatet man har skapat. Allt från rena KPI:er till försäljning men också det engagemang man har lyckats skapa kring sina storydrivna annonser.

  Du får även höra om hur man har:

  Skalat annonseringen från 100 kronor till 25 tusen kronor om dagen
  Misstagen många gör i sin Facebook-annonsering
  Och var Fedja hämtar inspiration och idéer

  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet här nedan samt länkar till och bilder på några av Under Your Skins Facebook-annonser. Bland länkarna hittar du även en länk till en av landningssidorna.

  Efter det hittar du dessutom tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Länkar
  Fedja Porobic på LinkedIn
  Porobic Group webbsida
  Under Your Skin webbsida
  Under Your Skin på Instagram

  Under Your Skin på Ehandel.se (artikel)

  Landningssida Under Your Skin
  Ad library Under Your Skin

  Skärmklipp på annonser. De två till vänster är för kall trafik och den till höger för varm trafik.


  Tidsstämplar

  [3:24] Fedja börjar med att berätta vad Under Your Skin är för bolag och Lovisas story. Han förklarar sedan varför han tycker att bolaget är ett sånt häftigt case.

  [5:01] Vi pratar om vad Fedja och Under Your Skin har uppnått så här långt. Han förklarar även mer om vad Under Your Skin hade gjort före de började arbeta tillsammans och vad han såg i sin inledande analys.

  [5:59] Fedja berättar om typen av annonser man jobbar med och det engagemang man har lyckats skapa kring dessa. Han förklarar också sitt tänk kring Facebook, Instagram och andra sociala plattformar.

  [7:53] Vi pratar om vad Fedja gjorde när han tog sig an det här projektet och vad han gör i sin analys. Fedja berättar sedan om vad han kom fram till i sin analys och hur man även bestämde sig att köpa in sig i bolaget.

  [12:23] Fedja berättar om vilken strategi han kom fram till, hur han kom fram till den samt varför det blev just Facebook Ads. Han delar även med sig av sina tips för att hitta inspiration och idéer från bland annat branschkollegor och Amazon.

  [18:26] Vi pratar om vilken roll Lovisas story fyller i strategin. Sedan går Fedja igenom vad man gjorde rent taktiskt när man började arbeta med strategin man kommit fram till och hur man arbetar med sina Facebook-kampanjer som på...

 • Den 14 oktober presenterade Google nästa generations analysverktyg. Google Analytics 4.

  För att lära mig mer om Google Analytics 4 och vad som skiljer från nuvarande Universal Analytics så bjöd jag på nytt in Martin Winberg.

  Det här är en stor uppdatering och något man verkligen behöver ha koll på som marknadsförare. För det är ett stort steg från nuvarande Universal Analytics som lanserades redan 2013.

  Google Analytics 4 introducerar ett stort antal häftiga nyheter och funktioner. Däribland en helt ny datamodell som öppnar helt nya möjligheter.

  Martin Winberg är en av grundarna till den snabbväxande byrån 56K Digital som arbetar med digital marknadsföring och digital analys.

  Han är otroligt vass på digital analys och har stenkoll på Google Analytics. Och han har den senaste tiden djupdykt ordentligt i Google Analytics 4.

  Om avsnittet
  Vi börjar med att prata om varför Google lanserar Google Analytics 4 och huruvida det kommer att ersätta Universal Analytics och Google Analytics for Firebase. Men också vad det är som skiljer mellan dessa.

  Martin förklarar sedan vad det innebär att Google nu går från en datamodell som utgår från sessioner till en som baseras på events. Vi pratar självklart också om de största nyheterna och fördelarna med Google Analytics 4 med allt från maskininlärning till förbättrad konverteringsspårning.

  Du får även höra om:

  Hur analysarbetet kommer att utvecklas
  Vad som saknas i verktyget så här långt
  Och Martins bästa tips för att komma igång


  Vi pratar självklart även en del om själva implementationen och om du redan nu ska gå över till Google Analytics 4.

  Det finns som vanligt länkar till de resurser som nämns i avsnittet här nedan. Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

  Här nedan hittar du dessutom en pdf där Martin har sammanfattat de 10 största nyheterna och fördelarna med Google Analytics 4 samt hans rekommendation.

  Bonus: Martins pdf om Google Analytics 4 Sammanfattning av de största nyheterna, häftigaste funktionerna och vad Martin rekommenderar att man ska göra framöver.

  Länkar
  Martin Winberg på LinkedIn
  56K Digital webbsida
  56K Digital på LinkedIn

  Googles hjälpsidor om Google Analytics 4

  Googles changelog för Google Analytics 4

  Krista Seiden webbsida
  Krista Seiden Twitter

  Charles Farina webbsida
  Charles Farina Twitter

  Simo Ahava webbsida
  Simo Ahava Twitter

  Tidsstämplar

  [3.20] Martin förklarar anledningarna till att Google nu lanserar Google Analytics 4. Och vi pratar sedan om att Google Analytics 4 på sikt kommer att ersätta både Universal Analytics och Google Analytics for Firebase.

  [5:14] Vi pratar om vad det är som skiljer mellan Google Analytics 4, nuvarande Universal Analytics och Google Analytics for Firebase. Fokuserar framförallt på skillnaderna mellan datamodellen i UA och GA4 samt vad det innebär.

  [12:42] Martin berättar om hur UI:n har förändrats i GA4 med såväl menystruktur och typer av rapporter där mer är uppbyggt efter en kundresa. Pratar också om hur man med kan identifiera användare på flera olika sätt och se det tillsammans i rapporterna.

  [16:50] Vi pratar om de största nyheterna och fördelarna i GA4. Martin börjar med att lyfta den förbättrade cross device-spårningen och kommer senare in på det som kallas enhance measurement som spårar bland annat externa länkklick, filnedladdningar och scroll event.

  [18:52] Martin berättar om de nya möjligheterna med maskininlärning i GA4 tack vare den nya datamodellen och mer strukturerad data. Bland annat vilka typer av insikter vi kan få och analyser vi kan göra.

  [19:56] Vi pratar om det nya audience builder-verktyget som har förbättrats mycket och nu kan bygga på enskilda typer av event. Det går även att utesluta användare från vissa segment antingen temporärt, eller helt och hållet.

  [23:12] Martin berättar om analysis hub som nu kommer även till GA4 där man bland annat kan bygga upp och visualisera funnels...