Episodios
-
I denne episode taler vi om, hvordan man forbereder sig på en af livets største begivenheder og på den transformation, vi gennemgår, når vi er gravide. Hvordan drager man selvomsorg for sin gravide krop? Hvilke forventinger og drømme har man til fødslen? Og hvordan kan man forberede sig til det såkaldte fjerde trimester, som er tiden lige efter fødslen? Det taler vi om med vores panel, der består af kommunikationskonsulent Charlotte Bay, mor til Frederik, 3, og en lille dreng på 3 måneder, og købmand Sofie Listov-Raunkjær, mor til Kai, 5, og Bent på 4 måneder.
-
En fødsel er en kæmpe fysisk såvel som psykisk præstation, og kroppen har brug for omsorg, næring og hvile i tiden efter. I denne episode dykker vi ned i fænomenet “de første 40 dage”, som handler om at pleje den nybagte mor med masser af varm mad og ro for at skabe de bedste betingelser for mælkeproduktionen og kroppens recovery. Det taler vi om med madmor Line Bak, som også er kvinden bag nogle virkelig fine efterfødselskurve til nybagte mødre.
-
¿Faltan episodios?
-
Da interiørstylist Tikkie Elsøe bliver gravid med sit andet barn, har hun et kejsersnit bag sig og et minde om en utryg fødsel, hvor hun og hendes mand følte sig overladt til sig selv. Hør Tikke fortælle om fødslen af sønnen Bille, der på mange måder minder om hendes første fødsel, men som efterlader hende med en positiv oplevelse, fordi hun føler sig både tryg og hørt undervejs i forløbet. Jordemoder Tina Winther fra Mamaprofylax vikarierer i dette afsnit for Tilde Bøgild, som normalt sidder med til at besvare spørgsmål.
-
Starten på moderskabet kan være hård og forbundet med svære følelser som angst, ensomhed, fortvivlelse og magtesløshed. Hvad stiller man op med alle de følelser og den skam, der er forbundet med at føle, at man ikke slår til som mor? Hvilken hjælp og støtte er der behov for fra ens partner og omgangskreds? Og hvorfor er efterfødselsreaktioner så tabubelagt? Det taler vi om med filminstruktør Zinnini Elkington, mor til Hector, 3, og scenograf Ida Bo Geisler, mor til Leo, 3.
-
Skuespiller Sara Hjort Ditlevsen havde planlagt at føde sin datter derhjemme. Men da corona bryder ud samtidig med hendes termin, må hun droppe drømmen om en hjemmefødsel. Alligevel formår Sara at skabe en hjemmelignende fødsel, som foregår en stor del af tiden i et fødekar hjemme i stuen, inden hun 8 cm åben tager med sin mand på hospitalet til sidste etape af det, hun betegner som en virkelig god fødselsoplevelse. Jordemoder Tina Winther fra Mamaprofylax vikarierer i dette afsnit for Tilde Bøgild, som normalt sidder med til at besvare spørgsmål.
-
I denne episode dykker vi ned i underlivet, fødekanalen, kussen, yonien eller hvad man nu har lyst til at kalde den. Hvordan føles den, hvordan ser den ud og hvad har den godt af efter en fødsel - ja, en slags MUS-samtale med underlivet. Vi taler også om alt det, som kan fylde meget, men man ikke altid snakker højt om: Den første tur på toilettet, sex efter fødslen, hæmorider, dryptisseri og ondt i bækkenet. Vores panel består af Sara Hornum, psykoterapeutstuderende og medredaktør af Kvinde Kend din Krop, og mor til Ezra, 2, og Ramona på 3 måneder, og skolelærer AnnSophie Stoltenberg Roest, mor til Kornelius på 1,5 år.
-
Efterfødselskroppen er sårbar, og det kræver både selvomsorg og tid at finde sig tilrette i sin nye krop efter graviditet og fødsel. Hvordan vækker man lige så stille kroppen igen? Hvilke fokuspunkter bør man være opmærksom på? Og hvad er gode, enkle øvelser for bækkenbund, ammeskuldre og nervesystemet? Det taler vi om med Laila Torsheim, cand.mag i psykologi, yogalærer og doula med speciale i graviditet og efterfødsel.
-
Konsulent Emilie Falk Kvistbjerg havde en traumatisk fødsel, som ender i grad 1 kejsesnit - den slags kejsersnit, der på fødegangen er karakteriseret ved “mor/barn i livsfare, og at kejsersnittet skal være udført inden 15 min.” Emilies historie handler om at være overladt til sig selv som nybagt mor og om at føle sig svigtet psykisk. Siden hun fødte sin datter, Rose Ellie, har hun været ude at kritisere det store pres på fødegangene i håbet om at råbe politikerne op. Her kan du høre Emilie fortælle sin historie. Jordemoder Tina Winther fra Mamaprofylax vikarierer i dette afsnit for Tilde Bøgild, som normalt sidder med til at besvare spørgsmål.
-
Fremover udkommer vores efterfødselssamtaler i en selvstændig podcast. Vi har oprettet en ny kanal, som kun indeholder vores efterfødselssamtaler. Podcasten hedder slet og ret “Efterfødselssamtalen”, så søg efter den allerede nu på iTunes, Spotify eller hvor du lytter dine podcasts og husk at abonnere på den. Du kan også søge på "To The Moon Honey" og så kommer den frem. Panelsnakkene og Ego-episoderne ligger forsat her i To The Moon-podcasten, hvor du plejer at lytte dem. Søg på “Efterfødselssamtalen” og abonner allerede nu. Det tager kun få sekunder.
-
Barslen er ingen ferie, men det er en tid, som ofte er et tiltrængt break fra hamsterhjulet og er forbundet med sociale aktiviteter som mødregrupper, babysvømning og rytmik - alt det har corona sat en stopper for. I denne episode taler vi om, hvordan man kan udnytte situationen til sin fordel og få det bedste ud af barslen, når det, man havde drømt om, ikke kan lade sig gøre. Pga. coronarestriktioner har vi skåret panelet ned fra normalt 3 deltagere til 2. Panelet består af: Cand.pæd.psych Nana Sørensen, mor til Luna på 6 måneder, og designteknologstuderende Nanna Liljekvist, mor til Charlie, 2 og Viggo på 2 måneder.
-
Lineproducer Pippi Olivia Norgaard Skov er mor til to drenge på 7 og 5 år, da hun bliver gravid igen. Hun har en nem graviditet og en god fødsel, men få dage efter udvikler hun barselsfeber og bliver indlagt med sin nyfødte baby, Bjørn. Her begynder dødsangsten og en længere periode uden søvn, der fører til stress, galopperende panikangst og mørke tanker. Hør Pippi fortælle om at gennemleve en hård belastningsreaktion, og om hvordan hun hver dag kommer lidt mere tilbage til sig selv. Jordemoder Tina Winther fra Mamaprofylax vikarierer i dette afsnit for Tilde Bøgild, der normalt sidder med til at besvare spørgsmål.
-
Mange af os får børn, mens vi er i færd med at positionere os på arbejdsmarkedet. Hvordan udlever man sine karriereambitioner, samtidig med at man er mor? Og hvad er opskriften på at få arbejds- og småbørnslivet til at gå op? Vi taler også om at være på barsel med livline til jobbet, om at stille krav til omgivelserne og om at opnå mere fleksibilitet jo mere ansvar, man får. Vores panel består af Birgitte Vedel-Lenz, Client Service Director hos Wunderman Thompson og mor til Patricia på 6 og Erica på 1 år og Julie Odefey, Head of Marine People Europe i A.P. Møller-Mærsk og mor til Elena på 14 måneder.
-
Vi trækker vejret ca. 25.000 gange om dagen, og en god vejrtrækning giver ofte både mere ro i maven, bedre søvn og større fokus. Vores åndedræt kan også have en positiv effekt på vores nervesystem og på kontakten til os selv og andre omkring os. Men hvad er god vejrtrækning? Hvorfor er det vigtigt at trække vejret dybt? Og hvilken indflydelse har åndedrættet på vores fysiske og mentale sundhed? Det taler vi om med Jakob Lund, kropsterapeut og medstifter af Breathe SMART.
-
Meditationslærer Anna Reinholdt elsker at være gravid og glæder sig til at føde så naturligt som muligt. Så da hun i uge 37 får beskeden om, at hendes baby ligger med numsen nedad, er hun fast besluttet på at føde ham ved en sædefødsel og vil for alt i verden undgå al den medicin, som et kejsersnit indebærer. Men da fødslen har været i gang i 10 timer uden fremdrift, skal hun træffe en beslutning: Vil hun have en epiduralblokade, så kroppen kan slappe af og samle fornyede kræfter, eller sadle om til det frygtede kejsersnit? Jordemoder Tina Winther fra Mamaprofylax vikarierer i dette afsnit for Tilde Bøgild, der normalt sidder med til at besvare spørgsmål.
-
Kaotiske morgener, forventninger vs virkelighed, vigtigheden af engang imellem at kunne åbne mors ventil og lukke noget luft ud, parforhold og det vidunderlige kaos, som det også er, når man har små børn. Vi taler om, når moderskabet er på sit højeste blus med små børn, mens man samtidig jonglerer arbejde, hverdagens gøremål og for tiden også corona. Panelet består af Louise van Hauen, medstifter af Phanta og mor til Frank på 5 år og Daisy på 7 måneder, og Sine Cecilie Laub, grundlægger af Dusk og mor til Olga på 3 år og Rosa på 2 år.
-
Studerende Sidsel Juul Carlsen er mor til Birk på 3 år, da hun bliver gravid med enæggede tvillingepiger. I uge 16 får hun besked om, at den ene tvilling har en svær hjertefejl, og Sidsel og hendes kæreste skal inden uge 21 træffe beslutningen, om begge piger skal leve eller om de skal lade den ene tvilling ånde ud. Det er en smuk og rørende fortælling om, hvordan lille Martha kommer til verden, og også en beskrivelse af den første tid efter fødslen, hvor Sidsel er så udmattet, at hun nærmest ikke kan overskue tilværelsen. Jordemoder Tilde Bøgild fra Smertefri Fødsel er som altid med til at besvare spørgsmål.
-
Rejsen ind i moderskabet er en helt særlig tid. Fra beslutningen om at få et barn til de to streger på testen, kroppens forvandling og forberedelserne på fødslen. Vi taler også om at være sårbar gravid, som vores ene paneldeltager er blevet visiteret til og om corona, som den anden i panelet fik konstateret i uge 33. Apropos coronarestriktioner har vi skåret panelet ned fra 3 til 2 deltagere. Panelet består af journalist og radiovært Sandie Westh og stylist Emilie Guldbrandsen.
-
Den mad, vi fylder vores krop med, er altafgørende for vores helbred og mentale sundhed. For når maven fungerer optimalt, smitter det af på vores humør, vores energi og vores overskud. Hvordan finder man inspiration og tid i hverdagen til at tilberede mad, der giver os næring og følelsen af at være i balance? Og hvordan mærker vi efter, hvad vi egentlig har brug for, så vi ikke spiser for meget på følelserne? Det taler vi om med Louise Bruun, ernæringsterapeut og fortatter og mor til fire børn.
-
Som 21-årig finder Esther Straarup Wright ud af, at hun er bærer af en arvelig muskelsvindsygdom. Så da hun og hendes mand senere gerne vil have et barn, anbefaler lægerne at gå direkte til IVF-behandling, hvor æggene kan blive testet for sygdommen. Hør Esther fortælle om en fantastisk graviditet og en super fødsel af lille Marlon, som mangler to fingre på den ene hånd, da han kommer til verden - noget der føles af større betydning for omverdenen end for Esther selv. Det er en efterfødselssamtale om at skille sig ud og om at passe særligt godt på den nybagte mor. Jordemoder Tilde Bøgild fra Smertefri Fødsel er som altid med til at besvare spørgsmål. -
Hvordan føles det at gå hvert til sit, når man har børn sammen? Hvordan navigerer man mellem at gå følelsesmæssigt i stykker, etablere et ny liv alene og samtidig være en god mor? Og hvornår ved man, det er den rigtige beslutning? Vi taler også om skammen over ikke at lykkes som familie og om at kunne trække vejret af lettelse midt i sorgen. Vores panel består af makeupartist Anne Staunsager, mor til Edith Rose, 5, executive advisor Christine Pram Kjølbye, mor til Theodor, 11, og Elliot, 7, og beskæftigelseskonsulent Signe Hovgaard, mor til Olga, 8, og Tove, 4.
- Mostrar más