Episodios
-
Çorbadan parfüme özel örneklerle koku tasarımının metodolojisinin oluşturulması ve devamındaki dönüşümü.
-
Bir meyvenin şaşırtıcı isim yolculuğu.
Tarihi ve coğrafi etkilerle dönüşen ve değişen süreçlerle Çin Bektaşi Üzümü’nün bugünkü ismi ile adlandırılmasının hikâyesi. -
¿Faltan episodios?
-
Kombinin Mucidi Vaillant’ın sunduğu Kafa Rahatlatan Sohbetler‘in 4. sezonuna hoş geldiniz. Bu sezonda Beyhan Budak, Eray Özer, Özgür Mumcu ve Vedat Ozan'la birlikte Sürdürülebilirlik, Verimlilik ve Teknoloji konularına farklı pencerelerden bakacak, yarın için karışmış kafaları bugünden rahatlatacağız.
-
Ben Fularsız Entellik'ten Immanuel Tolstoyevski ve Vaillant ile Kafa Rahatlatan Sohbetler'de bugünkü konumuz paranın geçmişi, bugünü ve geleceği. Özellikle de güven ve merkezileşmes kavramlarına, dijital ile kriptoparalar bağlamında değineceğiz.
Kaynaklar:
Podcast: Kapitalizm Öldü Mü 1: Merkantalizmden Marx'aPodcast: Gamestonks! Borsa 101 Makale: Çin ve Dijital Para (WSJ)Makale: Hashing and Public Key Cryptography for BeginnersVideo (2018): Cryptocurrencies: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)Video (2020): Inside The Cryptocurrency RevolutionVideo (2021): U.S. vs China: The Battle for Bitcoin Mining Supremacy | WSJVideo (2021 - Türkçe): Bitcoin: Türkiye'de kripto paralara artan ilgi -
Kafka'nın lokmayı 100 kere çiğneyip tükürmesi, Lord Byron'ın sirkesi, Tenya diyeti, narkozla zayıflama, şeker vs doymuş yağ, yüksek fruktozlu mısır şurubu, Paleo mitleri ve evrim... Kısacası, beslenmenin geçmiş ve gelecek trendleri hakkında kafa rahatlatan bir sohbet.
Kullanılan kaynaklar:
Yağ: Doymuş, Doymamış, Trans (video): https://www.youtube.com/watch?v=brs2nMubr84
Doymuş Yağ ve Kolesterol çeşitleri (video): https://www.youtube.com/watch?v=NUY_SDhxf4k
"Şeker hakkında acı gerçek" (video): https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&ab_channel=UniversityofCaliforniaTelevision%28UCTV%29
Diyetin evrimi ve Paleo tartışmaları (makale): https://www.nationalgeographic.com/foodfeatures/evolution-of-diet/
Clean Eating (makale)
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/aug/11/why-we-fell-for-clean-eating
Gıda kanunları tarihi (makale)
http://www.artisanfoodlaw.co.uk/history-of-food-law/19th-century/history-of-food-law-19th-century
-
Kafa Rahatlatan sohbetlerde okumaya yazmaya dair bir bölüm daha... Yayınevi nasıl bir yerdir? Yayıncılık nasıl bir şeydir? Yazdınız, kitap olur mu; ne yapmak gerekir? Nilay Örnek'in konuğu çevirmen, editör, yazar, araştırmacı ve Everest Yayınları'nın Yayın Yönetmeni Saadet Özen.
-
Türkiye'nin ilk kadın stand-up sanatçılarından biri olan Deniz Özturhan ile gülmeyi çok seven, stand-up gösterilerinin mantığını çözmek isteyen meraklı bir gazeteci, bir sohbette buluşursa neler olur? Nilay Örnek sordu; Deniz Özturhan, mizah yazarlığının üzerine 10 yıllık stand-up sahnesi deneyimiyle şahane yanıtlar verdi. Gülmek, güldürmek, sorunlara farklı bir filtreyle bakmak, toplulukların önüne çıkmak, kadın görüşüyle espri yazmak ve daha pek çok ayrıntı üzerine güleç bir sohbet dinlemek isteyenler için yayındayız!
-
Bu bölümde Nilay Örnek ile mimar Kerem Piker, pandemi döneminde gündelik hayatlarımızda daha sık konuşmaya başladığımız "mimarlık"tan söz açıyor. Mimarlık bina tasarlamakla mı sınırlıdır, başka hangi alanlara değinir? Önünden geçip gittiğimiz binalar bize başka neler söyler? Mimarlara da bu kadar yüklenmesek mi? Kısa sohbette değinilen bazı konular...
-
Tüm kafa rahatlatan şeyler içinde müziğin özel bir yeri var. Her şeyin fazlası zararken müziğin fazlası diye bir şey olmamasının sebebi ne? Belki de sabahları bir saat yürümek ve beşinci senfoniyi dinlemek için gelmişizdir dünyaya.
-
Profesyonel üretkenlik gurularını dinledikçe, "doğru tekniği uygulayamadığım için hayatımı heba ediyorum, potansiyelime erişemiyorum, optimize etmem lazım kendimi, her anımı verimli geçirmem lazım, ah bir bilsem doğru teknği" diye diye mutsuz mu oluyorsunuz? Bir miktar çaba göstermemiz lazım, evet, ama bir noktada da "benim adım Hıdır, elimden gelen budur" diyebilmemiz de lazım gönül rahatlığıyla.
-
Kafa rahatlatan lezzetlerden söz etsek mi biraz? Nilay Örnek'in bu bölümdeki konuğu Sinan Hamamsarılar. İyi yemek yapmanın belli başlı şartları nelerdir? Bu dönemde hangi tatlar, hangi 'lezzetli' şehirler kendilerini özletti? Tadı damakta kalacak bir kısa sohbet sizleri bekliyor.
-
Bu başlığı görünce aklınıza ilk gelen isim kim? Türkiye'de 'kültür' ve 'sanat' kelimeleri bir araya geldiği zaman zihnimizde beliren ilk isimlerden biri olan Yekta Kopan ile şahane bir sohbet. Nilay Örnek ile Yekta Kopan, "Kültür ile sanat niye hep birlikte anılıyor?" sorusundan başlayıp sanatın, edebiyatın bize kattıklarına değiniyor, günümüz medya araçlarından güncel mevzulara pek çok konudan söz açıyor. "Patlıcan musakkadan Türkân Şoray'a sıçrayabilen sohbetleri sevenler için eşşiz bir bölüm.
-
Fularsız Entellik'ten Immanuel Tolstoyevski, favori sinema klişelerinden bahsediyor. Yüksekten düşenleri kurtarmaya çalışan ama fizik bilmeyen kahramanlar, yemeden içmeden büyüyen canavarlar, beyninin sadece %10'unu kullanabilen senaristler, satrançta sadece bir hamle sonrasını görebilen dahiler ve güçlü kadın karakter yaratma sanatı.
-
Fularsız Entellik'ten Immanuel Tolstoyevski, dünyanın yoga başkenti Rishikesh'teki anılarından, Beatles-Maharishi kavgasından, Batılılar ile Hintlilerin yogadan anladıklarının tamamen farklı olmasından ve tantrik yoga adı altında kafasına hamam tası geçirenlerden bahsediyor.
-
Konu zor, muhabbet güzel. Nilay Örnek ile 'bar psikoloğu' Ferhat Aydın, psikolojiden edebiyata, günlük yaşamdan doğaya pek çok farklı alandan yararlanarak mutluluğu masaya yatırıyorlar. Kimi zaman güldüren, kimi zaman düşündüren. Hem kafa karıştıran, hem de kafa rahatlatan keyifli bir sohbet için dinlemelisiniz.
-
Kombinin mucidi Vaillant’ın sunduğu Kafa Rahatlatan Sohbetler’in 3.sezonuna hoş geldiniz. Bu sezonda Nilay Örnek'in ve Immanuel Tolstoyevski’nin ayrı ayrı hazırlayıp sunacağı sekiz farklı bölümümüz olacak.Yemek, kültür sanat, mimari, mutluluk, müzik, sinema, yoga, hedefler gibi üzerine çokça kafa yorulan konuları konuşmaya, karışmış kafaları biraz olsun rahatlatmaya çalışacağız.
- Mostrar más