Episodios

 • I detta avsnitt i Vintersportpodden pratar jag med Tre Kronors Förbundskapten Johan Garpenlöv. Mycket bra samtal med en person som jag tycker har bra värderingar och härlig att samtala med. Johan berättar om sin långa och framgångsrika hockeykarriär och varför det blev hockey som grabb.

  Vi pratar lite om hockeyn i stort och hur man kan tänka för att få fler att fortsätta med ishockey och vilken storlek det ska vara globalt på rinkarna.

  Sedan kommer vi in på hans ledarkarriär som började som assisterande coach i Djurgården Hockey och som sedan fortsatt med olika uppdrag fram till att idag vara Head Coach för ett av Sveriges käraste landslag, Tre Kronor. Efter tre år som Head Coach har Johan valt att gå vidare i karriären efter VM 2022, det har varit tre speciella år som förbundskapten på grund av pågående pandemi. Vad han ska göra i framtiden är i dagsläget oklart, han vill dock fortsätta som coach på ett eller annat sätt då han verkligen brinner för den rollen. I samband med samtalet om ledarkarriären är det oundvikligt att vi pratade ledarskap.


  När vi kommer in på OS reder vi ut hur Sveriges chanser ser ut nu utan NHL spelare jmf med situationen vi hade i höstas när NHL släppte alla sina spelare. Vi pratar också om hur han och hans team tänker när de bygger laget, detta kan variera så klart beroende på vilken turnering de ska spela och vad de har för spelare tillgängliga. Vi konstaterar att det skiljer sig ganska mycket i hur Tre Kronor laddar upp för OS jmf med individuella idrotter då Johan har tillgång till spelarna först några dagar innan OS, de har två st träningar på sig att spela ihop sig innan första match vilket i sig är en utmaning.

  Vi pratar såklart om hur Covid situationen kommer påverka laget och hur de kommer agera innan och under spelen.


  Jag är mycket glad och tacksam att jag fick detta samtal med Johan. Jag önskar honom och Tre Kronor all lycka på kommande OS och jag hoppas att han hittar ett roligt och utmanande uppdrag efter det att han avslutat anställningen som Förbundskapten. Stort Tack Johan!!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Jag pratar i detta avsnitt med Agneta Platter som har lång erfarenhet från att vara fystränare för olika landslag runt om i världen, skidgymnasienivå samt personlig tränare för en rad alpina stjärnor!


  Agneta började sin tränarresa efter GIH studier med det Svenska alpina landslaget. Hon jobbade bland annat mycket tight med Pernilla Wiberg under många år. När hon flyttade till Norra Italien och blev Mamma jobbade hon på skidgymnasium i Italien och där hon också jobbade som personlig tränare för enskilda individer som hade stort förtroende för Agneta. Resan gick vidare till Canada för att vara konditions och styrke ansvarig för Canadensiska herrlandslaget där hon var under ett antal år och gjorde ett mycket bra arbete. Nu jobbar Agneta för Österrikiska Skidförbundet där hon ansvarar för att hjälpa alpina stjärnor som är skadade och ska tillbaka till backen. Mycket intressant att lyssna till Agnetas historia samt om den utveckling som skett inom fysområdet. Jag och Agneta pratade också en del om de olika ländernas förutsättningar och om det skiljer sig åt i hur man tänker kring fysträning.


  Vi kommer in på viktiga områden som jämställdhet och hur det är att jobba som tränare i en mansdominerad miljö och hennes vilja att vara Head Coach för ett landslag. Agneta avslöjar att hennes hjärta klappar för Sverige!


  Agneta och hennes familj är en riktig alpin familj, roligt att höra hur man får ihop familjelivet med två föräldrar som jobbar som tränare och barn som själva åker skidor.


  Tack Agneta för att du delade med dig av dina erfarenheter och att du ville vara gäst i Vintersportpodden. Stort lycka till med dina planer i framtiden!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • ¿Faltan episodios?

  Pulsa aquí para actualizar resultados

 • I detta avsnitt samtalar jag med Svenska Skidskytteförbundets Huvudtränare, Johannes Lucas. Johannes kommer från Tyskland, närmare bestämt München där han även bor. Johannes är bara 28 år vilket är otroligt ungt i detta sammanhang och med tanke på vad han har för ansvar och vad han varit med om. Det är en mycket klok person jag pratar med som beskriver sin syn på ledarskap och vad som gör att hans Team presterar så bra. Johannes är nominerad till årets idrottsledare i Sverige vilket är en fin utmärkelse. Vem som får priset avgörs 17/1 på Idrottsgalan.


  Vi pratar också om skidskyttarnas status och hur de agerar sista tiden inför OS för att både vara förberedd fysiskt och mentalt. Johannes berättar att de har tänkt på allt och hur de försöker skapa en miljö i träningen som skapar en stress likt den på tävling.


  Jag hoppas att Johannes kommer stanna i Sverige som ledare då jag tycker han har en mycket bra syn på ledarskap, sedan har han ett stort engagemang och sprider stor Energi till människor runt om honom vilket är viktigt i ett lagbygge!


  Stort tack Johannes för att du är gäst i Vintersportpodden och stort lycka till på OS. Jag är mycket tacksam för att du delade med dig av dina tankar och gav mig stor energi!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratar jag med Marie-Helen "Billan" Östlund (Westin som aktiv). Hon är den första Världsmästaren i disciplinen skate inom längdskidåkning. Året var 1987 i Oberstdorf. Den unga tjejen från Sollefteå blev denna dag Billan med hela Svenska folket. Hon visade verkligen vägen för svensk damskidåkning med denna seger då vi under denna tid inte var bortskämd med kvinnliga framgångar inom längskidåkningen. Herrarna var mycket starka och genom Billan genomslag blev hon förutom mycket framgångsrik även en förebild för kommande svenska tjejer!


  Billan berättar vidare om hur denna dag 1987 i Oberstdorf påverkade henne och hennes liv. Från ett lugnt och skönt liv till ständigt påpassad och igenkänd var hon än gick.


  Vi pratar om hennes uppväxt i Sollefteå med en familj där alla syskon var duktiga skidåkare, brorsan Håkan är dubbel Vasaloppsvinnare. Men Billan berättar att hon var duktig på de flesta idrotter och kanske skulle kunnat bli framgångsrik i vilken sport hon valde.


  Under de framgångsrika åren träffade hon sin nuvarande man som även han var en framgångsrik skidåkare i landslaget, Erik Östlund. De köpte en Ö i Hälsingland, närmare bestämt Segersta. Billan berättar om detta och den restaurang- och konferensverksamhet de bedriver där idag och hur ön fick sitt namn, Kungsholmen, av Kung Oscar II 1879.


  Billan är en otroligt jordnära och härlig person som gladeligen delar med sig av sina erfarenheter under åren som aktiv men även i den roll som entreprenör idag. Mycket trevligt och inspirerande avsnitt!


  Tack Billan för att du var gäst i Vintersportpodden och att du delade med dig av din härliga Story!! Lycka till med er verksamhet på Kungsholmen i Hälsingland där ni tar emot restaurang- och konferensgäster!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt samtalar jag med en av Sveriges och världens bästa friåkare inom alpint. Jacob berättar om sin kärlek till skidåkningen och hur det började i Väsjöbacken i Sollentuna. Han tävlade upp till 12-års åldern i alpint för Sollentuna Slalomklubb. Men han upptäckte ganska tidigt att han tyckte jibbing och friåkning var roligare. Han började med big jump tävlingar och blev ganska snart inbjuden till stora tävlingar och visade framfötterna. Jacob berättar om sammanhållningen mellan de tävlande på dessa tävlingar vilket tilltalar honom. Han stod sedan inför ett val när OS kom på programmet 2014 i Sotji. Han beslutade efter att ha inlett en satsning att han avslutade tävlingskarriären för att satsa fullt ut på att skapa skidfilmer. Idag producerar han filmer för fullt tillsammans med sin fru vilket måste vara ett fantastiskt yrke. Hör Jacob berätta om detta och mycket mer i detta avsnitt.


  Då Jacob har varit med i denna bransch länge och var med redan när friåkningen slog igenom på riktigt med filmen Free Radicals. Den filmen var verkligen det som fick Jacob att bestämma sig för att köra fullt ut på jibbing och friåkning!


  Vi pratar också en del om hur han tänker på miljön och hur han är med och utvecklar kläder och skidor för sin sponsor Rossignol.


  Detta är verkligen ett härligt avsnitt med en fantastisk kille som älskar skidåkning. Jag fick stor inspiration under samtalet att våga leva sin dröm och gå sin egen väg. Bra för alla yngre att lyssna på detta och få lite tips om hur de kan leva på sin skidåkning och sin stora passion.


  Tack Jacob för att du var gäst i Vintersportpodden och stort lycka till med dina framtida projekt!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratar jag med Jonas Colting som är en svensk triathlet, författare, föreläsare, entreprenör och hälsoinspiratör.


  Jonas Colting nådde sin peak som elitidrottare under 2000-talet, och ägnar nu mer av sin aktiva tid åt äventyrsliknande Event.


  2014 simmade han mellan Stockholm och Göteborg på 41 dagar under projektet Sverigesimmet, en sträcka på 640 km, med syftet att samla in pengar till Wateraid, en organisation som hjälper människor i tredje världen att få tillgång till rent vatten.


  2016 simmade han runt ön Phuket i Thailand under Swimaround Phuket, en sträcka på 140 km som det tog 8 dagar att tillryggalägga. Syftet var att sätta fokus på föroreningen av världshaven, samt slå ett slag för vikten av simkunnighet bland hela jordens befolkning.


  Jonas Colting är en ambassadör för sporten Swimrun, både i rollen som arrangör av egna event och som deltagare på andras. Han har till exempel tre segrar i ÖTILLÖ-race som anses vara Swimrunsportens officiella VM. Han är den enda i världen som deltagit i alla ÖTILLÖ-tävlingar sedan starten 2006.


  Jonas Colting var med och drog igång initiativet Swimrunforlife, när flyktingströmmen från Syrien var som störst under 2015, ett initiativ som samlade in pengar till UNHCR:s flyktingarbete.


  Jonas är en spännande och uttrycksfull person som har många idéer och är inte rädd att uttrycka hur han känner.


  Vi pratar så klart om hans bakgrund och uppväxt. Sedan kommer vi in på hans karriär och varför han blev triathlet och brinner för det han sysslar med idag. Med tanke på hans uttryck pratade vi en del om hans syn på träning och kost vilket inte till 100 % går i linje med många andras.


  Detta är ett underhållande avsnitt med många bra tips och saker att fundera på.


  Stort tack Jonas för att du var med i Vintersportpodden och lycka till med dina uppdrag i framtiden!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratade jag med Mikaela Sundbaum som i grund och botten är skidtränare och egen företagare inom längdskidbranschen. Hon är också Teknisk Delegat på både nationella- och internationella längdtävlingar och var första kvinnliga TD på VM i Seefeld 2019 vilket hon klarade galant! Hon var assisterande banchef på VM i Falun tillsammans med legenden Thomas Wassberg. Mikaela ger sin syn på uppdraget som TD och de beslut hon ska ta på kort tid med mycket på spel. Nästa stora uppdrag som TD är VM 2023 i Planica. Till detta är hon även tävlingsledare på den återkommande säsongsuppstaren för längdåkarna i Bruksvallarna.


  Mikaela berättar om vad som driver henne och ger sin syn på längdskidsportens utmaningar och styrkor. Hon har otroligt bra insyn i både den nationella- och internationella längdåkningen då hon representerar Sverige i Internationella Skidförbundets Regelkommitté. Hon är även medlem i Svenska Skidförbundets TD- & Regelgrupp.


  Intressant avsnitt för den som är intresserad att höra mer hur det fungerar i stort och vilket jobb som genomförs i bakgrunden och vilken planering som görs inför loppen. Mikaela ger verkligen en mycket bra bild av det och jag tycker det var intressant att höra hennes story!


  Stort tack för din medverkan Mikaela och lycka till med ditt företag och dina uppdrag inom längdskidåkningen!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt samtalar jag med en otroligt inspirerande tjej som vunnit VM i Skyrunning, en av världens bästa skidalpinist och som driver eget bolag inom träning och kost Emelie Forsberg. Hon och hennes man som också är en fenomenalt duktig löpare och skidalpinist Killian Jornet bor i en by i Norge som heter Måndalen. Vyerna som Emelie bjuder på i hennes Instagramflöde är så inspirerande och vackra så man helt enkelt bara vill ut i naturen och röra på sig bara man ser till hennes flöde.


  Självklart börjar Emelie att berätta om sin uppväxt i Härnösand och löpningen i Höga Kustens terräng och varför hon fastnade för löpning och skidalpinism.


  Emelie har många otroliga äventyr i sin ryggsäck, det som jag fastnat för är rekordet att ta sig igenom Kungsleden (450 km på 4 dagar och 21 timmar), snabbast upp och ner på Kebnekaise ( 2 timmar), snabbaste dam upp på Mont Blanc och tillbaka till Chamonix (7 timmar 53 minuter). Det är så imponerande strapatser på dessa tider.


  Vi kom såklart in på vad som driver henne, hur hon tänker och hur hon tränar.


  Tillsammans med två andra kompisar har hon startat ett företag som heter Moonvalley, de gör ekologiska och näringsrika produkter som är bra att ha med sig på träningspassen och långa turer.


  Emelie är en mycket enkel och sund människa med fantastiska åsikter. Hon förordar att inte krångla till varken träning eller kost. Man ska må bra och drivas av glädje och välmående.


  Efter att ha fött 2 st ungar har hon nu börjat träna hårt och fokuserat för att uppnå nya rekord.


  Detta är verkligen ett härligt avsnitt som ger massor av energi, inspiration och kunskap.


  Stort Tack Emelie för att du var med i Vintersportpodden och lycka till med din träning, tävling och entreprenörskap!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt av Vintersportpodden pratar jag med psykologen, doktorn och forskaren Emma Forsén. Hon jobbar på Karolinska Institutet (KI) och har stor erfarenhet i detta så viktiga och aktuella ämne. Vi pratar dels om fakta i ämnet från den forskning hon utfört men även konkreta tips på hur man som ledare, förälder, kompis, anhörig etc ska agera och tänka beroende på var i processen individen befinner sig och hur man ska agera när man ser vissa tecken och hur individen agerar i början av sin sjukdom. En naturlig del av detta samtal var så klart vikten av behandling och varför.


  Vi pratar också om vilken grupp människor som har lätt att drabbas av denna sjukdom samt hur det har påverkat dem under pågående pandemi. Som ett led i detta pratade vi vad som triggar en individ med ätstörning.


  Då vi diskuterar detta ämne pratade vi också om sociala medier och dess påverkan på ätstörningsproblematiken.


  Detta är ett mycket bra avsnitt som ger alla insikter och kunskap hur vi ska agera och tänka kring ätstörningsproblematiken.


  Emma är otroligt kompetent och jag tackar henne väldigt mycket för att hon delade med sig av sin kunskap och erfarenhet. Stort lycka till med kommande projekt och arbetet med att dela din kunskap om denna sjukdom i framtiden.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratar jag med Sveriges enda alpina VM medaljör i Super-G och Störtlopp på herrsidan, Patrik Järbyn! Han var länge den äldste medaljören i historien men blev slagen 2019 i samband med VM i Åre.


  Patrik har 20 säsonger i Världscupen, 303 WC starter, 5 OS, 9 st VM och har gång efter annan visat att med stor passion och vilja kommer man långt och når sina målsättningar. Han berättar om sin karriär och allt han gått igenom vilket är mycket intressant. Inför säsongen 2006/2007 var han inte med i landslaget, det var dessutom hemma VM i Åre som hade varit en stor målsättning för Patrik. Han bestämde sig för att hitta en egen väg med träning och material vilket skulle bli en framgångssaga. På hemma plan inför hemmapubliken i Åre tar han en historisk VM medalj i Störtlopp!!


  Patrik kommer från Borås, han beskriver hur hans skidkarriär började och hur det var att utöva alpint i dessa regioner. Han påpekar vid ett flertal tillfällen vikten av att barn och unga utövar fler idrotter och har en stegrande utveckling.


  Patrik har stor erfarenhet av alpint och tränar idag ett gäng i USA där han numera bor sedan ett antal år tillbaka. Under intervjun berättar Patrik om viljan att återvända hem till Sverige och vara en del av den Svenska alpina skidåkningen.


  Jag tror att Patrik har mycket att dela med sig av. Han har verkligen visat att det mesta är möjligt och att inget kommer av sig själv. Tack Patrik för din medverkan i Vintersportpodden och att du delade med dig av dina erfarenheter.


  Lycka till med allt i framtiden!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratar jag med Parasportstjärnan inom längdåkning med många medaljer och stora framgångar, Zebastian Modin. Han berättar om sin uppväxt och hans stora idrottsintresse. Han slog igenom med dunder och brak som 15-åring vilket påverkade honom en del. Han berättar hur synskadan har påverkat honom och hur den förändrats genom åren.


  Zebastian har utbildat sig på universitetet vilket ger honom en bra grund efter karriären!


  Vi pratar så klart om träningen och utmaningen han har att träna och tävla och vad som påverkar honom på olika sätt. Han berättar hur det fungerar med de guider han har och vilka egenskaper och kvalitéer de bör besitta för att samarbetet ska fungera. Mycket intressant att ta del av Zebastians berättelse och hur mycket han måste lita på sin guide. Han berättar också hur han kan träna om inte han har tillgång till guide. Zebastian har stora krav på sig själv och tränar otroligt mycket.


  Han berättar om kommande paralymics i Kina kommande säsong där han har stora förhoppningar, han är en av Sveriges stora medaljhopp.


  Vi pratar om många andra saker också där Zebastian har en härlig syn och inställning i många frågor, verkligen en klok och härlig kille.


  Jag är mycket glad att Zebastian gästade Vintersportpodden och önskar honom stort lycka till i kommande tävlingar och så klart vinterns stora mål Paralympics i Kina!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratar jag med marknadsdirektören för Bauhaus, Johan Saxné, som är en av idrottens absolut största sponsorer. Bauhaus har även gjort stora insatser för Barncancerfonden vilket är mycket hedrande. Johan har en civilekonomutbildning i grunden och började sin karriär på bank. Han valde att gå vidare med att starta eget inom byggindustrin. För 16 år sedan valde han att flytta till Stockholm för att utmana sig själv med att ta en anställning som inköpschef för Bauhaus där han sedan gått vidare och har de senaste 12 åren varit ytterst ansvarig för marknadsavdelningen. Det arbetet har han verkligen lyckats med. Bauhaus är är idag ett otroligt starkt varumärke även utanför byggbranschen.


  Vi pratar om hur Johan ser på partnerskap. Vad är viktigt för Bauhaus när de går in i ett partnerskap och vikten av att inte bara ha skyltar uppsatta, han tycker det är mycket viktigt med aktivering i syfte att båda parter ska växa tillsammans. Johan berättar varför idrotten är en intressant målgrupp och att sponsorskapet också är en del i Bauhaus Employer Branding arbete. Johan berättar att det är viktigt att det finns pengar i budgeten för aktiveringen, det kostar 3 gånger summan för rättigheten för att få ut maximalt av ett samarbete då mycket pengar används i samband med aktiviteter på matcher, tävlingar och event.


  Johan har vid många tillfällen vunnit det ärofyllda priset årets marknadschef inom byggvaruhandeln. Det tycker jag är en självklarhet när jag pratar med Johan som verkligen visar stor passion för sitt arbete och Bauhaus och har bra och kloka tankar om hur marknadsarbete skall bedrivas, helt enkelt en grymt bra marknadsdirektör!


  Tack Johan för ett trevligt och givande samtal och stort lycka till med alla härliga samarbeten ni har. Tack för att ni är med och bygger svensk idrott!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt samtalade jag med Tobias Richloow Forsberg. Han var en framgångsrik ishockeyspelare fram tills för tre år sedan då han var med om en olycka som förändrade hans liv. Tobias berättar om tillfället då han av en olyckshändelse krokade ihop med motspelaren och åkte in i sargen med huvudet. Han berättar hur han direkt kände att något allvarligt hade hänt med kroppen.


  Tobias berättar om livet efter olyckan och hur vardagen ser ut med stöd från assistenter och sin kärlek til sin fru Filippa som varit ett stort stöd under rehabiliteringen.


  Det är ett avsnitt som verkligen får en att fundera och se på livet från andra perspektiv.


  Tobias är idag expertkommentator för SHL vilket han gör med bravur. Han har lärt sig att sätta nya mål som driver honom framåt.


  Detta är ett avsnitt som är starkt och som verkligen får en att vara tacksam över det man har!


  Tack Tobias för att du delade med dig av din historia och erfarenhet. Lycka till i framtiden!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta samtal har jag förmånen att samtala med Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) verksamhetschef Peter Reinebo. Peter har stor och lång erfarenhet av idrott i allas dess slag. Han har jobbat inom olika instanser och under lång tid på SOK. Detta ger honom bra kunskap och insyn inom svensk idrott. Detta krävs i hans jobb då han har nära relation med respektive special förbund i satsningen mot kommande- och framtida OS.


  Han beskriver hur SOK arbetar i förhållande till Riksidrottsförbundet och Special förbunden dels i satsningen och investeringen i pengar men även i uttagningar och nomineringar till SOK:s topp- och talangprogram. Peter ser att han och SOK har en mycket bra relation med alla instanser och att de tillsammans skapar en framgångsrik miljö för topprestationer!


  Oundvikligt kommer vi in på de omdiskuterade petningarna i sommarens OS i Tokyo där det var stora diskussioner i några fall där idrottaren inte blev uttagen till OS. Peter ger en tydlig förklaring till hur de jobbar med uttagningar och hur de jobbar med kriterier för att bli uttagen.


  Mycket bra avsnitt som ger en bra insyn i OS uttagningar och hur SOK arbetar vilket kommer bli högaktuellt nu när OS uttagningarna närmar sig inför vinter OS i Peking!


  Tack Peter för ett bra och trevlig samtal och stort lycka till SOK i kommande OS!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Jubileumsavsnitt, nummer 50 med en av världens största idrottsledare och den absolut största inom arbetet med att få en ren idrott, professor Arne Ljungqvist.


  Legendarisk dopningsjägare och idrottsledare som anses vara en av världens främsta experter på dopning inom elitidrotten. Var med och bildade den världsomspännande antidopningsorganisationen WADA och är hedersledamot av Internationella Olympiska Kommittén IOK. Tidigare ordförande för Sveriges Riksidrottsförbund och Svenska friidrottsförbundet, samt IOK:s och WADA:s medicinska kommittéer.

  Arne har själv en idrottsbakgrund och har deltagit i OS 1952 i höjdhopp. Han saxade 2.01 och blev svensk mästare samma år som han deltog i OS.


  Arne är idag 90 år och han berättade öppet hur resan varit från det att han började arbetet med antidoping till var de är idag. Han berättar om när han började sin Antidopingresa att de försökte avsätta honom som ordförande i friidrottsförbundet för att de aktiva tyckte att de inte kunde konkurrera på internationell nivå om de inte fick använda doping.


  Arnes berättar vidare om hur den långa vägen har sett ut: från när han började sitt arbete och steroider var något som aktiva idrottare efterfrågade och använde, till att bli det fulaste av fusk inom idrottsvärlden. Samtidigt ser han också hur ett omfattande missbruk av steroider och andra dopingmedel bland icke elitsatsande ungdomar och yngre har blivit en erkänd folkhälsofråga idag. Som ett led i detta driver han nu en egen anti-dopningstiftelse med information om och utbildning i dopningsfrågor för ungdomar.


  Arne berättar bland annat om det stora sveket under OS i Sochi 2014 då man avslöjade en stor dopingskandal där labbpersonal varit inblandade. Detta var något Arne inte hade någon som helst aning om. Det var personer som Arne jobbat med i Antidopingarbetet samt byggt upp labbet i Sochi med som var inblandade vilket naturligtvis påverkade honom.


  Jag imponeras av Arnes otroliga driv och engagemang och hur han verkligen har kämpat i motvind många gånger. Antidopingarbetet har varit en bisyssla för Arne då han genom alla år jobbat som läkare och professor vilket bara det tar en hel del tid.


  Jag vill rikta ett stort tack till Arne för detta avsnitt och önska honom all lycka i det fortsatta arbetet med Antidoping frågor!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratar jag med den erfarna sportjournalisten Johan Ejeborg. Vi pratar om hans uppväxt och varför han blev journalist och hur han hamnade på SVT sport. Johan var en aktiv kille i sin uppväxt som utövade många olika idrotter, det har han nytta av när han kommenterar sport idag. Johan är kommentator inom många olika sporter vilket är en konst i sig. Han har många års erfarenhet från många olika idrotter men i detta sammanhang fokuserade vi mycket på vintersport och alpint.


  Vi pratade om Vinterstudions betydelse för sporten och hur han ser på tävlingsprogrammet och grenarna för att göra sporten ännu mer populär. Kommer naturligtvis in på att en annan kanal har rättigheterna till de flesta tävlingarna i längd, alpint och Skicross numera.


  Vi kom sedan in på hur en aktiv bör tänka i varumärkesbyggande. Det är inte helt enkelt och utvecklingen har gått fort med sociala medier med mera.


  Vi hade ett riktigt härligt samtal där Johan delade med sig av många års erfarenhet. Jag tycker det är ett intressant ämne i utvecklingen att höra medias syn på vad som kan förändras för att det ska bli mer intressant att följa som reporter och därmed bli mer populär hos folket som följer idrotten.


  Lyssna, njut och få massor av kunskap och erfarenhet till er genom en klok och härlig man!


  Nu


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Dagens gäst i Vintersportpodden, Anders Byström, växte upp i Örnsköldsvik. Han var intresserad av många idrotter som barn och fastnade för längdskidåkning som han var aktiv i till 21 års åldern på nationell nivå. Han började sin yrkeskarriär som skrivande journalist men bytte bana och studerade idrottsvetenskap med inriktning mot idrottspsykologi. Han har sedan dess haft många fina tränaruppdrag både i Sverige och Norge. Nu är han Landslagschef för Svenska Skidlandslaget vilket betyder att han ansvarar för den sportsliga landslagsverksamheten i stort. Innan detta uppdrag hade han samma tjänst för Skidskyttelandslaget.


  Anders är en mycket ödmjuk person och en prestigelös ledare som verkligen jobbar för att få ut maximalt av varje individ.


  Vi pratar en hel del om ledarskap och hur han på bästa sätt förbereder ledarna inför OS i Kina 2022. Vi kommer sedan in på skillnaden mellan svensk och norsk skidåkning.


  Han ger sin syn på statusen för svensk skidåkning som sedan leder specifikt till svensk herrskidåkning och hur den mår och vad vi har på G.


  Ett aktuellt ämne är psykisk ohälsa, ätstörningar och skador vilket vi så klart pratade om där Anders gav sin syn på detta.


  Jag vill tacka Anders för att han var gäst i Vintersportpodden och önska han och Svenska skidlandslaget all lycka kommande säsong!!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratar jag med Svenska Ishockeyförbundets Generalsekreterare Johan Stark. Johan har en gedigen idrottsbakgrund med en aktiv karriär inom Basket på elitnivå som både aktiv och ledare. Han har också varit generalsekreterare på Svenska Basketförbundet samt klubbdirektör i Brynäs IF som har stark hockeytradition och kultur.


  Vi pratar om Johans bakgrund som basketspelare och hans uppväxt i Ockelbo, hans arbete inom basketen både som avlönad men även som ideell ledare och utmaningar som finns med att vara ledare. Sedan kommer vi in på varför han sedan valde att hoppa på arbetet som klubbdirektör för Brynäs IF inom ishockeyn och efter en sejour i Basketförbundet är han numera generalsekreterare för Ishockeyförbundet. Han berättar om sin syn på ledarskap i allmänhet sedan kommer vi in på ishockeyns utmaningar både sportsligt men även förbundets arbete med rätt attityd och ledarskap. Johan är en mycket klok man som jag är säker på är rätt person att leda hockeyn in i framtiden och lotsa verksamheten i rätt riktning för att bibehålla sin popularitet men även utveckla idrotten i en positiv riktning.


  Vi pratar också om viktiga ämnen som tidig specialisering, tidig utslagning, TV puckens vara eller icke vara samt hur han ser på sommar camper och privata initiativ. En naturlig fråga är i detta sammanhang också att prata om ishockeyns tillgänglighet som sport och utmaningen med att få den tillgänglig för alla.


  Vidare samtalar vi en del om idrottens tävlingsmoment och hur synen är på att räkna mål och ha serier.


  Stort tack till Johan Stark för ditt deltagande i Vintersportpodden och jag önskar dig all lycka att leda ett av Sveriges populäraste sporter och förbund i framtiden!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratar jag med Världsmästaren i Skidskytte 2021 Martin Ponsiluoma vilket var Sveriges första individuella VM guld på herrsidan sedan 1958. Ett mycket trevlig och ödmjuk person som har en ljus och spännande framtid framför sig. Att han tog VM guld 2021 var en liten överraskning för många, men Martin visste vilken kapacitet han har och visste att allt är möjligt. Nu väntar OS och han får nu räknas som en av favoriterna till att ta medalj!


  Martin pratar vidare om sin allsidighet och att han har lätt för många idrotter. Hans intresse på sidan om skidskyttet är paddel och flugfiske som han gärna gör så fort han får möjlighet. Det ger honom stor avkoppling!


  Martin berättar om relationen till sin pappa och hans betydelse för hans framgångar och utveckling som skidskytt.


  OS uppladdningen och förutsättningarna på OS är ett självklart ämne att prata om, han ger sin syn på att tävla på hög höjd.


  Lyssna på detta avsnitt med en mycket klok och duktig person som är väldigt omtyckt på touren. Ni kommer få bra insikt i en medaljkandidat på OS och en härlig uppladdning inför stundande Skidskyttesäsong!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta samtal pratade jag med Svenska längdlandslagets skidtränare och Skellefteå AIK:s fystränare Stefan Thomson. Stefan är en otroligt kompetent och erfaren tränare med stort engagemang. Detta har ni kunnat ta del av i längdlandslagets dokumentär som visats i fem stycken avsnitt under hösten. Vi pratar om fysträning i sin helhet och vikten av att ha ett syfte med varje träningspass. Sedan kommer vi in på skillnaden mellan ishockey och skidåkning och därmed hur mentaliteten mellan individuella- och lagidrottare skiljer sig åt.


  Vi pratar också om forskning och hur man får ut det i verkligheten och får den användbar samt hur landslagets och de professionella tränarnas kompetens når ut till de ideella ledarna i idrottsrörelsen. Detta har Stefan bra erfarenhet, dels i Skellefteå AIK men framförallt i Svenska Skidförbundet där han ingår i en arbetsgrupp som jobbar med utbildningsmaterial till klubbarna i rörelsen.


  Stefan berättar sedan om den speciella säsong skidlandslaget står inför med OS i Kina där det kommer vara speciella förhållanden. Han berättar hur skidlandslaget laddar upp och planerar hösten för att vara 100 % förberedda för vad som komma skall!


  Jag tackar Stefan för att han var gäst i Vintersportpodden och önskar han och de han tränar stort lycka till kommande säsong!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.