Anna Stråth Podcasts


  • Vårbynätverket utförde våldsdåd och höll flera Stockholmsförorter i sitt kriminella grepp.Åklagare Anna Stråth ledde förundersökningen mot gänget. Först i hemlighet via krypterade chattar - och senare i Sveriges största gängrättegång nånsin. Nu ger hon för första gången en längre intervju om fallet.

  • Svidande kritik mot en narkotikadom, åklagarna vill att Yasins straff ska skärpas och långa straff för gängkriminella i Gävle. P3 Krim sammanfattar ett intensivt 2021 hittills.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vårby- eller encromålet - där bland annat kidnappningen av en ung svensk artist men också mordplanering, en sprängning och flera andra grova brott ingår - har blivit något av en följetong senaste året. Rättegången i tingsrätten är avslutad och 28 av 31 fälldes.

    Men både många av de åtalade och åklagarna har överklagat. De åtalade vill bli frikända, medan åklagarna vill att straffen ska skärpas. Två män i 20-årsåldern som friades för inblandning i kidnappningen vill åklagarna få fällda i hovrätten.

    – När man läser domskälen kan man också förstå att tingsrätten i och för sig tycker att de på något sätt varit delaktiga i det här men att deras agerande kanske inte omfattas av gärningsbeskrivningen. Nu har vi justerat åtalet till att avse andra moment också. Med anledning av det så tror jag att hovrätten. om de tycker som tingsrätten. kommer att döma de här personerna i hovrätten, säger åklagare Anna Stråth.

    Gängvåldet i Gävle blossade upp under 2020 och två grupperingar misstänks ha skjutit mot varandra. I våras avhandlades flera åtalspunkter om våldsbrott mot vad polisen benämner de "blå" och tingsrätten dömde ut fängelsestraff. Men i höst väntar prövning i hovrätten.

    Utredningen om polismordet i Göteborg fortsätter. Den 17-åring som sitter häktad misstänkt för mordet nekar alltjämt. Men han har blivit omhäktad igen och kommer även att genomgå en så kallad liten sinnesundersökning.

    – Det är inte så ovanligt att man under allvarliga våldsbrott kan få indikationer på att det är lämpligt att göra en sådan här undersökning, säger åklagare Ulrika Åberg.

    Kärleksparets drogcentral i skärgårdsidyllen ledde till mångåriga fängelsestraff för en kvinna och man i Uppsala tingsrätt. De fick tio år vardera men i hovrätten sänktes straffet till åtta års fängelse. Dessutom riktades skarp kritik mot avsaknaden av hur tingsrätten gjort sin bevisvärdering.

    – Det var väldigt svårt för mig som advokat att förklara för min klient efter tingsrättens dom varför han hade blivit dömd för jag förstod inte det, jag förstod inte vad de hade gått på, säger advokat Anna Vikström som företrädde den dömde mannen.

    Hovrätten konstaterar att det lagts fram rätt mycket bevisning - framför allt en omfattande skriftlig bevisning - men att tingsrättens “redovisning av hur den har värderat utredningen är (...) påfallande kortfattad”.

    P3 Krim har sökt domaren i målet men han är på semester, och det är även lagmannen på Uppsala tingsrätt. Lagmannen skriver dock i ett mejl att varje domare är självständig i sitt dömande och varken hon eller domarens närmaste chef ska lägga sig i hur han dömer. Hon påpekar också att hovrätten hade kunnat undanröja domen och återförvisa den till tingsrätten men att så inte skett.

    Programledare:

    Evalisa Wallin

    Viktor Ahldén

     
    Medverkande:

    Anna Stråth, åklagare

    Ulrika Åberg, åklagare


    Producent: Viktor Papini

    Reporter: Lova Nyqvist Sköld

    Kontakt: [email protected]

    Tipstelefon: 0734-61 29 15

  • En känd artist sitter häktad misstänkt för inblandning i en kidnappning mot en annan stor artist. Men vad är han egentligen misstänkt för? Och hur fick polisen tag på bevisen när ingen ville snacka?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I mars väntas åtal i en stor kidnappningshärva med totalt tolv misstänkta. Tre av dem är artister liksom brottsoffret som ska ha blivit kidnappad och förnedrad. Hur hittade polisen bevisen de behövde för att få ett genombrott i utredningen? Och har gemene man missförstått vad artisten är misstänkt för? Det här är också en berättelse om debatten om svensk gangster-rap som sköljde över Sverige och om hur branschen påverkas av kidnappningen.

    * När det här avsnittet publicerades ursprungligen den 13 januari 2021 namnpublicerades varken Einár eller någon av de utpekade artisterna i åtalet.

    Programledare: 

    Evalisa Wallin

    Viktor Ahldén

    Medverkande:

    Anna Stråth, åklagare

    Batin Nakam, manager

    Petter Hallén, journalist

    Producent: Viktor Papini

    Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

    Kontakt: [email protected]