Handelshögskolan Podcasts
-
Skulle samhället spara pengar om TBE-vaccinet var gratis? Och varför kan Louise inte sova? Programledare: Louise Epstein.
Fästingplågans ekonomiFästingarna ökar och därmed smittspridningen av sjukdomen TBE. Och omkring 40 procent av dem som får TBE drabbas även av allvarliga men och följdsjukdomar. Så förutom det individuella lidandet är vården dyr för samhället, det handlar om många miljoner kronor. Skulle det bli billigare att vaccinera alla gratis? Vi frågar nationalekonomen Daniel Slunge, forskare i miljö- och hälsoekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, som har studerat samhällskostnader och beteenden kring fästingar och TBE.Klimatet och sömnenLouise har svårt att sova i värmen, trots långa, svala simturer före sänggåendet. Men är kvällsdoppet kontraproduktivt? Vi ställer frågan till sömnforskaren Christian Benedict, Uppsala universitet. Han varnar för att vi kommer få klara oss med mindre sömn när klimatet blir varmare. Det kan handla om upp till sju nätter per år i förlorad sömn. Och frågan är, kan vi överhuvudtaget anpassa oss till färre sömntimmar?Rundor i riksdagenKonstverket Kom som du är, ett monument över demokratin i Sverige, uppfördes i samband med firandet av demokratins hundraårsjubileum i början av juni. Till konstverket hör en liten bok, Rundor, där riksdagens personal beskriver sin vardag i teckningar. Idag har vi bjudit in konstnären Astrid Göransson, och Sandra Duvefjord, en av riksdagens säkerhetsvakter, för att få veta mer om hur samarbetet såg ut, och vad de här teckningarna berättar om demokratins förutsättningar.Dessutom: Vi tipsar om sommarläsning och ger privatekonomiska råd, spekulerar om höstens val och delar ut ministerposter.Programledare: Louise Epstein Bisittare: Thomas Nordegren Producent: Olle Björkman -
Benjamin Dousa är vd för tankesmedjan Timbro, ekonom från Handelshögskolan och tidigare ordförande för Moderata Ungdomsförbundet. Han är aktuell med boken Massintegration – Enkelbiljett från utanförskapet.
-
Magnus Henrekson, doktor i nationalekonomi, gästar gänget. Doktor Henrekson har varit professor i ekonomi med inriktning på det svenska näringslivets utveckling och ekonomisk politik vid Handelshögskolan i Stockholm, författat över 20 böcker och bedriver forskning på Institutet för Näringslivsforskning. innehavMagnus disputerade 1990 vid Göteborgs universitet.
OBS. Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till fullversionen av våra avsnitt och alla exklusiva avsnitt? Stöd oss på Patreon.
Sista Måltiden Shop: https://sistamaltiden.se
Är du Patreon och vill få tillgång till alla avsnitt i sin helhet? Vill du bli Patreon för att få tillgång till allt? Tryck här.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Den som vill överklaga ett myndighetsbeslut i en förvaltningsdomstol får inte sina kostnader ersatta. Inte ens vid en seger i rätten. Det gör det svårare att få rätt mot staten.
Programledare: Claes Aronsson Medverkande och röster i programmet: Victor Jensen, ekonomireporter Ekonomiekot Sebastian Wejedal, doktor i processrätt Handelshögskolan Göteborg Fredrik Sidahl, vd FKG Jakob Nyberg, sektionschef Kronofogden Mia Edwall Insulander, generalsekreterare Advokatsamfundet Per Dackenberg, revisionsledare Riksrevisionen Christer Boklund, Domstolsverket Fredrik Bergman, vd Centrum för rättvisa Producent: Olof WijnbladhTekniker: Maria Stillberg [email protected] -
Pandemin lärde oss att jobba hemifrån och distansarbete och hybridkontor är här för att stanna. Men, vad betyder det här för ledarskapet, för arbetsmiljön och samarbetet? Vilka krav ställer hybridkontoret och hur ska man göra för att lyckas?
Gästar oss i detta avsnitt gör Leif Denti, filosofie doktor i psykologi och forskar på ledarskap, kreativitet och organisatorisk innovation vid Göteborgs universitet och Lena Lid Falkman, forskare i ledarskap, organisation och kommunikation vid Handelshögskolan i Stockholm och Karlstad universitet. Samtalsledare är Sofie Andersson.
-
Sveriges främsta skatteforskare, experter och beslutsfattare samlas för en tvådagarskonferens som avslutar SNS treåriga forskningsprojekt Skatter i en globaliserad värld. Samtalen kommer att belysa det svenska skattesystemet och hur Sverige påverkas av de förändringar som diskuteras inom EU och OECD.
Medverkande
Peter Englund, professor emeritus i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm
Ulrika Blomqvist, vd, Bostadsrätterna
Anette Frumerie, vd, Rikshem
Martin Hofverberg, chefekonom, Hyresgästföreningen -
Sveriges främsta skatteforskare, experter och beslutsfattare samlas för en tvådagarskonferens som avslutar SNS treåriga forskningsprojekt Skatter i en globaliserad värld. Samtalen kommer att belysa det svenska skattesystemet och hur Sverige påverkas av de förändringar som diskuteras inom EU och OECD.
Medverkande
Runar Brännlund, professor i nationalekonomi vid Centrum för miljö- och naturresursekonomi, Handelshögskolan, Umeå universitet
Gustav Martinsson, docent och lektor i finansiell ekonomi vid Kungliga Tekniska högskolan
Ann-Marie Bjerström, skattechef, Uniper
Camilla Brodin (KD), närings- och energipolitisk talesperson
Jakop Dalunde (MP), Europaparlamentariker (deltar digitalt) -
Micael Dahlén, professor på Handelshögskolan i Stockholm hävdar att de två lyckligaste yrkesgrupperna är präster och hantverkare. Helene och Åsa gästas av prästen Urban Hagberg och frågar om han tror att detta stämmer. Hur klarar han att trösta människor som har mist en älskad person? Och hur lätt är det att göra roliga saker på sin fritid när man har varit med om en riktigt sorglig begravning under dagen?Och kommer Åsa att få praoa hos Ärkeängeln Gabriel?
-
Snart fattar riksdagen beslut om pensionerna och Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr är starkt kritisk till förslaget från regeringen.
Pensionerna väntas bli en stor fråga i höstens val. Samtidigt riktar Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr stark kritik mot regeringens förslag om garantitillägg till de pensionärer som har lägst inkomst. Förslaget, som läggs fram tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, är enligt Daniel Barr för krångligt och riskerar att bryta mot principen i pensionssystemet att arbete ska ge mer pension. I vårt remissvar har vi ett exempel där man i stället höjer garantipensionen, man kan i princip åstadkomma samma sak mycket billigare och enklare.Att pensionerna nu diskuteras öppet och inte längre inom den så kallade pensionsgruppen kan enligt Daniel Barr bli ett problem eftersom gruppens arbete syftat till att lyckas få till breda majoriteter i frågor rörande pensionerna. Daniel Barr anar nu ett skifte i hur det politiska arbetet med pensionerna kommer bedrivas framåt. För att använda en sliten klyscha som används mycket de sista veckorna, så har nog pensionsöverenskommelsen och pensionsgruppen tjänat Sverige väl. Nu ser det ju ut som att den 30-årgia borgfreden som varit på pensionsområdet är slut och att man blåser till politisk strid kring de här frågorna.Den pågående politiska pensionsstriden har lett till en splittring inom Pensionsmyndighetens styrelse där generaldirektör Daniel Barr tillsammans med två ledamöter protesterat mot den egna styrelsen gällande regeringens förslag om garantipensioner. Det här lägger en våt filt över relationerna som måste jobbas med.Om Daniel Barr:Namn: Daniel Barr Ålder: 60 år Bakgrund: Utbildning inom finansiell ekonomi från handelshögskolan i Stockholm. Daniel Barr har sedan dess arbetat på Riksbanken, Sjunde AP-fonden och Riksgälden. Han har också varit politiskt sakkunnig i riksdagen och särskild utredare för insättningsgarantiutredningen under regeringen Persson.Gäst: Daniel Barr, generaldirektör Pensionsmyndigheten Kommentar: Birgitta Johansson, politikreporter Ekot Programledare: Mikael Sjödell Producent: Parisa Höglund Tekniker: Elvira Björnfot -
I dagens avsnitt träffar jag Johanna som har sitt absoluta drömjobb som VD på Totême men som tidigare hade en resa som började inom idrotten där hon spelade fotboll i allsvenskan. När hon la fotbollsdrömmarna på hyllan fick hon tipset om att börja plugga på Handelshögskolan i Stockholm vilket hon gjorde fram till att hon hamnade på McKinsey där hon stanna kvar under flera år fram till möjligheten på Totême.
Vi pratar om allsvenskan, om hur hon hamnat där hon är idag, om hon varit strategisk eller lustdriven, om utmaningarna, hennes drivkrafter, om jobbet som VD på Totême så glammigt som man tror och mycket mer.
För henne har det varit viktigt att känna glädje i det hon gör, likheterna mellan lagidrotten är arbetslivet och hur det varit fördelaktigt för henne men också om drömmarna om mode. Vi går också in på vikten av att vara i synk med grundarna, om att man inte måste välja bort karriär för familj, drivkraften om att visa att det går att göra båda och inte vara för hård mot sig själv.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Vi människor vill gärna kunna förklara varför saker är som de är hur våra kroppar fungerar och vad forskningen kommit fram till genom att undersöka världen. Men det finns fortfarande mycket som som vi inte kan förklara. Hur kan vi göra för att förhålla oss till det vi inte känner till?
Kropp & Själ är på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, som i år har temat Det okända. Ett exempel på en mystisk, okänd sak som vi inte vet allt om än, är vårt medvetande. Det svåraste med medvetandet är hur vi ska få ihop det med vår materialistiska världsbild, menar filosofen Alva Stråge.Pontus Wasling, neurolog och forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, medverkar också i diskussionen. Jag tror inte att vi alltid ska tro på vad vi ser och upplever, säger han.Gäster i programmet: Pontus Wasling, neurolog och forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, Alva Stråge, doktor i filosofi, Adrian Parker, professor i psykologi, Camilla Brudin Borg, lärare och forskare i litteraturvetenskap och Elias Mellander, lärare och forskare vid Handelshögskolan.Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman. Producent är Alice Lööf.Programmet är förinspelat. -
Humankapitalet utifrån en privatpersons perspektiv kan enkelt beskrivas som den samling kompetens, kunskap, erfarenheter och färdigheter som vi har. Få av oss har kvantifierat humankapitalet i en summa pengar, ännu färre av oss tänker strukturerat kring sitt humankapital och nästan ingen tar hänsyn till fördelarna som humankapitalet ger i sin finansiella strategi. Något vi kanske borde med tanke på att en genomsnittlig svensk 25-åring har runt 10 miljoner kronor i humankapital.
Dagens avsnitt är en fortsättning på vår serie "Just. Keep. Buying." utifrån Nick Magiullis bok med samma namn. Vi tar avstamp i ett av hans kapital, denna gången "Varför ska man spara?" och anpassar det till svenska förhållanden och försöker dyka ner på djupet.
Det börjar med att Nick ställer sig frågan i boken:
- Varför ska man spara överhuvudtaget?
Till vilken det finns främst 3 svar:
1) Spara till sitt framtida jag (läs: pension)
2) Skydda sina pengar från inflationen
3) Över tid ersätta humankapitalet med finansiellt kapital
I avsnittet berör vi de två första anledningarna lite kort och lägger fokus på humankapitalet. Jag misstänker att nämligen att de flesta av oss inte har funderat särskilt mycket kring vårt humankapital, än färre av oss tar medveten hänsyn till det i vårt sparande och investerande. Något som till och med professorn från Handelshögskolan tycker är ett direkt misstag.
Vi går genom det i detalj i avsnittet, man i korthet kan man säga att ens humankapital är summan av all den kompetens, kunskap, erfarenhet och förmågor som man har i kombination med den tid man har kvar i arbetslivet samt ens löneinkomst.
Det leder till att man kommer fram till en definition som gör det möjligt att se på sig själv som en "tillgång som i framtiden kommer ge upphov till ett antal kassaflöden (läs: löner) med relativt låg risk". En sådan tillgång kan man väldigt förenklat värdera genom att tänka:
- Humankapitalet = nettomånadslön * 12 * år kvar till pension
Ovan leder till att vi får en tydlig graf över hur humankapitalet minskar över tid. Förenklat kan man säga att när vi går i pension är det utifrån ett ekonomiskt perspektiv noll och vi måste leva på tidigare sparande pengar (=vårt finansiella kapital).
Då kommer vi tillbaka till Nicks tredje mål - vår ekonomiska livsuppgift är att omvandla vår humankapital till finansiellt kapital medan tid finns. Det här resonemanget leder även till ett par tankspjärn:
1) Tar vi aktivt hänsyn till att utveckla, försäkra och planera för vårt humankapital?
2) Hur har vi tagit hänsyn till vårt humankapital i vår investeringsstrategi?
3) m.fl.
Bläddra gärna genom artikeln där du får hela bildspelet
Jan och Caroline
Länkar:
====
Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans
Bildpsel + Artikel: https://rikatillsammans.se/humankapital
Innehållsförteckning
====
00:00:00 Intro
00:04:04 En plan för att öka ditt humankapital
00:09:16 Tre anledningar till att du ska spara
00:14:27 En framtida bild av dig själv
00:17:44 Du sparar till dig själv och ditt framtida jag
00:21:59 Inflation är som skatt
00:24:24 Investera för att skydda dig ifrån inflation
00:27:44 Vem är rikast?
00:30:44 Vad är humankapital?
00:34:58 Räkna ut ditt humankapital
00:38:38 Humankapitalet är summan av alla framtida inkomster
00:42:31 Omvandla humankapital till finansiellt kapital
00:45:39 Humankapitalet förändras när din lön ökar
00:51:45 Man borde klara sig hyfsat bra utan ett eget sparande
00:56:55 Du är en vandrande tillgång
01:03:38 Humankapitalet är värt att försäkra
01:11:00 The best investment you can make is always in yourself
01:16:09 Hur ser flödet mellan de olika typerna av kapital i ditt liv ut?
01:19:21 De flesta har inte en plan för sitt humankapital
01:23:06 Titta på ditt humankapital utifrån ett riskperspektiv
01:27:58 Humankapital bör ses som en tillgångsklass
01:32:27 Ta hänsyn till ditt humankapital i din investeringsstrategi
01:38:08 Högt humankapital gör att du kan ta en hög risk i ditt sparande -
Sanktionerna som har införts i samband med invasionen av Ukraina innebär ett stopp för många investeringar i Ryssland. Det väcker också frågor om hur man ska förhålla sig till andra marknader.
MedverkandeBo Becker, professor i finansiell ekonomi, Handelshögskolan i Stockholm och Swedish House of Finance
Johanna Fager Wettergren, hållbarhetschef, Finansinspektionen
Kristin Magnusson Bernard, vd, Första AP-fonden
Samtalet leds av Pehr Wissén, PhD, Professor Emeritus of Practice, Swedish House of Finance.
-
Tillgången till kapital är en av de svåraste utmaningarna för många småföretagare. Vilka lösningar och knep finns det för att komma runt problemet? Det fokuserar vi på i veckans avsnitt.
Günther får besök i studion av Oliver Mohseni som är medgrundare av Froda som är ett kreditinstitut som erbjuder företagslån till småföretagare. Han är civilekonom från Handelshögskolan och forskarutbildad molekylärbiolog med mer än 10 års erfarenhet av försäljning, marknadsföring och ledarskap.
Hur gör vi så att tillgången till kapital blir mer demokratiskt så fler kan starta bolag och företagandet får större mångfald? Och hur ska man gå till väga för att snabbt ta in kapital till företaget. I detta avsnitt får du massor med tips. Lyssna nu! - Mostrar más