Herr Arnes Podcasts

  • Längs karga klippor och en vindpinad kust möter vi onda gärningar och gengångare. Men också en vänskap, så hjärtinnerligt stark att den inte ens kan hindras av döden.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Elsalill och hennes fostersyster är de allra bästa vänner i Herr Arnes hushåll. Men tillvaron kommer att ta en brutal vändning till ett liv kantat av ond bråd död, olycklig och omöjlig kärlek och svek.

    Elsalill, blir vittne till hur hennes fosterfamilj brutalt rånmördas av tre män. Förövarna tror att de osedda utfört denna blodiga gärning, men för Elsalill klarnar minnesbilderna allt mer. Och oundvikligen ställs hon inför ett livsavgörande beslut. Ska hon välja rättvisan eller kärleken?

    "Herr Arnes pengar handlar om goda människor och om illgärningsmän, om svåra brott och om fåfäng vilja till försoning. Den tror på kärleken och på det höga men bittra i att uppoffra sig." sa regissören Åke Falck under repetitionerna av föreställningen i de dåvarande studiolokalerna på Gustav Adolfs torg i Stockholm.

    Herr Arnes pengar av Selma Lagerlöf

    Bearbetning: Bertil Malmberg

    Berättare: Barbro Hiort af Ornäs

    I rollerna: Herr Arne – Sven Bergwall, Herr Arnes hustru – Märta Arbin, Elsalill – Jane Friedmann, Fostersystern – Öllegård Wellton, Torarin – Jan-Erik Lindqvist, Torarins mor – Sif Ruud, Sir Archie – Ulf Palme, Sir Philip – Sven-Eric Gamble, Sir Reginald – Arthur Hulthing, Olof hästskötare – Georg Skarstedt, Skepparen – John Elfström, Värdinnan på rådhuskällaren – Birgitta Valberg, Värden på Branehög – Axel Högel

    Dessutom medverkade: Nina Scenna, Märta Dorff, Ivar Wahlgren, Kerstin Karte, Tor Isedal, Curt Broberg och Sven-Olof Bern

    Musiken framfördes av Göteborgs Radioorkester under ledning av Sixten Eckerberg

    Kompositör: Gösta Nystroem

    Studiotekniker: Lars Karlsson

    Regi: Åke Falck

    Från 1954.

  • Vilken bok jag minns bäst? Ja det är herr Arnes penningar! Så säger Naw Hser från Burma, som kom till Sverige som tonåring. Vad har Selma Lagerlöf att erbjuda en tonåring från Burma? Jo, ett dilemma som berör.

    Kan man älska en person som mördat ens bästa vän? För fyra år sen beskrev Sigrid Flensburg arbetet i Lisa Högbergs klass i Luleå. Hur gick det sen för de gamla eleverna? Veckans K1 är ett program i serien Den orättvisa skolan Tidigare reportage om skolan i Luleå av Sigrid Flensburg: IVIK är en specialklass i Luleå för ungdomar som kommer till Sverige som tonåringar och har annat modersmål än svenska. I denna klass läser de massvis med skönlitteratur. Och har nästan bara svenska på schemat. De läser och går djupare in i texten. De blir duktiga på att diskutera svåra frågor. I boksamtalen kan de välja att bara prata om bokens personer. Sen kanske de vill ta in sig själva. Hela världen. Och de eviga frågorna. Det är här dilemmat i Herr Arnes penningar kommer in.- Böckerna blir en kil in i elevernas värld, säger Lisa Högberg, lärare på IVIK. Hon har en egen facebooksida för sina elever.I Skolverkets rapporter presterar utlandsfödda elever sämst resultat i svenska skolan. Luleå gymnasieskola bryter den trenden!- Utlandsfödda ungdomar som börjat på IVIK i Luleå klarar sig i regel bra! säger Lisa Högberg.Vad gör eleverna idag då? De som berättade om sina tankar för fyra år sen. Ja, Reza Amiri, som levde som gatubarn när han tappat bort sin mamma, har gått ut Barn - och fritidsprogrammet på gymnasiet. Nu söker han brödjobb i Eskilstuna.-Ta och prova mej i två veckor! Sköter jag mej kan vi alltid komma överens! Så säger Reza Amiri till chefen för en livsmedelsaffär och visar ett digert CV.-Jag tycker om att arbeta och de gamla tycker jag är rolig! Säger Naw Hser från Burma, som fått jobb som vårdbiträde på ett äldreboende. Naw Hser är självförsörjande och har flyttat till egen lägenhet. Samtidigt sitter hennes klasskamrat, som bott i flyktingläger nästan hela sitt liv, och pluggar in ben och muskler på latin. Och åter en annan klasskamrat spelar bara fotboll!!Hur det gick för Reza och de andra i klassen berättas i K1 torsdag 18.15.