Janne Wallenius Podcasts
-
Janne Wallenius är professor i reaktorfysik på KTH och en av grundarna av Blykalla. Vilken roll har kärnkraften för omställningen? Till vilka kostnader går det att bygga SMR? Vad blir det för avfall? Vilken roll skulle Sverige kunna ta inom kärnkraft? Allt detta och mer i ett samtal kring kärnkraftens potentiella roll i framtiden.
Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden
Podcasten är producerad av Sigholm - din partner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/ -
Statliga Energimyndigheten satsar 99 miljoner på en pilotanläggning för ny kärnkraftsteknik med små modulära reaktorer i Oskarshamn. Energijättarna hoppas på den nya tekniken men intresset att bygga storskalig kärnkraft är svalt.
Programledare: Claes AronssonGäster och röster i programmet: Åsa Elmqvist, rappportförfattare Energiforsk Tomas Kåberger, professor Chalmers, tidigare generaldirektör på Energimyndigheten Janne Wallenius, professor vid KTH och grundare till företaget Blykalla Andreas Erlandsson, kommunalråd (S) Oskarshamn Khashayar Farmanbar, energiminister (S) Johan Lundberg, vd Oskarshamnsverket OKG Andreas Regnell, strategichef Vattenfall Carl Berglöf, kärnkraftsexpert Energiföretagen Margareta Svensson, reporter Ekonomiekot. Producent: Olof Wijnbladh Tekniker: Josef Reinhold Ekonomiekotextra@sverigesradio.se -
21 december. Hur ser framtiden ut för kärnkraften – och kärnkraften ut för framtiden? Är det dumt att börja slutförvara redan nu? Vad svarar man den som likt miljöministern säger att den inte är ”framtidens melodi”? Jesper Sandström diskuterar med Janne Wallenius, professor i kärnfysik vid KTH.
-
1979 havererade reaktor två i kärnkraftverket i amerikanska Harrisburg. Det fick Janne Wallenius att som tolvåring bestämma sig för att försöka utveckla framtidens miljövänliga kärnkraft.
Idag är han professor i reaktorfysik på KTH och på god väg att få finansiering för att bygga en pilotreaktor i Oskarshamn. Till skillnad från flertalet av världens reaktorer som är vattenkylda ska den här reaktorn kylas med flytande bly. Det gör att den skulle kunna bli en del av fjärde generationens kärnkraftssystem där man återvinner bränslerester från dagens svenska kärnkraft.Det finns idag ingen återvinning av använt kärnbränsle. Det finns experimentell återvinning, men kommersiell utbyggnad skulle i nuläget bli för dyr, säger Janne Wallenius. Men om det skulle gå att göra på ett säkert sätt, skulle vinsterna kunna bli stora. Eftersom det finns mycket energi kvar i resterna skulle det kunna försörja Sverige med elström i flera hundra år, och avfallet skulle bli mer kortlivat än dagens kärnkraftsavfall. Under gymnasieåren i Trollhättan gjorde Janne Wallenius och hans kompisar ett science fiction-fanzine som de skickade per post till sina prenumeranter. När han senare studerade i Estland drev han ett förlag som gav ut science fiction-litteratur på estniska. Science fiction-intresset och kärnkraftsforskningen har tvinnats ihop under Janne Wallenius forskarliv.Programmet är en repris från april 2021. Programledare Gustaf Klarin gustaf.klarin@sverigesradio.se Producent Peter Normark peter.normark@sverigesradio.se