Karin Hållsten Podcasts
-
Rysslands president Vladimir Putin menar att vi lever i en historisk tid där världspolitikens spelplan håller på att ritas om. Till Rysslands fördel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 så talar allt fler världsledare om en ny världsordning: USA:s president Joe Biden, Kinas president Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin.
Men skillnaden i vilken typ av värld de vill se är stor. Putin drömmer om det som kallas en multipolär världsordning, där stormakter kan styra över sina intressesfärer.
– Vad vi ser här är ju att det finns ju tydliga maktanspråk bakom hos de personer som framför idéer om en multipolär värld, säger Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet och expert på Ryssland.
En sådan värld skulle kunna innebära att mindre länder, som Sverige, får mindre att säga till om – både politiskt och militärt.
– Vi är en småstat och vi är beroende av att länder och stormakter respekterar den internationella rättsordningen för att hela vår säkerhet baseras ju på det, säger Martin Kragh.
Ryssland skapar nya kontakterRysslands anseende har rasat i väst, EU och USA har utfärdat sanktioner, och allt detta gör så att landet försöker skaffa nya partners i andra delar av världen.
Rysslands och Kinas relation är viktig, men båda länderna riktar också sina blickar mot Afrika.
Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har besökt afrikanska länder flera gånger för att stärka banden till kontinenten.
– Bland annat så handlar det om att visa för både den ryska befolkningen, och resten av världen, att man inte är isolerad som väst försöker påstå, säger Anna Ida Rock, forskare och projektledare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Medverkande:
Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet.
Katarina Engberg, senior rådgivare, Svenska institutet för Europapolitiska studier (SIEPS).
Hanna Sahlberg, Sveriges Radios Kinakommentator.
Anna Ida Rock, forskare, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg
Reporter: Jimmy Halvarsson
Producent: Karin Hållsten
Tekniker: Mats Jonsson
Ljud från: Sveriges Radio, SVT, Reuters, The Telegraph, Forbes, TV4 Nyheterna, Voice Of America
-
En 21-årig man misstänks ha läckt topphemlig information från USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Uppgifterna är graverande och drabbar Ukraina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter flera dagars intensiv jakt kan amerikanska myndigheter till slut gripa Jack Teixeira – en anställd i flygvapnet. Han misstänks ha läckt hemligstämplad information på en chatapp för gamers, och anklagas nu för brott som går under spionerilagarna i USA.
– Det finns en status i att ha insiderinformation så det förvånar mig inte, säger David Lindahl på Totalförsvarets forskningsinstitut.
Avslöjar uppgifter om Ukrainas försvarDokumenten uppges innehålla information som kan spela Ryssland i händerna gällande deras krig mot Ukraina. Bland annat står det att ammunitionen till Ukrainas viktigaste luftvärnssystem riskerar att ta slut inom kort.
– Det är ju uppseendeväckande att en person så pass långt ut i det militära systemet i USA kan ha tillgång till så mycket hemlig och känslig information, säger Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet.
Medverkande:
Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare, Utrikespolitiska institutet
David Lindahl, cybersäkerhetsexpert, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Effie Karabuda, tech- och spelreporter på P3.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg
Producent: Karin Hållsten
Ljud från: Sveriges Radio och CNN.
-
Nu kommer beskedet: Sverige skickar artillerisystemet Archer till Ukraina. Men det är inte det som experter reagerar mest på.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 19 januari 2022 meddelar den moderatledda regeringen på en pressträff att de förbereder för att skicka artillerisystemet Archer till Ukraina – ett system som stått högt upp på Ukrainas önskelista i flera månader.
– Jag skulle säga att det har en en en mycket mindre betydelse än vad vi tror, säger Patrik Oksanen, säkerhetspolitisk expert, som är knuten till den näringslivsfinansierade tankesmedjan frivärld.
Mer än bara ArcherVad experterna reagerar desto mer på är regeringens besked om att Ukraina även kommer att få uppemot 50 stycken stridsfordon 90 samt pansarvärnsrobot 57.
– Om det kommer cirka ett femtiotal till Ukraina så gör det faktiskt en skillnad. Det är en ganska stor skillnad, viktig skillnad, säger Tomas Ries, forskare vid Försvarshögskolan.
Medverkande:
Patrik Oksanen, säkerhetspolitisk expert, som är knuten till den näringslivsfinansierade tankesmedjan Frivärld.
Tomas Ries, forskare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg.
Producent: Karin Hållsten.
Ljud från Sveriges Radio och Youtube.
-
Insatsen i Mali beskrivs som en av de farligaste i modern tid. Nu åker soldaterna hem - och Sverige stänger dörren till insatsförsvaret.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under flera år var en av försvarets viktigaste uppgifter att skydda Sverige i utlandet, och skaffa allierade i samma veva.
Det var en av poängerna med insatsen i Afghanistan och nu senast i Mali i Västafrika. Där har Sverige deltagit både i FN:s styrka Minusma och i den mer offensiva, fransk-ledda insatsen Task Force Takuba, som bekämpat terrorister i Sahel-regionen.
Ungefär 4 000 svenska soldater har funnits på plats genom åren och även om just de har klarat sig, så har många andra dött i strid.
Slut på strid i Saharas sandDen här vintern packar Sverige ihop insatsen i Mali och det blir samtidigt slutet på en era. Världen förändras snabbt och fokus flyttas från insatsförsvar till försvar på svensk mark.
Mali är ett tydligt exempel där Sverige deltagit i flera internationella samarbeten, bland annat för att visa att vi ställer upp, men också för att få inflytande och skaffa militära bundsförvanter.
– Tittar vi på det säkerhetspolitiskt skulle jag säga att Mali varit väldigt lyckat, säger Lars Wikman, forskare och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan.
Men ser man till situationen i Mali, där en militärjunta har makten och situationen snarare har förvärrats, är frågan mer komplex menar Lars Wikman.
– Det är ju väldigt stora målsättningar. Och de lyckades man inte uppfylla, säger han.
Medverkande:
Dennis Löfvenborg, stabschef på K3, som arbetat i Mali under två perioder.
Lars Wikman, forskare och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan.
Elin Hellquist, senior analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist.
Producent: Karin Hållsten.
Tekniker: Mats Jonsson.
Ljud från Sveriges Radio och Youtube.
-
Nu pågår ett teknikrace som kan vända upp och ner på allt. Flera stater försöker bygga en ny typ av superdator som kan förändra världen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vår vardag och rikets säkerhet är beroende av digitala nycklar som skyddar våra hemligheter. Men utvecklingen av kvantdatorer hotar den säkerheten.
Kapplöpningen mot nästa typ av superdatorerJust nu pågår två parallella race:
Det ena handlar om att bli först med den nya tekniken och att samla på sig hemligheter utan att någon annan upptäcker det. Det är spionernas dröm.
Det andra handlar om att bygga nya skydd – sådana som håller också när kvantstormen kommer.
Kina verkar just nu ha fördel i kapplöpningen där den starkaste motståndaren är USA. Och i Sverige pågår förberedelserna för det som i kryptologernas värld har fått namnet "Q-day".
Medverkande:
Ola Billger, kommunikationschef på Försvarets Radioanstalt, FRA.
Pia Gruvö, kryptostrateg på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.
Johan Håstad, professor i matematik vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.
Kristina Sandklef, oberoende Kina-analytiker med bakgrund inom Försvarsmakten.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist.
Producent: Karin Hållsten.
Tekniker: Mats Jonsson.
Ljud från: Sveriges Radio, SVT, Reuters, YouTube, Folk och Försvar, International Institute for Strategic Studies
-
Från 2019. Paradisön Bali förvandlas till ett helvete när en terrororganisation spränger två nattklubbar på huvudgatan i den populära strandstaden Kuta Beach. 202 personer dör, sex av dem är svenskar.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
På en av nattklubbarna har vännerna Mia, Anna och Johanna just träffat ett gäng australiska rugbykillar och de bjuder på drinkar och flörtar när bomben förvandlar stället till en brinnande dödsfälla. De försöker snabbt ta sig ut, men elden hinner ikapp dem och av de tre vännerna är det bara två som hinner undan lågorna.
Terrordådet den 12 oktober 2002 är riktat mot västerländska turister som hämnd mot USAs krig mot terror. Den islamistiska terrorgruppen Jemaah Islamiya, med kopplingar till Al Qaida, är ute efter att skapa stor förödelse och döda så många som möjligt. Världen har bara sett början på den våg av terrordåd som ska följa de kommande åren.
En dokumentär av: Karin Hållsten.
Producent: David Mehr.
Publicerad: 2019.
-
Säkerhetstjänster letar radarekon och spår på havets botten i Nord Stream-utredningen. Men viktiga ledtrådar kan komma från spioner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Just nu pågår en brottsutredning om de trasiga Nord Stream-ledningarnadär misstanken är grovt sabotage.
Det är viktigt att få förstahandsinformation för de svenska och danska utredarna. Men även den ryska säkerhetstjänsten FSB har uppgett att man undersöker händelserna.
På botten kan det finnas teknisk bevisning som leder till de misstänkta sabotörernas hemvist. Samtidigt kan detonationerna och strömmarna ha förstört mycket. Därför sätter en del experter nu sitt hopp till underrättelsetjänsternas arbete på helt andra håll.
En uppgift som snappas upp av en spion kan vara en tråd att börja dra i. Jakten på Nord Streams sabotörer har startat.
Medverkande:
Hans Liwång, docent i försvarssystem på Försvarshögskolan och forskare i marina system
Björn Fägersten, säkerhetspolitisk analytiker vid UI och VD på företaget Politea
Carolina Angelis, säkerhetsrådgivare på cybersäkerhetsbolaget Truesec, tidigare på MUST och FRA
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist
Producent: Karin Hållsten
-
Det misstänkta sabotaget mot den ryska gasledningen Nord Stream kan vara en del av en hybridattack med syfte att skrämma och förvirra.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Allt tyder på att gasledningarna Nord Stream 1 och 2 har utsatts för ett sabotage.
Explosionerna vid den ryska gasledningen ses som något extraordinärt, det krävs specialresurser för att lyckas. Men den här typen av attacker är något som militära rådgivare har varnat för.
Attacker mot infrastruktur till havs, och i havsdjupen, är något som länder behöver räkna med.
Det innebär Seabed WarfareAllt fler försvarsmakter börjar nu anpassa sig för att skydda viktiga gas- och elledningar, och den telekomtrafik som går i haven, som är avgörande för vårt sätt att leva.
Den som anfaller under ytan är dold och kan förneka ansvar. Attacker mot djupens infrastruktur kallas Seabed Warfare, och en del förväntar sig att det kan bli allt vanligare i framtiden. Samtidigt är det en svår uppgift att skydda tusentals mil av viktiga kablar på havets botten.
Medverkande:
Jan Thörnqvist, tidigare insatschef och marinchef inom Försvarsmakten
Niklas Wiklund, försvarsdebattör och bloggare under namnet "Skipper"
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist
Producent: Karin Hållsten
-
Amerikanska bombplan flyger på låga höjder i svenskt luftrum. Sverige är nu en pjäs i ett strategiskt spel kallat avskräckning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 2 september dundrar enorma stridsflyg in över centrala Stockholm. Allas blickar riktas mot dånet från ovan. Tre svenska JAS Gripen ser små ut bredvid de stora amerikanska bombplanen som flyger lågt över huskropparna.
Uppvisningen är del av en övning med syfte att skrämma Ryssland, lagom mycket. Strategin kallas avskräckning, och den går ut på att visa fienden vad man kan, utan att provocera.
Misslyckad metod i UkrainaSverige nämns som de amerikanska bombflygens nya favorittillhåll och att se bombflygplan kan bli en allt vanligare syn för oss.
Men avskräckning som strategi är komplex, och metoden misslyckades i Ukraina. Varför är det egentligen så svårt att veta när avskräckning fungerar?
Medverkande
Hans Kristensen, chef för Nuclear Information Project inom Federation of American Scientists
Stefan Lundqvist, kommendörkapten och lärare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan
Karl Sörenson, avskräckningsforskare och senior analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut
Lisa Hultman, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist
Producent: Karin Hållsten
Tekniker: Mats Jonsson
Arkivljud från: Sveriges radio, CNN, SVT, Euronews
-
DOKUMENTÄR FRÅN 2017. Sommaren år 2000 inträffar en katastrof i publikhavet under en konsert på Roskildefestivalen. Bland offren finns svenskar.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
En av alla Roskildebesökare är tjugoåriga Carl-Johan, som åkt på sitt livs första festival för att se sina stora idoler Pearl Jam. Publiken närmast orangea scenen står tätt, tätt. Armar som höjts upp i luften blir kvar där, de går inte att få ner igen. Fler och fler crowdsurfar mot scendiket för att ta sig ut.
Till slut faller en stor grupp människor, de trasslar in sig i varandra och kommer inte upp. Längre bak i publiken fortsätter folk att pressa på framåt. De har ingen aning om att det ligger folk och kämpar för sina liv på marken några meter längre fram. Nio personer dör i tumultet, och en av dem är Carl-Johan.
En dokumentär av: Karin Hållsten.
Producent: Ulrika Lindqvist.
Publiceringsår: 2017. -
DOKUMENTÄR FRÅN 2014. Historien om den spionmisstänkte flygofficeren Bertil Ströberg är kantad av gåtor och mystiska omständigheter.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Flygofficeren Bertil Ströberg går in på huvudpostkontoret på Vasagatan i Stockholm för att hämta ut ett brev en vårdag 1983. Vad Ströberg inte vet är att SÄPO hårdbevakar kontoret i jakten på en spion.
Någon som kallar sig Sven Roland Larsson har nämligen försökt sälja hemliga militäruppgifter i ett brev till den polska ambassaden. När Ströberg frågar efter post till just Sven Roland Larsson grips han direkt. Men det dröjer inte länge innan frågetecknen hopar sig.
Detta är en spionhistoria som är kantad av gåtor och mystiska omständigheter. För Bertil Ströberg blir det en livslång kamp för att bli frikänd. Ska domstolarna tro på hans osannolika historia?
Producent: Karin Hållsten.
År: 2014.
-
Paradisön Bali förvandlas till ett helvete när en terrororganisation spränger två nattklubbar på huvudgatan i den populära strandstaden Kuta Beach. 202 personer dör, sex av dem är svenskar.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
På en av nattklubbarna har vännerna Mia, Anna och Johanna just träffat ett gäng australiska rugbykillar och de bjuder på drinkar och flörtar när bomben förvandlar stället till en brinnande dödsfälla. De försöker snabbt ta sig ut, men elden hinner ikapp dem och av de tre vännerna är det bara två som hinner undan lågorna.
Terrordådet den 12 oktober 2002 är riktat mot västerländska turister som hämnd mot USAs krig mot terror. Den islamistiska terrorgruppen Jemaah Islamiya, med kopplingar till Al Qaida, är ute efter att skapa stor förödelse och döda så många som möjligt. Världen har bara sett början på den våg av terrordåd som ska följa de kommande åren.
En dokumentär av: Karin Hållsten.
Producent: David Mehr.
År: 2019.
-
Grungebandet Pearl Jam är en av huvudakterna på Roskildefestivalen år 2000. Det är omkring 50 000 i publiken när spelningen drar i gång och förväntningarna är höga. Men konserten slutar i katastrof.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
En av alla Roskildebesökare är 20-åriga Carl-Johan Gustafsson, som åkt på sitt livs första festival för att se sina stora idoler i Pearl Jam. Publiken närmast orangea scenen står tätt, tätt. Armar som höjts upp i luften blir kvar där, de går inte att få ner igen. Fler och fler crowdsurfar mot scendiket för att ta sig ut.
Till slut faller en stor grupp människor, de trasslar in sig i varandra och kommer inte upp. Längre bak i publiken fortsätter folk att pressa på framåt. De har ingen aning om att det ligger folk och kämpar för sina liv på marken några meter längre fram. Nio personer dör i tumultet, och en av dem är Carl-Johan.
I P3 Dokumentär om dödstragedin på Roskildefestivalen hör du bland andra Birgitta Gustafsson som förlorade sin son, Patrick Alvarsson som förlorade sin bästa vän, och Daniel Mossberg som själv var en av dem som föll och låg fastklämd. Du hör också ansvariga från Roskildefestivalen berätta hur de ser på sitt ansvar och hur de jobbar med säkerhetsfrågor i dag.
En dokumentär av: Karin Hållsten
Publiceringsår: 2017 -
1961 omkommer FNs generalsekreterare Dag Hammarskjöld i en flygplansolycka, som leder till decennier av spekulationer kring vad som egentligen hände.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Den 17 september 1961 står DC6:an Albertina startklar på flyplatsen i Kongos huvudstad Leopoldville. Ombord på planet finns FNs generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Hans uppdrag är att mäkla fred i en konflikt där världsmakterna USA och Sovjet är djupt involverade. Men Albertina når aldrig sitt mål.
Planet kraschar och 16 personer omkommer. En hel värld ställer sig frågan vad är det egentligen som har hänt? Medan ett antal utredningar förklarar den som en olycka orsakad av piloternas misstag, menar andra att vi fortfarande inte fått svaret på gåtan – att det rör sig om mörkläggning. Kraschen kommer att leda till decennier av spekulationer.
Producent: Karin Hållsten
-
Under 80- och 90-talen tillhör höjdhopparen Patrik Sjöberg världseliten. Han och tränaren Viljo Nousiainen bildar en oslagbar duo. Patrik vinner allt. Men bakom framgångssagan vilar en mörk hemlighet.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
När Patrik Sjöberg ger ut en självbiografi 2011 avslöjar han att han under flera år som barn blivit sexuellt utnyttjad av sin tränare och styvpappa Viljo Nousiainen. Över en natt förändras synen på den geniförklarade tränaren som gjort Patrik Sjöberg och andra friidrottare så framgångsrika. Och när ytterligare personer träder fram och vittnar om liknande övergrepp väcks frågan om hur många barn som drabbats. En fråga som leder till storbråk mellan Friidrottsförbundet och Patrik Sjöberg.
I P3 Dokumentär väljer ytterligare en person att träda fram och berätta om övergreppen, och för första gången berättar Patrik Sjöbergs mamma Birgitta Sjöberg i en intervju om åren hon levde med Viljo Nousiainen.
Producenter: Marcus Leifby och Karin Hållsten
- Mostrar más