Lukasjenko Podcasts
-
President Putin reser till Belarus för att träffa sin allierade president Lukasjenko. Samtidigt varnar Ukraina för nya ryska planer. Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om vad resan betyder.
Under morgonen har Kiev åter igen attackerats av ryska drönare. Medverkade: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan. Programledare: Pia Fridén. Sändes i P1-morgon 19 december 2022. -
Krigsövningar i Rysslands lydstat Belarus ger Ukraina och väst ny huvudvärk. Men har Belarus folk något att säga till om när Putin söker stöd av sin bundsförvant, den illegitima belarusiska presidenten Lukasjenko? Och är de här militära övningarna bara lite extra skrämseltaktik, eller en del i ett diplomatiskt spel mellan väst och Ryssland?
Svenska Yles medarbetare med fokus på Ryssland, Kerstin Kronvall, diskuterar Belarus med Thomas Silén i dagens Nyhetspodd.
. -
Avsnitt 34 av FOI:s podcast Rapporterat handlar om Belarus och Rysslands unionsstatsprogram samt president Lukasjenkos framtid.
Gäst i avsnittet är forskningsledaren Jakob Hedenskog som nyligen skrev FOI-rapporten Endgame Belarus? Union State Integration under Pressure. Avsnittet fokuserar på Belarus och Rysslands unionsstatsprogram, men inleds med situationen med migranterna på gränsen mellan Belarus och Polen.
Under avsnittet får vi bland annat veta:
Vilka för- respektive nackdelarna är med unionsstatsprogrammetVarför Putin dröjde med att ge sitt stöd till Lukasjenko efter det senaste valetVarför militären i Belarus egentligen inte kan agera självständigt gentemot RysslandDå Hedenskog, Lukasjenko, Putin och två tredjedelar av poddredaktionen gillar ishockey avslutas avsnittet med tre framtidsscenarier för Belarus med ishockeyreferenser.
-
Utrikeskrönika 17 november 2021.
Stockholm, onsdag.Vad skulle du göra om någon knackade på din dörr mitt i natten och bad om hjälp? Om att få låna din dusch och få ett glas vatten? Jag vet själv inte vad jag skulle göra. Men när jag frågade 87-årige Petro Romantjuk i den polska gränsbyn Hajnowka om han var beredd att öppna sin dörr för de migranter som nu håller till i gränsområdet och dykt upp i hans by var hans svar solklart. Jag skulle koka potatis, hälla upp varmt te och bädda en sängFör det var så min familj överlevde när Nazityskland ockuperade Hajnowka 1941, då fick vi skydd, bröd och tak över huvudet och samma sak när sovjetiska trupper i ett våldsamt angrepp tog tillbaka stadenPå samma mark utspelar sig i dag en ny kris, av en helt annan karaktär men där återigen människor hamnar i kläm. En kris som EU, Nato och USA, enstämmigt anklagar Belarus president Lukasjenko för. Genom bland annat turistvisum har tusentals män, kvinnor och barn lockats till Belarus, de lovades en enkel väg till EU. Men få av dem visste nog då att deras resa skulle sluta i skogen på den polsk-belarusiska gränsen. Häromdagen gick det rykten bland migranterna i gränsområdet att snart skulle tyska bussar komma och hämta dem. Trots att polska sidan skickade ut flera meddelanden om att det var falsk information, fortsatte dem att hoppas - men inga bussar kom och lär inte heller komma. Från den polska sidan menar man att all hjälp till migranterna skulle spela Lukasjenko i händerna. Det är till och med så att polska staten har valt att inte skylta med att de kör ut mat och vissa förnödenheter till gränsen, för det skulle ses som ett tecken på svaghet, menar flera bedömare. Men bortom det politiska, det cyniska, finns det människor och organisationer som försöker nå ut. I vissa hem runtom i Polen, i gränsområdet lyser gröna lyktor och lampor i fönstren. En signal till migranter att här kan de få hjälp, en varm dusch, en middag, torka sina kläder och ladda sina telefoner. Men det kan också handla om annat. I går begravde polsk-tataren Maciej Szczsnowicz, företrädare för en muslimsk förening en 19-årig man från Syrien som hade hittats i skogen på den polska sidan. Vi har en stor begravningsplats och ville ge honom en värdig begravning, säger Szczsnowicz i ett sms. För i gränsområdena är det inte bara en hypotetisk fråga, om man skulle öppna sitt hem för någon som behöver hjälp, det händer numera hela tiden. Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent [email protected] -
Tusentals migranter har fastnat vid den polska gränsen, när de försökt ta sig in i EU från Belarus. Nu vaktas de av över 17000 soldater på båda sidor om gränsen. EU anklagar Belarus president Alexandr Lukasjenko för att använda dem som mänskliga sköldar. Lukasjenko använder dem i sin tur som en form av hämnd för EUs restriktioner mot landet.
Nu finns även en oro om en väpnad konflikt om inte situationen löser sig.
Vad händer vid gränsen och varför händer det just nu? Vad kan det här få för konsekvenser för EU och för Belarus.
Nivette Dawod finns på plats i Polen och rapporterar därifrån.
Programledare: Jenny Ågren. Utrikesexpert: Nivette Dawod.
-
9 november. Situationen på gränsen mellan Polen och Belarus blir allt mer spänd när tusentals människor försöker ta sig in i EU. Lukasjenko anklagas för att använda flyktingar i utpressningssyfte. Fredrik Löjdquist, chef över Centrum för Östeuropastudier diskuterar läget med Andreas Ericson.
-
På gränsen mellan EU och Belarus pågår ett drama där diktatorn Aleksandr Lukasjenko spelar ett högt spel med migranters liv som insats. Belarus har på olika sätt lockat eller fraktat tusentals människor till gränsen mot Polen, Lettland och Litauen, där de sedan inte kommer vidare in i EU. På det här sättet försöker Lukasjenko straffa EU för sanktionerna mot Belarus.
Sveriges radios östersjökorrespondent Lubna El-Shanti förklarar hur det här hänger ihop, i Nyhetspodden tillsammans med Carin Göthelid. -
I söndags, så tvingades ett plan från Ryanair att landa på flygplatsen i Belarus huvudstad Minsk. Ordern att landa planet kom från Belarus president Alexander Lukasjenko.
Ombord på planet fanns regimkritikern, journalisten Roman Protasevitj. När planet landade, greps han tillsammans med sin flickvän.
Omvärlden har reagerat starkt på händelsen med flygplanet och Litauen har nu inlett en utredning om flygkapning med terroranknytning. Transsportstyrelsen har gått ut och uppmanat svenska flygbolag att inte flyga över Belarus.
Vad var det egentligen som hände? Vad vet vi om journalisten Roman Protasevitj? Vad måste EU och omvärlden göra för att markera mot Lukasjenko?
Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
-
Han kallas för "Europas sista diktator" och han älskar sport. Men elitidrottarna som protesterat mot Aleksandr Lukasjenko har fängslats, misshandlats och förnedrats. I Radiosporten Dokumentär berättar de om sina skräckupplevelser i Belarus.
I demonstrationernas Belarus har tusentals idrottare protesterat mot Aleksandr Lukasjenko, som brutalt har slagit tillbaka.En av stjärnorna som fängslats är Andrej Kravtjenko. Han har OS- och EM-medaljer i tiokamp. OS i Tokyo skulle bli hans sista olympiska spel. Men den 8 november 2020 greps Andrej Kravtjenko av polis. I det här avsnittet berättar han sin skakande historia från fängelset.Men Kravtjenko är inte den enda idrottaren som straffats. Från Belarus kommer vittnesmål om hur landslagsstjärnor misshandlats och medvetet smittats med covid-19."Europas sista diktator" älskar att spela ishockey, ibland med Rysslands president Vladimir Putin. Relationen mellan de två hockeygrabbarna är dock ansträngd. Men för att stanna kvar vid makten måste Lukasjenko söka stöd av judomästaren från Sankt Petersburg.I dokumentären medverkar: Jegor Mesjtjerjakov, tidigare mångårig landslagsman i basket, utsedd till landets bästa spelare fem gånger om. Han var en av de första idrottarna att protestera mot presidentvalet. Arthur Udris, landslagsspelare i volleyboll. Deltog tidigt i protesterna och skrev under brevet som kräver att valet ogiltigförklaras och att de politiska fångarna ska släppas. Elin Jönsson, utrikesreporter på SVT, som rapporterat om Ryssland och Belarus i många år. Christer Löfgren, domare och expertkommentator i judo. Analyserar Putin utifrån hans judostil. Rysslands president Putin har skapat bilden av sig själv, och stärkt sin makt, genom att visa upp sin starka idrottskropp. Nu är det han som bestämmer ödet för Belarus.Dokumentären är gjord av Alexander Lundholm, 2021. Reporter är även Miriam Maul. Slutmix: Susanne Martinsson