Norden Podcasts
-
Det har varit några tuffa månader med skyhöga elpriser som fått många av oss att skruva ner värmen, duscha snabbt och öppna ugnsluckan för att ta vara på värmen. Decembers elräkning blir tuff för många att betala men nu kan vi vara på väg ut ur krisen.
Som det ser ut nu så är Europas gaslager väl påfyllda, till och med bättre än på många år.
En av orsakerna är det milda vädret som vi haft i Sverige och i övriga Norden de senaste månaderna - det har minskat efterfrågan på gasen.
Priset på el bestäms i dag av Nordpool, elbörsen som vi använder oss av för att köpa och sälja el. Systemet har kritiserats vid flera tillfällen för att det kan leda till enorma övervinster för elbolagen, men också för den svenska staten. Kan systemet komma att ändras?
Är elkrisen över nu och vad har vi lärt oss de här senaste månaderna? Å hur ska man göra för att inte hamna i det här läget igen?
Gäst: Andreas Cervenka, Aftonbladets ekonomiska kommentator.
Programledare: Jenny Ågren
Kontakt: [email protected]
-
Veckans avsnitt består av en intervju med ingen mindre än fondförvaltaren Carl Armfelt, som är en av Nordens mest profilerade kapitalförvaltare. Vi pratar om hur Carls arbete ser ut i det dagliga, TIN Fonder och deras investeringsstrategi, hur man kan jobba innovativt som fondbolag, vilka sektorer och bolag som Carl tycker är mest och minst intressanta just nu, och naturligtvis om framtiden för AI. Bolag som diskuteras extra är Embracer och Evolution.
Twitter: @AktiesnackPodd
Magnus och Peter finns såklart också på Twitter: @analytikern1234 (Magnus) & @Matematikern3 (Peter).
Kontakta oss på [email protected] eller +46700420134
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Utrikeskrönikan 20 januari 2023.
Göteborg fredag, En balt, är en balt, är en balt, säger den före detta estniske politikern jag möter över en kaffe i Göteborg. Det är med emfas och en undertryckt ilska han beskriver känslan av hur människor och de tre baltiska länderna buntas ihop och ses som någon slags grå oklar enhet. Ibland också som några mindre vetande individer, som inte tas på allvar, bara för att ursprunget är en liten nation. Både i media, av politiker, och av folk i allmänhet.Handen på hjärtat bara en sådan enkel fråga som vilken huvudstad tillhör vilket av de baltiska länderna, hur säker är du på svaret? Irritationen jag möter på caféet i Göteborg handlar ju om det där självklara, att vilja bli sedd och respekterad för den man är, istället för hopbuntad och generaliserad.Visst finns det många likheter och stor samhörighet mellan de tre länderna på andra sidan Östersjön, men de är också i allra högsta grad tre självständiga, frispråkiga länder med egna intressen. Kulturellt beskrivs Estland ha starka kopplingar till Norden. Med glimten i ögat sägs Estland tillhöra jul-länderna, där högtiden jul heter joulu på finska och jöulud på estniska. På litauiska och lettiska heter jul något helt annat. Litauen beskrivs kulturellt ligga närmare Centraleuropa och de flesta är katoliker, medan det är den lutherska kyrkan som dominerar i Estland. Men språket är där det finns stora skillnader. Litauiska och lettiska räknas som baltiska språk. Där är likheten ungefär som mellan svenska och isländska. Estniska tillhör däremot ,liksom finskan, den uraliska språkfamiljen, som inte har några som helst likheter med varken lettiska eller litauiska. Men visst finns det också likheter och samhörighet. Inte minst i den närliggande historien av sovjetisk ockupation, där länderna fick tillbaka sin självständighet efter Sovjetunionen fall, och där alla tre länderna snabbt sökte sig till både Nato och EU.Efter Rysslands invasion av Ukraina har vi sett ett högljutt, modigt och kraftfullt motstånd mot Ryssland från de tre baltiska länderna. Där Estland, Lettland och Litauen på olika sätt drivit på EU och övriga västländer för kraftiga sanktioner och ökat stöd till Ukraina. Där i finns en stark gemensam nämnare och en känsla av att det handlar om en kamp för att bevara sin egen självständighet och demokrati. Så var det ju det där med huvudstäderna. Jag bjuder på facit och vi börjar norrifrån: - Estlands huvudstad heter Tallinn - Riga ligger i Lettland - Och Vilnius i Litauen.Carina Holmberg, Nordenkorrespondent [email protected] -
Frida Edman, General för Bokmässan i Göteborg - en litteraturens och det viktiga mötets röst i Sverige idag!
Född och uppvuxen i bohuslänska Lysekil av unga föräldrar fick hon ofta frågan; Vad tycker du Frida ? En fråga som präglat henne!
Frida är utbildad lärare och har under årens lopp inte varit rädd för att varken höja rösten inför andra eller i svåra frågor som berört henne.
Skrivandet har varit viktigt, och hon beskriver sig själv som värderingsstyrd.
Jag möter en driven ledare, som trots en ung ålder kände sig kapabel att kliva in i ledarrollen för Bokmässan när tillfälle gavs.
Vi pratar om hur mässan arbetar med läsfrämjande insatser, om enkla knep för ett bra ledarskap och om yttrandefrihet och dess gränser.
Sedan talar vi givetvis om Bokmässan - som är ett av de absolut största evenemangen vi har i Norden.
Vi får höra om hur allt började, om kärnan i verksamheten och om hur planeringen framåt ser ut nu.
Under pandemin ställde teamet runt Bokmässan snabbt om, vad hände när nordens största kulturevenemang tvingades bli digitalt?
Hur mycket böcker säljs i Sverige per år, och hur ser läsandet hos våra börd-VDs?
Vi pratar om vikten av skolbibliotek, om det fria ordets roll, om analogt vs digitalt och om ungas läsande.
Frida fick nyligen ta emot Göteborgs stads förtjänsttecken för sitt engagemang som samhällsröst inom litteratur. Att vara en röst innebär ett visst ansvar och hon konstaterar att världen mår bättre om vi möts och samtalar kring saker!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad är egentligen den här mystiska, repetitiva sporten som kommer till Sverige och Stockholmsmässan i mars?
Vi har fått äran att gästas av Zebastian Gudmundsson, ambassadör för Hyrox i Norden. Zebastian har en bakgrund inom OCR på elitnivå, är instruktör på Barrys och driver egen PT-verksamhet på en studio i centrala Stockholm. Han har kört Hyrox i Hamburg och delar med sig av sitt uppvaknande, och därigenom bästa tips för att överleva den stenhårda tävlingen.
https://www.instagram.com/zebastiangudmundsson/
https://www.instagram.com/hyroxnorse/
https://www.instagram.com/hyroxworld/
-
Vikingatiden var inte bara en period när många från Norden seglade vida ut i världen - det var också en tid då många kom hit utifrån. Anders Götherström har blivit nerringd av journalister som är intresserade av vikingatiden.
Även idag är intresset i omvärlden stort, ja enormt, för nya forskningsresultat som har med vikingar att göra. Det märkte Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi i Stockholm nyligen, som blev nerringd av journalister när han och hans kolleger publicerade en genetisk studie om hur befolkningen i Skandinavien har förändrats under dom senaste 2 000 åren.Och där just vikingatiden sticker ut som en period av stor inflyttning, säger han, då många kom hit från de brittiska och iriska öarna, från andra sidan Östersjön och även från Sydeuropa. Men dessa människor har lämnat oväntat små spår i arvsmassan hos oss som bor här idag.Vi hör om vad det kan bero på, om hur det som var dödliga katastrofer i våra förfäders liv har blivit till lyckträffar för forskarna här.Det som blev en stor jämförande studie över tid var från början tänkt som tre olika studier, där ben från tre nerslag i vår historia dna-analyseras för första gången berättar han. En om besättningen på Regalskeppet Kronan under stormaktstiden och en om båtgravarna runt början av vikingatiden. Och så en om de minst 30 personer som verkar ha dödats i en massaker vid Sandby borg på Öland runt år 500.Medverkande: Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi vid arkeologiska forskningslaboratoriet och forskningsledare på Centrum för palegoenetik vid Stockholms Universitet.Reporter: Björn Gunér [email protected] Producent: Lena Nordlund [email protected] -
Aktiemäklaren Hannes Häggblom står med ena foten i den åländska graniten och den andra på marmorgolvet i Carnegie, Nordens tyngsta finansbolag. Dessutom är han djurgårdare! Du möter Hannes i ett samtal om börsåret som gått och vad som är att vänta och så granskar vi en hel ladugård fylld av heliga kor (Viking Line).
-
Vi pratar med Nordens största spelevink om det märkligaste jobbet han har haft, gången han gjorde bort sig fullständigt och om att vara världsledande i att fucka ur. Per Andersson är aktuell i humorserien LOL, har en ny föreställning och en revy. Men framför allt så är han STÄNDIGT rolig.
Programledare: David Druid och Linnea Wikblad -
Nordens största spelevink, Per Andersson tittar förbi och får INTE skratta. Hålla galtens P eller mogna B? Vi utser vem av er lyssnare som har onormalast jobb. Linnea Wikblad delar med sig av sin absolut vidrigaste historia någonsin! Spelreporter Effie Karabuda blickar framåt mot årets största spelsläpp: Harry Potter, Zelda, Avatar och Starfield! Babs Drougge på P3 Nyheter rapporterar om talmanskaoset i USA och regeringskansliets skrytiga spellista.
Programledare: David Druid och Linnea Wikblad -
Eldin och Ruby bjuder in Vildmedicin aka Emilia Blom för att grotta vidare in bland runor. Emilia guidar oss in till sin praktik med runor och samtalet rör sig bland frågor som: Vem får använda runor? Är det kulturell appropriering att använda runor? Och hur vet en vad som är källa och vad som är någons egna sanning och spelar det roll? Ruby får sig även sin livs chock när Eldin och Emilia avslöjar sitt gemensamma förflutna...
Mer med och om Emilia:
www.vildmedicin.se
Vildmedicin på instagram
_________________
Vill du stötta oss? Bli patreon: https://www.patreon.com/formodrarsmakt
Mer info om podden: www.formodrarsmakt.com
Snacka med likasinnade: Eftersnacksgruppen på Facebook
_________________
Primärkällor:
Fornnordiska rundikten
Fornisländska rundikten
Anglosaxiska rundikten
Svenska rundikten
Tacitus. Germania
Den poetiska Eddan
De isländska sagorna
Många källtexter finns på http://heimskringla.no och http://runeberg.org
Om nordisk förkristen tradition och att tolka arkeologiska fynd och historiska källor:
Jennbert, Kristina. Andrén, Anders. Raudvere, Chatarina. 2002. Plats Och Praxis : Studier Av Nordisk Förkristen Ritual
Raudvere, Chatarina. 2003. Kunskap och insikt i norrön tradition
Näsström, Britt-Marie. 2014. Blot - Tro och offer i det förkristna Norden
Näsström, Britt-Marie. 2009. Nordiska gudinnor
Kvilhaug, Maria 2017. The Seed Of Yggdrasil
Price, Neil. 2019. The Viking Way. Magic and mind in the late iron age Scandinavia
Om nordisk shamanism i en modern kontext:
Høst, Annette. 2014. Jorden Synger
Eriksson, Jörgen I. 2019. Sejd 6.0 - En vägledning i nordlig shamanism
Böcker om runmagi i modern kontext, kopplad till den äldre Futharken:
Edred Thorsson (Stephen E. Flowers) Futhark
Edred Thorsson (Stephen E. Flowers). The Big Book of Runes and Rune Magic
Aswynn, Freya. 2007. Power and principles of the runes
Aswynn, Freya. Northern Mysteries & Magick
Böcker om runmagi i modern kontext, kopplad till den äldre Futharken och Anglofrisiska runor (ofta blandat)
Fries, Jan. 1997. Helrunar
Pennick, Nigel. 2010. Runic Lore And Legend
Lara Veleda Vesta. 2021. Wild Soul Runes
Böcker om runmagi i modern kontext, kopplad till Utharken
Eriksson, Jörgen I. Runmagi och shamanism
Karlsson, Thomas. 2019. Nightside Of The Runes
Youtubeklipp om runor:
Playlist "The magic of runes" av Nordic Animism: https://www.youtube.com/watch?v=85WtNyaPtg0&list=PLpgfnnXC81dUqibmtU8eJo0ggKUbmiq0B
Playlist "The Runes - An Esoteric Interpretation" av Arith Härger: https://www.youtube.com/watch?v=xWeWQV5qgEw&list=PLdC5TpBuFgfiKTVbUI1dKqTtYa4vzk5pP
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad betyder snö för oss människor i Norden? Och vad är det som går förlorat när den försvinner? Möt Britta Marakatt-Labba, Klas Östergren, Björn Wiman och Sverker Sörlin i denna specialsändning.
Titta, det snöar!Barn och vuxna flockas kring fönstret i förundran.Men vad är det med snö som väcker så mycket känslor? På annandagens morgon kommer vi i P1 att ägna oss helt åt snö - åt dess betydelse, historia och kultur. Hur tonsätter man snö? Vad har snön symboliserat i konsten? Och vad händer med oss när snön försvinner?Vi tar hjälp av bland andra konstnären Britta Marakatt-Labba, idéhistorikern Sverker Sörlin, tonsättaren Andrea Tarrodi och klimatforskaren Gustav Strandberg i den här direktsändningen om vår känsla för snö. Medverkande: Karin Alfredsson, Saman Bakhtiari, Linda Fagerström, Britta Marakatt-Labba, Gustav Strandberg, Sverker Sörlin, Andrea Tarrodi, Björn Wiman, Klas Östergren.Programledare: Eskil Krogh LarssonProducent: Karin Arbsjö -
Järnmalmen i Kiruna med utskeppningshamnen i Narvik, nickelmalmen i Petsamo i Finland och hamnen i Murmansk med järnvägen söderut var strategiskt viktiga brickor som gjorde att Nordkalotten blev platsen för ett av de största slaget i Nordens historia.
Den svenska samlingsregeringen underlättade den tyska krigsansträngningen genom att under flera år tillåta tyskarna att transportera soldater på svenskt territorium och att bygga upp ett stort lager i Luleå för främst mat och foder.
I avsnitt 101 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Lars Gyllenhaal, författare med inriktning på militärhistoria som är aktuell med återutgivningen av Slaget om Nordkalotten.
Den tyska invasionen av Norge hade föregåtts brittiska planer på att ta kontrollen över gruvorna i Kiruna. Senare när Molotov-Ribbentropspaktens bröts med Nazitysklands anfall på det kommunistiska Sovjetunionen blev hela Nordkalotten en karg och ogästvänlig stridsplats där tiotusentals soldater dog.
Sverige både hukade och profiterade på Nordkalottens strategiska betydelse. Det neutrala Sveriges eftergiftspolitik mot nazityskland gjorde att 2 140 000 tyska soldater och över 100 000 vagnar med krigsmaterial transporterades på svensk järnväg. Under perioder upptog tyskarna 10 procent av SJ:s transportkapacitet.
Tyskarna byggde också upp ett enormt mellanlager i Luleå där det främst lagrades mat och djurfoder till den tyska krigsmakten. Lagret vaktades av svenska poliser och den ansvarige för lagret Walther Zindel kom att gifta sig med en svenska från Piteå. Svenska åkerier tjänade stora summor på att frakta krigsmateriel till Nazitysklands trupper på Nordkalotten.
Sverige stoppade inte transporterna förrän den 20 augusti 1943 – långt efter att krigslyckan vänt för tyskarna. Och det tyska lagret i Luleå avvecklades inte förrän sommaren 1944.
Musik: Before the Fight av Michael Vignola
Bild: Tyska tanks avancerar mot fronten vid Vasonvaara den 1 juli 1941. Källa
(sa-kuva.fi).
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Jon Jordås om Nordens äldsta livsvisdomar. I Hávamál som räknas som en av de klassiska fornnordiska texterna finns goda råd för många tillfällen i livet.
Från början fördes innehållet i Hávamál vidare från generation till generation genom muntlig tradering. Insamling och nedteckning skedde under 1200-talet, men forskarna tror att Hávamál härstammar från vikingatiden, alltså runt 800-talet.Vad innehöll då Hávamál, som ansågs så viktigt att bevara? I dikten finns goda råd för många tillfällen i livet, exempelvis när man är gäst eller värd - alltså ett slags vett och etikett för vikingarna.Men det finns också mer högstämda livsvisdomar, om hur man blir en lycklig människa och vad som är viktigast efter ens död.Själva ordet Hávamál betyder Odens tal (Har, den Höge=Oden och mal=tal/språk). Medverkande : Heimir Pálsson, nordisk filolog, Magdalena Ribbing, expert på vett och etikett,En Klassiker från 2012. -
Hantverk har fått en renässans och intresset för att skapa med händerna är större än på länge. I veckans Stil ägnar vi oss därför åt allt från stickning och yxor, till keramik och fjädrar.
I veckans specialprogram träffar vi textilkonstnären Anna Bauer och textila konsthantverkaren Hanna Åström, för att prata om "årets julklapp" det hemstickade plagget. Vi möter också yxmakaren Julia Kalthoff, som skapar täljyxor i sin verkstad i Stockholm. Vi ringer också upp keramikern Haider Mahdi för att prata om hans relation till leran. Och så gör vi ett återbesök hos Tim Mårtensson, Sveriges främsta fjäderman och Nordens enda plymmakare.Just nu kan man se Tim Mårtenssons fjäderkreationer i utställningen Mon Truc En Plumes på Handarbetets Vänners Galleri i Stockholm. Anna Bauers stickade verk visas på Kulturen i Lund i utställningen Knitstart My Heart. Julia Kalthoff är en av hantverkarna som har flyttat in sin verkstad på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm i utställningen Kraftverk hantverk i en ny tid.Veckans programledare är Erik Sjölin. -
I årets sista avsnitt av Skärande Podden är Nordens försäljningsdirektör för Dormer Pramet med oss, nämligen Olof Wixe!
Tobbe och Olle pratar om hur Olles karriär sätt ut, branschens ungdomar och framtid, hur året 2022 varit, och spånar kring fördomar om hårdmetallverktyg.Så ta fram glögg, pepparkakor, luta dig tillbaka och lysta på årets sista avsnitt av vår podcast.Har du frågor kring skärande bearbetning så ta kontakt med Tobbe eller Olle så hjälper dom dig!Torbjörn Johansson +4635165252 [email protected] [email protected]
Följ Dormer Pramet i sociala medier: Facebook: https://lnkd.in/eeqf_jNd Instagram: https://lnkd.in/eg73YwbG Youtube: https://lnkd.in/enpn8DrY Twitter: https://lnkd.in/eU8BbPxk Linkedin: https://lnkd.in/egEq-bAv Besök Dormer Pramets hemsida: www.dormerpramet.com #dormerpramet #skärandepodden #hårdmetall #hårdmetallsverktyg #framtid #skärandebearbetning #podcast #2022
- Mostrar más