Nya Zeeland Podcasts
-
Ann Johansson, aktuell med boken "OM-VÄGEN – Tvärs över jorden på cykel", gästar studion! Strax innan hon fyllde 30 år bestämde hon sig för att lämna sitt inrutade liv bakom sig och gav sig ensam iväg med målet att cykla från sitt hem i Sverige till Nya Zeeland. Resan tog över två år och hon berättar om människorna hon mötte och om vad hon tagit med sig från detta otroliga äventyr!
-
I detta avsnitt kollar vi hur det går för våra nya podd-kompisar Robban och Jeanette på deras resa ner i Europa och Micke lär oss om vikter vi måste ha koll på med våra rullande sommarstugor. Vi svarar på fråga om fordonsskatt och hur man har koll på betalning efter på och avställning. Kommafram-mat och husbilsnyheter om Nya Zeeland hinner vi också med.
I restipset tipsar Robban & Jeanette om Polen:
Kanske inte det första landet man tänker på när man åker ut från Sverige med husbil men vi har fastnat för Polen och varit på flera vackra fina platser. Trygga och välorganiserade campingar till bra priser. Rivierakänsla!
Sopot (Camping and Sailing Sopot 34) https://sopot34.pl/
Ett par steg ifrån den kritvita fina sanden som finns längs Sopots beach. Lång fin strandpromenad, lite lyxigare ort. Vi tog taxi in till Gdansk och gjorde en heldag där medan bilen stod tryggt på Campingen. Det går även att ta buss så klart.
Malbork (Norra Polen 66 Km från Gdansk). Camping Over the Pond http://www.malbork-kemping.eu/
En fin camping som ligger 10 min gångväg till Europas största medeltida slott/borg. Malbork Castle Museum, Helt fantastiskt ställe där man kan spendera många timmar. Har aldrig sett något liknande. Vi vill rekommendera att man tar en personlig guide då det är otroligt prisvärt och man får så mycket mer än bara ta hörlurar.
Mielno en semesterort i nordvästra Polen. Camping NA Granicy nr 125. http://www.nagranicy.pl/
Campingen ligger precis vid en sjö och promenadavstånd till havet och en underbar strand med många trevliga ställen längs strandpromenaden. Vägarna i Polen tror vi många är rädda för men de bygger och bygger, så många vägar är nya och fina.
Obs! Polen har ett nytt betalningssystem på polska motorvägar som heter ETOLL. Det finns en hemsida där man kan få mer information som heter www.etoll.gov.pl
Bra restauranger som är moderna och med bra service.
Tips på ett suuupertrevligt ölbryggeri i Sopot som heter Browar Mieski Sopot (www.browarmiejskisopot.pl
Följ gärna Stora Husbilspodden på Facebook, där hittar du också länkarna till bland annat restipsen. Våra Husbilsresor kan du också följa på Youtube https://www.youtube.com/@VaraHusbilsresor , Facebook och Instagram https://www.instagram.com/varahusbilsresor/ . Våra NYA podkompisar Jeanette & Robban 😃 Jeanette och Robban har instagramkontot https://www.instagram.com/glampingexplorer och Youtube https://www.youtube.com/@Glampingexplore. Har du en fråga, fundering eller vill tipsa oss om något, maila: [email protected] -
Tim Robertson började med orienteringen som ung och har nått stora framgångar med flera medaljer som junior och senior. Han tävlar för Nya Zeeland men bor i Norrköping tillsammans med sin sambo. Senaste året har han också tagit stora steg i löpning och persat på många distanser. En dröm han länge har haft är att tävla för sitt hemland i terräng-VM, ett mål han nådde under februari 2023. Han sprang in på plats 61 när mästerskapet avgjordes i Australien.
Det här blev ett härligt samtal om hans resa i orientering, utvecklingen i löpningen och om att träna tillsammans med digitalt. Något som han gör med sin träningskompis.
Samtalet leds som vanligt av Marcus Åberg.
Trevlig lyssning!
-
Barn behöver röra på sig mer. Barns inaktivitet är ett problem över hela världen - och vi svenskar är inte så duktiga som vi tror.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De unga kallas av vissa för den mest stillasittande generationen när barn o unga väljer spelkonsoler och sociala medier på mobilen framför rörelse, lek och aktivitet. Frågan är hur detta kommer att påverka de ungas framtida liv, och hur kan vi aktivera dem som sitter stilla.
Skolbarn i Sverige rör inte på sig tillräckligt mycket, långt ifrån faktiskt. Sverige hamnar nämligen i botten när Världshälsoorganisationen jämför hur pass fysiska barn är i 45 olika länder.
Medicinera små barn med överviktFölj med vår hälsokorrespondent Sara Heyman till Fiji som brottas med ett stort antal barn med fetma. Vi hör även hur Nya Zeeland jobbar med att få in rörelse i läroplanen. I USA finns stora problem med övervikt bland barn och unga. Vår korrespondent Cecilia Khavar berättar om det amerikanska läkarförbundets nya rekommendationer som föreslår att små barn med fetma ska medicineras, och att barn ska erbjudas fetmaoperationer. Rekommendationer som lett till en het debatt.
I Danmark uppmanas barn till ''risky play''. Där ska barn utmanas och fatta egna beslut under leken. Det kan handla om att klättra högt i träd eller leka med yxor. Vår Danmarkskorrespondent Samuel Larsson förklarar vad syftet är med denna riskabla lek.
Hälso och idrottsforskare Ann-Christine Sollerhed ger sin bild av varför barn blir allt mer stillasittande och berättar vad som krävs för att få dem i rörelse igen. Och så får vi svar på frågan hur barn kan komma att påverkas i ett vuxet liv av att röra sig för lite som barn.
-
Utrikeskrönikan 31 januari 2023.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Suva, tisdag.
Att resa till olika länder är ett privilegium vi korrar har. Den här gången har resan gått till Fiji, ögruppen som består av fler än trehundra öar. För många är Fiji ett paradis i södra Stilla havet. Och det är inget snack. Fiji är ett paradis på många sätt. Den gröna djungeln, kritvita stränder och turkosblått hav. En temperatur som får vilken svårflirtad planta som helst att växa så det knackar. För att inte tala om befolkningen. Fijianerna är ett folk som är svårt att inte tycka om. Leende, glada och trevliga.
Men under ytan finns många problem. Rasmotsättningar mellan melanesier, som ursprungsbefolkningen heter, och sedan länge inflyttade indierna. Fiji har skakats av politisk oro under många år och militärkupper har varit ett återkommande problem i landet. Den politiska oron har nu vänt till förhoppningar om en djupare demokrati. Efter det senaste valet som hölls i slutet av förra året så är det nu slut på den före detta kuppmakaren Bainimaramas sextonåriga styre.
Ny premiärminister är en annan tidigare kuppmakare, Rabuka som lovar att Fiji ska distansera sig politiskt från Kina, som fått allt större inflytande över nationen, och har dessutom lovat folket demokratiska reformer och större yttrandefrihet. Men det är lite för tidigt att säga hur det kommer att bli. Den nya regeringen har bara suttit vid makten i en månad och de har många saker att ta tag i. För Fiji är ett paradis med problem, problem som omvärlden har skapat. Vi kan börja med problemet med plast. Det är här, precis som på många andra håll i världen, fullt av plast i havet.
Plast som dumpats och som förs med havsströmmar och vindar från andra håll i världen spolas upp på Fijis stränder. Ett annat problem är de allt tydliga spåren man kan se av klimatförändringarna. Befolkningen i byar nära havet och floder tvingas fly sina hem när vattnet stiger, och jorden blir obrukbar när saltvattnet tränger allt längre upp i floderna. Som om det inte vore nog. Havsbotten utanför Fiji hotas nu av skövling. Det är internationella gruvföretag som vill inleda gruvdrift på havsbotten. Något som motståndarna säger kommer påverka havsmiljön, riskera att ta död på unika korallrev och hota tillgången på fisk för lokalbefolkningen.Förespråkare för gruvdriften menar att det är bra ekonomiskt för de små önationerna i Stilla havet och att västvärlden måste få tillgång till de viktiga mineraler, som man tror finns på havsbotten, för att kunna tillverka bland annat batterier till elbilar. Lägg där till en lång rad andra problem som den nya regeringen i Fiji kommer att behöva brottas med så förstår ni att det är ganska mulet i paradiset. Men det finns hopp. Framtidstron hos befolkningen är mer positiv än på länge visar en undersökning som ett universitet i Nya Zeeland har gjort. Och eftersom hoppet och kreativiteten är det sista som överger människan så får vi hoppas på att även nästa generation får möjlighet att njuta av ett paradis på jorden.
Peder Gustafsson, Suva, Fiji
[email protected] -
Vi reder ut detta med filmen "Kissin' Australia" och kopplingen till ABBA the Movie och vi berör KISS-konserten i Australien 2019 med enbart åtta åskådare. Roger's smörgåsbord bjuder på riktigt ovanliga saker ur KISS karriär.
Gäst: Roger Nilsson
Detta har vi pratat om:
Molipect, groupies, smörgåsbord, buffé, vän vän, varma händer, Eric Carr, Kiss Meets the Phantom, 1980 Unmasked turné, Kissin' Australia, Kiss utredda av FBI i USA och Tyskland, Melody Line, Dynasty Europaturné 1979, Olympen, Peter Ekelöv, Rammstein, Peter Criss, Ace Frehley, George Sewitt, Chris Laney, Spöktrummis, Ballroom Britz, Brian Connolly, You're All That I Want, Turn on the Night, Who Watts to Be Lonely, Let's Put An X in Sex, Smashes Thrashes & Hits, Semester, Dubai, ABBA the Movie, didgeridoo, Uluru (Ayers Rock), What Makes the World Go Around, Is That You?, Sidney, Kiss Globen 1996, Cadillac 1975, Naked City, Perth, Kiss på Island, Queen på Island, Bo Derek, 10, Blåst på konfekten, Bo Dereks flätor, Wellington Nya Zeeland, The Haka, Lydia Criss, Emil Örtmark, Roney Lundell, Sprägning i Vällingby och Nynäshamn.
-
Vi reder ut detta med filmen "Kissin' Australia" och kopplingen till ABBA the Movie och vi berör KISS-konserten i Australien 2019 med enbart åtta åskådare. Roger's smörgåsbord bjuder på riktigt ovanliga saker ur KISS karriär. Gäst: Roger Nilsson Detta har vi pratat om: Molipect, groupies, smörgåsbord, buffé, vän vän, varma händer, Eric Carr, Kiss Meets the Phantom, 1980 Unmasked turné, Kissin' Australia, Kiss utredda av FBI i USA och Tyskland, Melody Line, Dynasty Europaturné 1979, Olympen, Peter Ekelöv, Rammstein, Peter Criss, Ace Frehley, George Sewitt, Chris Laney, Spöktrummis, Ballroom Britz, Brian Connolly, You're All That I Want, Turn on the Night, Who Watts to Be Lonely, Let's Put An X in Sex, Smashes Thrashes & Hits, Semester, Dubai, ABBA the Movie, didgeridoo, Uluru (Ayers Rock), What Makes the World Go Around, Is That You?, Sidney, Kiss Globen 1996, Cadillac 1975, Naked City, Perth, Kiss på Island, Queen på Island, Bo Derek, 10, Blåst på konfekten, Bo Dereks flätor, Wellington Nya Zeeland, The Haka, Lydia Criss, Emil Örtmark, Roney Lundell, Sprägning i Vällingby och Nynäshamn.
-
Erik kom från Värmland men levde många år i Nya Zeeland och Australien. Han kom hem igen och blev en man det talades om. Han kallades zeelänningen. Men en dag försvann han spårlöst.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Erik Gustavsson föddes 1854 i Östervallsskog i Värmland alldeles vid den norska gränsen. Han reste därifrån första gången som 18-åring då han och elva andra personer från orten tog sig till Nya Zeeland. De lockades dit av en svensk man som var agent för Nya Zeeländska staten. Resan skulle betalas av genom arbete samtidigt som de skulle få en bit mark att odla upp för eget bruk.
Men Erik var en rastlös själ. Efter tio år ordnade han ett lotteri på marken men delade aldrig ut vinsten utan tog pengarna han fått in och drog iväg till Australien. Där gifte han sig och fick en stor familj. Han försörjde sig delvis på förbjudna sysslor, som lönnbränning. Han efterlystes flera gånger och satt en tid i australiensiskt fängelse.
1907 dök han plötsligt upp i Östervallsskog igen. Han var då skild men hittade snart en ny svensk hustru. Barnen kom i rask takt. Här kallades han ”zeelänningen” en person som sett världen och han umgicks med dem som hade det lite bättre ställt.
1921 gav han sig iväg igen. Han skulle tillbaka till Australien för att hämta pengar som han sa att folk var skyldiga honom. Det kom ett brev från honom där han berättade att han fått sina pengar, nästan 2 miljoner i dagens penningvärde, och att han snart skulle vara hemma igen. Det var det sista man någonsin hörde av honom, berättar hans sentida släkting Lennart Östervald. Från den dagen vet ingen vad som hände Erik.
Det fanns vid förra sekelskiftet gott om agenter som hjälpte emigranter med information, biljetter och andra praktiska problem runt deras livs resa. På Riksarkivet i Göteborg finns ett unikt arkiv efter en sådan emigrantagentfirma. Där finns bland annat hundratals brev från människor som ber om olika upplysningar och också listor över de många underagenter som företaget hade i många svenska städer. Det var underagenterna som stod i första ledet och tog emot handpenningen för resan av emigranterna. Karl-Magnus Johansson är förste arkivarie och visar några intressanta dokument ur arkivet, som till stora delar är digitaliserat och åtkomligt via dator.
Programmet är gjort av
Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström
Uppläsare: Patrik Paulsson
[email protected] -
Han grundade hörlurs- och livsstilsföretaget Zound Industries, ökade intäkterna med 11 000 procent – och fick sparken. Han är mannen som tog takräcken till Nya Zeeland, wakeboard till Sverige och båtarnas Tesla ut på världshaven. Ja, Konrad Bergström är serieentreprenören som bara flyter med strömmen om den råkar vara elektrisk. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni honom berätta om den galna tillväxtresan som slutade med frontalkrasch, skenmanövern som blev en monstersuccé och livet som kostade honom både hus och familj. Dessutom berättar han om kärleken till bergen och havet, och om den gången han steg ner från en bergstopp i Himalaya, lite osäker på om han just hade blivit pappa.
-
Staten och myndigheter kan gå före när det gäller klimatomställningen. Det visar exemplet Nya Zeeland där offentlig sektor klimatsäkras i rekordfart. Eva Mineur från Klimatpolitiska rådet och fd statssekreterare Eva Svedling (MP) diskuterar vad staten och förvaltningen kan göra för att hjälpa hela Sverige att minska koldioxidutsläpp. Myndigheterna skulle kunna göra stor skillnad för klimatet om de inte behövde tampas med målkonflikter och otydlig styrning. Men måste man vänta på order ovanifrån eller kan man börja vid eget skrivbord? Programledare: Silvia Kakembo
-
Den var helt unik av alla fåglar. Men så inleddes en hetsjakt på grund av det senaste modet. Nu har de nyzeeländska skogarna fyllts med helt andra arter som ansågs vara bättre.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På listan med djurarter vi utrotat sticker några platser på jorden ut. En är Nya Zeeland, som återkommer gång på gång. En förklaring är att hit kom människan väldigt sent. En annan att här maxade den västerländska människan sin hänsynslöshet. Historien om huian är ett praktexempel.
Huian var en otroligt vacker och märklig fågel. Unikt bland fåglar hade honan och hanen helt olika näbbar, honan lång och smal, hanen kort och tjock. Bland maorierna var huian högt skattad. Visserligen jagades den och fjädrarna användes som utsmyckning, men under sommaren var det jaktstopp. Det stora knytnävslaget stod européerna för när de kom.
Nu höggs skogar ner i rask takt. Huian var beroende av gammelskog där den pillar ut insekter ur gamla döda träd som en hackspett. På det en skenande jakt. Den tjusiga huian var ett måste för samlare och muséer världen över och ju ovanligare den blev, desto högre blev priset, inte minst för att dess fjädrar hade blivit senaste modet.Att den kunde utrotas spelade ingen roll. Den koloniala synen var att allt europeiskt var bättre, både människor, djur och natur.
– Det som vi har i det västerländska samhället var alltid överlägset, berättar Torbjörn Ebenhard, på SLU:s Centrum för Biologisk Mångfald.Huians läte finns inte bevarat, men däremot minns en maorisk man hur den lät i en inspelning från slutet av 1940-talet. I de nyzeeländska skogarna hörs den inte längre vissla, däremot massor med taltrastar och bofinkar som européerna tog med sig hit.
-
Shirin ringer upp Sverre Liliequist, extremskidåkare, 3 barnspappa, föreläsare, lavintekniker, företagare och livsnjutare. Sverre har följt sitt hjärta och sin passion sen han var liten. Han lever för att åka skidor. Det har tagit honom till fantastiska platser och höga berg på bland annat Nya Zeeland, Japan, Alaska och Kanada. Men han älskar även både svenska och norska fjällen och bor numer i Åre. Det har också blivit en hel del virkning genom åren, då Sverre har en grym känsla för färg och form, och var en av grundarna till Kask, det som från början var ett mössmärke.
Vi snackar om träning, morgonrutiner, våfflor, bo nära naturen, passion, husmanskost, om kraschen i Riksgränsen, att känna sig stark, om klimatförändringar, att bli superjobbig när han inte får komma ut och leka av sig varje dag och mycket annat.@sverreliliequist @sverrefreeridecamp @shapebyshirin @greatearth.se
-
Nu kan svenskt vin på allvar konkurrera med vin från andra länder. Vi besöker baren som fokuserar på svenska viner. Och en vinodlare i nordvästra Skåne. Och vi provsmakar så klart.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- Vår största produkt är vinprovningar med svenska viner, säger Jeannette Bohman.
Tillsammans med sin man Johan driver hon vinbaren Swedish Wine Center i Malmö och Skivarps gästgivargård.
- De allra flesta är otroligt positivt överraskade. Det hade de inte varit för sex, sju år sen. Då var många svenska viner som syrliga citronsafter.
När Sverige gick med i EU 1995 avskaffades Vin & Sprits import- och tillverkningsmonopol på alkohol. 1999 fick Sverige tillsammans med Danmark tillstånd av EU att odla vindruvor för tillverkning av vin.
Men här har gjorts vin tidigare. 6000 år gamla lämningar visar att det då växte vindruvor här. Och i början av 1600-talet fanns det vinodlingar i Stockholm och på skånska kloster.
Idag finns 150 hektar vinodling i Sverige. Som jämförelse så har vindistriktet Bordeaux 120.000 hektar.
- Jag har vänner som har större vingårdar än allt som odlas i Sverige. Italien har 700.000 hektar, säger Felix Åhrberg, vinmakare på Kullabergs vingård i nordvästra Skåne.
De odlar på 14 hektar och kan göra 100.000 flaskor i sin nybyggda vinkällare.
- Vi skulle kunna ha 10.000 hektar i södra, kustnära Sverige, säger Felix. Det skulle bli en ny miljardindustri med många nya jobb. Nyckeln till en levande landsbygd.
Jeanette jämför med Nya Zeeland som varit vinland 20 år längre än Sverige.
- Viljan, kunskapen och förutsättningarna finns här, säger hon. Men vi behöver gårdsförsäljning för att öka volymerna och fortsätta utvecklas.
-
Inflationsmålet behandlas nästan som en naturlag, men egentligen är det en uppfinning. Med en uppfinnare. Nya Zeeländaren Arthur Grimes förändrade världen på 80-talet.
-
Inflationsmålet behandlas nästan som en naturlag, men egentligen är det en uppfinning. Med en uppfinnare. Nya Zeeländaren Arthur Grimes förändrade världen på 80-talet.
- Mostrar más