Somalia Podcasts
-
Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Kamala Harris felciterar den amerikanska frihetsdeklarationen; Media får svårt att hantera mordåtal mot svarta poliser i Memphis; Donald Trump får komma tillbaka till Facebook om han vill; Trump vill förbjuda kinesiska investeringar i jordbruksmark i USA; Demokraten Adam Schiff ämnar utmana Diane Feinstein om hennes plats i Senaten; Mike Pompeo stöder Kevin McCarthys avstängning av Adam Schiff från kommittéer; Arizonas utbildningsminister stänger av Woke-talare; USA dödar ISIS-operatörer i Somalia; Professor i Tennesse som vill hävda att matematik är rasistiskt missar asiaternas kunskaper; San Diego ämnar införa vägtull för att begränsa bilkörning; Josh Hawley introducerar The Pelosi Act om förbud om politiska aktieköp; Polsk professor i Alabama kritisk till woke-kulturen; Stacey Abrams rådgivare hävdar att vandalism inte bör tolkas som våld; Rättsväsendet hinner ikapp de som hotade pro-life-centers; Karine Jean-Pierre skyller ökade bensinpriser på republikanerna; Fler masskjutningar i USA; Illegal invandrare från El Salvador från MS13-gäng skjuter ihjäl autistisk kvinna; Hundratusen väljare i Arizona valde att inte rösta på Kari Lake; Väderman från Fox News påhoppad i New Yorks tunnelbana; Skoldistrikt i Kalifornien anser att vita människor inte ska få påverka läroplaner; Svart Fox-reporter utslängd för att han hade ”fel värderingar”.
-------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Louise kan redan nu slå fast vad som är inne och vad som är ute 2023. Vi pratar också om en ny kontroversiell begravningsmetod från USA: att komposteras.
Idag besöker EU-kommissionen Kiruna och ett stort antal journalister från hela Europa är på plats. Det är inte helt vanligt att ha EU-möten i så här små orter eller i ett arktiskt klimat. Regeringen har skickat ut råd till politiker och journalister om hur de ska klä sig för att klara kylan som enligt utskicket kan ligga på -20 grader så här års. Vi pratar med Sveriges radios Brysselkorrespondent Andreas Liljeheden om hur Brysselfolket är klädda, hur de förberett sig och vad för typ av vinterlook toppolitikerna kommer ha.En ny begravningstrend har dykt upp i USA. I sex delstater har det nu blivit lagligt att kompostera människokroppar. Vi gästas av Eva Pohl, universitetsadjunkt i miljöteknik, Linnéuniversitetet och Ulf Lernéus, från Svenska auktoriserade begravningsbyråer och pratar om vad det finns för för- och nackdelar med metoden och om det finns någon efterfrågan i Sverige.Louise trendspanar och kan redan nu, ett par dagar in i 2023, slå fast vad som är riktigt hett och vad som är iskallt det här året.Salad Hilowle kommer förbi och pratar om sin debutbok Halima om de sina. Den är inspirerad av samtal han haft med sin mormor kring hennes erfarenhet av att komma till Sverige efter att ha vuxit upp under nomadiska förhållanden i Somalia.Programledare: Louise Epstein Bisittare: Thomas Nordegren Producent: Ulrika Lindqvist -
Spara el, bryt fossilberoendet och mätta hungriga magar det är utmaningarna inför 2023.
Torkan i Somalia har lett till många svältande. Och inte bara där, utan på många andra platser hotas matsäkerheten. Framför allt där det också sker väpnade konflikter. Krigen drabbar produktionen av mat, något som klimatförändringen underblåser med extremväder på redan känsliga platser. Förutom fredsförsöken, vad kan satsningar på stryktåliga grödor och lokal matproduktion åstadkomma för att vända utvecklingen? MEDVERKANDE: Ulrika Björkstén, Sveriges radios vetenskapskommentator, Sara Heyman, Sveriges radios globala hälsokorrespondent, Gustaf Klarin, reporter Vetenskapsradion. Poddledare Camilla Widebeck Producent Peter Normark [email protected] -
Ett nytt år är här, och likaså ett nytt avsnitt av Fredspodden! I detta avsnitt lämnar vi ett omvälvande 2022 bakom oss för att samla ny kraft inför 2023. År 2022 är ett år vi sent kommer glömma. Det är ett mörkt år som präglats av lidande och sorg; vi har ett krig i Europa, efter Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina; världen präglas av ökad militarisering, polarisering och spänningar; kriget i Jemen har gått in på sitt åttonde år och över två tredjedelar av befolkningen är i akut behov av mat; och i Iran riskerar modiga unga kvinnor, och män, sina liv i kampen för basala mänskliga rättigheter. Vi står inför stora globala utmaningar som följer oss in i nästa år och som kräver att vi fortsätter kämpa för hållbar fred.
Men inte allt är becksvart. I militarismens mörker skymtar ljusglimtar – även när allt känns hopplöst får vi inte glömma det motstånd som också sker: motstånd mot förtryck och orättvisor, mot våld och krig. Vi får inte heller glömma att vi också gör framsteg för freden. I detta avsnitt lägger vi därför fokus på fredsarbetets framgångar och möjligheter, med särskild betoning på ungas deltagande i fredsbyggandet.
Avsnittet gästas av Julius Kramer, Youth, Peace and Security-rådgivare vid FN:s insats i Somalia. Med hjälp av Julius djupdyker vi i agendan för unga, fred och säkerhet och reder ut hur och varför unga måste vara en del av fredsarbetet.
Fredspodden programleds av Rebecka Lindholm Schulz, projektledare för Fredsakademin, och Karin Hansson, fredscoach och praktikant. Varför tänker de att det är viktigt att prata om fredsarbetets framgångar? Varför uppkom agendan för unga, fred och säkerhet? Och vad har egentligen unga att bidra med i fredsarbetet? Det, och mycket mer, får du svar på i detta avsnitt av Fredspodden.
Fredspodden görs av Svenska Freds och Stockholms Freds i samarbete med Fredsakademin. Jingeln har gjorts av Ludvig Landberg och producent är Clara Fröberg. Läs mer om Fredspodden här.
-
Fortum om små modulära kärnkraftverk. Tågstrulet. Rättegång Syrienbrott. Hör två av årets vintervärdar i P1. Trafikverket börjar använda nytt kritiserat system. Torka och terror - dubbla hot mot Somalia.
Hovrättens dom: fel av Transport att utesluta SD-politiker i Kiruna ur facket. Hårda tider för nötallergiker? -
Tågstrulet. Hårda tider för nötallergiker? Dokumentär om Meghan och Harry har premiär. Vägflygbaserna ska ersättas av ett nytt system. Rättegång Syrienbrott. Trafikverket börjar använda nytt kritiserat system. Hovrättens dom: fel av Transport att utesluta SD-politiker i Kiruna ur facket. Basketstjärnan Brittney Griner har släppts ur ryskt fängelse. Torka och terror - dubbla hot mot Somalia. Hör två av årets vintervärdar i P1.
-
Svältkatastrofen i Somalia är ett faktum. 11 månader gamla Yusuf Nur Ibrahim dör på en läkarbrits i staden Baidoa. Staden är omringad av islamistmilisen Al Shabaab – och förnödenheter kan bara nå staden med flyg. I Studio DN berättar DN:s korrespondent Erik Esbjörnsson om en intensivvårdsavdelning i Baidoa – och om en viktig faktor som driver hungersnöden.
Programledare: Evelyn Jones. Producent: Madeleine Longo. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski. -
Utrikeskrönika 24 november 2022.
Galcayo, Somalia torsdag.Vi går under ett plåttak som slamrar i blåsten. I ena hörnet sitter en äldre kvinna med en liten bebis i knät, det är hennes yngsta barnbarn. Runt oss är det massor med folk, alla vill höra, flika in i berättelsen, det är varmt, svettigt och rätt kaotiskt. När vi sätter oss på trasiga plaststolar ser jag ett meddelande i mobilen. Internet fungerar inte just här, men av nån anledning kommer sms fram. Det är ett julerbjudande från en större butikskedja i Sverige som jag råkar ha ett medlemskort hos. En av dessa påminnelser om världen där utanför. Den äldre kvinnan under plåttaket är samlad ändå. Hennes 38-åriga dotter dog för två dagar sedan, begravdes igår. Det här är en familj i sorg. Hennes dotter lämnar efter sig sju barn. Den äldste, nio år är redan ute nånstans och putsar skor, allt för att få in nåt till familjen. Mormodern ser plågad ut, men det är ingen hysteri, ingen gråt, inga suckar. Så många har redan dött, och kanske blir de fler. En dag tidigare hade jag mött en annan av dessa äldre knarriga sega kvinnor, överlevarna, kämparna. Hassia ville där visa sin enkla hydda, byggt med träkvistar, nån presenning som tak, en filt på marken. Kan du tänka dig? De här är mitt hem nu, det är inte värdigt, säger hon. Under mitt 80-åriga liv har jag inte varit med om nåt värre, säger hon. Somalia befinner sig i en omvälvande, svårt kris. En långvarig torka, uteblivna regn har lett till otillräckliga skördar och en boskap som tynat bort. Hungern har sakta krupit sig in hos befolkningen på landsbygden, och hotar att bli en katastrof. På det har vi den ständiga konflikten och hotet från terrorgruppen al-Shabaab. Nu bor drygt en miljon som 80-åriga Hassia i enkla hyddor som kanske skyddar mot solens värme, men inte mot mygg eller inkräktare. Kvinnor riskerar att bli våldtagna när de beger sig ut för att söka enkla jobb eller söka ved. Men få fall rapporteras inte av kvinnorna, kanske av skam, eller på grund av att det inte hjälper. Samtidigt som jag klättrar in i fordonet med luftkonditionering och en tung, tung skottsäker dörr, kan jag bara konstatera: Kvinnorna här är själva sinnebilden för att vara härdad och tålig. Ska man utropa några hjältar i Somalia så är det nog dem, de somaliska kvinnorna.Richard Myrenberg Galcayo, Somalia [email protected] -
Sverige och Turkiet. EU föreslår pristak på rysk gas. Argentina förlorade mot Saudiarabien i VM i fotboll. Många män som döms för sexbrott har utländsk bakgrund och känner inte till att sexköp är kriminaliserat. Duktiga elever får för lite stimulans. Somalia: torkan och hungersnöd. Säkerhetspolisen har gripit två personer i en insats i Stockholmsområdet. Dagens datum är speciellt. Filmen Rapatac har premiär. Kinesisk fotboll. Undvik att bli lurad Black Week.
-
- Abshir från hemtjänsten kommer in. Abshir betyder gåva och så är det. Han brukar sjunga för sig själv. Han vet jag tycker om hans röst. Han kommer från Somalia.
Om Staffan Westerberg:Staffan Westerberg är skådespelare, regissör och författare.Redan som barn intresserade han sig för teater och skådespeleri, och med hjälp av bland annat kartonger, ficklampor och målad dekor av allehanda slag skapade han sin egen teater där han satte upp olika pjäser och operetter han sett på Riksteatern.Staffan har varit engagerad vid Dramaten, Stockholms Stadsteater, Norrbottensteatern, Uppsala Stadsteater och på Brunnsgatan Fyra. Han är bland mycket annat känd för sitt nyskapande barnprogram Vilse i pannkakan från 70-talet och otaliga teater-, film- och tv roller och manus.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Bangladesh, Somalia och Bolivia – tre länder där klimatförändringarna nu ställs på sin spets. Vad händer? Kan biståndet göra skillnad? Finns det positiva saker som vi aldrig hör talas om? Hör Sidas landschefer berätta om vad som gör just deras länder speciella.
Den 6:e november inleds nästa klimatmöte i Egypten (COP 27) och frågan är om ännu en FN-konferens kommer att leda till något, eller om allt bara (åter) blir tomma ord.
I Bangladesh och Bolivia har fattigdomen kraftigt minskat de senaste 15-20 åren. I Somalia är situationen däremot akut med en väntade svältkatastrof.
Bangladesh, Somalia och Bolivia är alla stora samarbetsländer för det svenska biståndet. En annan sak som länderna har gemensamt är att de alla påverkas av den globala klimatkrisen.
Så vad händer nu? Kan det svenska biståndet göra skillnad? Finns det också positiva saker att berätta från några av världens fattigaste länder?
Lyssna på:
Maria Stridsman, biståndschef i Bangladesh. Fredrik Uggla, biståndschef i Bolivia. Anna Saleem Högberg, biståndschef i Somalia.Samtalsledare: David Isaksson.
-
Sverige öppnar för att sälja vapen till Turkiet. Right livelihood går till Ukraina, Somalia, Venezuela och Uganda. Film om stavhopparen Armand Duplantis har premiär på bio idag.
-
Annie Lööf avgår som partiledare. Lever vi i köernas tid? Intervju med John Cleese. Magdalena Anderssons sista dag. Hälften av alla barn i Somalia är akut undernärda. Porträtt av Ulf Kristersson. Den Indiska ekonomin växer. Kritik mot WHO och pandemihanteringen.
-
Magdalena Anderssons sista dag. Porträtt av Ulf Kristersson. Hälften av alla barn i Somalia är akut undernärda. Lever vi i köernas tid? Annie Lööf avgår som partiledare. Kritik mot WHO och pandemihanteringen. Den Indiska ekonomin växer. Intervju med John Cleese.
-
Mursal Isa flydde kriget och klimatförändringarna och bytte därmed gräset och fåren på Somalias stäpp mot renarna och snön i Kiruna.
Till slut hamnade han i Borlänge där han började engagera sig politiskt. Först i socialdemokraterna men ganska snabbt bytte han till Miljöpartiet.
Nu är han etta på MPs lista till regionen och han pratar klarspråk om klimat, brottslighet, utsatta områden och varför Sverige misslyckats med integrationen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostrar más