Virgin Podcasts

  • Den lilla gäststugan jag satt i när jag spelade in detta kallas jungfruburen. För femtio år sedan var det ett oskuldsfullt skämt, när dottern i familjen som bodde här brukade sova i den här gäststugan med sina kompisar. Jag kan inte tänka mig en mer passande plats att spela in en intervju med Ayaan Hirsi Ali. För sjutton år sedan skrev hon för övrigt en bok som hette just The Caged Virgin med undertiteln An Emancipation Proclamation for Women and Islam.

    Den boken handlade om hur kvinnor inom islam förtrycks, hur deras fri och rättigheter kringskärs på sätt efter sätt. Det handlade om hennes egen frigörelse från islams förtryck, om islamisters framfart i Europa, och om feministers och vänsterns svek mot muslimska kvinnor, som de låter förtryckas utan att protestera.

    Sedan dess har mycket hänt, men väldigt lite har blivit bättre på området. Hennes nya bok som nu ges ut på svenska på Fri tanke förlag heter Villebråd – immigration, islam och kvinnors rättigheter. Det hon beskriver är hur alla kvinnor drabbas av det som sker till följd av massmigrationen från muslimska länder. Såhär skriver hon:

    Män som föraktar kvinnor begränsar dock sällan sitt förakt till kvinnor med samma bakgrund som de själva. En del muslimska män föraktar alla kvinnor, inklusive europeiska kvinnor – kvinnor som hade tagit det för givet att de hade uppnått en nivå av frigörelse som särskilde dem från muslimska kvinnor.

    Själv lever hon fortfarande på hemlig adress i USA efter att ha lämnat islam. Hon lämnade en bur som islam satt runt henne och nu har hoten från islamister gjort att hon lever i en annan sorts bur. Det är nattsvart ironi.

    PS. I går skrev jag om boken här på Rak höger. Den texten kan ni läsa här: Så inskränker islam alla kvinnors rättigheter.

    Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe
  • JOURNALIST, PROGRAMLEDARE, FÖRFATTARE, 38 år. Född i Karlstad, bosatt i Stockholm. Sommarvärd 2009 och Vintervärd 2012.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Hur kan allt fortsätta att vara precis som vanligt, trots de ständiga varningsrapporterna från klimatforskare över hela världen? Om alla vet vad som håller på att hända, varför gör ingen något?

    Det är dagsaktuella existentiella frågor Hanna Hellquist tar upp i sitt Vinterprat. I en del av berättelsen ligger hon i en sjö i Grums, långt borta från lägenheten i Vasastan där alla ständigt renoverar och köper nytt.

    Det brinner i skogen bara några kilometer bort. Ängsligt har Hanna följt rapporteringen i P4 men ändå är det här vid sjön som hon är trygg. Här kan hon odla och ha djur och därför överleva. Här växer kryddor och jordgubbar, och dvärgtaxen Ines alldeles för stora hundkoja har blivit sovplats för några höns.

    - När naturen är det som ger en ångest så hittar jag inte tröst i kulturen. Jag hittar bara tröst i mer natur, berättar Hanna Hellquist och påminner oss om att människor i alla tider skapat trädgårdar som en motreaktion mot dålig miljö.

    Hanna Hellquist knyter också an till sin uppmärksammade krönika i Dagens Nyheter i januari 2018, som handlade om hennes oro för vad hon kommer att missa här i livet om hon aldrig skaffar barn.

    - I krönikan som jag skrev hänvisade jag till den franska författarinnan Corinne Mayer som i sin bok ”No kid” deklarerar att varje barn som föds i västvärlden är en ekologisk katastrof. Och hon har inte fel i det. Föräldraskapet verkar vara så paradoxalt, på många sätt men framför allt ur miljösynpunkt. Ibland när jag pratar med mina vänner som har barn så kan jag inte låta bli att undra; varför tar ni inte det här på större allvar?

    Hanna Hellquist landar ändå i sitt Vinterprat i att vi kan göra skillnad. Vi kan diska och återvända plastpåsar. Vi kan sätta frön i jorden och skapa gröna oaser. Vi kan sluta ta bilen när vi lika gärna kan gå.

    - Det här handlar inte om hur jag ska rädda världen. Eller hur jag tycker att någon annan ska rädda världen åt mig. Det handlar om hur jag ska göra för att känna att min tid på den här jorden har något slags värde. Hur jag ska förmå mig tänka några veckor längre fram än min nästa tandläkartid. Hur jag ska handskas med min egen maktlöshet.

    Om Hanna Hellquist

    Sedan flera år en av programledarna för Morgonpasset i P3. Uppskattad krönikör i bland annat Dagens Nyheter och tidningen Elle. Debuterade som författare 2009 med boken Karlstads Zoologiska och har även gett ut krönikesamlingen En tryckare på Blue Moon Bar. Har lett tv-programmen Jakten på lyckan och Jakten på det perfekta livet.

    Fick 2017 både Region Värmlands litteraturstipendium och Karlstads kulturstipendium till Gustaf Frödings minne.

    Renoverar ständigt i sitt fritidshus utanför Grums och tillbringar mycket tid där tillsammans med dvärgtaxen Ines.

    Producent: Elin Unnes

    Här är den rätta låtlistan

    1. SIGNATUR: Vintergatan
    2. ”All Out of Catastrophes”, Marissa Nadler
    3. ”Keep Your Weeds”, Jex Thoth
    4. ”The Mysterious Vanishing of Electra”, Anna von Hausswolff
    5. ”Shallow”, Lady Gaga, Bradley Cooper
    6. ”Video Games”, Lana Del Rey
    7. ”Konstiga restauranger”, Jonas Lundqvist
    8. ”Love Hurts”, Gram Parsons
    9. ”Masked Ball”, Jocelyn Pook, från skivan ”Flood” (Virgin), 06.09
    10. ”Synthetic World”, Swamp Dogg, från skivan ”Total Destruction to Your Mind” (Alive/Bertus), 03.26
    11. ”Take on Me”, a-ha, från skivan ”MTV Unplugged - Summer Soltice”, 04.14
    12. ”There’ll Always Be Music”, Tina Turner, från skivan ”Tina Turns the Country on!” (United Artists Records), 04.10
    13. ”Kyss mig i slo-mo (feat. Leslie Tay)”, Oscar Zia, Leslie Tay, från skivan ”Din” (Warner), 03.04