Episodit
-
Matpriserna stiger och stiger och nu verkar bristningsgränsen nådd för många. Finansministern Elisabet Svantesson har haft snack med matjättar om prisökning. Lågpriskedjan Kiwi i Norge frös priser och det gav resultat för både matprisinflationen och inflationen i stort. Härhemma i Sverige har Lidl sagt att de kommer sänka priset på flera varor. Diskussionen är het men går det göra något åt läget? Varför skyller alla på varandra? Vad är det som ska till för att sänka matpriserna?
Gäst: Andreas Cervenka, ekonomikommentator på Aftonbladet.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Det är verkligen ingen nyhet, men det går åt helvete med klimatet. I dagarna kom en ny braskande rapport.I den senaste rapporten från FN:s klimatpanel, IPCC, så ser det ut som att vi kan glömma 1,5 gradersmålet - för oavsett vad vi gör så kommer den globala uppvärmningen öka fram till 2040. Å Enligt rapporten så verkar vi gå mot 2,8 grader när seklet är slut. Vad innebär den nya klimatrapporten? Vad måste hända för att de där riktiga åtgärderna ska börja vidtas och finns det någon ljusglimt eller är det bara nattsvart för vårt jordklot?
Gäst: Jonathan Jeppsson, klimatkolumnist Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
-
Puuttuva jakso?
-
Ett antal krigslagar infördes i Ryssland efter invasionen av Ukraina – och de drabbar även barn och ungdomar.
Sedan september 2022 har alla ryska skolelever propagandalektioner som kallas ”Samtal om viktiga saker”, där Putins bild av kriget sprids. Den som protesterar eller eller på något vis bryter mot reglerna straffas. Det gäller även lärare.
Vad handlar det om för straff?
Finns det något skydd för barnen som drabbas?
Och hur ser framtiden ut för den ryska skolan om kriget fortsätter?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Joachim Kerpner, reporter på Aftonbladet.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Det pågår ett stormöte i Moskva mellan Vladimir Putin och Xi Jinping.
Det har pratats om att Kina vill hjälpa till och skapa fred i Ukraina, men många pratar också om att det här är tillfället för Putin att få hjälp av Jinping med ännu mer vapen, vapen som skulle kunna förändra utgångsläget av kriget.
Vad innebär mötet mellan Putin och Jinping? Hur oroliga är egentligen omvärlden över det här mötet och hur påverkar ICC:s arresteringsorder den ryske presidenten?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
-
När det kommer till TBE så tycks smittan öka, men Folkhälsomyndigheten menar samtidigt att det här är något som behöver följas framåt för att kunna vara säker på utveckligen. TBE är en virussjukdom och den sprids av fästingar. Upp till en tredjedel av de som smittas får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna, för en del både och. Vem är det som borde ta vaccin? Vilka risker finns när det kommer till att ta vaccin? Varför är det gratis för vissa och andra inte. Och varför ser Folkhälsomyndigheten över om de kan komma med en mer samlad rekommendation när det kommer till vaccin? Räcker inte regionala bedömningar längre?
Gäst: Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Teslagrundaren och Twitterägaren Elon Musk handlar det om i Aftonbladet Daily. Ja, hans Twitterinköp och stormningarna därefter lär inte ha gått någon obemärkt förbi. En 44 miljarder dollar investering. Klokt eller inte. Det återstår att se. Verkar Elon Musk ha en tydlig vision med det han vill? Är han ett hot eller tillgång för världen? Kommer han köpa kollapsade Silicon Valley Bank och varför verkar han vilja bygga en stad? Det är några av de frågor vi ställer i dagens Aftonbladet Daily.
Gäst: Henning Eklund, techreporter på SvD.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
De eller dem? Lena Lind Palicki är tillträdande chef för Språkrådet och hon tycker att vi ska skriva ”dom” i stället. Att vi ska skriva som vi talar, helt enkelt.
Hon kastar därmed in ett vedträ i en mycket fräsande brasa. Debattörer, språkpoliser, författare – alla vill tycka till.
Är en sådan här reform fördummande?
Är den en ofrånkomlig del av språkutvecklingen?
Och hur länge kan det dröja innan vi alla börjar stava de och dem som dom?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Fram till den sista februari i år så har 57 skjutningar ägt rum i Sverige enligt polisen. Minst åtta personer har dött till följd av det gängkriminella våldet. Tidigare så har främst kriminella utsatts, men de senaste veckorna har även anhöriga drabbats.
Nätverken drivs av att utföra många attentat, på så sätt håller de liv i sina gäng och sin verksamhet. Men när våldet utökas till att drabba kriminellas anhöriga så blir också alla risker mycket större, för kriminellas familjer och allmänheten.
Vad innebär det ökade våldet för anhöriga och vanliga människor i samhället? Finns det risker för ännu fler hämndaktioner nu? Vad gör polisen?
Gäst: Erik Melin, reporter Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
-
Amerikanska bankvärlden har haft det tufft i det sista. Vi hört om flera banker som kollapsat och den mest kända av dom är Silicon Valley Bank. Så var betyder det nu när banker kraschat och varför händer det här nu? Har läget stabiliserats? Och hur påverkas Sverige av det som händer i USA? Och kan det här rent av vara början på en finanskris?
Gäst: Andreas Cervenka, ekonomikommentator på Aftonbladet.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Prigozjin, chefen för Wagnergruppen gick för några veckor sen ut och kritiserade regeringen. Bland annat fick gruppen inte tillräckligt med ammunition. Han pekade ut Putins generalstabschef och försvarsminister som ansvariga och menade att deras handlingar kunde betraktas som förräderi. Sen dess är Prigozjin portad från Kreml.
Hur vågade Prigozjin kritisera regimen? Vad innebär sprickan mellan Prigozjin och Putin? Kan de ryska styrkorna klara sig utan Wagnergruppen?
Gäst: Niclas Vent, reporter Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
-
Matpriserna stiger. Priserna steg med 2,5 procent under februari, jämfört med januari, enligt oberoende sajten Matpriskollen. Vad är det för produkter som blivit dyrare? Finns det något som blivit billigare? Vad kan tänkas hända framåt? Och finns det något som talar till konsumentens fördel just nu? Idag i Aftonbladet Daily så kommer vi att prata om just matpriser.
Gäst: Ulf Mazur, grundare och vd på Matpriskollen.
Programledare Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Ökar risken för att fågelinfluensan kan bli en mänsklig pandemi? Något som oroar är att smittan börjat spridas alltmer mellan däggdjur. Kan nästa mänskliga pandemi bli fågelinfluensan och hur stor är risken för det? Hittills så är det inte många människor som har smittats och än så länge har det skett från fågel till människa. Men vad betyder det när man ser att H5N1 smittar mellan däggdjur? Idag i Aftonbladet Daily så pratar vi om fågelinfluensan.
Gäst: Björn Olsen, expert på fågelburna infektionssjukdomar.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Just nu pågår flera undersökningar kring sprängningarna av Nord Stream i september förra året. Sverige, Danmark och Tyskland genomför utredningar för att försöka få svar på vad som hände och vilka som låg bakom. Häromdagen så kom tidningen NY Times med nya uppgifter, att en pro-ukrainsk grupp sägs ligga bakom sprängningarna, enligt källor inom underrättelsetjänsten. En grupp på sex personer ska ha synts på en båt som varit i området bara några veckor innan sprängningarna ägde rum.
Vilken sanning finns det i de nya uppgifterna? Vad skulle det innebära om Ukraina var inblandat i sprängningarna och kommer vi någonsin få veta vilka som gav ordern att spränga gasledningarna?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Filter på sociala medier är inget nytt. Så varför reagerar så många nu? Både det så kallade snyggfiltret och tonårfiltret har skapat många känslor. Det som många reagerar på är att filtren upplevs som än mer realistiska, och flera har ifrågasatt - vad betyder det här för självbilden och relationen till sig själv? I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om det som händer nu, men även om framtiden. Vad finns för utmaningar med snabbt växande filterteknik?
Gäst: Sociala medier-kännaren Cecilia Victoria Kärrberg, VD på Digitalsnack.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Nyheter om olika storvarsel har dundrat in senaste tiden.
Siffror från Arbetsförmedlingen visar att varselsiffrorna ökat kraftigt i hela landet under årets första månader och enligt Svenskt näringsliv senaste mätning överväger var fjärde företag att varsla det närmsta halvåret.
Tittar man utomlands ser det också mörkt ut. Amerikanska techjättar har redan sagt upp tusentals anställda – eller lanserat stora sparpaket med hänvisning till det ekonomiska läget.
Så hur mycket värre kan det bli?
Vilken bransch har det värst?
Vilka åtgärder görs för att stävja krisen?
Måste företag tänka om – och i så fall hur?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Åsa Johansson, reporter på nyhetssajten Breakit.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Aftonbladets reporter Emelie Svensson och fotografen Nora Savosnick har den senaste veckan rest genom Ukraina för att rapportera om situationen där, ett år sedan kriget bröt ut. De har bland annat varit i Kiev, Kramatorsk och Butja och träffat soldater, evakuerade stadsbor och festande ungdomar.
Hur var de här mötena?
Hur lever människor just nu i Ukraina?
Och hur är det att som journalist återvända till en krigszon?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Emelie Svensson, reporter Aftonbladet.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Den senaste tiden har attentatshoten mot Sverige och svenska intressen utomlands ökat markant. Idag i Aftonbladet Daily så pratar vi om terrorläget i Sverige. Hur ser läget ut just nu och vad tror Säpo om framtiden? Kommer terrorhotnivån att öka från den trea den ligger på idag? Och hur ska man som privatperson tänka? Behöver vi undvika något?
Gäst: Daily är Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism på Säpo.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Diabetesmedicin som bantningsmedel? Ja, det är den nya trenden som bland annat the Kardashians hakat på och som nu fått spridning via sociala medier. Men det här nya användningsområdet för medicinen, som oftast går under namnet Ozempic, har också skapat problem. Det larmas om att diabetessjuka världen över, nu blir utan sin medicin när den även börjar skrivas ut mot övervikt. Det berättas också om att den inte bara skrivs ut till medicinskt överviktiga som faktiskt kan behöva medicinen, utan också till de som snarare är sugna på att gå ner några kilon. Hur allvarlig är bristen på Ozempic? Är det brist på medicinen även i Sverige? Är det verkligen en mirakelkur för viktminskning, såsom de i Hollywood påstår? Hur orolig bör man vara som diabetiker?
Gäst: Björn Eliasson, överläkare på diabetesmottagningen och på obesitasmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i i Göteborg
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Är männens maskulinitet hotad? Tidigare har det mest varit männen som hörts i den här debatten, som t ex förre kickboxaren Andrew Tate. Men den senaste tiden så har fler kvinnor tagit ton i den omdiskuterade redpill-rörelsen.
Rörelsens kvinnliga frontfigurer har på kort tid lockat till sig miljontals följare på sociala medier. Bland annat så hävdar de Andrew Tates oskuld och tycker att kvinnor ska underkasta sig männen.Vad är egentligen redpill-rörelsen? Vilka är de kvinnor som nu predikar rörelsens motto och vilka konsekvenser kan det få för världen om rörelsen växer?
Gäst: Alice Aveshagen, reporter Svenska Dagbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
-
En man frias från barnvåldtäkt i hovrätten efter osäkerhet kring ordet snippa. Detta har skapat stora protester på sociala medier och ärendet kan komma att lyftas i högsta domstolen. I Aftonbladet Daily fördjupar vi oss i vad som hänt. Är det osäkerhet kring ett ord som friat mannen? Vad talar för att fallet kommer att tas upp i högsta domstolen? Och kommer den stora protesten på sociala medier att påverka utfallet framåt?
Gäst: Oisín Cantwell, nyhetskolumnist på Aftonbladet.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
- Näytä enemmän