Episodit

  • EU smider nya planer för att långsiktigt säkra stödet och vapenleveranserna till Kiev. Men när jättarna Tyskland och Frankrike drar åt olika håll blir språnget in i framtiden svårare.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Rysslands fullskaliga krig i Ukraina är nu inne på tredje året. Samtidigt har det gått upp för Europas ledare att man inte kan ta stödet till Ukraina för givet, inte minst har det blivit tydligt efter att 60 miljarder dollar fastnat i den amerikanska kongressen. Men Europas väg mot att på egen hand skala upp vapenindustrin och bära stödet till Ukraina är långt ifrån rak och enkel. I såväl Tyskland som Frankrike pockar inrikespolitiken på, samtidigt som de båda jättarna till och från har svårt att dra åt samma håll. De senaste månaderna har friktionen mellan Paris och Berlin blivit uppenbar och frågan är vem av Scholz och Macron som är mest bekväm med att bära en ledartröja när USA kliver undan.

    EU kan bryta ny mark och lägga pengar på vapen

    Samtidigt tar EU nu nya steg för att säkra vapenleveranserna till Ukraina långsiktigt. På senaste toppmötet kom EU-länderna överens om att man vill använda avkastningen från frysta ryska tillgångar i Europa för att köpa vapen. Vid sidan protokollen pratar man nu också om att gemensamt låna upp pengar för att köpa vapen, något som vore ett helt nytt steg för unionen. Hör också om vad som hände med den stora mängd artillerigranater som Tjeckien nyligen skakade fram.

    Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator. Marie Nilsson Boij, Sydeuropakorrespondent. Daniel Alling, Tysklandskorrespondent.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Therese Rosenvinge

  • Stormakter blickar mot Arktis i hopp om att komma åt viktiga metaller och mineraler vilket ökar risk för konflikter.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På Arktis finns en hel del sällsynta jordartsmetaller som behövs i allt från katalysatorer till datorchipp, batterier och telefoner. Allt fler länder intresserar sig nu just för Arktis för att kunna ta del av dessa viktiga naturtillgångar, vilket kan leda till ökad spänning i regionen.

    EU-kommissionen har även nyligen öppnat kontor i huvudstaden Nuuk och även de intresserar sig för de dyrbara ämnena som finns inte minst på Grönland. Men vad innebär EU:s nya position på Grönland, hur påverkar klimatförändringar jakten efter de dyrbara metallerna i regionen och hur spänt är det egentligen i Arktis mellan världens stormakter?

    Medverkande:
    Niklas Rossbach, senior analytiker på Försvarshögskolan.
    Samuel Larsson, Sveriges Radios Danmarkskorrespondent.
    Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent.
    Cecilia Khavar, programledare.
    Cecilia Corfitsen, producent.
    Tekniker: Brady Juvier.

  • Med tre månader kvar till EU-valet har Europas höger medvind och socialdemokratin uppförsbacke. Vi synar strategierna för hur partierna tänker vinna 400 miljoner européers röster.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Medverkande: Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent. Sigrid Melchior, EU-korrespondent för Dagens Nyheter. Göran von Sydow, direktör för Svenska institutet för europapolitiska studier.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Therese Rosenvinge
    Tekniker: Heinz Wennin

  • Fyra år har gått sedan coronaviruset lamslog kontinenten. Hör om varför Europas länder agerade så olika i pandemins första skede, vilka lärdomar som finns att dra och om hur EU kan tackla nästa kris.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Medverkande: Susanne Palme, journalist och Ekots tidigare EU-kommentator. Sara Heyman, korrespondent för global hälsa. Magnus Ekengren, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Therese Rosenvinge

  • Hybridhot, cyberattacker och desinformation med avsändare Ryssland - när Sverige går med i Nato och EU går till val tilltar varningarna för hybridangrepp på kontinentens demokratier. Det här kan Sverige och Europa vänta sig framöver.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Runtom Europa protesterar lantbrukare mot ökad byråkrati och sämre lönsamhet men på flera håll, exempelvis i Tjeckien, misstänks proryska aktivister ha kapat demonstrationerna. Samtidigt avslöjades nyligen ett ryskt desinformationsnätverk och EU räknar med ett ökat antal hybridattacker i samband med valet till EU-parlamentet.

    ”Någon försöker utmana demokratierna”

    Hör om vilka typer av hybridangrepp vi kan komma att se mer av, målet med attackerna och varför Sverige anses mer mottagligt för desinformation än grannen Finland.

    Medverkande: Hanna Smith, College of Europe, Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent, Beatrice Janzon, utrikesreporter.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Linda Aktén

  • Mörka moln över München när säkerhetskonferensen hålls i det osäkraste läget på länge. Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina måste Europa axla ett större ansvar för kontinentens säkerhet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Europapodden summerar säkerhetskonferensen i München, som det här året kom att präglas av beskedet om Aleksej Navalnyjs död. Samtidigt var det en bekymrad Jens Stoltenberg som för Natos räkning konstaterade att frånvaron av nya amerikanska stödpengar till Ukraina i nuläget påverkar läget på slagfältet. Nu ökar pressen på Europas huvudstäder att dels axla ett större ansvar för Ukraina och dels sluta förlita sig på USA för sin egen säkerhet. Hör om vad Ukrainas president Zelenskyj fick med sig från München och om de nya bilaterala säkerhetsavtalen med Tyskland respektive Frankrike. Hur långt räcker det som Europa och EU gör om USA fortsätter vackla? Hör även om vilka faktorer kan skynda på respektive försvåra för Europas beslutsfattare att öka sina länders försvarsinvesteringar, i ett läge då de flesta tycks vara överens om att hotet från Ryssland kräver ett Europa som är bättre förberett och står mer på egna ben.

    Medverkande: Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent. Filip Kostamboukidis, utrikesreporter och fd Östeuropakorrespondent. Anna Wieslander, Nordeuropachef vid Atlantic Council.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Therese Rosenvinge

  • Hör om hur Trumps Nato-utspel underminerar Europas säkerhet och vad de europeiska länderna har att sätta emot om Trump överger försvarsalliansen och ger Putin grönt ljus att ta för sig.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Helgens uttalande från Donald Trump, där han säger att han inte kommer skydda europeiska länder från en rysk attack om de inte betalar mer till Nato, har väckt starka reaktioner. Många ställer sig nu frågan vad Trump egentligen menar och hur Europa skulle kunna försvara sig mot ett ryskt angrepp utan stöd från USA.

    Hör om det omdebatterade tvåprocentsmålet, bristande europeisk försvarsvilja och om varför Frankrikes och Storbritanniens kärnvapen inte anses avskräckande nog.

    Medverkande: Jacob Westberg, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, Susanne Palme, tidigare EU-kommentator för Sveriges Radio.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Therese Rosenvinge

  • Finland väljer ny president och överbefälhavare i en helt ny tid. Men när Stubb och Haavisto duellerar handlar det inte bara om hotet österifrån, utan även om vinterbad, cykelbyxor och rock.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På söndag avgörs den andra omgången i det finländska presidentvalet. Efter att ha skakat av sig klungan står det nu mellan Pekka Haavisto och Alexander Stubb. En av dem kommer bli den nye garanten för stabilitet i Natos senaste medlemsland. De två möts nu i debatter och det jämna opinionsläget bäddar för en spännande valdag. Men valrörelsen beskrivs som artig och lugn och de politiska skillnaderna är knappast lätta att urskilja. Så vad kommer avgöra i slutändan?

    ”Stödet för Niinistö nästan på nordkoreansk nivå”

    Hör också om arvet efter den avgående presidenten Sauli Niinistö. Hans popularitet är skyhög i Finland och han har bland annat beskrivits som en person som kan uttolka hur Rysslands Vladimir Putin tänker. Klart är att presidentämbetet fått en ny innebörd efter den fullskaliga invasionen av Ukraina och under Niinistös tid. Den nye presidenten kommer att representera Finland i Nato och även fungera som landets överbefälhavare.

    Medverkande: Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent. Carina Holmberg, korrespondent i Finland. Marianne Sundholm, reporter på Yle.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Therese Rosenvinge

  • Inför veckans toppmöte läcker en hemlig EU-plan för att pressa Orbán om budgetstödet till Ukraina. Samtidigt omringar franska lantbrukare Paris och Europas ytterhöger liftar på arga bönders traktorer.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På torsdag är det extrainsatt toppmöte för att få loss stödet till Ukraina, efter att Ungern torpederade det med sitt veto strax före årsskiftet. Det handlar om 50 miljarder euro som under fyra år ska hålla Ukrainas statsapparat flytande. Och nu tycks tålamodet med Viktor Orbán vara slut. Hör om den hemliga Bryssel-planen för att sätta press på Ungern och varför den knappast lär sättas i verket.

    Växande vrede bland Europas bönder

    I Tyskland är bönderna arga över slopade dieselsubventioner, i Polen och Rumänien över billigt ukrainskt vete, i Nederländerna över kvävebegränsning, i Frankrike över mycket, bland annat den rigorös byråkrati från Bryssel. Hör om hur lantbrukarnas protester runt om på kontinenten pressar såväl europeiska regeringar som EU-kommissionen. Ett mönster som syns är att ytterhögern aktivt syns fånga upp missnöjet – vad betyder det med fem månader kvar till EU-valet?

    Medverkande: Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent. Daniel Alling, Tysklandskorrespondent. Sara Johansson, politikreporter på ATL.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Therese Rosenvinge

  • Europeiska handelsintressen hotas när kriget mellan Israel och Hamas svällt till Röda havet. Nu planerar EU för en insats. Samtidigt i Bryssel har spelet börjat om de tyngsta posterna efter valet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Startskottet har gått för EU:s motsvarighet till fotbollens Silly season. För i juni är det inte bara ett nytt EU-parlament som ska väljas utan valet innebär även en omstart för hela EU-maskineriet. Nya kommissionärer ska nomineras och tillsättas, en kommissionsordförande likaså, liksom en ny ordförande för mötena med EU:s stats- och regeringschefer. Hör om ett avancerat pussel kantat av oskrivna regler och utarbetade strategier. Vad ligger bakom att Ursula von der Leyen håller inne med besked om ifall hon ställer upp för en ny mandatperiod? Varför är folk i Bryssel arga på Charles Michel just nu och vem kan bli Sveriges nästa kommissionär? Europapodden synar startpositionerna och ringar in de hetaste namnen att hålla koll på under våren.

    Medverkande: Johan-Mathias Sommarström, Mellanösternreporter på Ekot. Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent. Sigrid Melchior, frilansjournalist i Bryssel knuten till Dagens Nyheter.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Therese Rosenvinge

  • Europa bereder sig på att axla mer av sitt eget försvar och mer av stödet till Ukraina framöver, i skuggan av val i både EU och USA.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hör om hur Tyskland gått från anklagelser att dra benen efter sig i stöd till Ukraina till att ta på sig ledartröjan. Nu vill landet ”name and shame” genom att EU:s utrikesenhet ska sammanställa vilka länder som egentligen gett vad till Ukraina, inför toppmötet i början av februari. Allt för att pressa fler i Europa till att materiellt och ekonomiskt stödja Ukraina. Dessutom om tungviktarvalen i både USA och till EU och hur de tar allt större plats i försvarsdebatten.

    Medverkande:
    Björn Fägersten, seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet och VD för analysföretaget Politea. Lubna El-Shanti, Sveriges Radios Ukrainakorrespondent. Anderas Liljeheden, Sveriges Radios Brysselkorrespondent.

    Programledare Caroline Salzinger
    Producent Marina Nilsson Malmström

  • Europas högerradikala sväller och kraftsamlar inför valet. Samtidigt splittrar synen på Rysslands invasionskrig i Ukraina deras växande makt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det blåser medvind för partierna i Europa som tillhör de två grupperna längst åt höger i EU-parlamentet. Går de samman inför det kommande valet, bildas en betydande maktfaktor men nu hukar de istället under intern splittring.

    Hör Ann-Christine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola och du forskar på populistiska och högerradikala krafter i Europa. Dessutom Sveriges Radios korrespondenter Andreas Liljeheden som bevakar EU-frågor och Daniel Alling i Berlin.

    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Marina Nilsson Malmström

  • Följ med Sveriges Radios Europakorrespondenter på en nyhetssprudlande champagnegalopp över kontinenten. Hör om året som gått och vad Europa har att vänta 2024.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Under 2023 kämpade Europa med att hantera konsekvenserna av Rysslands anfallskrig och med att hålla fast vid stödet till Ukraina. Räntor har skjutit i höjden, regeringar har krisat i bland annat Spanien, Storbritannien och Tyskland. I Polen blev det maktskifte. Hör om proteserna och upploppen som fransmännen sent kommer att glömma, flytande lava på Island, samkönade äktenskap i Estland, slovakiska vinodlingar och mycket annat när Europapodden med hjälp av radions Europakorrespondenter blickar tillbaka på året som passerat. Korrespondenterna berättar om vilka ögonblick de själva kommer att minnas särskilt och vad de tror kommer bli stora händelser under 2024.

    Medverkande: Daniel Alling, Carina Holmberg, Pontus Mattsson, Marie Nilsson Boij, Samuel Larsson, Milan Djelevic, Lubna El-Shanti, Andreas Liljeheden.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Therese Rosenvinge

  • Hon har bevakat EU sedan Sveriges inträde för 30 år sedan. Nu går Ekots EU-kommentator Susanne Palme i pension. Här svarar hon på lyssnarnas frågor om sin EU-resa och hur unionen förändrats.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Från grått handelssamarbete till geopolitiska maktambitioner. Susanne Palme berättar om hur de kriser som passerat fått EU att inta nya skepnader. Vi pratar sömnlösa Brysselnätter, ryktesomsusade EU-toppar och unionens osäkra framtid. Hör också om Susannes enda blooper i radio, signerad hundarna Astrid och Corazon.

    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Therese Rosenvinge

  • Maktskiftet i Polen blev så dramatiskt att det visades på bio. Hör om hur landets nya regering kan hjälpa EU att vrida sig ur Viktor Orbáns nackgrepp och ingjuta ny kraft hos Ukrainas bundsförvanter.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hör om förhandlingsspelet bakom kulisserna på årets sista EU-toppmöte. En kafferast blev trixet för att hantera Viktor Orbáns motstånd mot att inleda medlemskapsförhandlingar med Ukraina. Men frågan är hur framgångsrik strategin är på sikt. Det går sannolikt inte att använda samma knep flera gånger. Frågan om nytt ekonomiskt stöd till Ukraina blockerades dessutom och är fortsatt olöst. Där återupptas förhandlingarna nästa år.

    Polen tillbaka i EU-värmen

    Förra veckan blev Donald Tusk ny premiärminister i Polen och i Bryssel togs han emot med leenden och pepparkakor. Faktum är att maktskiftet i Polen kan ha haft betydelse för möjligheten att manövrera ut Ungern inför det viktiga beslutet om att börja medlemskapsförhandla med Ukraina. Viktor Orbán framstår nu som än mer isolerad i EU, eftersom Polens tidigare regering hållit Ungern om ryggen i flera frågor. Men allt är inte glass och ballonger när Tusk återvänder till Bryssel, konstaterar Samuel Larsson samtidigt. Idag intar Polen den europeiska scenen med ett helt annat självförtroende, något som lär märkas i EU-samarbetet framöver.

    Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator. Samuel Larsson, Polenkorrespondent. Ylva Nilsson, EU-journalist.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Therese Rosenvinge

  • Rysslands krig mot Ukraina blåste liv i frågan om EU-utvidgning, men processen går trögt och tålamodet prövas i såväl Ukraina som på Balkan. Hör om toppmötesveckan då det är upp till bevis för EU.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    EU håller toppmöte för att klubba nytt miljardpaket till Ukraina och ta steg för en utvidgning av unionen. Men i kulisserna spökar Ungerns premiärminister Victor Orbán, fast besluten att sätta käppar i hjulet. Tjänstemännen har kastat in handduken – nu är det upp till EU-ledarna att hitta en lösning för att infria det historiska löftet till Ukraina.

    Tålamodet rinner ut på västra Balkan

    Efter flera år av dödläge har Rysslands anfallskrig blåst liv i frågan om en utvidgning av EU till länderna på västra Balkan. Men hur mycket tålamod har länderna i Europas väntrum, innan grusade förhoppningar knuffar dem i famnen på Ryssland och Kina? Hör också om Europadrömmen som klistret som håller sköra länder samman – och riskerna om den drömmen dör.

    Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator, Andreas Liljeheden, EU-korrespondent, och Milan Djelevic, Östeuropakorrespondent – alla för Sveriges Radio.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Anna Roxvall

  • En andra krigsvinter drar in samtidigt som sanningens ögonblick närmar sig för Europas stöd till Ukraina. Det är nedräkning inför årets sista EU-toppmöte där flera stora framtidsbeslut ska tas.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    EU-toppmötet om mindre än två veckor har beskrivits som existentiellt för Ukraina. Dels är det tänkt att EU-länderna ska besluta om att inleda formella medlemsskapsförhandlingar med Ukraina, dels ska EU-länderna enas om budgetstöd till landet. Men Ungerns Viktor Orbán hotar med att blockera besluten, något som gör det kommande toppmötet till ett kritiskt och ödesmättat ögonblick för såväl Ukraina som EU. Om EU-länderna misslyckas med att ta de viktiga besluten om Ukraina nu, riskerar EU:s trovärdighet som geopolitisk aktör att krackelera och Ukraina riskerar att stå utan det viktiga budgetstödet som ska säkra landets ekonomi de kommande åren. In i det sista försöker nu Europeiska rådets ordförande att rädda sammanhållningen inför mötet.

    Omstridd rysk närvaro på säkerhetsmöte

    I Skopje i Nordmakedonien har en diplomatisk drabbning mellan Ryssland och väst utspelat sig den senaste veckan. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, höll där sitt årliga ministermöte. Det här året bjöds Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov in, något som fick Ukraina, de baltiska länderna samt Polen att bojkotta mötet på utrikesministernivå. Uppenbart är att frågan om huruvida man bör samtala med Ryssland eller inte splittrar EU-länderna just nu. Hör också om hur Ryssland använde den europeiska diplomatiska scenen för att sprida sin propaganda.

    Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator. Fredrik Wadström, programledare för Radiokorrespondenterna Ryssland. Fredrik Löjdquist, chef för Centrum för Östeuropastudier vid UI och tidigare diplomat.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Therese Rosenvinge

  • Finland slår larm om en rysk hybridattack och smäller ner jalusierna österut. Hör om det nya spända läget längs ryska gränsen och vad EU kan göra när migranter utnyttjas för att destabilisera Europa.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Finlands statsminister Petteri Orpo har sagt att den senaste veckans utveckling vid gränsen mot Ryssland inte är en fråga om asylsökande, utan att det är en hybridattack och något som rör nationell säkerhet. På tisdagseftermiddagen stängdes den sista av de nio gränsövergångar som finns mellan Finland och Ryssland. Åtgärden illustrerar en ny spänning mellan grannländerna sedan Finland gick med i Nato. Hör radions korrespondent Carina Holmberg på plats i norra Finland.

    Förslag om nya EU-regler när migranter utnyttjas

    Från Bryssel uttrycks fullt stöd för Finland och EU har även bistått med gränsvakter. Frågan om hur unionen ska hantera när migranter utnyttjas för att destablisera Europa är högaktuell. I den krisförordning som nu förhandlas finns förslag om att kunna frångå vanliga asylregler i sådana speciella situationer. Hör också om hur den aktuella utvecklingen i Finland diskuteras inom Nato nu och hur åtgärden att stänga gränsen kan komma att användas i den ryska propagandan.

    Medverkande: Carina Holmberg, korrespondent för Finland. Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent. Bernd Parusel, statsvetare och migrationsforskare vid Sieps.

  • Arga rop om landsförräderi och statskupp hörs ända till Bryssel. Har den spanska politikens överlevnadskonstnär Sánchez gått för långt nu eller kan en amnesti för separatister läka Spaniens sår.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Efter månader av dödläge har socialdemokraten Pedro Sánchez nu kunnat bilda en ny regering i Spanien. Priset för makten är en uppgörelse med landets separatister och en amnestilag som rivit upp himmel och jord. Stora folkmassor har protesterat på Madrids gator de senaste veckorna och på kvällarna har det utbrutit våldsmamma sammandrabbningar med kravallpolis. Hör om vad den omstridda amnestilagen innebär och vad den stenhårda kritiken från oppositionen består i. Tonläget i den spanska debatten är skyhögt och högernationalistiska Vox partiledare Santiago Abascal talar om en pågående ”statskupp”. Hur splittrat är Spanien bortom den hätska retoriken? Kommer Pedro Sánchez kunna kyla ner stämningen och läka landets sår?

    Medverkande: Marie Nilsson Boij, Sydeuropakorrespondent. Susanne Palme, EU-kommentator. Niklas Bremberg, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet samt seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Therese Rosenvinge

  • EU står inför en ny historisk utvidgning. En big bang för att pressa undan Ryssland, men inte utan stora risker för unionen. Hör om hur Ukraina och Moldavien kan bli EU-medlemmar 2030.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    EU-kommissionen vill inleda medlemskapsförhandlingar med Ukraina och Moldavien och ge Georgien status som kandidatland. Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har gjort att frågan hamnat högst upp på EU:s dagordning. Och om EU:s stats- och regeringschefer samtliga röstar för förslaget på nästa toppmöte i december innebär det början på ett historiskt nytt steg för unionen. Från EU-kommissionens sida ses utvidgningen som en säkerhetspolitisk nödvändighet, där man vill integrera nya länder i öst för att säkra och stabilisera sitt närområde och pressa undan Ryssland.

    Utvidgning av EU ses som provokation i Moskva

    I bortre änden kan det handla om en framtida union med 35 medlemsländer. Jätteutvidgningen ställer stora krav på EU och kommer att kräva reformer. Svårigheterna och osäkerhetsfaktorerna är många. Vad händer om kriget i Ukraina drar ut på tiden? Hur kan EU hantera de utbrytarregioner som finns i såväl Moldavien som Georgien och där Moskva har direkt inflytande? Klart är att Ukraina och Moldavien nu gör stora ansträngningar för att snabbt leverera enligt EU:s kravlista. Vladimir Putin å sin sida har gjort klart att en utvidgning av EU är en provokation från väst och att Ryssland inte gör skillnad på EU och Nato.

    Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator. Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent. Göran von Sydow, direktör på svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.
    Programledare: Caroline Salzinger
    Producent: Therese Rosenvinge