Episodit
-
Lyt til historien om Mary Anning – en af verdens størstefossiljægere i sin tid. Med sine fund af fossile fortidsdyr som svaneøgle ogflyveøgle, var hun med til at ændre forståelsen af, at alt liv er skabt heltperfekt uden chance for at uddø. Hendes fund var også med til at bane vejen forCharles Darwins evolutionsteori, som han fremlagde 12 år efter hendes død i1847.
Foto: Natural History Museum, Londonscience Photo Library/Ritzau Scanpix
Skrevet af: Ina Fischer Andersen
Indtalt af: Lisbeth Westergaard Hansen/Gyldendal Medie
Redigeret af: Lisbeth Westergaard Hansen -
Puuttuva jakso?
-
Hvad er indre og ydre motivation? Og hvordan motiveres du til et langt liv med idræt og bevægelse. Lyt til en spændende samtale mellem håndboldstjernen, Lasse Svan, og lektor Glen Nielsen fra Institut for Idræt og Ernæring.
Vært: Katrine Bertelsen
Fotos:
Forrest: Susana Vera/Reuters/Ritzau Scanpix
Bagerst: Anne-Christine Poujoulat/EPA/Ritzau Scanpix -
Lyt til historien om Marie Hammer – en dansk biolog og husmor, som ved hjælp af bittesmå mosmider beviste, at jordens kontinenter engang hang sammen i et stort superkontinent – Pangæa.
Foto: Wikipedia/Knud Rasmussen
Skrevet af: Ina Fischer Andersen
Indtalt af: Lisbeth Westergaard Hansen/Gyldendal Medie
Redigeret af: Lisbeth Westergaard Hansen -
I løbet af vinteren 1944 sulter 20.000 hollændere ihjel, mens tusindvis af andre hollændere bliver alvorligt underernærede. Heriblandt gravide kvinder.
Hør den spændende historie om, hvordan en hollandsk hungersnød førte til opdagelsen af epigenetik, og hvordan miljøet omkring dig kan have indflydelse på dine gener.
Foto: Andriy Onufriyenko/GettyImages
Skrevet af: Ina Fischer Andersen
Indtalt af: Torben Olander/Gyldendal Medie
Redigeret af: Lisbeth Westergaard Hansen -
I denne podcastepisode vil du møde Stefan Due Schmidt og Daniel Osman. Stefan er inline og longtrack speedskater, og Daniel underviser på Gerlev Center for Leg og Bevægelse. Sammen vil de gøre os klogere på, hvad der definerer leg, og hvorfor leg er vigtig for alle - ikke kun for børn, men også for voksne og endda topatleter.
Vært: Katrine Bertelsen -
Vi står midt i en biodiversitetskrise. Men hvad betyder biodiversitet, og hvordan ser det egentlig ud med biodiversiteten i Danmark?
I podcasten kan du bl.a. høre Vicky Knudsen fortælle om den danske biodiversitet, og hvorfor mere vild natur kan hjælpe biodiversiteten på vej.
Foto: Ivan Marjanovic/Getty Images
Skrevet af: Ina Fischer Andersen
Indtalt af: Torben Olander/Gyldendal Medie
Redigeret af: Lisbeth Westergaard Hansen
Tak til: Vicky Knudsen og Morten DD
-
I denne podcastepisode vil du møde landsholdsfodboldspiller Nicoline Sørensen og lektor i idrætssociologi Laila Ottesen.
I podcasten stiller deltagerne skarpt på betydningen af fællesskab i holdsport og i individuel sport.
Vært: Katrine Bertelsen
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix -
Under Weichsel-istiden var Danmark flere gange dækketaf store gletsjere. Disse gletsjere har været med til at danne det landskab, viser i dag.
I podcasten vil du blive klogere på, hvordan Danmark så ud under Weichsel-istiden. Du vil også høre om de dyr, der levede i og omkring Danmark, og hvorfor manegentlig ved så meget om fx mammutter og uldhåret næsehorn, som for længst er uddød.Foto: Getty Images/Science Photo Library - LEONELLO CALVETTI
Skrevet af: Ina Fischer Andersen
Indtalt af: Simone Maria Kønig Lilmoes/Gyldendal Medie
Redigeret af: Frederik Boris Otto -
I denne podcastepisode vil du møde Alban Lendorf (balletdanser, skuespiller og underviser ved den Kongelige Ballet) og Stine Frydendal (forsker i idrætskultur og ungdomskultur ved Københavns Universitet). Podcasten stiller skarpt på kropskultur i idrætten, hvordan man får øje på en specifik kropskultur, og om man overhovedet kan forstå og se den uden selv at være en del af den.
Vært: Katrine Bertelsen
Foto: Sigis Mondi -
I denne podcastepisode vil du møde Rikke Rønholt Albertsen (Bestyrelsesmedlem i DIF, tidligere atlet og underviser på CBS) og Rasmus Brynning (landsholds bueskytte).
I podcasten stilles skarpt på: normer og forventning til køn i idræt, piger og drenges valg af idræt, kønskampe i idræt, kønsintegreret idræt og kønsdebatten i idræt. -
De fleste kender nok den danske fysiker Niels Bohr. Men Niels Bohr er ikke bare berømt i Danmark, han er er en af de største videnskabsfolk, der nogensinde har levet.
Niels Bohr fremsatte teorien om atomets struktur og kvantemekanikken og modtog i 1922 Nobelprisen for bl.a. hans fortolkning af det periodiske system.
Albert Einstein udtaler, at Niels Bohrs atommodel er en af verdens største opdagelser.Lyt til den fascinerende fortælling om Niels Bohr og den særlige ånd og stemning, som var omkring ham.
Foto: Gyldendals Billedbibliotek
Skrevet af: Ina Fischer Andersen
Indtalt af: Torben Olander/Gyldendal Medie
Redigeret af: Frederik Boris Otto -
Hvem fandt egentlig ud af, at mennesker er i familie med aberne, og hvad er naturlig udvælgelse? Charles Darwin er måske den mest betydningsfulde forsker inden for moderne biologis udvikling - for det var netop ham, der fandt ud af, at alle levende og uddøde arter er i familie med hinanden. Hør historien om, hvordan Darwin kom frem til sin revolutionerende teori om evolution og naturlig udvælgelse, og hvordan det ændrede den måde, vi opfatter og forstår livets udvikling på.
Foto: Mary Evans Photograph from The Natural History Museum Collection/Ritzau ScanpixSkrevet af: Ina Fischer Andersen
Indtalt af: Torben Olander/Gyldendal Medie
-
I denne podcast vil du møde Dennis Vang - Head of Talent hos Astralis og Maja Pilgaard fra Idrættens Analyseinstitut. Podcasten stiller skarpt på, hvad der kendetegner de nye trends og idrætsvaner, der er oppe i tiden, og hvordan man definerer, om noget er en trend. I podcasten vil du møde mange eksempler fra Esportens verden, men også fra andre nye idrætstendenser.
Vært: Katrine Bertelsen -
Hør den fascinerende historie om den danske seismolog Inge Lehmann, som gennem jordskælvsdatabeviste, at Jorden har en fast, indre kerne. Inge udgiver sin videnskabelige artikel om Jordens faste, indre kerne i 1936, men først i 1965 vågner det danske videnskabelige miljø i Danmark op. Men trods det, vil det videnskabelige miljø ikke optage hende som medlem i Videnskabernes Selskab.... blot fordi hun var kvinde.
Foto: Polfoto/ Ritzau Scanpix
Skrevet af: Ina Fischer Andersen
Indtalt af: Simone Maria Kønig Lilmoes/Gyldendal Medie
Redigeret af: Lisbeth Westergaard Hansen -
I denne podcast vil du møde Mark Lyngbæk - læge og phd studerende ved Trygfondens center for aktiv sundhed.
Podcasten tager udgangspunkt i en række spørgsmål fra skoleelever og stiller skarpt på, hvordan sundhed både kan forstås og misforstås, samt hvem der har ansvaret for, om vi kan leve et langt og sundt liv.
Vært: Katrine Bertelsen - Näytä enemmän