Episodit
-
Veckans avsnitt innehåller spaningar om året som gått och vad vi har framför oss. Annie om likheterna med 1920-talet, Sandro om gatans återkomst och Jenny om politikens och journalistikens brist på riktiga historier.
Avsnittet innehåller en rabattlänk till Sandros nya bok, för er som lyssnar.
(När Jenny mot slutet pratar om Lars Ilshammar menar hon Lars Truedsson.) -
Snart finns "och några, antar jag, är ok!" i handeln, och i Pengar & politik kommer det att bli bokcirkel och avsnitt varje vecka efter nyår. Den här gången pratar vi nästan bara om slutsatserna, i sista kapitlet, och vad de betyder för svensk politik. Spoiler: en hel del!
-
Puuttuva jakso?
-
Hur ser prognosen ut för välfärdens resurser i framtiden, och hur påverkas kommunerna av demografi. hur fungerar den kommunala omfördelningen, hur slår den automatiska åtstramningen och hur många arbetstimmar behövs? Detta, och den stundande avtalsrörelsen avhandlas av Sandro Scocco, Jenny Lindahl och avsnittets gäst Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.
-
Sandro Scocco och Jenny Lindahl går igenom skattepolitikens principer – kan man sänka transfereringarna och finansiera en stärkt välfärd? Kan man genomföra 73-punktsprogrammet och fortfarande uppfylla den punkt som handlar om att minska de ökade klyftorna? De tar sin utgångspunkt i en skatteantologi som Kommunal nyligen gett ut.
-
Sandro har tagit fram - inte en rapport, inte en artikel, inte ett PM – ett kompendium! Det innehåller statistik från SCB som visar att per person i snitt arbetar utrikes födda fler timmar än svenskfödda. Dessutom svarar Sandro och Jenny på frågor från lyssnarna om förra avsnittets uttalande om Kvartal.
-
I det danska valet tappade motsvarigheten till SD – Dansk Folkeparti – stor del av sina väljare. Detta har beskrivits som ett resultat av att danska socialdemokraternas strategi att vara tuffa mot invandring. Men hur väl stämmer den bilden? Sandro Scocco och Jenny Lindahl gästas av Torbjörn Sjöström som är VD för Novus.
-
Vi pratar med Peter Bofinger, ett av de stora namnen i tysk nationalekonomi, och tidigare medlem tyska finanspolitiska rådet. Om varför sveriges finansminister är som Tyskland, om varför Tyskland borde ha högre löneöknigstakt, om varför det är läge att finansiera en green new deal med ökad statsskuld, och varför statsskuld är som alkohol. Vi behöver ett Tyskland som tar ledartröja i Europa, menar Scocco, och Bofinger har lösningar på vad som behöver göras.
-
På plussidan: man slipper växla pengar på resa. På minussidan: arbetslöshet och finanskris? När euron i år fyllt 20 år är det dags att summera vad som sades, hur det gick och hur det ska gå nu. Hur hänger finanskrisen i Grekland ihop med EMU, kommer projektet att bli klart, och hur ska det gå för Storbritannien?
-
Det är roligare att kalla det att satsa än säga “vi switcherooade 25 miljarder”. Sandro Scocco och Jenny Lindahl är tillbaka! De avhandlar läget i ekonomin, höstbudgeten, reformutrymmet/den automatiska åtstramningen, granskningen av finanspolitiken och det parlamentariska läget inför höstbudgeten.
-
Vilka är de nya blocken, de stora ideologiska och sakpolitiska konflktlinjerna i det nya politiska landskapet? Det reds ganska gediget ut i detta avsnitt, där vi också passar på att göra några Almedalenspaningar. Med Jenny Lindahl, Sandro Scocco och Mattias Svensson.
-
Hanna Armelius från riksbanken förklarar vad en e-krona är, vad riksbanken arbetar med för pilotprojekt, och varför vi kan behöva en statligt garanterad digital peng. Men kan det vara lösningen på bankernas för stora makt? Eller kan det som svenskt näringsliv tror skapa problem i ekonomin? Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
-
Hur hänger kronförsvagningen ihop med inflationen? Är det bra eller dåligt eller spelar det ingen roll att kronan är svag? Varför klagar exportföretagen på kronkursen när de borde tjäna på det? Kan löneökningar vara en väg framåt? Många frågor som får sitt svar, plus en liten kommentar i början om den aktuella rapporten om migration och sysselsättning, och varför det inte gör någon nytta att införa låga löner för så kallade enkla jobb.
-
Hur skapas pengar, och hur fungerar banker? Sandro Scocco går igenom tre nationalekonomiska modeller för hur banksystemet fungerar. De artiklar som hänvisas till
http://arenaide.se/wp-content/uploads/sites/2/2019/05/money-creation-in-the-modern-economy-boe-1.pdf
http://arenaide.se/wp-content/uploads/sites/2/2019/05/skapa-pengar-artikel.pdf -
Pengar & politik har träffat Ann Pettifor, en av skaparna av det första Green New Deal, som anammades av Gordon Brown och Barack Obama, men sen kom finanskrisen 2008. Nu går vi igenom varför varken handel med utsläppsrätter eller koldioxidskatt skulle hjälpa, samt varför klimatpolitiken också måste vara jämliketssträvande. Scocco lanserar ett skatteförslag.
-
Det kallas reformutrymme, men vad är det? Sandro Scocco gör klart att det vi tror är pengar att sätta sprätt på i feta reformer, i själva verket är en nedskärning, och att som systemet är riggat så måste den offentliga sektorn dra ner på personal varje år, så länge inga beslut fattas som kompenserar för den automatiska åtstramningen.
-
Avsnittet handlar en del om korv, vill man verkligen veta hur kollektivavtal och korv tillverkas? Vad menar Sandro med att livslångt lärande är bra för den svenska falukorven? Men framförallt, vilken analys gör If Metalls förbundsordförande av läget för räntor, inflation, konjunktur och politik inför avtalsrörelsen? Med Sandro Scocco, Marie Nilsson och Jenny Lindahl. Foto: Daniel Hermansson.
-
En sanslöst klargörande omgång, där Martin Hofverberg reder ut missförstånd kring marknadshyror, januariavtalet, hur bruksvärde och presumtionshyror fungerar och varför partsmodellen på hyresmarknaden behöver försvaras. Som vanligt med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
-
En av punkterna i regeringsuppgörelsen rör arbetsförmedlingens uppdrag. Sandro Scocco och Jenny Lindahl sätter dagspolitiken i ett sammanhang, går igenom hur socialtjänsten blivit den nya a-kassan, vad arbetsmarknadsutredningen handlade om, och hur man kan anta att uppgörelsen om att privatisera förmedlingen av arbete är tänkt att fungera
-
Nedgången har börjat, men vad betyder det? Lyssna och häng med bättre genom att följa de här diagrammen: http://arenaide.se/diagrambilaga-till-avsnittet-avmattningen-ar-har-nar-kommer-lagkonjunkturen/
-
Sandro Scocco och Jenny Lindahl pratar med Richard Wilkinson, författare till Jämlikhetsanden och Den inre ojämlikheten, om vad ojämlikhet får för konsekvenser för psykisk hälsa, klimat och samhälle.
- Näytä enemmän