Amanda Broberg Podcasts
-
Till namnet är Fredrika Bremer en av Sveriges mest välkända kulturpersonligheter. I många städer finns gator uppkallade efter henne. Men vem var hon egentligen?
Fredrika Bremer var en produktiv författare - och en viktig förkämpe för kvinnors rättigheter. Hon reste kors och tvärs över världen och umgicks med sina samtida intellektuella. Frigörelsen, för kvinnan men framför allt för människan, löper som en röd tråd genom hennes verk. På vilket sätt var Fredrika Bremer liberal? Hur såg hennes relation med Erik Gustaf Geijer ut? Och vad förblir hennes eftermäle?
I detta avsnitt pratar vi om Fredrika Bremers liv och verk. Gäst är Björn Hasselgren, senior fellow på Timbro och redaktör för den det senaste tillskottet i Timbro förlags klassikerserie Myndig - Fredrika Bremer i urval. Programledare är Amanda Broberg.
-
Lars Johan Hierta var en renässansman. Han grundade Aftonbladet, satt i riksdagen, var förläggare och affärsman. Han var en pionjär när det kom till att propagera för yttrandefrihet och tryckfrihet. I en tid då få såg vikten av det fria ordet övertygade Hierta -och på många sätt gjorde han liberalismen folklig.
Vad kan vi lära av Hierta i dag, och vilka idéer består hans eftermäle av? I detta avsnittet diskuterar vi den på många sätt progressiva liberalism Hierta stod för, och de intellektuella kretsar med personer som Wendela Hebbe och Carl Johan Almqvist, som han rörde sig i i 1800-talets Stockholm.
Gäst är Henrik Dalgard, skribent på Smedjan och statsvetarstudent som är inne i ett intensivt uppsatsarbete om Hierta. Programledare är Amanda Broberg.
-
Igår släpptes Anna Björklunds bok "Kvinnomanualen" (Bazar förlag) som handlar om den moderna kvinnligheten. Varför mår unga tjejer dåligt och vad innebär det att vara kvinna? Vi återvänder till den så kallade "huskvinnedebatten" och diskuterar kritik mot moderniteten från både vänster och höger.
Medverkar gör Anna Björklund, författare och Amanda Broberg, skribent och medarbetare på Timbro. Samtalet leds av Frida Jansson.
-
Den liberala synen på frihet är under attack igen - men denna gång från populistiskt håll. Hur ska populismen egentligen definieras? Vilka är de avgörande drivkrafterna för den inomborgerliga förändringen av synen på frihetsbegreppet? Och hur skiljer sig egentligen SD:s syn på frihet mot de borgerliga partiernas?
I detta avsnitt talar vi om brytningspunkten mellan frihet och populism.
Gäster är Sten Tolgfors, aktuell som författare till essän Landet lika: Om frihet och populism, och Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förläggare på Timbro förlag. Programledare är Amanda Broberg.
-
Den 15 februari gick journalisten, författaren och den politiska satirikern PJ O'Rourke bort. Vem var han egentligen? Och vad gjorde han för avtryck?
I detta avsnitt av Ideologipodden lär vi känna mannen som skrev böcker som Holidays in hell och Parlament of whores. Det handlar om O´Rourkes resa från hippie till republikan, hans humoristiska betraktelser av samhället och has många underhållande citat. I detta minnesavsnitt av Ideologipodden minns vi en av de främsta politiska satirikerna - och vad vi kan lära av honom i dag.
Gäst är Mattias Svensson, författare och ledarskribent på Svenska Dagbladet. Programledare är Amanda Broberg.
-
Vad är lagen - och vad bör den vara? Är lagen och rättighet som något som vi konstruerat, eller finns det vissa inneboende, universella rättigheter?
I veckans avsnitt av Ideologipodden pratar vi om rättsspositivism. Det handlar om Robert Nozick, juridikens väsen, kontraktsteori och naturrätt.
Gäster är Frida Jansson, skribent på Smedjan och jurist, och Adam Danieli, också skribent på Smedjan och juriststudent. Programledare är Amanda Broberg.
-
Har den politiska journalistiken gått från skjutjärn till hovreportage? Är politiker rädda för journalisterna? Och var journalistiken bättre förr, eller har den stora mångfalden av medier som finns idag bidragit positivt till den politiska bevakningen?
Frida Jansson intervjuar Amanda Broberg, kulturskribent och Timbro-medarbetare, Adam Danieli, Smedjanskribent och Viktor Barth-Kron, politisk journalistrockstjärna på Expressen, om hur den politiska journalistiken egentligen mår.
-
17 januari. Landets största oppositionsparti har svårt att växa i opinionen. Vad krävs för att väljarna ska rösta för ett maktskifte? Amanda Broberg från Timbro och Per Rosencrantz, tidigare kommunikationschef på partiet, diskuterar moderata strategival med Andreas Ericson.
-
Frågor som rör kroppen väcker starka känslor. Vad har man egentligen rätt att göra med sin kropp? Och om inte - vem ska då dra upp gränserna för vad man inte får?
I detta avsnittet diskuteras kroppslig integritet med anledning av antologin Stopp min kropp! Politik, normer och kroppslig integritet, som kom ut på Timbro förlag i höstas. Det handlar om rätten att välja kejsarsnitt, dödshjälp, abort och en rad andra politiska aspekter av kroppen. Gäster är Kajsa Dovstad, läkare och programansvarig för välfärdsfrågor på Timbro, och Vincent Flink Amble-Naess, frilansskribent och student i medicin. Båda har skrivit var sitt kapitel i Stopp min kropp! Programledare är Amanda Broberg, som också varit redaktör för antologin. -
I kommunalvalet i Köpenhamn i förra veckan blev Enhedslisten största parti med en fjärdedel av rösterna. Enhedslisten har sitt ursprung i Danmarks kommunistiska parti, och är det parti som ligger längst till vänster i dansk politik.
Men Köpenhamn är inte det enda storstad där många invånare står långt till vänster. Trenden är densamma i de flesta europeiska storstäder. Även i Stockholm märks detta, och Vänsterpartiet har idag några av sina starkaste fästen i välbeställda delar av södra Stockholm.
Veckans avsnitt handlar om varför så många unga, urbana väljare lockas av partierna längst till vänster, och vilka utmaningar det innebär för borgerligheten. Dessutom pratar vi om Liberalerna och om vem som var den mest uppskattade gästen på partiets landsmöte.
Svend Dahl samtalar med Per Rosencrantz, opinionsanalytiker och konsult på Nordic Public Affairs, Amanda Broberg, skribent och medarbetare på Timbro förlag, och Petter Birgersson, politisk redaktör på Ystads Allehandas liberala ledarsida.
-
10 november. Har aborträtten stelnat i förlegade former? Ska staten kunna tvinga oss att ta vacciner? Antologin ”Stopp, min kropp” (Timbro) ställer frågorna på sin spets. Mattias Svensson samtalar med Amanda Broberg.
-
Staten är tillbaka i centrum av den politiska debatten. Det handlar om restriktioner till följd av coronapandemin, höjda skatter och ökade utgifter som ett led i krispolitiken, och förnyade krav på att förstatliga såväl skola som sjukvård.
Behöver den starka staten vara synonym med den stora? Vad är egentligen statens kärnuppgifter? Och varför talas det så mycket om satsningar, snarare än ansvarsutkrävande?
I det här avsnittet pratar vi om den stora staten, och vad som finns bortom den, med anledning av antologin Bortom den stora staten. Gäster är Catarina Kärkkäinen, programansvarig för borgerlig idéutveckling på Timbro och redaktör för Bortom den stora staten, och Nicklas Berild Lundblad, fil dr i informatik och en av antologins kapitelförfattare. Programledare är Amanda Broberg
-
Sverige sägs vara ett av värdens mest individualistiska länder. Men vad innebär det egentligen? Och vad säger individualismens kritiker?
I boken Vi är alla individualister spårar Jesper Ahlin Marceta idéen om individualism tillbaka och försöker formulera ett moraliskt försvar av den som en vägledande liberal princip. En av hans kritiker är Joel Halldorf, som istället argumenterat för en personalism, där de små gemenskaperna är avgörande. Är det staten och individen, eller sammanhangen däremellan, som spelar roll? Föreligger det ens någon motsättning?
Det handlar om perfektionistisk liberalism, synen på staten, vad är det är att leva som någon och vilka sociala gemenskaper som kan vara hämmande - och vilka av dessa som ändå bör tolereras. Gäster är Jesper Ahlin Marceta, fil.dr. i filosofi och författare till Vi är alla individualister, och Joel Halldorf, skribent, docent i kyrkohistoria och aktuell med boken Kvällstidningsteologi. Programledare är Amanda Broberg.
-
Vad hotar aborten på riktigt? Varför är KDU så konstiga? Och vad säger Veronica som får de andra att hoppa till?
Veckans gäster är Veronica Palm från ledarsidan och Amanda Broberg från Timbro Förlag.
Programledare: Max V KarlssonAnsvarig utgivare: Andreas Gustavsson
-
Tron på människan och hennes förnuft beskrivs ofta som liberalismens kärna. Å andra sidan menar kritiker att många liberaler bara ser människor som rationella nyttomaximerare.
Hur ser egentligen liberaler på människan? Är den liberala människosynen dygdig? Och kommer allt verkligen lösa sig om människan bara lämnas ifred?
I det här avsnittet diskuteras liberalismens människosyn. Det handlar om den franska revolutionen, den skotska upplysningen, Murray Rothbard, Adam Smith och rädslans liberalism. Gäster är Henrik Dalgard och Linnea Dubois, skribenter på Smedjan. Programledare är Amanda Broberg.
- Näytä enemmän