Andreas Ericson Podcasts
-
4 maj. I slutet av 1900-talet genomförde Sverige många framsynta ekonomiska reformer som la grunden till att vi idag har det bra. Varför klarar dagens politiker inte av att fortsätta det förändringsarbetet? Varför klarar vi inte av att ta oss an nya problem? Andreas Ericson diskuterar med nationalekonomen Andreas Bergh, som skrivit en rapport om saken.
-
21 april. Ledarredaktionen summerar veckan och då står bland annat pendeltågsstrejk, EU:s migrationspakt och rysk gas på agendan. Tyvärr behöver även Johan Pehrsons orgasmer avhandlas. Och så har Andreas Ericson väldigt svårt att få Paulina Neuding, Peter Wennblad och Tove Lifvendahl att enas kring betydelsen av att lära sig skriva för hand.
-
20 april. Försvarsmaktsövningen Aurora 23 är den största i sitt slag sedan 1989. Vad exakt är det man övar och varför? Och kan man öva på allt? Andreas Ericson diskuterar med övningens kommunikationschef Philip Simon och Oscar Jonsson från Försvarshögskolan.
-
19 april. Fraser Nelson, chefredaktör på brittiska The Spectator, är på besök i Sverige för att försöka förstå orsaken till den växande gängbrottsligheten. Han och Andreas Ericson pratar också om den svenska åsiktskorridoren och hur medierna kan bli bättre på att skildra samhället.
-
18 april. Snart är det dags för företaget Spacex att provflyga den nya rymdfarkosten Starship.
Ledarredaktionen gästas av Sveriges första astronaut Christer Fuglesang, Johan Köhler från Rymdstyrelsen och Mathias Sundin som diskuterar rymdfartens framtid med Andreas Ericson.
-
17 april. Emmanuel Macrons uttalande om konflikten mellan Kina och Taiwan har väckt starka reaktioner i resten av EU. Vad beror det på? Hur mycket skiljer sig den franska linjen från den gemensamma? Hur skiljer sig den europeiska hållningen från den amerikanska? Och hur blev principen om “ett Kina” den gällande?
Sveriges tidigare ambassadör i Peking Börje Ljunggren och ledarsidans Olof Ehrenkrona reder ut bakgrunden för Andreas Ericson
-
4 mars. Den friande våldtäktsdomen i Göteborg, en ny kurs för Centerpartiet och ny terrorlagstiftning är några av ämnena när Tove Lifvendahl, Jesper Sandström och Catarina Kärkkäinen pratar igenom veckans händelser. Andreas Ericson ställer frågorna.
-
13 februari. Enligt desinformation på sociala medier kidnappar svenska myndigheter muslimska barn. Sofie Löwenmark, Stiftelsen Doku och Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision, diskuterar LVU-kampanjen med Andreas Ericson.
-
7 februari. Hur ser forskningen på relationen mellan Sverigedemokraterna och alternativa medier och hur tänker partiet själva? Andreas Ericson har pratat med Kristoffer Holt, professor vid Linnéuniversitetet och Paula Bieler Eriksson, före detta riksdagsledamot för partiet.
-
6 februari. Regeringen vill kriminalisera förolämpning mot tjänstemän, exempelvis poliser och anställda inom socialtjänsten. Fredrik Kärrholm, riksdagsledamot för Moderaterna och Daniel Åkerman, Svenska Nyhetsbyrån diskuterar förslaget med Andreas Ericson.
-
3 februari. Muharrem Demiroks debut imponerar inte på Mattias Svensson, Maria Ludvigsson och Peter Wennblad när de pratar igenom veckans händelser. Det blir också diskussion om Natoprocessen, Twitter och förbjudna förolämpningar. Andreas Ericson ställer frågorna.
-
Denna fredag möts två debutantlag i en gnistrande nyhetsfrågesport Martina Montelius och Gunilla Brodrej mot Mattias Svensson och Andreas Ericson!
Och vilken vecka vi har haft!
En radiokorrespondent som ljuger i Turkiet! En partiledare som säger hejdå! Den nye riksbankschefen får sin diktion synad i sömmarna! En planet på väg in i medelålderskrisen. Dessa nyhetshändelser – och många fler! – förvandlas till kluriga frågor som kastas på de tävlande.
I ena ringhörnan hittar vi författaren och teaterdirektören Martina Montelius som tävlar tillsammans med kulturjournalisten Gunilla Brodrej. I motståndarlaget hittar vi Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska Dagbladet flankerad av Andreas Ericson, poddredaktör på samma ledarsida.
I slutet av programmet presenterar vi stolt den schlagerglittriga ronden MELLO eller MEDIA. Missa inte när en gammal vinnarlåt får en ny och energipolitisk text:
Vi är kära i ett kraftslag
Fast för dig
Ingenting kan hindra mig
När det blåser runt din axel
Kära i ett kraftslag
Gör mig glad
Här finns bara rotorblad
Och det surr som motorn lämnat kvar
Vi är kära i ett kraftslag
Fast för dig
Ingenting kan hindra mig
När det klyvs uranatomer
Kära i ett kraftslag
Alla dar
Jag är som ett slutförvar
För allt det bra som fission ändå har
Domare: Sara Lövestam
Redaktör: Alexandra Andersson
Producent: Tommie Jönsson
Ljudtekniker: Brady Juvier
Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheterSå går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.
Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare heter självklart Sara Lövestam!
Hör du något lustigt i nyheterna som du tycker skulle passa i Lantzkampen - hör av dig till oss! Mejl: [email protected]
-
2 februari. Det ligger ett färdigt förslag om gårdsförsäljning på regeringens bord. Hur bra är det? Elisabeth Nilsson, utredare, Carl Albinsson EU-ansvarig på Timbro och Anna Domander, chefsjurist på Systembolaget diskuterar med Andreas Ericson.
-
1 februari. En händelse i Botkyrka aktualiserar frågan om hur organiserad brottslighet försöker påverka kommunal politik och förvaltning. Carina Gunnarson, docent på FOI och Tomas Karlsson på Länstidningen i Södertälje diskuterar med Andreas Ericson.
-
30 januari. Kerstin Ekmans “Händelser vid vatten” tillhör våra mest älskade romaner. Nu har den filmatiserats av SVT. Magnus Persson, professor i litteraturvetenskap och Victoria Greve från Svenska Dagbladets kulturredaktion pratar boken och tv-serien med Andreas Ericson.
- Näytä enemmän