Belarus Podcasts
-
Nyheterna Radio 12:00
-
Dags för Belarus
Landguiden
Musik av GeriArt från Pixabay
-
I slutet av februari 2022 låg kylan isande över Europa och rädslan för att Ryssland skulle invadera Ukraina, höll världen i ett järngrepp. Och så blev det. Nu har tio månader gått av kriget och Europa är förändrat. Vi har tagit del om fruktansvärda vittnesmål om lidande och död och vi har sett den största flyktingvågen sedan andra världskriget. Hur väntat var det att Ryssland slutligen invaderade Ukraina? Vad händer i kriget just nu? Varför åker Putin på sällsynt besök i Belarus? Hur kommer kriget att fortsätta under 2023? I dagens Aftonbladet Daily dyker vi ner i krigets då och nu.
Gäst: Niclas Vent, reporter Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
President Putin reser till Belarus för att träffa sin allierade president Lukasjenko. Samtidigt varnar Ukraina för nya ryska planer. Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om vad resan betyder.
Under morgonen har Kiev åter igen attackerats av ryska drönare.
Medverkade: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.
Programledare: Pia Fridén.
Sändes i P1-morgon 19 december 2022. -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I skuggan av den pågående klimatkrisen pågår det sjätte massutdöendet på vår planet. Upp emot en miljon arter hotas av utrotning.
Tystade röster i Belarus
Hur allvarligt är läget och varför får denna kris inte mer uppmärksamhet?
I dagarna pågår FN:s toppmöte för biologisk mångfald, COP15, ett försök att nå ett avtal för att rädda den biologiska mångfalden i världen.I helgen mottog, i sin frånvaro, den belarusiske människorättsförsvararen Ales Bjaljatski Nobels fredspris. I väntan på rättegång sitter han häktad och riskerar tolv års fängelse. I Belarus grips och döms människor fortfarande regelbundet, för saker de skrivit i sociala medier, för att ha förtalat presidenten och för att ha kritiserat kriget i Ukraina. Reporter Johanna Melén har talat med systern till fängslade Maria Kalesnikava, en av förgrundsgestalterna under de omfattande protesterna i Belarus, efter det det omtalade presidentvalet i augusti för två år sedan.
Nattfestival i KorpilomboloDet är mörkt nu. Solen lyser med sin frånvaro och i norra delarna av landet råder det polarnatt. I byn Korpilombolo i Pajala kommun försöker man finna mening i mörkret med en nattfestival.
Timme 1:
Krisen för biologisk mångfald - varför väcker den så lite uppmärksamhet?
SD och klimatfrågan
Belarus - två år efter protesterna
Krönika av Ulrika Knutson
Panelen om veckans inrikespolitik
Timme 2:
Om Reichsbürger-rörelsen som planerade statskupp i Tyskland
EU-topparna kommer till Kiruna när Sverige tar över EU:s ordförandeskap
Nattfestivalen i Korpilombolo. En plats att finna mening i mörkret?
Kulturpanel: Om varför gråtande män väcker så starka reaktioner
Satir - Public service
Kåseri av Helena Von Zweigbergk
Programledare: Jesper Lindau
Producent: Cecilia Tengmark
Tekniker: Jacob Gustavsson -
Bombdåd, cyberattacker och mystiska mord. Hör om ukrainska sabotage som slår mot ryska trupper och politiker som stödjer Ryssland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sen Putins krig inleddes har Ukraina utfört attacker bakom de ryska linjerna. Strategiska militära mål har angripits och broar och järnvägsspår har förstörts. Politiker som är lojala med Ryssland har skjutits ihjäl eller dödats av sprängladdningar. Det handlar dels om dåd utförda av ukrainska specialförband, men också rena partisanangrepp från motståndare till Putins invasion. Syftet med attackerna är att splittra de ryska styrkornas koncentration och göra Ryssland mer sårbart för Ukrainas motoffensiv.
Cyberangrepp från Ryssland och UkrainaSamtidigt som kriget pågår på marken så utför bägge sidor cyberattacker för att sänka moralen hos motståndaren och försvåra rent militärt. Hackare i Belarus har angripit järnvägsnätet för att stoppa truppförstärkningar till den ryska sidan. Ryska hackare har gjort cyberattacker mot Ukrainas bankväsende och försökt störa ut den militära kommunikationen. Ukraina har stöd från en stor mängd hackare i väst som försöker genomföra bland annat överlastningsattacker som kan skada Ryssland.
Hör om sabotage, attacker och hemliga angrepp i krigets Ukraina.
Medverkande: Jakob Hedenskog, Utrikespolitiska institutet, Peter Lidén, överstelöjtnant Försvarshögskolan, Mattias Wåhlén, Truesec
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Johanna Carell
-
Barys Pjatrovitj var under många år ordförande i Belarus oberoende författarförbund, som nu är likviderat. I ”Belarus: Fresker” skildras diktaturens Belarus under 2020-21 genom diktens dokumentära berättande. Östpodden träffade Barys under årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Samtalet tolkas av Dmitri Plax, som även översatt ” Belarus: Fresker”.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Litteraturföreningen jag jobbar för har senaste åren tagit emot författare från hela Norden i vårt Litteraturhus i Åmål. I höstas fick vi en lista på sökande, bland dem en poet från Belarus.
Om Victor Estby:Victor Estby är författare, journalist och litterär verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland. Har bland annat gett ut dagsvers- och novellsamlingar; hösten 2022 kommer limericksamlingen En IT-man från Ulan Bator. Han är uppvuxen i Stockholm, som han lämnade för Värmland och Dalsland 2017.Producent Dmitri Plax [email protected] -
Den symboliska Krimbron, Europas längsta bro som förbinder Krimhalvön till Ryssland, har sprängts. Putin kallar det för en ukrainsk terrorhandling och har attackerat flera ukrainska städer som hämnd, samtidigt som han låter meddela att Ryssland nu mobiliserar tillsammans med Belarus. Det är med andra ord ett spänt läge i Europa och de närmaste dagarna kan bli oroliga. Vad vet vi om brosprängningen i nuläget? Kan vi vänta oss fler attacker mot Ukraina nu framöver? Vad säger president Zelenskyj? Ska man tro på det som vissa experter påstår, att attacken på Krimbron kan utlösa en rysk attack på ytterligare ett land, ett annat än Ukraina?
Gäst: Hugo Von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
Gabriel och Åsskar börjar avsnittet med en ny tradition och lär sig hälsa på koreanska. Sedan misstolkar Åsskar, som vanligt, vilket pris som har delats ut och ger sig in på massor av fisfakta! Han berättar om professionella fisluktare, om fispiller och hur du bäst döljer en fis. Därefter berättar Gabriel om Ales Bjaljatski, Memorial och Center for Civil Liberties som tilldelats Nobels fredspris i år. Han berättar om kampen för mänskliga rättigheter i Belarus, Ryssland och Ukraina och hur priset uppmärksammar civilsamhällets roll. Därefter pratar dom om hur det går i kriget i Ukraina och svarar på en lyssnarfråga om att bli kallad feg.
Dagens ord: civilsamhället, totalitarism
Produceras av Frälsningsarmén
www.kylskåpsradion.se
-
Nobels fredspris går till personer som arbetar för demokrati i länder som Belarus och Ryssland. Två ryssar har flytt till USA i en liten båt - och hundratusentals fler flyr till andra länder. Därför är folk arga på att klädbutiken Gina Tricot använder Bianca Ingrosso som modell. Och på en bio i Växjö får besökare spypåsar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Det ryska mobiliseringsbeskedet har utlöst både protester och en flyktvåg ur landet. Blir trycket för stort för Kreml, eller kan det här vara draget som vänder Putins krigslycka i Ukraina?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tre gånger har Ryssland kallat in sin befolkning för att gå ut i krig: 1914, 1941 och så nu 2022. I Konflikt undersöker vi reaktionerna på Vladimir Putins beslut att mobilisera. Ett beslut som lett till både protester och att hundratusentals har flytt Ryssland.
Anja Sahlberg pratar med 24-årige Mikhail från St. Petersburg som inte ser Putin som sin president. Genom att låtsas vara turist lyckades han fly in i Finland för att sedan ta sig vidare till Georgien. Där bor numera också 34-årige Oleg, som även han flydde mobiliseringen. Han fick hjälp av ett ukrainskt par att ta sig över gränsen.
Men mobiliseringsbeskedet har inte bara lett till flykt utan också till protester, inte minst i delrepubliken Dagestan i södra Ryssland. Lotten Collin ringer upp 24-årige Rustam som greps under dramatiska former i samband med en demonstration och som därefter omedelbart kallades in till armén. Med hjälp av förklädnader håller han sig nu undan myndigheterna.
Just protesterna i Dagestan och i angränsande Tjetjenien har en särskild politisk sprängkraft. I de här delarna av Ryssland har man sedan tidigare en konfliktfylld relation till Moskva, med en historia av separatistiska uppror och krav på självstyre. Grigorij Sjvedov, chefredaktör på tidningen Caucasian Knot intervjuas av Johanna Melén.
Men trots missnöjet och de uppenbara politiska riskerna så valde Putin alltså trots allt att mobilisera. David Rasmusson pratar med den Kremltrogne politiske analytikern Alexsej Muchin, som jublar över mobiliseringsbeslutet. Protesterna ser han som mer eller mindre oproblematiska, den enda oron han har är att mobiliseringen kan ha kommit för sent.
Oscar Jonsson, doktor i rysk krigsvetenskap på försvarshögskolan i Stockholm tror att det kan ta tid innan mobiliseringen ger effekt på slagfältet. Men han varnar samtidigt för att skratta för mycket åt videoklipp på berusade ryska rekryter med ålderdomlig utrustning. I Ryssland har man sedan Stalins dagar sagt att kvantitet också är en kvalitet.
I Ukraina är det många som ser mobiliseringen som ett tecken på desperation från Putins sida. Men i byn Lukasjivka när gränsen till Belarus träffar Maria Persson Löfgren ukrainare som är rädda för att den ryska armén ska försöka ockupera området på nytt.
Så hur ska vi i Europa då hantera frågan kring ryska män som flyr för att slippa ta till vapen? Det är något som EU just nu diskuterar. Samtidigt är det redan flera som har tagit sig hit. Robin Olin träffar 18-årige Andrej på ett kafé i Stockholm, som hoppas få stanna här i Sverige.
Programledare: Robin Olin
[email protected]Reportrar: Anja Sahlberg, Lotten Collin, Johanna Melén, Maria Persson Löfgren
Tekniker: Stina Fagerberg
Producent: David Rasmusson
[email protected] -
Belarus främsta människorättsorganisationen Vjasna fortsätter sitt viktiga människorättsarbete i Belarus trots de repressioner som de själva utsättas för. Östpodden träffade Vjasnas Natalija Satsunkevitj i Vilnius och ställde 5 frågor om dagens situation i Belarus och om hur man kan stötta det belarusiska civilasamhället. Avsnittet är på engelska.
Musik © One Man Symphony | CC BY 3.0
-
Vi unnar oss att vara onyanserade igen och tycker till om ett gäng random författare bc we know you love it.
Men vi har ju också läst sen sist. Anna förutspår redan såhär late august att Sara Gordans snackis Natten blir en av hennes bästa i år. Hon har också förkovrat sig i Kristina Lugn-poesi, förskolelitt a la Alice Dadgostar och en rysk novell som trots – eller kanske pga – sitt ringa omfång var ganska obegriplig.
Jessica har läst en snackis om klass, en talspråklig pärla om sorgen efter en död vän, extremt inspirerande poesi i lager på lager, dikter om Belarus och absurda serierim. Typ så!
Vi pratar väl sen på @litterarispodcast hörni?
-
Amanda Lind (mp) får svara på provocerande frågor om ayahuasca. Svetlana Aleksijevitj böcker stoppas i Belarus, Kajsa Ekis Ekmans nya jobb(?), och AI-rapparen FN Meka - det senaste offret för cancelkultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nanna Olasdotter Hallberg, Moa Wallin och Kristofer Andersson tar sig an den senaste veckans cancellerade kulturpersoner och frågar ut den före detta kulturministern.
- Näytä enemmän