Jill Podcasts

  • Ett trauma sätter inte spår bara hos den som upplevt det, utan kan prägla flera generationer. Nazanin Raissi reflekterar över fenomenet som kallas postmemory, eller postminne på svenska.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad 2023-01-19.

    Fotoalbumets pärmar vilar mot bordet. Jag lösgör det svartvita familjefotografiet bakom det skyddande höljet och vänder på det. Baksidan täcks av text som strukits över med täta cirklar och streck av blå kulspetspenna. Jag lutar ögat mot Agfa-luppen som förflyttar mig närmare. Långsamt drar jag luppen över det blå klottret, som likt tusenåriga svårtydda inskriptioner på pergament, får mig att skymta det förflutna genom nuet. Jag visar fotografiet för min far. Berättar att jag vänder på varje fotografi. Minnen är alltid i kris, säger han. Texten förblir omöjlig att dechiffrera. Jag placerar tillbaka fotografiet i albumet. Människorna här är borta men deras spår kvarstår. 

    Postmemory, eller postminne, beskriver en senare generations förhållande till det personliga, kollektiva eller kulturella trauma som en tidigare generation upplevt. Vi talar här om upplevelser som denna senare generation “minns” endast genom berättelser, bilder och handlingar. Upplevelser som överförts så djupt och monumentalt att de tycks utgöra minnen i sig själva enligt Marianne Hirsch, professor i litteratur vid Columbia University som formulerat begreppet. Förledet “post” ska inte tolkas som att vi i den senare generationen lever bortom minnet och att vi upplever det som historia. Nej, tvärtom reflekterar “post” här att minnet fritt förflyttar sig mellan generationer och människors medvetanden och på så vis blir ett slags gemensamt upplevd biografi. 

    Hirsch utgår från Förintelsen i sin analys men menar att postminne kan uppstå i många olika sammanhang där traumatisk överföring sker. Ofta förs minnena vidare inom en familj, men familjeband är inte nödvändigt för att postminne ska uppstå. Vad som är av betydelse är att kunna identifiera sig med den som erfarit traumat. Identifikationen gör det möjligt för traumat att fortplanta sig, att bli ett minne i en yngre generation, också bortom släktskap. Förutsättningen är att där finns en länk till ett kulturellt eller nationellt trauma som skapar känslan av att “det kunde ha varit jag”. 

    Till skillnad från minnen relaterade till posttraumatisk stress rör det sig således inte om lagrade och faktiska minnen, utan om ett slags “icke-minnen” överförda genom “kroppens språk”. Alltså minnen som saknar en konkret relation till det förflutna och som skapats av tystnad snarare än tal och av det osynliga snarare än det synliga. Postminne är att ärva ett stumt och okänt förflutet. Det kan liknas vid Sigmund Freuds beskrivning av traumat – som att ha en “främmande kropp” i psyket som begär att få bli förstådd. 

    Att växa upp med överväldigande postminnen gör att de egna erfarenheterna riskerar att trängas undan och därmed kan en person indirekt formas av traumatiska händelser tidigare generationer upplevt. Med Hirschs ord “händelserna inträffade i det förflutna men deras effekter fortsätter in i nuet”. Eller som poeten Solmaz Sharif skriver: “Enligt de flesta / definitioner har jag aldrig / varit i krig. // Enligt mina / har merparten av mitt liv / tillbringats där.” Postminne är att “minnas” sina föräldrars minnen som vore de ens egna erfarenheter. Att minnas deras sår. 

    Förefaller det dunkelt? Det är för att det är det. Det mänskliga minnet är ett landskap som till stora delar fortfarande är dolt och fyllt av hemligheter.

    Muntliga och skriftliga berättelser lämnar spår men fotografier gör något mer. Fotografiet är en miniatyr av verkligheten säger författaren Susan Sontag. Filosofen och kritikern Roland Barthes menar att fotografiet ständigt bär med sig sitt motiv. Det är ett närvarobevis och ger därmed ett löfte om tillträde till det avbildade ögonblicket. Barthes skriver: “En sorts navelsträng, som förbinder det fotograferade tingets kropp med min blick: även om jag inte kan ta på det blir ljuset här ett köttsligt element, en hud som jag delar med den som har fotograferats.” 

    För Hirsch är fotografiet postminnets främsta medium. Fotografier som överlever trauman, som överlever personerna på bilden, besitter en sällsam förmåga att verka som spöken som hemsöker nuet menar Hirsch. De visar oss att gränsen mellan de döda och de levande i själva verket är mycket tunn. Vi tittar på personerna och de tittar tillbaka. Vi förmår inte lämna varandra i fred.

    Varje fotografi behöver tid för att existera. Varje fotografi representerar ett bestämt ögonblick. Fotografiet säger det var. Det var en gång ett krig. Det var en gång en familj. Det var en gång en far som i en hastig flykt valde att ta med ett fotoalbum. 

    Fotografier gör mer än att visa scener och erfarenheter från det förflutna, de frigör sig från sin, till synes, tvådimensionella, stumma, fyrkantiga form och blir till fysiska berättelser menar konsthistorikern Jill Bennett. Vittnesmål som går under huden, berör och skakar om betraktaren. Antonio Damasio, professor i neurologi, beskriver våra synupplevelser som något fysiskt – det vi känner i våra kroppar när vi ser någonting. När vi tittar på fotografier söker vi mer än information. Vi tittar för att bli “träffade”, “sårade” och “chockade”. Vi tittar för att vi knyter an till döda objekt som aldrig svarar och vi genomsyrar dem med liv. 

    Fotografiet får även en symbolisk roll. Det refererar till betydelser bortom det som faktiskt avbildas. Till familj, hem, tillhörighet, trygghet och till den kontinuitet som brutits och som blöder från en generation till en annan. 

    Därför finns en länk mellan fotografi och kropp som möjligen förklarar fotografiets kraft att överbrygga gapet mellan dem som kom före och dem som kom efter.  

    Konst som har sin utgångspunkt i den tidigare generationens trauma utgör fundamentet för Marianne Hirschs teori. När postminnen ges ny form och placeras i nya sammanhang kan de “arbetas igenom” för att åter tala med Freud. Inget kan såsom konsten uttrycka sammanblandningen av närvaro och frånvaro, nu och då, liv och död, ambivalens och begär. Allt det stoff som postminnen består av. Kanske kan, genom konsten, postminnen bearbetas. 

    Jag trär på mig de vita tunna handskarna, tar fram fotografiet och lägger det varsamt med baksidan mot skannerns glas. I bildredigeringsprogrammet ökar jag bildens kontrast. Jag förändrar brännvidden och kommer sakta närmare. Bakom kulspetspennans cirklar och streck anar jag bokstäver och ett årtal men informationen förblir kodad. Jag kommer nära men jag kommer inte fram. Från originalfotografiet skapar jag en ny papperskopia. Med en kulspetspenna ritar jag egna cirklar av blått bläck över de redan existerande. Med en sax rispar jag bort de sista synliga spåren av ord. Minnen är alltid i kris.

    Nazanin Raissi, psykolog och konstnär

    Litteratur:

    Barthes, Roland. (1986). Det ljusa rummet. Översättning: Mats Löfgren. Alfabeta. Stockholm, Sverige. 

    Bennet, Jill. (2005). Empathic vision: Affect, trauma, and contemporary art. Stanford University Press. Stanford, California. 

    Cozolino, Louis. (2006). The neuroscience of human relationships. W.W. Norton & Company. New York City, New York.

    Damasio, Antonio R. (2003) Descartes Misstag. Översättning: Per Rundgren. Natur och Kultur. Stockholm, Sverige.

    Hirsch, Marianne. (1997). Family frames: Photography narrative and postmemory. Harvard University Press. London, England.

    Hirsch, Marianne. (2012). The generation of postmemory: Writing and visual culture after the holocaust. Columbia University Press. New York City, New York.

    Sharif, Solmaz. (2017). Look. Översättning: Ida Börjel och Jennifer Hayashida. Rámus Förlag. Malmö, Sverige.

    Sontag, Susan. (1977). On photography. Penguin Books. London, England.

  • Detta skriver Jill på avsnittsbeskrivningen för avsnit #110 i Solopreneurpodden:

    Jisses, det här var ett samtal jag behövde… Friheten att få fatta egna beslut och styra sin egen tid är anledningen till att många av oss valde att bli soloföretagare. Baksidan av det är just friheten att styra sina tid. Det låter fantastiskt men är inte alltid helt enkelt.

    Antingen har vi för lite kundjobb och det blir svårt att hålla farten och fokusera på rätt saker i företaget. Tiden kan fyllas med onödigt skrollande och aktiviteter som inte ger något resultat på bankkontot. Eller så har vi så mycket att göra att kalendern blir full av kundjobb och alldeles för många timmar används till företaget.

    Att hantera sin tid är Jenny Kays specialitet. Hon är en av medlemmarna i Solopreneurerna och har hittat ett sätt att organisera och styra sin kalender så att hon får plats med det allra viktigaste.

    Lyssna gärna på flera avsnitt i Solopreneurpodden om drivs av Jill Nyqvist
    En podcast om pepp i vardagen, stordåd och självklart företagande online.

    Jenny Kay:
    Gratis guide: Vart lägger du din tid och energi?
    Hemsida: minowa.se
    Instagram: jenny_minowa
    Linkedin Jenny Kay

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/jennykaybyminowa/message
  • Frilurarnas Rollspelspodcast önskar er en god jul med denna julspecial i tre delar. Klas spelleder Magnus och Sara och spelet är Alien RPG. Hur ska det gå för vaktmästaren Jill och städaren Tommie, utfrysta som de är av de andra, när Weyland-Yutani bjuder till julfest på rymdstationen? I denna sista del dyker det plötsligt upp en oinbjuden gäst. Del 3 av 3.

  • Frilurarnas Rollspelspodcast önskar er en god jul med denna julspecial i tre delar. Klas spelleder Magnus och Sara och spelet är Alien RPG. Hur ska det gå för vaktmästaren Jill och städaren Tommie, utfrysta som de är av de andra, när Weyland-Yutani bjuder till julfest på rymdstationen? Del 2 av 3.

  • Frilurarnas Rollspelspodcast önskar er en god jul med denna julspecial i tre delar. Klas spelleder Magnus och Sara och spelet är Alien RPG. Hur ska det gå för vaktmästaren Jill och städaren Tommie, utfrysta som de är av de andra, när Weyland-Yutani bjuder till julfest på rymdstationen? Del 1 av 3.

  • Lyssna på Jills inspirerande, ärliga och bitvis underhållande resa. Från att som åttaåring lärt ut sina kunskaper om hästar, via tiden som anställd med chefsbefattning under många år, till att nu som vuxen lära ut hur du jobbar online. Tills för några år sedan, hade hon inte en tanke på att själv driva eget företag. Men när hon kände sig klar med sitt dåvarande jobb, och funderingarna på nästa steg i yrkeslivet kom, var det tomt. För det var inte en annan anställning hon ville ha. Hon ville ha ett nytt liv, ett annat sätt att leva! Men från insikten av att hon ville ha eget företag, var resan fortsatt krokig och bitvis oklar innan hon hamnade där hon är idag. En av många inspirerande saker Jill pratar om, är att inte tro på allt du tänker. Jill har två ben i sitt företag. Dels är det Solopreneur-delen, som guidar företagare att jobba online så att de kan hjälpa fler och tjäna mer. Det andra benet, är mot privatpersoner där hon tillsammans med en kollega stöttar föräldrar till barn med adhd. Den stora drivkraften för Jill, är att skapa ett liv hon trivs med varje dag. Varje dag ska räknas! Hon inspirerar till att verkligen vara i nuet, utan brådska till sen (även om det visst är viktigt och bra att ha mål). Vi behöver inte ha så bråttom dit, vart det nu än är! Var här! Du hittar Jill här: https://www.solopreneur.nu/

    Shamansk energimedicin är fantastisk att ta hjälp av när du vill få till en förändring i livet. Gå in på www.introvert.se och läs mer, eller maila mig på [email protected].

  • Från dans, kampsport och att vinna SM i nyårsrevy till att skapa en plats där hon får kreera fritt för att ge Västerviksbor en plats att njuta av livet. Det är Jill Weidenstolpes dröm som hon har omvandlat till sin verklighet.

    Jill är medlem i Yogaprenör och driver Unstuck Warrior som är en nystartad yogastudio som erbjuder hela 12 yogaklasser i veckan av båda flödande Vinyasaklasser och stillsam Restorativeyoga.

    I dagens poddavsnitt får du höra hur Jill har hittat strukturer för att jobba som det passar henne allra bäst, hur hon har tagit beslut som har lett till framgång och planerar för framtiden - hållbart på alla plan!

    Så om du vill bli inspirerad av en modig Yogaprenör som gjort vad många drömmer om och startat sin egen yogastudio - ja då är detta avsnitt för dig.

    Vill du veta mer om Jill och hennes verksamhet hittar du henne på unstuckwarrior.se eller Instagram

    Jag önskar dig en fin lyssning!

    Angelica

    Hjälp mig hjälpa fler genom att sprida Yogaprenörpodden:

    ✨ Prenumerera på Yogaprenörpodden i t.ex. Apple Podcaster eller Spotify så du inte missar något avsnitt.

    ✨ Hjälp mig sprida Yogaprenörpodden - dela att du lyssnar i dina sociala medier och tagga @yogaprenor så får jag tacka dig.

    ✨ Lämna gärna en recension i Apple Podcaster eller sätt betyg i Spotify så hjälper du fler hittar att hitta podden. 🙏❤️

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/yogaprenorpodden/message
  • Jill Nyqvist hoppade av chefskarriären då hon ville förändra sin livsdesign. Hon ville styra sin egen tid och arbeta mer hemifrån med närhet till familjen och hundarna. Men med exakt vad visste hon inte när hon sa upp sig. 

    Idag driver hon två framgångsrika medlemstjänster online, Solopreneur och funka med adhd.
    Hon brinner för att hjälpa drivna människor att skapa det företag de drömmer om. Jill har även workshops för företag inom digital marknadsföring, föreläser och är författare till två böcker.

    Vi pratar om förvirringen i början innan man hittat sin väg, bluffsyndrom som kommer, att vi alla gör misstag och hur man hanterar dessa och gör dem till lärdomar. Sen delar Jill med sig av tre tips för att komma igång med en onlinetjänst.  

    Jill Nyqvist hittar du här:

    Hemsida: solopreneur.nu
    Instagram: solopreneur.nu

    Jag som driver podcasten heter Jenny Kay:
    Ladda gärna ner min Gratis guide: Vart lägger du din tid och energi?

    Du hittar mig här: minowa.se Instagram jenny_minowa Linkedin Jenny Kay vi ses där.

    "Kort" om mig som driver podcasten:

    Jag heter Jenny Kay och är en driven kvinna med mycket energi, alltid har många projekt igång och älskar utmaningar. Minowa Coaching startades för att hjälpa likasinnade drivna kvinnor att få en härligare och hållbar vardag.

    Tills för några år sedan var jag delägare i vårat familjeföretag med över 100 anställda. Så jag kan företagande utan och innan och har haft ansvar över anställda och deras mående sedan många år tillbaka.

    Till störst del har jag arbetat med service, kundvård, försäljning, ledarskap och HR. Jag brinner för att människor ska må bra på sin arbetsplats oavsett om du är anställd eller egenföretagare.   Jag bor på landet utanför Stockholm med min man Jonas (som också är entreprenör) och våra tre barn som alla böjar bli stora (18, 16, 10 år) så har vi såklart Rio också våran hund (plus tjejernas killar som bor hos oss också). Ja du hör vi är en stor familj som jag älskar så det gör ont.

    Jag älskar mat, träning och att resa är min passion. Helgerna hittar du mig på fotbollsläktaren där jag hejar på våra döttrar och älskar att gå i skogen med Rio.

    Kort om Minowa Coching:

    Minowa Coching utbildar entreprenörer, chefer, ledare & team i time management. Enkla steg till att vara effektivare utan att arbeta hårdare vilket sparar TID, ENERGI & PENGAR = Bättre work flow & en hållbar vardag.

    Jag coachar dig framåt genom online utbildning, workshops, teambuilding, 1:1 coaching och/eller föreläsningar. Tillsammans skapar vi en design som passar dig, ditt liv och din organisation. Låter det intressant redan nu till hösten? Hör då av dig i ett vändande mejl så pratar vi vidare 🤍

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/jennykaybyminowa/message
  • Tar du ledigt i sommar? 🤷‍♀️

    Eller småjobbar du hela sommaren igenom? Kanske har du inget yogajobb under sommaren och därför oroar dig för hösten?

    För att få sommaren som du önskar den med maximal återhämtning behöver du planera för hösten, både praktiskt och ekonomiskt redan innan sommaren börjar.

    Det pratar jag och Jill Nyqvist från Solopreneur om i dagens poddavsnitt.

    Om du vill höra om våra erfarenheter av många år som egenföretagare, våra bästa tips för en återhämtande semester och hur vi planerar för hösten - ja då är detta poddavsnittet för dig.🙋‍♀️

    Jill och jag önskar dig en fin lyssning!

    Vänliga hälsningar

    Angelica

    Ps. Vill du ha hjälp med att lyckas som hållbar Yogaprenör? Nu kan du bli medlem i Yogaprenör för att få kunskaperna du behöver, coachningen du längtat efter och nätverket du saknat. Läs mer och bli medlem nu på yogaprenor.se/redo

    Hjälp mig hjälpa fler genom att sprida Yogaprenörpodden:

    ✨ Dela Yogaprenörpoddens inlägg i dina sociala medier och tagga @yogaprenör

    ✨ Lämna en recension så fler hittar hit!

    ✨ Prenumerera på podden i t.ex. Apple Podcasts eller Spotify! 🙏❤️

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/yogaprenorpodden/message
  • På sitt nya album bearbetar Svensktoppsstjärnan Jill Johnson tankarna och sorgen som en förälder kan känna när barnen börjar frigöra sig och flytta hemifrån. Skivan är tillägnad Jills äldsta dotter Havanna som också är med och sjunger på ett spår.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Jill Johnson i Svensktoppens extrapodd

    – Låtarna är skrivna av kärlek inte av dåligt samvete även om jag tycker att jag ägnat större delen av mitt liv åt att längta efter mina barn när jag varit på turné eller bortrest.

    Hela skivan är skriven i brevform och är tänkt lika mycket som en vägledning som en kärleksförklaring till hennes sjuttonåriga dotter, men där märks också oron inför det tuffare klimatet som ungdomar växer upp under idag.

    Nya albumet ”Dear Havanna”

    – Jag stack själv ut på turné första gången när jag var bara 14 år, men jag tycker att det finns så mycket mer att oroa sig över idag som förälder.

    Jill tror att många föräldrar kan känna igen sig och betonar också hur viktigt det är att våga släppa taget om barnen även om det är jobbigt.

    – Det får göra ont, det är okej att sörja. De kommer ju tillbaka!

    Med nya albumet ”Dear Havanna” har Jill också börjat skriva musiken själv, något som hon gärna vill fortsätta med. På Svensktoppen har Jill haft närmare 20 låtar, varav fyra soloettor.

    Jill intervjuas av Svensktoppens Carolina Norén.

  • Varför behöver polisen bli bättre på att inrikta sig på gärningsmän inom våld i nära relation? Hur kan forskning kopplas till polisens arbete? Om det berättar Shilan och Jill som båda arbetar i polisregion Stockholm, med fokus på utveckling av polisens arbete med att förhindra våld i nära relation.

    De lyfter även varför det är viktigt att alltid anmäla om du blir utsatt för våld eller hot om våld. De uppmanar även till civilkurage och att anmäla om du är närstående till någon du tror blir utsatt, eller utsätter annan för våld.

    Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.

  • Vet du vad en medlemstjänst är?

    Det kan vara en superbra affärsmodell för dig som vill verka som hållbar Yogaprenör och därför har jag bjudit in Jill Nyqvist som är en expert inom området.

    Jill driver själv två medlemstjänster Solopreneur och Funka med ADHD och berättar i dagens avsnitt om vad en medlemstjänst är, hur den kan vara en bra affärsmodell i sin helhet eller funka som komplement till en yogaverksamhet, hur man kan jobba skalbart och inte minst, hur man kan ha så himla kul om man vill jobba kreativt genom just en medlemstjänst.

    Det här är avsnittet för dig som antingen är på väg att starta en verksamhet online eller som vill hitta komplement till din befintliga verksamhet. Låt dig inspireras!

    Vill du veta mer om Jill kan du följa henne på Instagram där hon heter @solopreneur.nu och givetvis lyssna på hennes podd som heter Solopreneurpodden.

    Enjoy!

    ✨Om du gillar vad du hör får du gärna lämna en recension - dina ord hjälper till att sprida kunskaperna till fler.

    ✨Se till att du inte missar något avsnitt genom att prenumerera i t.ex. Apple Pocasts eller Spotify.

    ✨Om du vill ge mig feedback eller vara en gäst i podden är du välkommen att kontakta mig.

    ✨Dela gärna vad du tar med dig från podden på Instagram - tagga då @yogaprenör så jag kan se vad du delar.

    ✨Vill du veta mer om vad jag erbjuder för webbutbildningar och coachningar online samt få tillgång till mängder av gratismaterial besök www.yogaprenor.se på en gång. 🙏❤️

    --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/yogaprenorpodden/message
  • Jill Johnson och Mark Levengood utser tidernas vackraste kärlekssång, funderar över varför Finland älskar Eurovision, trots att det nästan alltid går åt skogen, och sammanfattar vad de egentligen har lärt sig av livet så här långt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vem vill du höra igen i Jukeboxen? Den frågan ställde vi till er lyssnare i höstas och eftersom många av er önskade Jill och Mark, ja då ringde vi helt enkelt upp dem för att höra om de ville göra ett till program. Resultatet hör ni på lördag 19:30 i P4!