Kameo Podcasts

 • Som boktiteln avslöjar är investeringar och börsen också temat i veckans bok: Jonas Bernhardssons ”Investera som mästarna”, en riktig favorit som i höst kommit ut i en omarbetad och uppdaterad version.

  ”Jag tycker att boken bara blir bättre och bättre”, säger John Skogman.

  Författaren berättar om ett drygt dussin investeringsmästare som verkat de senaste hundra åren, deras strategi, personlighet och liv.

  ”I boken beskrivs bland hur dessa investerare är uppväxta och hur uppväxten haft för betydelse för deras investeringsstrategi”, säger Bokpoddens programledare Erika Eliasson. Flera av de tidiga mästarna, som Benjamin Graham, är färgade av den stora depression på 1930-talet, där de själva eller deras vänner och familj förlorade mycket eller allt.

  ”Att förlora pengar är förmodligen den bästa läxa man kan få som investerare. Och det är bra att göra det tidigt än att göra det sent, för det är väldigt lätt att tro att man är duktig när man egentligen bara haft tur”, säger John Skogman.

  Dessutom saltar författaren med ett några riktiga avskräckande exempel, en gång upplyfta investerare som förlorat allt genom högmod, slarv eller extrem risktagning.

  De positiva exemplen, mästarna, har en sak gemensamt: de är långsiktiga och de är disciplinerade. I övrigt varier deras strategier kraftigt.

  ”Det tycker jag är så kul med börsen, att det finns så extremt många olika sätt att tjäna pengar på, allt från att vara kortsiktig trader till att, som Buffett, aldrig sälja”, säger John Skogman.

  Det är inte första gången John Skogman är gäst i Bokpodden. Förra gången, i avsnitt 40, valde han att läsa Peter Bevelins bok från år 2016 med den fantastiska titeln “All I Want To Know Is Where I'm Going To Die So I'll Never Go There”, som är ett citat av Warren Buffetts parhäst Charlie Munger. Och även denna gång är Buffett och Munger tydligt närvarande. Den legendariska investerarduon löper som en röd tråd i boken.

  ”Det väldigt tydligt att Jonas Bernhardsson gillar Buffett”, säger Bokpoddens andra programledare Erik Wahlin.

  Bokpodden görs tillsammans med Breakit och sponsras av Kameo, som är Skandinaviens största plattform för direktinvesteringar i fastighetslån.

  Avsändare: REDAKTIONEN

  Fakta/

  Publiceras: onsdag den 15 december 2021.

  Veckans gäst: John Skogman.

  Veckans bok: ”Investera som mästarna” av Jonas Bernhardsson (2021 års upplaga).

  Förlag: Lind & Co.

  Antal sidor: 275.

  Utgivningsdatum: 1 september 2021.

  Programledare: Erika Eliasson, styrelseledamot och rådgivare samt Erik Wahlin, journalist.

  Bokpodden produceras av programledarna tillsammans med Breakit och kommer ut var fjärde vecka på alla stora poddplattformar, inklusive Spotify och Apple.

 • Kameo grundades 2014 och lanserades två år senare. Det är en svensk-norsk crowdfunding-plattform för så kallad lånebaserad crowdfunding eller P2P-lending. Crowdfunding är fortfarande ett koncept. Tillsammans kan vi aktörer på marknaden ge nya finansieringsmöjligheter. I dag kan bolag som Kameo med flera vara din lokala bank utgörs av tusentals investerare. Lär dig mer om crowdfunding från en otrolig entreprenör i dagens avsnitt.

  Följ oss på instagram och glöm inte prenumerera

 • https://www.breakit.se/artikel/30759/gud-ar-dod-techprofilerna-om-varlden-efter-pandemin

  Entreprenören, Draknästet-investeraren och Collectorgrundaren Lena Apler är veckans gäst i Bokpodden. Lena Apler har valt boken ”Corona Express - en liten bok om världen efter pandemin” av Per Schlingmann och Kjell A Nordström, som hon läser tillsammans med programledarna Erika Eliasson och Erik Wahlin.

  Lena Apler tror att en betydligt mer flexibel arbetssituation blir en av de positiva långvariga effekterna av Corona-pandemin.

  "Jag tror att de allra flesta kommer att ha någon form av hybridtillvaro, jobba både på distans och på kontor. Jag tror att alla har behov av tillhörigheter och att träffas", säger hon i Bokpodden. 

  "Framför allt för kreativa möten vill jag inte ha alls digitalt. Kreativa möten mår bra av att man ses kroppsligen också", säger Lena Apler.

  ”Corona Express” är minst sagt tunn, bara 47 sidor, och är en slags fortsättning eller epilog till succéboken ”Urban Express”, som kom ut 2014. Då beskrev författarna en värld som snabbt förändrades av globalisering, urbanisering och digitalisering, eller GUD som den slagkraftiga akronym löd. Nordström och Schlingmann konstaterar i fortsättningen ”Corona Express” att GUD är död, då både globalisering och urbanisering gått bakåt under pandemin. Däremot har digitaliseringen tagit ett enormt kliv framåt.

  Boken gavs ut redan i slutet på 2020, vilket märks. En del observationer framstår som helt självklara, som att videomöten är här för att stanna, andra har åldrats i förtid.

  "Jag tror att de hade vunnit på att vänta lite med att skriva boken, ett halvår eller så. Den var hyperaktuell när den kom, men inte nu", säger Lena Apler.  

  Erik Wahlin håller med.

  "Boken har snabbt blivit lite daterad, men vi har ju valt här att läsa en ett år gammal bok om Corona, och då får vi ju skylla oss själva", säger han i podden.

  Alla tre tycker att det är aningen förhastat att döma ut globaliseringen. Inom produktionen av varor bromsar globaliseringen in, men den mycket lyckade och multinationella produktionen av Coronavaccin är ett exempel på motsatsen. Och globaliseringen av tjänster en spås lysande framtiden.

  "Ta exempelvis utvecklare, där finns enormt stora möjligheter att rekrytera över hela världen", säger Erika Eliasson.

  Bokpodden görs tillsammans med Breakit och sponsras av Kameo, som är Skandinaviens största plattform för direktinvesteringar i fastighetslån.

 •  https://www.breakit.se/artikel/30379/kry-grundaren-josefin-landgard-gastar-bokpodden-och-pratar-brus...

  Domare som dömer mildare straff när stadens fotbollslag vunnit helgens match, premieberäkningar på försäkringsbolag som är rena lotteriet och den slumpmässiga men helt avgörande turordningen som kandidater till chefsjobb bedöms. Det är några av exemplen på brus med stora konsekvenser i boken med samma namn.

  "Människor tenderar att underskatta slumpen, fastän den har enormt stor påverkan", säger programledaren Erika Eliasson.

  Huvudförfattare är den världsberömde 87-årige israelisk-amerikanske psykologen Daniel Kahneman, som fick nobelpriset i ekonomi år 2002. Hans mest kända bok är ”Tänka, snabbt och långsamt”, som kom ut 2012.

  "Om jag hade en business som byggde på bedömningar, då är det bara att sätta igång och göra en brusinventering", säger entreprenören och investeraren Josefin Landgård, som bland annat startat skönhetsproduktjänsten Glossybox, digitala vårdföretaget Kry, och nu hudvårdsbolaget Mantle, där cannabisextraktet CBD är den centrala ingrediensen.

  Skillnaden mellan brus och systematiskt fel, eller bias som det ofta kallas, förklaras i boken med en skjuttavla. Om skotten missat målet, men är grupperade runt samma punkt en bit från mitten, då är det bias, ett fel som går att justera. Brus, då är skotten spridda i ett slumpmässigt mönster. Kaos.

  Att göra identiska armrörelser är extremt svårt, och på samma vis är det svårt för oss människor att upprepa exakt samma tankebanor. Den bedömning vi gör idag, kommer inte vara identisk i morgon.

  I takt med att maskiner fattar allt fler beslut också i traditionella tjänsteyrken, borde bruset minska. Men den andra programledaren Erik Wahlin är inte helt säker på att framtiden enbart blir bättre med mindre brus.

  "Ta finansmarknaden. Att färre investeringsbeslut fattas av backslickgubbar under en martinilunch är givetvis ett steg i rätt riktning, men med maskiner som fattar besluten får du istället flashkraschar".

  Bokpodden görs tillsammans med Breakit och sponsras av Kameo, som är Skandinaviens största plattform för direktinvesteringar i fastighetslån.

  Bokpodden görs tillsammans med Breakit och sponsras av Kameo, som är Skandinaviens största plattform för direktinvesteringar i fastighetslån.

 • Anton Johansson är entreprenör, e-handlare, föreläsare och poddare med internet i blodet. Han är en av grundarna till Headler (hörlurar och högtalare på nätet), är delägare i en webbyrå, arbetar med ett elbolag, driver Ehandelspodden med mera. Troligtvis har du stött på Anton tidigare, antingen på någon av hans omtyckt föreläsningar eller kanske i Nyhetsmorgon i TV4.

  Vi nördar ner oss i webbtjänster, e-handel och mycket annat.

  Länkar (öppnas i ny flik):

  Antons hemsida
  Twingly
  Headler
  Klipp med Anton, bland annat från Nyhetsmorgon i TV4
  Osom
  Grebban
  Alltid.se
  Ehandelspodden (vi refererar till avsnittet med Sara Wimmercranz)
  Reco.se
  Kameo
  Svensk Digital Handel
  Shyp
  MyWays
  E-handel.se
  Tictail
  Viewmybox
  Ali Express

  Relaterade avsnitt:

  Arne Andersson
  Karin Svensson Smith

  Bild: "IMG_0096_w" (CC BY 2.0) by mirjoran