New York Podcasts
-
Gamingpodden snackar är ett komplement till vår vanliga show, där vi snackar om olika gamingrelaterade ämnen. Denna vecka snackar vi om att New York undersöker Twitch och Discord med flera. Vill ni vara med i diskussionen? Följ oss på Instagram, där kommer vi ställa frågor till er som lyssnar för att ha som diskussionsunderlag.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
På tisdagen sköts 19 barn och två vuxna till döds i Texas, i den dödligaste skolskjutningen i USA på många år. Det är den tredje massakern kort tid, men en i en lång rad av masskjutningar. DN:s korrespondent i New York, Martin Gelin, förklarar hur det kommer sig att masskjutningarna fortsätter i USA, år efter år.
Programledare: Sanna Torén Björling. Producent: Sabina Marmullakaj. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Tekniker: Oliver Bergman, Bauer Media. -
Caroline är kvar i New York och har givetvis en pinfärsk rapport om vilket mode som härskar på Manhattan våren 2022. Hon har dessutom läst Svenska Dagbladet. Liv har läst om ”De l’amour” som trots sina exakt 200 år på nacken känns ganska modern, inte minst i sin syn på kvinnor. Hon har även en uppdatering från sitt förlag i Ukraina.
-
Vi snackar om Balenciagas Cruise-visning i New York, Anne Hathaways styling i Cannes och lite annat!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Det här är berättelsen om den svartklädda poeten med oborstat hår som drömde om att bli konstnär i New York och idag kallas för punkens mormor.
Det är en måndag mitt i sommaren år 1967. Vid bussterminalen mot New York står en smal svarthårig ung tjej. Trots sommarvärmen är hon klädd i jeans, polo och en lång grå regnrock hon köpt på frälsningsarmén för just det här tillfälletPatti är 20 år gammal och den här stunden är stor. Hon ska lämna allt i New Jersey bakom sig och ge sig ut på nya äventyr i den mytomspunna storstan. Hon har ingen direkt plan och vet inte alls vad som kommer hända när hon anländer. Men hon vet vad hon lämnar bakom sig.Förra sommaren blev Patti gravid. Så snart magen började synas blev Patti utslängd från utbildningen på lärarhögskolan och utstött ur den religiösa gemenskapen hon vuxit upp i. Graviditeten var en olyckshändelse och bebisen adopterades bort direkt vid födseln. Det är med både sorg, lättnad och stark beslutsamhet hon nu ska börja sin resa mot att uppfylla konstnärsdrömmen i New York.Men när Patti kommer fram till biljettluckan inser hon att hon räknat fel. Biljetten är dyrare än sist och pengarna hon har i handen kommer inte att räcka. Patti blir orolig och går in i telefonkiosken vid busstationen, för att i lugn och ro tänka ut en plan. Att återvända hem till föräldrarna med svansen mellan benen är uteslutet. Men kanske var det ödet som gjorde att hon klev in i just den här telefonkiosken. För på hyllan framför henne ligger en vit läderplånbok. Patti plockar försiktigt upp den och upptäcker att innehållet skulle kunna försörja henne i en hel vecka. Patti tvekar, men sen tar hon pengarna och springer till bussen. Patti Smith kom till världen på en måndag. Idag är det också måndag och Patti känner hur hon nu föds på nytt. Hon kommer för alltid känna tacksamhet till den okända ägaren av den vita läderplånboken. Hade det inte varit för dem pengarna hade Patti kanske aldrig tagit sig till New York och hade det inte hänt hade hon kanske aldrig kommit att kallas drottningen av Rock n Roll.P3 Musikdokumentär om Patti Smith handlar om att bli artist på egna villkor och att sätta konsten framför allt.Medverkande: Susanne Ljung, Sibille Attar och Jonna Blode Hanno.Dokumentären är gjord av Hanna Frelin våren 2022. Producent Joanna Korbutiak. Exekutiv Anna Johanessen. Tekniker Fredrik Nilsson. P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media.Ljudklipp i dokumentären kommer från intervjuer med SVT (1976), ABC News (2017), New York Times, SRF Arkiv, NME och Jimmy Fallon. Rock & Roll Hall of Fames youtubekonto (2007), Patti Smiths instagramkonto (2020) och en spelning i St Marks Church (1971) -
En vanligt, ovanligt charmigt par i form av Raija & Janne Zetterblad. Här berättas historien bakom hur en KISS Kruise sätter extra mycket fart på kärleken mellan två KISS-nerds och hur man fortsätter att nörda tillsammans under många år. Självklart har vi samtidigt avhandlat detta denna gång: Kiss i Stockholm, Göteborg, Helsingfors och New York, Raija, Janne, Creaturesfest med Bruce Kulick, Ace Frehley, Peter Criss och Vinnie Vincent, Kan Vinnie spela gitarr? Johan Flygare, Meet & Greet, Johan Carlén, Kissnerds in Sweden, skivpuck, onboarding, chilitest, Kiss Alive, Sweet, Destroyer, Shout it out loud, Love Gun, Runaways, John Travolta, Kiss Kruise IV & V m fl kruisar, Bob Marley, Blues, kusin' Time, Johan Kihlberg, Union, Tidningen Destroyer, Funcodockor, musikfestivaler i Barcelona och andra platser, "Fem KISS-saker som betyder något", Marcus Tollbom, handmålad bröllopsklänning med Paul Stanleys autograf och bild, Led Zeppelin, the Vault, tavlor av Paul Stanley och Gene Simmons, Kiss tatueringar, Rock and Roll Over, Bryssel 1983, svenska småkakor med Gene Simmons, Gröna Lund 1976, turneböcker, Sheraton, Jättestora affischer, "den röda KISSbilsbyggsatsen", Dressed to Kill, Strutter, King of the Mountain, Nowhere to Run, Flaming Youth, Hard Luck Woman, Black Diamond, Dynasty, Carnival of Souls, Creatures of the Night, Unmasked, Billy Joel, Eric Singer, lyssnarfrågor, the Elder, KISS-flipperspel, KISS-samlande, obskyra låtar, Bootleg 2004, Tommy Thayer, Black'n'Blue, Framtida solokarriärer, Ace Frehley i Sverige, Ghost, Conception, Sparks, glampop, Mamoth, Van Halen, Simon & Garfunkel, Brendon Snyder, Nicky Chinn. Mike Chapman, Slade, Gary Glitter. Som extra bonus öppnar Janne Bernts pandoras box i form av musik.
-
I veckans avsnitt pratar vi om den rasistiskt motiverade masskjutningen i Buffalo, New York och den så kallade replacement-teorin som inspirerade mördaren (och som bland annat har spridits av USA:s mest tittade nyhetsprogram). Sen pratar vi Turkiets nekande av Sveriges Nato-medlemskap. Det blir dessutom snack om telefonförsäljare, onödiga TV Shop-köp och när vi visste att våra respektive partners var ”the one”. Enjoy! Stötta oss på Patreon för regelbundna bonusavsnitt + mer!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Veckans avsnitt bjuder på icke rumsrena detaljer ifrån möhippor som tjejerna har varit på. Vem har tittat på en sexakt live ihop med sin bror? Och varför lackade folk på Bianca under Melinas möhippa?
Varför har Beyonce och Jay Z (!!) sett Ellinor på en strippscen där det senare trycktes ut en livs levande kyckling ur en kvinnas underliv? Och hur kan Melina vilja förstöra Pernilla Wahlgrens förhållande?
Ellinor vägrar att klippa sitt långa näshår och Melina rasar över influenceryrket och vill spärra in Gugge i en hundbur.
Det gapskrattas, snackas renoveringsplaner och fantiseras om långa basketkillar i USA. Ellinor skulle nämligen ha åkt till New York i helgen, men både den resan och sommarplanerna är CANCELLED… Melina däremot har bebisproblem och bjuder på en massa kändizgossip som vanligt.
Ja, allt är som vanligt med andra ord! Missa INTE detta råa avsnittet med Inga Beiga Morsor!
.
Kan ni inte vänta till nästa torsdag eller vill ställa en lyssnarfråga? Gå in på Instagram och följ Ellinor och Melina på:
@ingabeigamorsor
@melina.criborn
@ellinorlofgren
.
‘Inga Beiga Morsor’ är producerad av Silverdrake Förlag via Acast
www.silverdrakeförlag.se
Klippare:
Marcus Tigerdraake, [email protected]
@marcustigerdraake
Redaktör:
Victoria Tigerdraake, [email protected]
@victigerdraake
.
Bumbers (Jinglar och låtar under avsnittet):
Damien N-Drix - MamakeSee acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Hur gör man för att undvika ett samhälle styrs av blind tro på lagtextens bokstav? Frilansskribenten Vincent Flink Amble-Naess berättar om juryräddningens viktiga roll i USA:s historia.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.Hudsonflodens utlopp i Atlanten såg under 1700-talets första hälft inte mycket ut för världen. Ursprungsbefolkningen hade kallat platsen för manahahtán, platsen där bågarna spänns, men nu var de fördrivna. På ett skär i bukten skulle man 150 år senare låta resa en staty i ärggrön kopparplåt the Statue of Liberty men än så länge var sikten klar. Den som närmade sig platsen från havet kunde vid horisonten skönja konturerna av en mindre handelsstad, med tullhus, bodar och magasin. Namnet New York hade staden fått efter sin förste beskyddare, hertigen av York. I vår tid betraktas den inte sällan som världens mittpunkt, men än så länge var platsen inte mer än en obetydlig kolonialprovins i det brittiska imperiets utkant.När Högsta domstolens ledamöter sammanträdde i New Yorks stadshus den 4 augusti år 1735 var det därför knappast en internationell angelägenhet. Men bland lokalinvånarna rådde det stor uppståndelse. Fallet gällde tidningsmannen och typografen John Peter Zenger. I åratal hade han spridit rykten om att provinsens kungliga guvernör, William Cosby, hade missbrukat sitt ämbete och gjort sig skyldig till nepotism. Zenger hade retat gallfeber på myndigheterna, och nu stod han åtalad för uppvigling.I väntan på rättegång hade han fått tillbringa 8 månader i fängelse, men nu skulle han få upprättelse. I rättssalen argumenterade försvarsadvokaten i timmar. Slutledningarna var vattentäta, tycktes det, och bevisen var övertygande. Visst hade Zenger låtit trycka texterna, men guvernör Cosby var skyldig och rättvisan krävde hans avgång.När domaren tog till orda vände han emellertid på saken, och förklarade att advokatens resonemang var irrelevanta. Även om Cosby var skyldig hade Zenger ingen rätt att skriva om det. Också sanna anklagelser kunde nämligen klassas som uppvigling. Zengers granskningar hade undergrävt förtroendet för myndigheterna, och därigenom äventyrat den samhälleliga stabiliteten. Juryn mer eller mindre instruerades att finna den tilltalade skyldig. Advokaten var chockad. Av misstag hade han alltså råkat erkänna sin klients brott. Ett brott som kunde ge hans klient en livstid i fängelse, det vill säga: om myndigheterna inte valde att hänga honom.Åklagarsidan klappade händerna när domaren hade hållit sin utläggning. De oregerliga amerikanarna var satta på plats, och kolonisatörerna kunde pusta ut. Allting var avgjort, tycktes det. Men efter att juryns förman hade rest sig upp och meddelat sin samlade bedömning blev det knäpptyst i salen. Zenger befanns vara oskyldig till brottet, trots att hans ombud hade erkänt å hans vägnar.Jurymedlemmarna förstod naturligtvis att Zenger i lagens mening var skyldig. Ändå valde de att fria honom, eftersom han i moraliskt hänseende hade uppträtt oklanderligt, ja till och med berömvärt. Och de lyckades i sina föresatser. När Zenger dagen därpå lämnade fängelset genom huvudentrén var han en fri man. Segern firades med biffstek och bayerskt öl på the Black Horse Tavern. Kanonerna sköt salut till hans ära.Denna triumf för rättvisan hade varit otänkbar om det inte vore för det amerikanska jurysystemet, som har levt vidare in i våra dagar. Ur ett svenskt perspektiv kan det te sig underligt att en samling slumpmässigt utvalda individer utan juridisk utbildning tillåts avgöra utfallet i en rättegång, men för amerikanerna är processen en självklar del av demokratin. Så här går det till:Efter förhandlingen i rättssalen drar sig jurymedlemmarna tillbaka till ett separat konferensrum. De överläggningar som sedan påbörjas är belagda med sträng sekretess. Tidigt i processen utses därför en förman, som sköter kommunikationen utåt. I normalfallet kommuniceras endast huruvida den tilltalade har befunnits vara skyldig eller oskyldig till brottet. Varken domaren, åklagaren eller försvarsadvokaten har rätt att få reda på jurymedlemmarnas bevekelsegrunder. Ett fällande juryutslag kan i specialfall tillbakavisas av domaren, men ett friande kräver en formell överklagan, vilket inte alltid beviljas.Detta faktum gör det möjligt för juryn att låta en i lagens mening skyldig person gå fri från straff. Fenomenet kallas på engelska för jury nullification, eller juryräddning. Zengers fall är ett av de tidigaste kända exemplen.Insikten om att det ibland är vår plikt att frångå lagens bokstav är urgammal. Ett välkänt exempel är Jesus uppmaning i Lukasevangeliet, om att ta åsnan ur brunnen på sabbaten. Orden var inte menade att avskaffa vilodagen, vilket är viktigt att hålla i minnet. Tvärt om var undantaget tänkt att bekräfta regeln. Eller som det heter i Matteusevangeliet: Jag har inte kommit för att upphäva lagen, men för att fullborda den.Fariséerna och de skriftlärda hade naturligtvis sina invändningar, men faktum kvarstod: Tog man inte djuret ur brunnen, så drunknade det. Och inte nog med att bonden då förlorade sin åsna, kadavret skulle dessutom förorena vattnet vilket i den judeiska hettan kunde innebära en dödsdom. Sådana konsekvenser var oacceptabla. Sabbaten fick vänta.Alla tycks emellertid inte ha lärt sig sin läxa. Också våra dagars skriftlärda har nämligen sina invändningar. I modern tid fördöms juryräddningar av i stort sett samtliga av USA:s domare. Åtgärden innebär en form av självsvåld, menar man. Men på senare tid har tillvägagångssättet också lyfts fram som något positivt, inte minst av röster inom akademin.Forskarnas ställningstaganden motiveras inte sällan av antirasistiska resonemang. Enligt somliga är landets lagstiftning nämligen oproportionerligt sträng mot afroamerikaner och andra minoriteter. Dessutom har forskarna historien på sin sida. Det är tydligt att de som stiftade den amerikanska grundlagen avsåg att jurymedlemmarna skulle pröva saken inte enbart i juridiskt hänseende utan även i moraliskt.Under månaderna innan grundlagen ratificerades publicerades en skriftsamling the Federalist Papers där den föreslagna lagtexten avhandlades i detalj. Samlingen författades av politikerna och sedermera grundlagsfäderna Hamilton, Madison och Jay. I dessa texter beskrivs jurysystemet inte enbart som ett försvar mot tyranniska arvsmonarker utan även mot domare och folkvalda. John Adams, som var landets första vicepresident, skriver utförligt om saken i sin dagbok. Det är jurymannens plikt, skriver han, att fälla sitt omdöme i enlighet med sitt samvete också då detta står i strid med lagen.I förstone kan det tyckas underligt att juryn ska tillerkännas sådan makt. En lag är trots allt resultatet av en demokratisk process, och därför ett uttryck för folkviljan. Varför skulle en liten samling slumpmässigt utvalda ha mera rätt än hela befolkningen? En del av svaret står att finna i faktumet att lagstiftarna sällan kan förutse varje potentiell tillämpning. I särskilda fall riskerar denna omständighet att ge upphov till orättvisa domar. När en människa ställs inför det individuella fallet är det däremot lättare att göra en rättvis bedömning. Kanske fattar man sympati för den åtalade, som vid närmare påseende framstår som blott ett offer för omständigheter. Jurysystemet är alltså inte enbart ett skydd mot maktens illvilja, som i Zengers fall, utan även mot dess dumhet och brist på förutseende.Än idag kvarstår möjligheten till juryräddning i det amerikanska rättssystemet. Ibland händer det också att den tillgrips. Det är när bevisen är överväldigande och lagen är hopplöst tydlig; när saken tycks vara avgjord på förhand, och det enda som fattas är en ren formalitet. Då reser sig juryns förman från bänken, harklar sig och talar. Och i domstolens marmorsal hörs ekot av hans stämma, som en påminnelse om att folket har makten och inte tjänstemännen. Och det ekar i kongressbyggnaden, i försvarshögkvarteret och i presidentens vita hus. Och orden får väggarna att skälva:Vi finner den tilltalade oskyldig.Vincent Flink Amble-Naess -
Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: HD-läckan tycks inte ha förändrat det politiska landskapet; BLM-grundare gav stora pengar till sin familj; Gata i Paterson, New Jersey byter namn till ”Main ST Palestine Way”; Lokalvalen i Arizona visar på ny valsäkerhet; Skjutning i Buffalo, New York och i taiwanesisk kyrka i Kalifornien; CNN:s streamingtjänst nedlagd; Ryssland vill byta fängslade Brittney Griner mot rysk legosoldat; Bidens opinionsstöd sjunker; Texas har gjort ett taggtrådsavtal med Mexiko för att stoppa den illegala invandringen; Svensk och finsk Nato-ansökan uppmärksammas i USA; Biden uppmanar kommuner att anställa fler poliser.
--------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Vi snackar om Chloe Sevignys coola bröllop om hållbara kollektioner från svenska märken och lite annat skoj! Lyssna, dela!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Messiah utvärderar de nya deltagarna i Stjärnorna på slottet och Framtidsmannen avslöjar hur du kommer in på de hetaste nattklubbarna i New York.
-
Ruinerna tar plats i poesin igen, men denna gång representerar de inte ett förlorat förflutet, konstaterar Anna Blennow.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.En man kommer vandrande genom staden Rom. Vi känner inte till något säkert om honom utom hans namn: Gregorius. Kanske kom han från England, troligen någon gång på 1200-talet. Vad vi vet är att den reseberättelse han skrev är ett av de äldsta vittnesmål som finns bevarat av Romresenärer genom tiderna. Den stad Gregorius genomströvar är både levande och förgången, och full av antika ruiner mer storslagna än någonting han sett. Vid en visit i det som en gång var kejsar Diocletianus badhus noterar han att kolonnerna där är så enorma att ingen ens skulle kunna kasta en sten lika högt (man får en känsla av att han själv har försökt, men misslyckats).Att ett Rom i ruiner ändå är större än vilken annan blomstrande stad som helst hade redan den diktande biskopen Hildebert de Lavardin påpekat i början av 1100-talet. I dikten Om Rom, som skulle komma att citeras i berättelser och böcker i århundraden efteråt, skriver han: Likt dig, Rom, är ingenting, trots att du ligger nästan helt i ruiner. Hur stor du var som hel, visar du ännu som bruten. Ett par sekel senare anknyter den franske poeten Joachim du Bellay till samma tematik i en enigmatisk sonett: Rom är det enda monumentet över Rom / och endast Rom har besegrat Rom.Ruinerna som symbolbild av sorg över det som gått förlorat vändes i poetiska verk som dessa istället till segervisshet. Synen på den kristna kyrkan som både arvtagare till och besegrare av det antika Rom sipprar in i den litterära traditionen och etablerar Roms paradoxala karaktär som en stad som lever trots att den fallit. Och lika dubbeltydig blir bilden av ruinen: såväl gravsten som segermonument, och symbol för både förlust och evigt minne.Ordet ruin kommer från latinets ruína, som i sin tur bygger på verbet rúere, att störta samman. Ursprungsbetydelsen är alltså själva ögonblicket då allt kollapsar och faller, medan ordet idag istället betecknar det kvarstående resultatet.Men i samma ögonblick som ruinen blir till ett fragment av den helhet den en gång bestått av, öppnas en möjlighet att åter göra det trasiga monumentet helt. Renässansens antikvarier lät antikens Rom återuppstå som en papperets idealkonstruktion i ritningar och på planskisser. 1800-talets arkeologer förbättrade gärna monumenten rent fysiskt med tegel och murbruk för att få dem att bli mera lika sitt tänkta ursprungliga utseende. Och nuförtiden kan datoranimeringar och digitala hjälpmedel hjälpa oss att förstå hur antikens Rom kan ha sett ut ja, kan ha sett ut, för ruinen bär inte på någon absolut sanning. Den utgör en indikation och en vägvisare, en bit av ett pussel som kan ha många olika tänkbara lösningar. Målet för den bildade besökaren, då som nu, är att antingen genom fakta eller fantasi fylla i ruinernas kunskapsluckor.Oavsett om den finns i Rom, i Alvastra eller på Ground Zero i New York är ruinen en byggnad som lämnat sin ursprungliga funktion och istället trätt in i en roll som historiskt minne och monument. Och i samma process har den också blivit till ett nytt objekt som måste bevaras intakt för att kunna bära på det budskap vi tillmäter den. Ett återkommande problem för museer och kulturarvsplatser är därför frågan om hur vi ska kunna föreviga de ruiner som redan i sig är så fysiskt bräckliga.Den antika staden Pompeji, nära dagens Neapel, begravdes vid vulkanen Vesuvius utbrott år 79. När arkeologerna började gräva fram den igen fann de, snarare än ruiner, en komplett antik miljö där såväl byggnader och invånare som bröd och oliver från vardagens måltid hade bevarats nästintill intakta. Men när de freskbemålade väggarna exponerades för luft och ljus, och så småningom strömmar av svettiga och dammiga turister, började de ofrånkomligen vittra och förfalla.Ruinen, själva symbolen för att allt är förgängligt, har inte heller den evigt liv. Också en ruin kan falla i ruiner, som när resterna av den antika romerska staden Palmyra i dagens Syrien till stor del förstördes av IS-trupper 2015. De tempel som redan skattat åt förgängelsen gick under ännu en gång. Omvärlden reagerade med sorg och bestörtning över de historiska minnesmärken som gått förlorade. Men sätter vi upp förväntningar som är omöjliga att infria, när vi vill att ruinerna ska vara för evigt, att de ska bära på oförändrade värden, att de oupphörligt ska manifestera vår tro och vår ideologi? Och även om ett monument består, skriver poeten och språkprofessorn Susan Stewart, kommer förändrade maktförhållanden och nya generationer att omforma och förvandla dess betydelse.Ruinen kan manifestera det förflutna och förgångna, men den kan också stå som påminnelse om en nära förestående kollaps. I pandemiernas, krigens och klimatkrisens tid syns en ny besatthet av civilisationernas fall i poesin. En dikt ur Malte Perssons dystopiska Undergången skildrar en övergiven byggnad vars tomma rum fylls av graffiti, mögel och stank av urin, en vision som öppnar för förlusten av ett helt samhälle: i tomma villor, nedlagda fabriker / och olönsamma biografpalats / syns redan hur ett mänskligt nu som sviker / åt framtidens förflutna lämnar plats. Och i Fredrik Nybergs ruindikter monteras såväl bondgårdar som museer ned i monotont malande prosastycken. Ständigt återkommer den symboliska bilden av det bärande valvets slutsten, som drar med sig allt då den faller.Vår desillusionerade samtid, där vi tycks ha tappat tron på rekonstruktion och helhet, och där tillvarons grundmurar vacklar, för tankarna till romantikens förkärlek för ruinen som förgänglighetssymbol. 1700- och 1800-talets konstnärer och poeter lät avbilda sig vid fallna kolonner och skrev elegier över den förgångna tid då allt var idealiskt och intakt. Deras omvärld var liksom vår en orolig och osäker tid med revolutioner och maktstrider, men där ruinerna för dem representerade ett förlorat förflutet ser vi istället en förlorad framtid.Men ruinen är inte bara en översättningsakt mellan det förgångna och nuet, som Susan Stewart skriver. Den har också alltid utgjort förbindelselänken mellan den förgängliga civilisationen och den primitiva men eviga naturen. Under industrialismens långa tidevarv, från romantiken till 2000-talet, har längtan till naturen ständigt ställts mot de teknologiska landvinningarna naturen som aldrig kan gå under för att den ständigt återföds. Romantikens idealbild av den pittoreska ruinen med slingrande murgröna och överväxta murar är också det högst reella öde som väntar varje monument som förfaller. Naturen blir både ett hot och ett löfte: den bara väntar på att få återföra både oss och ruinerna till den jord ur vilken vi kommit, men grässtrået som bryter igenom den rämnande stenläggningen visar att livet kommer att fortgå.Anna Blennow, latinforskare och poetLitteraturSusan Stewart, The Ruins Lesson. Meaning and material in Western Culture, The University of Chicago Press 2020Malte Persson, Undergången, Albert Bonniers Förlag 2021Fredrik Nyberg, Ruiner. Första häftet (IXXII), Norstedts 2021 -
Caroline ringer in på en knackig lina från tjugoförsta våningen på ett hotell i New York. Liv minns Kristian Lundbergs liv och författarskap. Och det fattiga Malmö. I USA har det varit mors dag.
-
Gäster: Olivia Steinbüchel, Carin Sollenberg, Daniel Sanchez, Jonathan Rollins. Sebastian Järpehag
Musik: Karakou
https://open.spotify.com/artist/4eLoWgIQ8bNC5mXpFgewSq?si=Ewg5YxGgQ0WD-6A3sg-6kQ
Pre-savea nya Karakouplattan!
https://ninetone.lnk.to/viadolorosa
…Boris Johnson
https://www.expressen.se/nyheter/boris-har-landat-i-sverige-diskuterar-sakerhetslaget-med-magdalena-...
https://stylecaster.com/wp-content/uploads/2019/06/the-notebook-boat.jpg
…NATO-stödet
https://www.svd.se/a/v5JBo5/rekordhogt-stod-for-natomedlemskap
…Per Bolund
https://twitter.com/bolund?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor
https://image.posterlounge.se/img/products/370000/363437/363437_poster_l.jpg
…Harry Kane
https://img.a.transfermarkt.technology/portrait/big/132098-1623778520.jpg?lm=1
…veganmjölksprotesten
https://twitter.com/gonzalolira1968/status/1524454606717214720?s=21&t=Ihly4-ZFDzaEoebkw7_JyA
https://edition.cnn.com/2022/05/11/business-food/james-cromwell-starbucks-protest/index.html
…det 26-åriga svinet från New York
https://twitter.com/punished_stu/status/1524294734281383936?s=21&t=Ihly4-ZFDzaEoebkw7_JyA
…den stora smällen i New York
https://twitter.com/punishedproject/status/1521193384697806849?s=21&t=Ihly4-ZFDzaEoebkw7_JyA
https://en.wikipedia.org/wiki/Transformer
…blåljussabotören
https://polisen.se/aktuellt/hjalp-polisen/2022/maj/polisen-soker-identitet-pa-man-som-misstanks-for-...
Låtarna som spelades var:
Rover - Toonorth
BAYRAKTAR is Life - Taras Borovko feat. Sean Paul
Finland - Tiger
Let’s Get It Started - Black Eyed Peas
Via Dolorosa - Karakou
Alla låtar finns i AMK Morgons spellista här:
https://open.spotify.com/user/amk.morgon/playlist/6V9bgWnHJMh9c4iVHncF9j?si=so0WKn7sSpyufjg3olHYmg
Stötta oss gärna på Swish, varje litet bidrag uppskattas enormt!
123 646 2006 - Näytä enemmän