Södersjukhuset Podcasts
-
HBTQ - Homosexuell. Bisexuell. Trans. Queer. I veckans avsnitt pratar vi om hbtq och vården. Vi avhandlar allt från olika begrepp till vanliga fördomar. Vi pratar även om lagar som kommit de senaste 20 åren för att stärka hbtq-personers lika rättigheter.
Vad innebär begreppet queer?Varför drar sig HBTQ-personer i högre grad från att söka vård?Vad är ”internaliserad homofobi”?Hur bör fördomar hanteras i vården?Veckans gäst är Lena Moegelin. Läkare med lång erfarenhet inom gynekologi och sexuell hälsa. Tidigare överläkare på den gynekologiska HBTQ-mottagningen på Södersjukhuset, numera verksamhetschef på Citymottagningen för sexuell hälsa. Som om inte det vore tillräckligt är hon även utbildad psykiatriker.
Följ oss gärna på Instagram @gynpodden
I samarbete med www.estercare.com
Producerat av Silverdrake Förlag i samarbete med Acast
www.silverdrakeforlag.se
Redaktör: Marcus Tigerdraake ([email protected])
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/gynpodden.
-
Denna veckan har vi ett otroligt viktigt avsnitt och ämne, våldtäkt. Samlag mot ens vilja. Den, relativt nya, samtyckeslagen betyder att den sexuella aktiviteten ska vara frivillig. Exakt vad det innebär och så mycket mer pratar vi om i veckans podd.
- Vad räknas som våldtäkt?
- Vilken är den vanligaste reaktionen vid våldtäkt?
- Vilka olika ställen kan man vända sig till?
- Vilka psykologiska & fysiska skador är vanligast?
- Vad kan man göra som närstående?
Anna Möller gästar oss, hon är gynekolog och överläkare på Södersjukhuset i Stockholm. Anna har forskat och inriktat sitt arbete på just kvinnor som blivit våldtagna. Otroligt kunnig och vi är så glada för hennes expertis i detta avsnittet.
Följ oss gärna på Instagram @gynpodden
I samarbete med www.estercare.com
Producerat av Silverdrake Förlag i samarbete med Acast
www.silverdrakeförlag.se
Redaktör: Marcus Tigerdraake ([email protected])
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/gynpodden.
-
58-årige Robert Lundin är en av 40 000 svenskar som har ett svårläkt sår. Om alla med svårläkta sår fick bättre behandling skulle lidandet minska och vården kunna spara enorma belopp, enligt forskning.
Hela livet förändrades för sportiga Robert Lundin när han fick sitt bensår för några år sedan. Det som började med ett litet sår när han slog i ett bordsben, blev till ett smärtsamt djupt sår som krävde omläggning på Södersjukhusets hudmottagning två gånger i veckan. Idag mår han mycket bättre, tack vare rätt hjälp. Hör om vad som krävs för att komma till rätta med svårläkta sår, och hur samhället samtidigt kan spara pengar. I programmet hörs förutom Robert Lundin också Rut Öien, nationell expert på svårläkta sår, docent vid Lunds universitet och allmänläkare från Blekinge samt Anne-Mari Fagerdahl, docent i omvårdnad vid Sårcentrum, Region Stockholms specialistmottagning för svårläkta sår. Lena Hansen jobbar med Robets sår och är undersköterska vid Hudmottagningens Behandlingscentrum på Södersjukhuset i Stockholm. Reporter: Maria Eriksson Programledare och producent: Annika Östman [email protected] -
Sepsis beräknas ta 8000 liv varje år i Sverige. Nu ska artificiell intelligens provas för att ställa diagnos. Det är också viktigt att allmänheten får bättre kunskap om sjukdomen, anser läkarna.
Det är oftast inte genom en sårskada vi ådrar oss sepsis, det vi tidigare kallade blodförgiftning. Vanligare är att bakterien som får immunförsvaret att löpa amok kommer från en lunginflammation. Och i några fall är det inte en bakterie utan ett virus som till exempel coronaviruset som orsakar sjukdomen som kan leda till snabb försämring, långvariga effekter och ibland döden.Medverkande: Maria Cronhjort, överläkare vid Södersjukhuset i Stockholm och forskningsgruppsledare vid Karolinska institutet, Martin Arlbrandt, läkare vid Södersjukhuset och Adam Linder, läkare och sepsisforskare vid Lunds universitet.Programledare: Camilla Widebeck [email protected]: Jonna Westin [email protected] -
Elisabeth Henriksson brukade kalla sig glaskonstnär, men har på sistone insett att hon måste foga en rad ytterligare material till beskrivningen av vad hon faktiskt arbetar med.
Hon är född i Luleå vid mitten av 1970-talet, men har sedan länge sin ateljé i den gamla porslinsfabriken i Gustavsberg utanför Stockholm.
I den här podden berättar hon för Susanne Skog om sitt konstnärskap, med utgångspunkt i tre aktuella verk, alla offentliga utsmyckningsuppdrag från 2021: Tidlösa på avskedsavdelningen på Blekingesjukhuset, En väv ett hav på Movägens omvårdnadsboende i Rödeby, samt Alla har ett namn på neonatalavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm.
Konstverk: Tidlösa
Foto: Sara Danielsson
Musik: Jesper Norda
Produktion: Susanne Skog
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge -
Ken funderar på om han i denna podd måste prata om HIV. För att han är gay, för att han är från Afrika - kommer det med ett ansvar? Veckans avsnitt kommer med minnen från 90-talets Burundi. Expertrösten är hälso- och sjukvårdskuratorn Marcus Jensfelt, från Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm. Dit alla män och transpersoner som har sex med män och eller transpersoner är välkomna för sti-provtagning, rådgivning och samtal.
Självklart pratas även sex och det har även kommit in en ny confession...
Följ podden på @x.fordom
Maila din confession till [email protected] och kom ihåg, vi kan alltid anonymisera din röst!
Sex & fördom produceras av AF Produktion, en produktion som har möjliggjorts av LELO
Med koden FATHERKENXO får du nu 20% rabatt på allt från LELO, psst dom har glidmedel lelo.to/xfordom
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Utrikeskrönikan 16 december 2021.
Stockholm torsdag, Vissa intervjupersoner gör starkare intryck än andra. Även om det inte blir några reportage eller heta nyhetsinslag av materialet. Även om det kanske inte blir något alls. Det kanske blir 50 minuter bandat samtal som man sen inte riktigt vet vad man ska göra av, även om allt som sades var intressant. För ett tag sen mötte jag en sådan person. Med all uppmärksamhet kring de svenska barnmorskorna fanns förstås ett intresse att se hur det är för de spanska, när jag skulle på reportageresa till Spanien. Och nu hade jag till slut fått en intervju med en kvinna från Spaniens nationella organisation för barnmorskor. Efter rätt många turer meddelade hon att vi kunde ses var som helst i Madrid. Jag föreslog mitt hotell och hon svarade att just där passade inte så bra, och gav mig istället en adress i helt andra änden av stan. Så jag tar mig till en hotellobby av det tjusigare slaget, och när hon dyker upp är det en äldre dam som hälsar med en imponerande whiskeyröst. Hon är solbränd, har en knallblå kavaj, perfekt applicerat läppstift under det mönstrade kirurgiska munskyddet och svarta skinnstövlar upp till knävecken. Hon gör en vänlig men bestämd beställning, till mig alltså, om svart te med citron, innan vi kan slå oss ner i sofforna och påbörja intervjun. "Barnmorskeorganisationen startade 1978, när jag grundade den", inleder María Ángeles Rodríguez Rozalen, när hon presenterar sig. "Sedan fem år tillbaka är jag pensionär. Jag har arbetat i 45 år och förlöst 16 000 kvinnor." Det visar sig att det är Spaniens urbarnmorska jag har framför mig. Nästan i alla fall. Och hon har sett det mesta. Hon har sett de födande kvinnorna förändras, bli äldre och börja ha nya förväntningar på sin förlossning. Göra ultraljud för att ge bort bilder i present, inte bara för att försäkra sig om att allt ser ut som det ska. Hon har arbetat på det stora sjukhuset La Paz, där hundra kvinnor per dygn födde barn på en förlossningsavdelning med 18 barnmorskor. María Ángeles har sett förbättringar, inte så stora som hon önskat, men ändå. Först efteråt, när jag lyssnar på intervjun, tittar jag närmare på siffrorna. På Södersjukhuset, Sveriges största förlossningsavdelning, föds i genomsnitt tjugo barn per dygn. Hundra på La Paz, hur var det ens möjligt? Och 16 000 förlösta kvinnor, det är lika många som går in på Avicii Arena. Under ett arbetsliv på 45 år blir det ungefär en förlossning om dagen, utan avbrott. Det är siffror man gärna skulle vilja ställa en eller annan följdfråga om. Men det går inte, för intervjun är över sen länge. María Ángeles har lämnat hotellobbyn i sina eleganta skinnstövlar, och det svarta teet med citron är uppdrucket.Sara Heyman, korrespondent för global hälsa [email protected] -
Mikael och Hani, troligtvis två av poddens största supportrar, förbereder sig i detta nu för årets höjdpunkter som är ett varsitt äventyr i södra hemisfären. Hani ska randa sig i Sydafrika och Mikael ska till sydpolen på expedition. Vi pepprar dem med frågor kring mentala förberedelser och viktiga kompetenser. Hur mkt kaffe måste man ha med till fikarummet och vilka ullbyxor är överlägsna? Inte heller låter de omikron stoppa käppar i några hjul inte!
Medverkar: Blivande legenderna Hani Rafiq, ST-läkare i akutsjukvård Södersjukhuset. Mikael Grumstedt, specialist i internmedicin UNN
-
Johanna Isakssons son Ivar föds sju veckor för tidigt och drabbas av en svår hjärnskada. Nu börjar kampen för att mot alla odds rädda hans liv. Det här är Johannas berättelse om året med Ivar.
Sju veckor innan det barnet är beräknat att komma drabbas Johanna Isaksson av svåra smärtor och förs akut till sjukhus. Ivar föds med en hjärnskada och Johanna, Alexander och dottern Maj måste nu lära sig leva i en helt ny verklighet - på neonatalavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm.Detta är första delen av två i berättelsen om året med Ivar.Johanna Isaksson var en av kandidaterna till att bli Lyssnarnas sommarvärd i Sommar i P1 2020.Vill du skicka en hälsning till Johanna kan du du göra det via seriens producent Ola Hemström. Maila till:[email protected] är inspelat 2021. -
- Min mamma blev jättedålig och hamnade på Södersjukhuset. När jag besökte henne sista gången var hon mer död än levande. Då blev jag rädd. Min pappa menade inget illa med att ta med mig till sjukhuset, men det var fel. Det tog flera år innan jag vågade närma mig ett sjukhus igen, säger Ben Auerbach.
Foto. Cato Lein -
I dagens avsnitt intervjuar jag Emma Lovén som är IT och utvecklingsdirektör på Södersjukhuset i Stockholm. Hon berättar om deras sätt att få ett grepp om utvecklingsbehoven inom sjukhusets många verksamheter. Södersjukhuset är ett intressant exempel på hur jobbet med digital transformation går till i praktiken inom en komplex verksamhet. En styrka med Södersjukhusets arbete är hur de har lyckats få kärnverksamheten att kliva in i sin roll som beställare och förstå att de måste uttrycka vilka behov av stöd de har för att IT-utvecklingen ska styra åt rätt håll.
Innan intervjun med Emma så vill jag be dig som lyssnar att hjälpa fler att upptäcka podden. Det gör du enklast genom att följa länken och helst sätta en femma i betyg:)
https://podcasts.apple.com/se/podcast/sonderpodden-om-organisation-ledarskap/id1081333329 -
Boken "Okej med dig?" har skickats ut till förskolor runt om i Sverige för att lära barn om vikten av samtycke. Hur gör man det? Christian Eriksen ska få en hjärtstartare inopererad, hur funkar den?
Det råder regeringskris efter att Vänsterpartiet under dagen valt att väcka misstroende mot Stefan Löfven och regeringen. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna stödjer nu en nedröstning av regeringen. Vad väntar härnäst? Vilka alternativ finns? Vi ringer upp Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach direkt från Riksdagen.Christian Eriksen ska få en hjärtstartare inopererad, hur funkar den?Vi har tidigare pratat om den danske fotbollsspelaren Christian Eriksens hjärtstopp under EM-matchen mot Finland. Nu ska han få en hjärtstartare, en så kallad ICD inopererad för att kunna återuppta fotbollskarriären. Hur fungerar en sådan? Är det ett alternativ för andra med hjärtfel? Vi ringer upp Jens Olsson, hjärtläkare på SödersjukhusetHur lär man femåringar samtyckeslagen?Förra veckan lanserades kampanjen och barnboken "Okej med dig?" av jämlikhetsstiftelsen Make Equal som har skickats ut till förskolor runt om i Sverige. Syftet är att barn redan i tidig ålder ska lära sig om samtycke och rätten till sina egna gränser med hjälp av övningar och situationer i boken. Hur går det till i praktiken och hur lär man detta till barn som i ung ålder är väldigt spontana? Vi har bjudit in Ida Östensson, ordförande för Make Equal och förskolläraren Ulrika Nordin för att höra mer om projektet och hur responsen har varit.Programledare: Thomas NordegrenBisittare: Louise EpsteinProducent: Maria Bertell -
För några år sedan ville USA:s dåvarande president Donald Trump köpa Grönland av Danmark. Hur gick det med det? Dessutom - hur kommer det sig att elitidrottare kan drabbas av hjärtstopp?
Varför vill inte USA köpa Grönland längre?Igår träffade USA:s president Joe Biden Danmarks statsminister Mette Fredriksen under NATOS:s toppmöte i Bryssel. Det fick Thomas att tänka på den diplomatiska krisen då USA ville köpa Grönland av Danmark. Mette Fredriksson svarade att Grönland inte var till salu. President Trump ilsknade och ställde in sitt Köpenhamnsbesök. Vad vill nu efterträdaren Joe Biden göra? Varför ville Trump köpa Grönland från början? Hur känner grönlänningarna kring turerna? Vi gästas av filmaren Iñuk Jørgensen och Niklas Granholm, expert på arktisk säkerhetspolitik vid FOI.Hur får man igång ett hjärta som stannat?Efter att den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen i lördags drabbades av ett hjärtstopp under matchen mot Finland undrar vi hur det kunde gå till. Hur kommer det sig att en välundersökt elitidrottare kan råka ut för något sådant? Hur får man igång ett hjärta som stannat? Jacob Hollenberg, docent och överläkare vid Södersjukhuset och chef för Centrum för hjärtstoppsforskning, Karolinska institutet, medverkar för att hjälpa oss svara på det.Programledare: Thomas NordegrenBisittare: Louise EpsteinProducent: Ulrika Lindqvist -
LÄKARE. Trots hans frus bestämda ord och dotterns vädjan om att han inte skulle resa, så åkte katastrofläkaren Johan von Schreeb till Sierra Leone för att försöka stoppa ebolautbrottet. I sitt Sommarprat försöker han ge svar på frågan han ställer sig: Hur kunde en feg krake som jag hamna här?
I programmet berättar han om provtagningar han gör för att försöka stoppa spridningen av ebola i Sierra Leone, ett återupplivningsförsök av ett par små tvillingar på Haiti och om dagarna efter att en monstertyfon dragit fram över Filipinerna. Men framförallt berättar han om hur han som föddes feg, inte vågade klättra i träd eller hoppa från hopptorn kunde bli den man som startade svenska Läkare Utan Gränser.Han hyllar också Hans Rosling som var en av nyckelpersonerna i hans liv, och som bidrog till att stoppa Ebolaepidemien: Inom några dagar har han lagt allt arbete åt sidan för att mobilisera internationell hjälp. Han bombarderar mig med frågor på SMS Har möte med Bill Gates om fem minuter, maila omedelbart vad ni behöver. Och i konsekvensens namn löper han linan ut när han några veckor senare landar i grannlandet Liberia för att bistå hälsoministern att kartlägga ebolas framfart.Om Johan von SchreebKirurg som grundade den svenska sektionen av Läkare Utan Gränser och har skrivit boken Katastrofdoktorn: en berättelse från fältet. Har 25 års erfarenhet som läkare i krisdrabbade områden i världen: runt Mosul, i Sierra Leone under ebolautbrottet, på Haiti efter jordbävningen och i Rwanda efter folkmordet.Leder Kunskapscentrum för katastrofmedicin vid Karolinska Institutet och är regelbundet bröstkirurg på Södersjukhuset. Utsågs till Årets svensk 2014. Medverkar regelbundet i radioprogrammet Tankar för dagen. Driver konstgalleri, seglar ranka katamaraner och har oanad talang som dj.Producent: Emelie Rosenqvist