Samhall Podcasts

 • Utbildning är viktigast för att få ner arbetslösheten, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Så varför skär regeringen ner på vuxenutbildningen?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Johan Pehrson är arbetsmarknads- och integrationsminister och partiledare för Liberalerna. Han intervjuas av Cecilia Strömberg Wallin.

  Med höga inflation och svag konjunktur väntas arbetslösheten stiga framöver. Redan idag är 340 000 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt är det brist på arbetskraft på många håll inom industrin och vården.
  Vad är din huvudingrediensen i ditt recept för att mota arbetslösheten?

  – Det är att fokusera på utbildning, att göra människor anställningsbara för de jobb som finns lediga. Det finns många arbeten i Sverige som är lediga, vi saknar ju busschaufförer, vi saknar tågchaufförer, poliser, människor i vården, säger Johan Pehrson.

  De här matchningsproblemen har ju funnits länge. Vad kommer ni göra annorlunda än den förra regeringen?

  – Vi tror att det är centralt att det är ett fokus på effektivitet i arbetsmarknadspolitiken, de insatser som görs ska vara väldigt arbetsplatsnära och det ska finnas förväntan att de ska leda på reguljära jobb i förlängningen, därför fokuserar vi t ex väldigt mycket på Nystartsjobb istället för Extratjänster som den förra regeringen var lite förälskade i. Vi fokuserar på Etableringsjobben som en del av omställningsstöden. Och vi satsar på praktikplatser.

  Men ni dar samtidigt ner på arbetsmarknadspolitiska program som man brukar säga behövs mer av när det är lågkonjunktur, så varför gör ni det? Det är för dem som står längre från arbetsmarknaden som behöver hjälp.

  – De insatser vi gör vi på arbetsmarknadsprogrammen och insatserna och lönebidrag och Samhall är på rätt många miljarder. Man ska komma ihåg att nu har vi haft en konjunktur som har gått åt rätt håll efter pandemin, där många har kommit in på arbetsmarknaden, etableringstiden har t ex kortats. Det är ju vi glada för och många reformer ligger bakom detta. Men avgörande är också att Arbetsförmedlingen ska få möjlighet att jobba med de personer som står längst från arbetsmarknaden. Och då har man tillför det här med kompletterande aktörer, de avlastar väldigt mycket, och det omställningsstöd som nu de facto är på plats som gör att personer både rustas och skyddas innan av människor som då är i jobb. Och om man då hamnar i arbetslöshet finns det mycket mycket hjälp till omställning utanför Arbetsförmedlingen.

  Mindre pengar till vuxenutbildning

  I regeringens statsbudget har man minskat det statliga stödet till vuxenutbildning med mer än en en miljard jämfört med förra året. Varför drar ni ner på pengar till utbildning om det är så viktigt?
  – Vi delar den bedömning som den tidigare regeringen gjorde som sade att nu är det dags, år 2023, att avsluta de omfattande satsningar som har gjorts för att hantera pandemin och nu återgår vi till nivåer som är mycket höga för både yrkeshögskolor och folkbildning i det breda perspektivet. Men det är klart att det är en minskning jämfört med pandemin. Men det borde ju vara rätt okontroversiellt, säger Johan Pehrson.

  Det "kärvar" i förhandlingarna med SD om arbetskraftsinvandring

  Förra året kom 27 000 arbetskraftsinvandrare från tredje land, utanför EU, till Sverige, bland annat IT-tekniker, ingenjörer  bärplockare och kökspersonal.
  Enligt Tidöavtalet ska man höja minimilönen för arbetskraftsinvandrare från runt 13 000 till omkring 33 000 kronor i månaden, den exakta siffran ska en utredning återkomma med. Syftet är att komma tillrätta med fusk och utnyttjande.

  Enligt uppgifter i Dagens Industri har förhandlingarna mellan samarbetspartierna om arbetskraftsinvandringen strandat för att Liberalerna och Sverigedemokraterna inte kan komma överens om vilka yrkesgrupper som ska undantas från det höjda lönekravet. Johan Pehrson säger att förhandlingarna kärvar för att partierna har olika ingångar i frågan.

  – Vi är ju överens om att det ska göras undantag, men det är där vi nu håller på att diskutera, för det vi var överens om mellan samarbetspartierna i Tidöavtalet, det var ju arbetsplanen, nu ska vi in i detaljerna, hur ska det här se ut? Och då vill jag inte föregripa den förhandlingen med dig här i radion. Men vi har de diskussionerna. Men Liberalerna står på industrins behovs sida. Men de kanske fortfarande tycker att det är för hög lönenivå och för få undantag. Men vi ser dem och framförallt hör jag dem.

  Kan Sverigedemokraterna också tänka sig undantag?

  – Ja, vi har ju den formulering som vi har i Tidöavtalet.

  Men nu då?

  – Som sagt, vi ska hedra det där avtalet.

  Gäst: Johan Pehrson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister
  Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
  Kommentar: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot
  Producent: Maja Lagercrantz
  Tekniker: Jacob Gustavsson

 • Solen skiner och grabbarna har ramlat över Gudrun Schymans förlossningsvideo, detta leder oss in på förlossningar och hur vi skulle vara som pappa.


  Kråkorna kan inom en snar framtid konkurrera ut Samhall i Södertälje när de nu ska städa undan alla fimpar på gatorna, vi diskuterar detta (främst nackdelarna).


  Vi diskuterar temadagar och hur gott korv med bröd faktiskt är, slutligen avslöjar Bejto hemligheten bakom en riktigt god pulvermos.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vi gör vårt bästa för att ge en övergriplig och kronologisk överblick av arbetet med funktionshindrade under 80-talet ur ett samhällsperspektiv. Detta gör vi för att skapa kontext inför kommande avsnitt då vi ska prata med personer som jobbade under 80-talet. David gör kopplingen att barndomens barnprogram på teckenspråk var en indikation på att de döva i samhället drog ett tungt och tydligt lass för övriga med funktionshinder. Tomas har nästan bestämt för att han aldrig mer vill använda myndighetsordet utredningsbetänkade. Vi pratar också kort om: Lönebidrag, Samhall, FN, tillgänglighet, diskriminering, barndomspsykos, omsorgslagen, taltidningar och omyndigförklaringen.

  Mycket nöje!

 • Inte nog med att du tvingas leva med en konstant oro över att drabbas av den växande brottsligheten i Socialdemokraternas Sverige, så måste du nu även vara livrädd för att bli sjuk. Faller du, så faller du hela vägen ner till botten. Det inhumana partiet med Stefan Löfven i spetsen sliter bort skyddsnätet som du betalar för. Försäkringskassan siktar in sig på hederliga medborgare som behöver hjälp, samtidigt som fuskarna tar pengarna - Lyssna på det här programmet!

  STÖD SUNDA RÖSTER I SVERIGE. MÅLET ÄR 3500 KR INNAN DEN 31 JANUARI:
  Swish: 073 846 37 64
  Meddelande: Gåva

  I PROGRAMMET PRATAR VI OM:
  * Försäkringskassan ger dig kalla handen, samtidigt som Socialdemokraterna jagar dom som ser till att få bättre vård.
  * Svenskarna ska både betala för att Sverige ska gå runt, och samtidigt göra jobbet man betalar andra att göra.
  * Funktionsnedsatta trängs ut från Samhall av nyanlända invandrare.
  * Lärarna får barnen att skita blankt i Sverigedemokratiska politiker.
  * Försvarsminister Hultqvist... Vilka ska vi vara rädda för, egentligen?
  * Den svenska tigern, blev en myra.

  VÅR DISCORD:
  https://discord.gg/9skcuBd

  MEDVERKANDE:
  Programledare: Lelle Johansson
  Gäster: Lennart Matikainen, Elisabeth Engman & Tomas Wiklund

  VI SÖKER NYA GÄSTER:
  [email protected]

  Förra programmet:
  https://www.spreaker.com/user/verklighetschecken/prostitution-bakom-gravstenen

  NÄSTA NYA PROGRAM:
  LÖRDAGEN DEN 25 JANUARI

  VECKANS TIPS

  LELLE
  Koldbrann - Koldbrann
  https://www.youtube.com/watch?v=r0AUvxYt2-g&feature=share

  ELISABETH
  Magnus Uggla - Jag mår illa
  https://www.youtube.com/watch?v=m-VigThmLWg

  LENNART
  Swebbtv Nyheter 17 januari 2020 om nyval, Löfven, vänsternationalism, omhändertagande av barn mm
  https://www.youtube.com/watch?v=qIJmxze9UQ0&feature=youtu.be

  TOMAS
  EXKLUSIVT: Ekeroth möter en av västvärldens mest förföljda medborgarjournalister - Tommy Robinson
  https://www.youtube.com/watch?v=XhHBjIBTRq0