Småland Podcasts
-
Gäddan är största och snabbaste rovfisken utmed kusten. Forskarna Hanna Berggren och Petter Tibblin förklarar varför den är så viktig.
Gäddorna försvinner från allt fler platser utmed Östersjökusten och platser som detta dike vid Mönsterås är viktiga för gäddornas lek och framgång med förökningen berättar forskarna Hanna Berggren och Petter Tibblin vid Linnéuniversitetet. Ur direktsändningen av Naturmorgon 2 april 2022. Fältreporter Lisa Henkow. -
Varför i hela h-vetet vinner MFF aldrig exakt denna matchen? Ebbe Gerten och Jon Nordström pratar sakligt och rationellt kring icke-insatsen i Småland och blickar lystet åt nästa match, årets match, MFF-IFK Göteborg - klassikern! Kan Göteborg överraska nere på Malmö Stadion eller är den senaste tidens goda form enbart dödsryckningar? Den som lever får se!Radio 1910 redigeras av Martin Gustafsson, MpaG Media - [email protected] och produceras av Jon Nordström - [email protected] Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Han växte upp i Småland på en älgpark och det var i rollen som norrländske Billy i humorserien Leif och Billy som Alfred Svensson slog igenom. För Titti Schultz berättar han att han lever sin dröm.
-
Ibland är det onödigt att dra ut på saker som går att uttryckakort och koncist, det är liksom inte alltid det behövs en himla massaomständiga ord och formuleringar för att uttrycka något som lika gärna kan sägas med mycket färre och kortare ord. Kort och gott: korta sagor kan vara lika bra som långa sagor.
Sagor i detta avsnitt:
De egna ungarna är de vackraste – hittad av mig i Folksagani Sverige 3 – berättelserna- Där uppges den vara från Närke
Den modige bocken - hittad av mig i Folksagan i Sverige 3 –berättelserna- Där uppges den vara från Småland och upptecknad av P.G. Vistrand
Den lille räven i gryten – hittad av mig i I Norrskenslandet,Folksagor från norra Sovjetunionen, där uppges att den är korjakisk
Fiskaren och vattenanden - hittad av mig i I Norrskenslandet,Folksagor från norra Sovjetunionen, där uppges att den är tofalarisk
Saltkvinnan – hittad av mig i American Indian Myths andLedgends, upptecknad av Ruth Benedict, sagan är från Cochiti-stammen
Vad som händer när det blir mörkt, hittad av mig i FearlessGirls, Wise Women & Beloved Sisters. Där uppges den vara från Kwangtung iKina
Att göra alla nöjda – hittad av mig i Yiddisch Folktales,sammanställd av Beatrice Silverman Weinreich
-
Avsnitt 107 av Radio Rantorget, en go podd om kulturfenomenet GAIS! Elis från GAIS Tifo gästar oss! Vi snackar om bortapremiärvinsten mot Trollhättan, kommande riktiga hemmapremiären mot Tvååker, Annica, tifon och kulturtips!
Vill ni oss något finns vi på twitter under @rantorget samt på mejl, där når ni oss på [email protected] -
Olga Ostapiuk kom från Ukraina och är tacksam över att fått hjälp med en elektrisk rullstol. Så berättar vi att partiet Liberalerna får en ny ledare som heter Johan Pehrson.
Järnvägsstation i Ukraina attackerad.Nytt boende i Rävemåla, Småland för personer med funktionsnedsättningar. -
Veckans gäst är bilbranschens försäljning- och affärsledningproffs Eva Grundel. Eva har över 18 års erfarenhet inom fordonsindustrin med specialkompetens inom försäljning och affärsledning, och är idag Head of Sales på Volkswagen Personbilar. Hon har tidigare arbetat för märken som Peugeot, Opel och Ford. I det här avsnittet kommer vi få lära känna Eva och höra om hennes resa, som började i ett litet samhälle i Småland där hon växte upp som yngsta dottern i en prästfamilj. Det här är också ett samtal om hur det är att vara ledare i en extremt manligt präglad bransch, om prestation, höga krav och om att hitta sin väg.
Tack för att du lyssnar och följer Karriärpodden och Women for Leaders
Programledare: Eva Ekedahl, Kontakt [email protected]
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Är Småland Sveriges bästa landskap för fiske? VAD ska man fiska, HUR ska man fiska och VART ska man fiska? Hör vad Tobias Ekvall, Edvin Johansson och August Lägervik från Team Galant tänker kring frågan!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Dackefejden som startade vid midsommar år 1542 är det största bondeupproret i Nordens historia. Upprorsmannen Nils Dacke organiserade ett överfall på Gustav Vasas fogdar söder om Kalmar. Upproret spred sig snabbt till andra delar av Småland.
I november 1542 kontrollerade upprorsmännen större delen av Småland, södra Östergötland och Öland. Kungen Gustav Vasa tvingades att förhandla om stillestånd och den 8 november slöts ett avtal om en ettårig vapenvila. Men Gustav Vasa hade aldrig för avsikt att acceptera en upprorsman vid makten.
Det fanns ett utbrett missnöjde med den ogudaktige kungen som hade drivit in kyrkans egendomar och infört ”det kätterska lutheriet”. Allmogen ville inte överge sina fäders tro. Att mässan numer hölls på svenska kritiserades med ”att ett spenebarn snart från en dyngvagn kunde vissla fram en mässa.”
Gustav Vasa hade sedan han kom till makten stärkt statsmakten och effektiviserat skatteuppbörden. Många extraskatter tyngde folket. År 1541 lade kungen beslag på 370 kilo silver från småländska kyrkor.
Nils Dacke kom från en småbondesläkt som bodde i både de sydligaste delarna av Södra Möre härad (Kalmar län) och i det angränsande danska Blekinge. Redan år 1536 hade Nils Dacke dödat en fogde och levt som fredslös tills han betalade en bot på 200 riksdaler. Han blev ledaren för dackeupproret efter att han anfallit fogdar och en frälseman.
I mars 1543 sårades Nils Dacke svårt i en strid med Gustav Vasa legotrupper när en kula gick igen hans båda lår. Dacke flydde och återupptog inte kampen mot Gustav Vasa förrän vid midsommar. Men kungamakten var för stark och Nils Dacke tvingades fly mot riksgränsen, men dödades några veckor senare. Upproret var nedslaget.
Upprorsmän spårades upp förhördes under tortyr. Några avrättades och steglades medan andra fick sina gårdar beslagtagna och tvingades betala dryga böter.
I reprisen av det nymixade avsnitt 53 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Olle Larsson, dr i historia och lektor i historia vid Katedralskolan i Växjö som är aktuell med biografin Gustav Vasa – En furste bland furstar.
Musiken i avsnittet är Claudio Monteverdis Quel Augelin Che Canta framförd av The Tudor Consort och utgiven under Creative Commons under Attribution 3.0 International License.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
-
I vårt 34:e avsnitt riktar vi blickarna mot en riktig doldis inom konstvärlden, nämligen svenska gravskulpturer. Nästintill gömd och bortglömd, inte minst av konsthistorien, finns storslagen konst i form av gravskulpturer på svenska begravningsplatser.
Berit Linden, författare och konstvetare berättar om konstskatten och om dess skulptörer. Med i studion är också Emma Schmidt, konstvetare och konstpedagog vid Kulturparken Småland.
Musik i avsnittet:
“Hungaria” by Latché Swing freemusicarchive.org/music/Latch_Swing/demo_2008/Hungaria
From the Free Music Archive freemusicarchive.org, CC BY-NC -
Hör den älskade berättelsen om några ungdomar i Ringaryd i Småland. Och om hur två till synes tillfälliga händelser gör att saker i det förflutna rullas upp på nytt och slutligen avslöjas.
När Jonas, Annika och David vattnar blommor på Selanderska gården hittar de gamla brev, skickade till en Emelie som levde på 1700-talet.I breven står det om en tretusenårig egyptisk staty i Ringaryd, där de bor. Finns den kvar, och i så fall var?David har drömt om en blomma med hjärtformade blad, och Jonas spelar in allt som händer på sin kassettbandspelare. Med hjälp av de inspelade ljuden och andra ledtrådar nystas en mystisk historia upp.Om Tordyveln flyger i skymningenTordyveln flyger i skymningen skrevs direkt för Sveriges Radio av Maria Gripe och Kay Pollak 1976. Senare formade Maria Gripe om den till en bok, läst och älskad av flera generationer. Maria och jag satt mittemot varandra med varsin gammal hederlig skrivmaskin i Småland och spånade tillsammans fram berättelsen om den mystiska egyptiska statyn, de olika karaktärerna och den märkliga och spännande handlingen. Vi levde oss in i berättelsen och hade enormt roligt! säger Kay Pollak.MedverkandeManus: Maria Gripe och Kay Pollak Regi: Kay Pollak Skådespelare: Siv Ruud, Hans Alfredson, Inga Landré, Lena-Pia Bernhardson, Kay Pollak med flera. Omslagsillustration: Harald Gripe Illustrationer: Charlotte Heyman och Kristina Pérez Produktionsår: 1976Om Maria GripeMaria Gripe är en av Sveriges mest kända författare av barn- och ungdomslitteratur. Hon föddes år 1923 och debuterade som författare 1954. Totalt skrev Maria Gripe 38 böcker.Hon har även vunnit många priser, till exempel Astrid Lindgren-priset och H. C. Andersen-medaljen.Maria Gripe gick bort på skärtorsdagen 5 april 2007. -
På en höjd i brandområdet i Hälsingland spanar vi efter järv. Vi besöker en småländsk skog med höga naturvärden som ändå riskerar avverkning.
Järven är vårt största mårddjur. Sedan den fridlystes 1969 har den sakta återhämtat sig, och har nu börjat visa sig i skogslandet ända ner till Värmland och Gävleborg.Vår fältreporter Joacim Lindwall spanar denna morgon efter det brunlurviga rovdjuret tillsammans med biologen Petter Hillborg. De skidar på höga åsar och kryper in i ett gömsle. Platsen är det stora område som brann sommaren 2018 i Ljusdals kommun i Hälsingland.Vi besöker också en barrskog i Småland med höga naturvärden. Skogsekolog Steve Daurer och Jan Brenander från Oskarshamnsbygdens fågelklubb inventerar skogen och vill skydda den från avverkning. Men länsstyrelsen har begränsade resurser för att bilda naturreservat, och i Kalmar län prioriteras just nu den spillra som finns av ädellövskog.Silje Rustad brukar rida när det är mörkt ute. I pannlampans sken har hon sett något svampliknande på trädstammarna. Svampen ser nästan ut att lysa. Men vad är det för något? Det vet Göran Thor på Sveriges Lantbruksuniversitet.Solen glittrar på vattenytan och två gräsänder är fullt upptagna med att föröka sig. Det är en lyssnare som har fångat detta på film och i och med det passar vi på att berätta om gräsändernas skruvade parning. De är en av få fågelarter som faktiskt har penis.Och vi får en färsk fågelsånglektion! Den kan tyckas enkel för det handlar bara om en art - staren. Men den låter som minst 30 andra fågelarter ... och som en räv.I veckans kråkvinkel möter vi en bästis som är alldeles för snäll: naturen.Programledare är Karin Gyllenklev. -
Erika och André intervjuar garderobscoachen Ulrika Lysell om att skapa en hållbar garderob.
Sammanfattning
– Vem är du?
Jag blir 43 år. Jag bor i Mölnlycke utanför Göteborg med min man och min 9-åriga dotter. Jag flyttade från Vetlanda i Småland 2016. Jag har arbetat som Centrumutvecklare, som Marknadskoordinator på en underklädeskedja, jag är utbildad konceptutvecklare inom e-handel och har även arbetat på ett franska e-handelsbolag. Det var där min resa började för att arbeta med en mer hållbar framtid och konsumtion. Jag bytte därför bana och började arbeta med mat som är en stor hobby för mig. Jag älskar att äta och laga mat. Det här ledde mig vidare till att få möjlighet att bygga upp ett fantastiskt ställe: Garveriet i Floda där man arbetar just med lokal mat i säsong. Hur vi kan ta hand om råvaror på bästa sätt och framtidens odling och anskaffning av råvaror. Allt från kulturspannmål till fiskodling på land. Det var också där mitt fröet såddes som sedan blev Garderobscoachen och att starta eget företag.
– Vad gör en garderobscoach?
Jag hjälper min kund att skapa ett hållbart innehåll i sin garderob både ur klimatsynpunkt och stilmässigt. Det här gör jag genom att tillsammans med kunden gå igenom alla plagg, vi rensar, provar, tittar på hur garderoben speglar min kunds faktiska behov. Önskad stil. Vi tittar på hur kunden bäst kan framhäva sina bästa sidor. Vi pratar om varför kunden har skaffat sitt plagg. Impulsköp? Önskan om något annat (förändrad stil, viktnedgång) Det är viktigt att kunden identifierar sina vanligaste fallgropar för att lära sig att undvika dem i framtiden.
Alla människor kan ju rensa själva. Men jag är där för att hjälpa till att få en struktur, ta beslut, få dem att se fler möjligheter av det de redan har. Men det stora arbetet med att göra en förändring framöver ligger i kundens händer. Precis som en PT. Jag kan hjälpa och guida men kunden behöver göra jobbet själv mellan gångerna.
– Hur är din relation till struktur?
Struktur är något jag behöver för att må bra. När jag har struktur känner jag att jag kan slappna av och vara kreativ och spontan. Jag har nog alltid varit ganska strukturerad men har på senare år förstått innebörden av vad det betyder för mig. När jag för första gången i mitt liv blev arbetssökande sommaren 2020 så var struktur något av det första jag såg till att få på plats med bl.a. check in buddy och motion.
– Vilka är dina tre bästa tips för struktur på garderoben?
Ordning och reda! Det du inte ser, finns inte. Inspireras gärna av Kon Marie när det gäller att få översikt över kläderna i garderoben. Rensa. Kläder som inte passar eller som du inte trivs i, låt dem få ett liv hos någon annan genom att cirkulera dem. Skänk dem, sälj eller ge bort dem. Eller packa ner det som du vill spara. Men ha inte plaggen i din varje-dag-garderob.Gör en plan! Gör en plan för vilken stil du vill ha och som speglar ditt behov av kläder.Vilken typ av plagg trivs du i och använder? Hur kan du göra fler kombinationer av de plaggen? Kan du förändra genom att lägga till eller ta bort något. Jag har en tumregel att passar inte ett plagg in i minst 5 olika outfits så köper jag det inte.
– Har du någon bra – bättre – bäst?
Jag är ganska bra på att röra mig i vardagen. Men jag behöver att bli bättre på att lägga till även styreträning. Det kan vara enkelt, som att göra 20 armhävningar varje dag, eller ta upp hantlarna när jag sitter framför tv:n. Bäst skulle vara när jag längtar efter träningen! Är inte riktigt där än.
– Har du någon prova-på som lyssnarna kan testa den närmsta veckan?
Här skulle jag vilja gå tillbaka till mina bästa tips för struktur. Låt det ta tid! Du måste förstå varför du vill göra en förändring. Och som med allt annat. Det krävs övning precis som med alla vanor du vill förändra. MOD. (Medvetenhet, organisering och dedikation)
– Var kan lyssnarna få veta mer om dig?
Garderobscoachen.se
– Har du några sista ord att skicka med?
Det lyssnarna kan få veta om mig är att jag har gjort precis den resa som jag lär och vill inspirera andra till.
Jag har själv köpt väldigt mycket kläder som har hängt i garderoben utan att användas. Jag har skaffat saker för att de är “bra att ha” och har inte funderat över hur mycket min onödiga konsumtion har lett till påverkan på klimatet. Jag har övat, jag har gått på missar, och jag lär mig fortfarande varje dag!
Det bästa jag vet och det som ger mig mest tillfredsställelse som garderobscoach är när jag kan få en annan människa att se det vackra i sig själv!
Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).
Bra – bättre – bäst:
Bra: Ulrika rör på sig i vardagen.
Bättre: Mer styrketräning, t.ex. ta upp hantlarna framför TV:n eller göra 20 armhävningar varje dag.
Bäst: Längta efter träningen.Veckans prova på: Låt det ta tid.
Redigering: Samuel Lundbäck
Musik: Simon Lundberg
Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.
Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.
Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.
- Att knyta samman den lilla historien med den stora? Att se dagens krig i Ukraina genom filtret av ett dåtida livsöde? Går det? Den svenska stormaktstiden präglades av långa krig vilka krävde sin blodiga tribut och många var de som blev ”vigder vid soldathopen”.
En av dessa många var Nils Roback. Han tillhörde en militärsläkt vilken i generationer tjänstgjort vid småländska förband, företrädelsevis Smålands ryttare och Kalmar regemente och deltog bland annat i slaget vid Poltava, som då låg i nuvarande Ukraina.
Med historiker Peter Danielsson och programledare Pia-Lena Björnlund. Inspelning av Pia-Lena Björnlund. Produktion av Andreas Juhl. för Kalmar läns museum
-
I början av 1990-talet samlas några ungdomar i ett kapell i Småland för att be för muslimvärlden. Det är starten för det som senare ska bli missionsorganisationen Filippus Army. En organisation som präglas av radikalitet men också osunda maktrelationer. Pastorn Henrik Steen var en av de djupast engagerade i organisationen. Han berättar här sin berättelse. Likaså "Fredrik" som även han fanns med i organisationen under flera år.
- Näytä enemmän