Socialdemokraterna Podcasts
-
Nu är väl ändå valrörelsen i full gång? Våra städer och samhällen är fullständigt tapetserade med valaffischer från Sveriges åtta stora partier som slåss om en plats i riksdagen. I veckan har vi sett två partiledardebatter och känslan efteråt är att partiledarna redan nu är rätt trötta på varandra. Och hur står det egentligen till mellan partierna i de respektive blocken?
Regeringsfrågan känns just nu, tre veckor före valet den 11:e september, som ett enda stort frågetecken.
Hur ser det ut rent blockmässigt inför valdagen? Hur passar Liberalerna in i den blåa ekvationen? Vänsterpartiet kräver minst en ministerpost för att ingå i en regering med Socialdemokraterna - men hur ser Centerpartiet på en sån lösning? Det är ämnet i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.
Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Under våren efterlyste vi lyssnare som tänker byta parti i årets riksdagsval. Här är alla intervjuer! Programledare: Daniel Alling, Louise Epstein, Thomas Nordegren och Héène Benno.
Specialavsnitt: Intervjuserien "Partibytarna", alla delarI avsnittet intervjuas åtta modiga lyssnare om uppbrottet med det tidigare partiet och förväntningarna på det nya. Medverkande:Roger Fagermo, byter till Sverigedemokraterna. Ulf Svahn, byter till Moderaterna. Bi Hjern, byter till Socialdemokraterna. Ola Germundsson, byter till Miljöpartiet. Håkan Johansson, byter till Kristdemokraterna. Ingemar Mellgren, byter till Liberalerna. Gunnar Mattsson, byter till Vänsterpartiet. Hashan Sulaiman, byter till Centerpartiet.Programledare: Daniel Alling, Louise Epstein, Thomas Nordegren och Héène Benno.Producenter: Olle Björkman, Amanda Rydman och Ulrika Lindqvist. -
I dagens avsnitt är vi glada att välkomna Sveriges biståndsminister Matilda Ernkrans till ett samtal om politik, bistånd och Sveriges roll i global hälsa. Matilda Ernkrans är Sveriges biståndsminister sedan 2021 och var tidigare minister för högre utbildning och forskning. Hon har högskoleexamina i statskunskap och sociologi och har tidigare varit verksam som arbetsförmedlare och kommunpolitiker. År 2002 blev hon riksdagsledamot för Socialdemokraterna och 2019 blev hon statsråd när hon tillträdde som minister för högre utbildning och forskning.
Vi som intervjuar i dagens avsnitt av podden är Sixten Elén, underläkare och global hälsa-sekreterare i Kandidat- och underläkarföreningen samt Hedda Ottesen, AT-läkare i Norrköping och doktorand i global hälsa vid Uppsala universitet. -
Nationalismen och patriotismen är på frammarsch. Det tycks som om allt fler talar om att äta svenskt, hemestra och värna svenska värderingar och gränsen mellan fosterlandskärlek och utlänningsförakt är inte alltid tydlig. Kristdemokraterna talar om ett svenskt “hjärtland”, Socialdemokraterna talar om hur bra Sverige är och Sverigedemokraterna talar om att vara stolta över vår kultur och våra traditioner.
För att sätta nationalismen i perspektiv bjöd jag in David Baas, prisbelönt reporter på Expressen där han följt den nationella rörelsen i Sverige sedan många år. Dess framväxt har han sammanfattat i boken”Segra eller dö”. Det blev ett samtal om nationalismens nollpunkter, rötterna i det gamla Sverige och varför inte Socialdemokraterna, som ändå byggde folkhemmet, ville dra nytta av den nationalistiska vågen på 80- och 90-talet och hur först Ny Demokrati och sedan Sverigedemokraterna, likväl lyckades med det.
Bokrekommendationer:
Den förställda gemenskapen - Benedict Anderson
Ett försök att väcka debatt - Leif Zelion
Extremhögern - Stieg Larsson
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden
"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.
Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy for more information.
-
Människor och Migration i samarbete med Välkommen till Sverige.
Under sommaren sänder Asylrättscentrums podd Människor och Migration Arena Idés podcastserie Välkommen till Sverige - om att välkomna de som nu flyr från krigets Ukraina till Sverige. Välkommen till Sverige görs även i samarbete med forskningsinstitutet REMESO.
I det andra avsnittet av Välkommen till Sverige, pratar vi bostäder. Var ska de som nu flyr från Ukraina bo när det kommer till Sverige? Vad spelar bostaden för roll för integration och segregation?
Med oss har vi Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, Martin Grander, biträdande lektor på institutionen för urbana studier vid Malmö universitet samt Åsa Eriksson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och f.d. kommunalråd i Norberg, en av de kommuner i Sverige som tog emot flest flyktingar per capita 2015.
Programledare: Lisa Pelling
Producent: Amanda Sonesson
Avsnittet spelades in i Arenagruppens poddstudio. -
Solange är riksdagskandidat för Socialdemokraterna, som för nuvarande arbetar som projektledare och verksamhetsutvecklare på Riksteatern.
"I min MittÅrsrapport kommer jag att prata om dagens Svenska klassamhälle och bjuda på glimtar ur min egen pågående klassresa." -
I detta avsnitt kan du höra en paneldiskussion från Almedalen om medierna, demokratin och stöd till tidskrifterna. Gränsen mellan tidskrifter och dagspress suddas ut samtidigt som mediestödet upprätthåller de gamla genregränserna. Hur ska medborgarnas rätt till samhällsviktig journalistik tillgodoses? Hur kan framtidens mediestöd moderniseras och anpassas efter dagens medielandskap och digitala vanor? Vilken roll har tidskrifternas nyhetsjournalistik för demokratin? Vilket stöd behövs till medier i framtiden? Under årets Almedalsvecka anordnade Sveriges Tidskrifter en paneldebatt kring dessa frågor under ledning av Helle Klein, ordförande Sveriges Tidskrifter och chefredaktör/vd Dagens Arbete. I panelen medverkande: Hans Ekström, vice ordförande konstitutionsutskottet, Socialdemokraterna Amanda Lind, tidigare kulturminister, Miljöpartiet Linda Modig, talesperson i konstitutionella frågor, Centerpartiet Erik Ottoson, ledamot konstitutionsutskottet, Moderaterna
God lyssning!
Frågor eller synpunkter?
Kontakta Jonas Nordling på [email protected] -
Hur kan man gå från förtvivlan till hopp när många saker pekar i fel riktning?
Klimathot, krig, hungersnöd, flyktingkris, stigande räntor och minskat värde på pengarna. Vad kan få oss att lyfta blicken och se hoppfullt på framtiden?Förutom historikern och författaren Sverker Sörlin hörs röster från Almedalen där många seminarier handlade just om hopp och hopplöshet. Hör bland andra: Pella Thiel, ekolog och grundare av föreningen Omställningsnätverket David Orlic, f d rådgivare till Socialdemokraterna i tidigare valrörelser, företagsledare och katolik Felicia Ferreira, chefredaktör för den kristna tidningen Dagen Antje Jackelén, ärkebiskopprogramledare: Åsa Furuhagen producent. Anders Diamant -
Fortsatt utbyggnad av bredband, servicekontor och fungerande vägar även på landsbygden. Det är några av de frågor som Socialdemokraterna prioriterar inför höstens val. I Lantbrukspoddens valspecial möter du fram till valet riksdagspartiernas landsbygdspolitiska talespersoner. Och i detta avsnitt är det Socialdemokraternas riksdagsledamot Isak From som Land Lantbruks reporter Marie Henningsson träffar i riksdagen. Västerbottningen och skogsägaren Isak From menar också att skogen är helt avgörande för svensk klimatomställning.
Har du synpunkter eller förslag på ämnen och gäster till podden? Mejla oss på [email protected]
-
Babs Drougge och Lisa Nord på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Sara Kinberg och Torbjörn Averås Skorup.
Det tog inte många timmar förrän det uppstod frågetecken kring utlämningsdelen av den finsk-svenska Natoöverenskommelsen med Turkiet. Redan igår damp det ner en lista med 33 namn som Turkiet vill ha utlämnade, och nu finns en oro bland svenska kurder som känner sig svikna av Socialdemokraterna.Sen pratar vi om Boris Johnsons utspel om att Putins invasion av Ukraina är ett typexempel på toxisk maskulinitet. Nu visar det sig att BoJo, Ursula von der Leyen och Justin Trudeau suttit och hånat Putin på ett möte med G7-gänget. Men Kreml-gänget är inte sena att ge svar på tal. -
Under våren efterlyste Nordegren & Epstein i P1 lyssnare som tänker byta parti i årets riksdagsval. I det här avsnittet hör du alla åtta modiga lyssnare berätta om uppbrottet med det tidigare partiet och förväntningarna på det nya.
Specialavsnitt: Intervjuserien "Partibytarna", alla delarI vår serie Partibytarna här i Nordegren & Epstein i P1 har vi under våren 2022 pratat med vanliga svenska väljare som av en eller annan anledning valt att lämna ett parti till förmån för ett annat inför höstens riksdagsval. Vad fick dem att lämna det parti de röstat på förut och vad skulle kunna få dem att gå tillbaka?I det här avsnittet får du höra resultatet från samtliga program i serien "Partibytarna" där alltså sammanlagt åtta modiga lyssnare intervjuas om uppbrottet med det tidigare partiet och förväntningarna på det nya. Medverkande:Roger Fagermo, byter till Sverigedemokraterna. Ulf Svahn, byter till Moderaterna. Bi Hjern, byter till Socialdemokraterna. Ola Germundsson, byter till Miljöpartiet. Håkan Johansson, byter till Kristdemokraterna. Ingemar Mellgren, byter till Liberalerna. Gunnar Mattsson, byter till Vänsterpartiet. Hashan Sulaiman, byter till Centerpartiet.Programledare: Daniel Alling, Louise Epstein, Thomas Nordegren och Héène Benno.Producenter: Olle Björkman, Amanda Rydman och Ulrika Lindqvist. -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Från kohandel till januariavtal - om relationen mellan S och CI veckan meddelade Centerpartiet att partiet kommer stödja regeringens budget efter att partierna kommit överens om ett förslag för att höja pensionerna. Att Centerpartiet och Socialdemokraterna samarbetar i tider av kris har hänt flera gånger i historien. Vad är det som lade grunden för samarbetet mellan det forna Bondeförbundet och Socialdemokraterna för snart 90 år sedan? Följ med professorn i historia, Torbjörn Nilsson på en tur i riksdagen. hör den tidigare förste vice ordföranden i Centerpartiet, Helena Nilsson Lannegren om partiets inre konvulsioner och så ska den tidigare socialdemokratiske finansministern Erik Åsbrink berätta hur han egentligen tyckte att det var att förhandla med Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.Ser vi en begynnande lågkonjunktur?Det har inte undgått någon. Det pratas om runt fikaborden. Om priserna som fortsätter att rusa. Å om inflationen som enligt SCB var över 7 procent i maj det högsta sedan 1991.Det är de stigande livsmedelspriserna och priset på drivmedel och el som främst drivit på inflationstakten men risken finns nu att den tilltagande inflationen bromsar den ekonomiska tillväxten.Nationalekonom Cecilia Hermansson, docent och forskare i fastighetsekonomi och finans på KTH analyserar om det är en begynnande lågkonjunktur vi ser nu.Här är hela innehållet i programmet:Timme ettKan klimatfrågan få de unga till de franska valurnorna?Samtal om parlamentsvalet i Frankrike med Tomas LindblomCenterpartiet och socialdemokraterna - off again, on again...Ukrainakriget - vem har övertaget just nu?Barn i Ukraina hanterar kriget genom att leka med egna checkpointsKrönika av Ulrika KnutsonPanelen om veckans inrikespolitikTimme tvåTBC ökar i Sydafrika i pandemins spårSatir från UtkantssverigeVad skulle DU byta ut på midsommarbordet?Inflationen högst sedan 1991Queer as folk - amerikansk version med avstamp i OrlandoKåseri av Mark LevengoodProgramledare Pekka KenttäläProducent Katarina von ArndtTekniker Adam Alvin -
Om att statsministern blev sur på Ulf Kristersson och tog med Annie Lööf på sin senaste resa istället för honom. Om att riksdagens sa nej till regerings förslag om slopade köer till friskolor, om vilka väljargrupper partierna satsar på, iallafall utifrån partiledardebatten i veckan och om hur tätt inpå valet riksdagen kan rösta igenom lagförslag.
Vi följer upp hur det gick i missförtroendeomröstningen för Morgan Johansson. Om hur det kan kännas när den politiska karriären hänger löst och om Amineh Kakabavehs beslut. Misstroendefrågan fick också statsministern att surna till och välja Annie Lööf som parhäst när det var dags för en ny Nato-övning. Det fick Ulf Kristersson att svara i ett öppet brev på Facebook. Friskolorna är en omdebatterad fråga som Socialdemokraterna satsar stort på, trots att riksdagsmajoriteten inte är på deras sida. Det har varit partiledardebatt i riksdagen och Moa Wallin har tittat närmare på vilka som egentligen är partiernas väljargrupper. Lyssnarfrågan handlar den här veckan om hur tätt inpå valet riksdagen kan rösta igenom ett lagförslag och vi introduceras för det politiska begreppet "proppstopp". David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Ulla Svensson och Isabelle SwahnDigitalredaktör: Petrina Hinas -
Om att statsministern blev sur på Ulf Kristersson och tog med Annie Lööf på sin senaste resa istället för honom. Om att riksdagens sa nej till regerings förslag om slopade köer till friskolor, om vilka väljargrupper partierna satsar på, iallafall utifrån partiledardebatten i veckan och om hur tätt inpå valet riksdagen kan rösta igenom lagförslag. Vi följer upp hur det gick i missförtroendeomröstningen för Morgan Johansson. Om hur det kan kännas när den politiska karriären hänger löst och om Amineh Kakabavehs beslut. Misstroendefrågan fick också statsministern att surna till och välja Annie Lööf som parhäst när det var dags för en ny Nato-övning. Det fick Ulf Kristersson att svara i ett öppet brev på Facebook. Friskolorna är en omdebatterad fråga som Socialdemokraterna satsar stort på, trots att riksdagsmajoriteten inte är på deras sida. Det har varit partiledardebatt i riksdagen och Moa Wallin har tittat närmare på vilka som egentligen är partiernas väljargrupper. Lyssnarfrågan handlar den här veckan om hur tätt inpå valet riksdagen kan rösta igenom ett lagförslag och vi introduceras för det politiska begreppet "proppstopp". David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Ulla Svensson och Isabelle SwahnDigitalredaktör: Petrina Hinas
-
Babs Drougge och Lisa Nord på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Linnéa Wikblad.
För att rädda Morgan Johansson från att avsättas var Socialdemokraterna tvungna att återupprepa sitt löfte om att hedra avtalet med den politiska vilden Amineh Kakabaveh. I internationell media står det att en tidigare Peshmergakrigare räddat regeringen, och nu tror bedömare att det här kan sätta käppar i hjulet för den svenska Natoansökan.Sen pratar vi om att många tjejer och kvinnor smusslar med mensskydd och oroar sig över att någon ska märka att de har mens. Den tid och energi som läggs på detta kan ses som ett tecken på att mens fortfarande är tebubelagt i Sverige. Det menar en doktorand i sociologi som tittat närmare på saken. - Näytä enemmän