Tove Lifvendahl Podcasts
-
23 juni. Såväl mörka moln som blomstrande framtidsutsikter avhandlas i ledarredaktionens midsommarpodd. Ändringsbudgeten och pensionerna, inflation och stundande lågkonjunktur, regeringens kraftpaket, bland mycket annat. Andreas Ericson leder samtalet mellan Tove Lifvendahl, Peter Wennblad och Mattias Svensson.
-
27 maj. Panelen avhandlar våldsmonopolets excesser, psykförsvarsmyndighetens märkliga fokus och SR:s bristande kvalitet, samt flygminnen dagen till ära. Tove Lifvendahl, Mattias Svensson och Jesper Sandström, under Andreas Ericsons ledning.
-
13 maj. Vi är på väg in i NATO efter ännu en politisk 180-graderssväng. Varför ska allt alltid ändras så plötsligt och häftigt? Det och mycket annat diskuterar Tove Lifvendahl, Mattias Svensson, Peter Wennblad och Paulina Neuding med Andreas Ericson när ledarredaktionen summerar veckan.
-
22 april. Vad säger Paludans koranbrännarturné om tillståndet för svensk åsiktsfrihet och inre säkerhet, hur löser vi integrationen, och hur gör man när man byter åsikt? Tove Lifvendahl, Maria Ludvigsson, Jesper Sandström och Andreas Ericson summerar veckan. Lyssna i Spotify eller Apple Podcasts.
-
18 april. I boken ”Den öppna klimatpolitiken och dess fiender” visar Mattias Svensson hur klimatproblemen kan mötas med öppenhet och marknadsekonomi, och hur totalitarism och planekonomi leder helt fel. Tove Lifvendahl intervjuar honom.
-
Sverige är på väg in i Nato, jämlikheten som politiskt mål och frågan om en ledarsidas linje var några ämnen som togs upp när Andreas Ericson sammanfattade veckan med Tove Lifvendahl, Mattias Svensson och Peter Wennblad.
-
1 april. Som vanligt mot slutet av veckan diskuterar ledarredaktionen de senaste politiska händelserna. Den här gången är det Tove Lifvendahl, Peter Wennblad och Maria Ludvigsson som tycker och tänker högt om samtiden under Andreas Ericsons ledning.
-
Dagens gäst är Alex Schulman. Han är inte bara krönikor sedan många år, numera i DN, utan har även en av Sveriges populäraste poddar ihop med Sigge Eklund som heter just Alex & Sigges podcast. Han är också författare, vars senaste bok är en roman som heter Överlevarna (Bonnier 2020), och handlar om återuppleva sin barndom som vuxen.
Jag förstår att det kanske förvånar att jag väljer att ha ett samtal med just honom här i podden. Låt mig då förklara lite hur jag tänker.
När jag slutade som ledarskribent kändes det som en lättnad att lämna den ganska tydliga ideologiska mall man förväntades följa. Inte så mycket av min chef, Tove Lifvendahl, som gav mig mycket fria tyglar och utgjorde ett bra bollplank, utan mer av läsare. Ledarsidan ska fylla en funktion i debatten och ledarskribenterna är de politiska lägrens trogna hirdmän, eller legosoldater i vissa fall. Det jag vill bidra till med podden, och med Rak höger överlag, är att vara mer prövande än jag kunde vara då. Podden slogan är att jag har “samtal med vänner och fiender. Utan filter eller skygglappar.” Det låter aningen högtravande, men det är inte tomma ord för mig, utan något jag strävar mot. Men det är såklart lättare att få vänner att tacka ja när man hör av sig. Många har ingen lust att prata med någon de inte håller med, tyvärr.
När jag läste Alex Schulmans två senaste krönikor kände jag att jag gärna ville ha honom som gäst, trots att vi utväxlade hårda ord med varandra ganska nyligen. Eller just därför. Vi hamnar ofta på motsatta sidor i politiska frågor, men hans krönikor om Ukrainakriget har jag läst med stor behållning. Varför finner jag plötsligt sånt värde i hans krönikor? Har något hänt i samtiden när en sådan som Alex Schulman, som inte direkt pratat sig varm om nationalism innan, plötsligt skriver om att försvara sitt land? Om hans pappas sorg över att förlora sitt barndomshem i Karelen till Ryssland? Om detta och mycket annat pratar vi i dagens podd.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Länkar
Alex Schulmans senaste krönika: Kriget har blivit vardag – nu börjar vi käbbla igen (DN 29/3)
Alex Schulmans näst senaste krönika, som handlar om hans pappa och om att försvara sitt land: Ryssarna jämnade min pappas hus med marken (DN 21/3)
Några avslutande ord
De tre senaste veckorna haft ett pågående projekt som gick i hamn i går. Därför har jag inte kunnat jobba för full maskin. Projektet var att tjugo år efter att alla mina jämnåriga kamrater gjorde det ta körkort, vilket jag nu gjort. Jag körde min första körlektion tisdag för tre veckor sedan med körskolan My driving academy och igår blev jag godkänd på uppkörningen. Är hemskt lättad. Och nu återgår jag till att jobba heltid med Rak höger igen.
En annan sak också. Jag har lovat att det ska komma ett poddavsnitt varje söndag, men har inte alltid hållit det. I stället har jag prioriterat att få ut avsnitt så snabbt det går, ofta för att innehållet har nyhetsvärde. Det kommer jag även fortsättningsvis att göra, tänkte jag. Om ni verkligen inte gillar det så hör gärna av er till: [email protected]
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
Get full access to Rak höger med Ivar Arpi at ivararpi.substack.com/subscribe -
21 mars. Ledarsidans kolumnist Kirsten Åkerman leder projektet Korta vägen i Visby, som handlar om att skapa en kortare väg till arbete för utrikes födda med akademisk utbildning. Tove Lifvendahl intervjuar henne om projektet.
-
11 mars. Hur står sig den svenska säkerhetspolitiken mot den ryska aggressionen? Vad lär vi oss av Polens stora migrantmottagande? Och när ska S förmå höja sig över kortsiktigheten? Andreas Ericson frågade Tove Lifvendahl, Maria Ludvigsson och Paulina Neuding i veckans panel.
-
9 mars. Hur reagerar världen på Magdalena Anderssons uttalande om att svenskt Natomedlemskap vore destabiliserande? Kommer vi att gå med ändå? Tove Lifvendahl diskuterar med Patrik Oksanen, senior fellow vid Frivärld, och Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik.
-
4 mars. Både när det gäller försvars- och säkerhetspolitiken är regeringen alldeles för sent ute. Det menar Claes Arvidsson som gästar veckopanalen. Tove Lifvendahl och Peter Wennblad deltar också och diskuterar Rysslands krig mot Ukraina under ledning av Andreas Ericson.
-
24 februari. Under natten mot torsdag startade Ryssland krig mot Ukraina. Vad innebär detta för landets befolkning, för Europa, för världen och för Sverige? Redaktionens Tove Lifvendahl och Olof Ehrenkrona samtalar under ledning av Andreas Ericson.
-
15 februari. Är stat och kommun skyldiga skadestånd till bröderna som falskeligen anklagades för mordet på fyraårige Kevin? Krister Thelin, tidigare bland annat domare vid FN:s krigsförbrytartribunal i Haag, och Tove Lifvendahl diskuterar med Andreas Ericson.
-
11 februari. En historisk vecka för Sverige. Andreas Ericson samlar Tove Lifvendahl, Maria Ludvigsson, Isak Rutqvist och Mattias Svensson för diskussion om veckans politiska ämnen: kampanjen mot socialtjänsten, kriminaliteten, statsministerns valkampanj och den globala succén som kallas vaccin.
- Näytä enemmän