Veckans Affärer Podcasts
-
I veckans avsnitt träffar Pernilla och Frida Jorge Castro, årets marknadsförare 2021, en av Sveriges 101 Supertalanger i Veckans affärer samt grundare och CEO på byrån Growth Marketing Sweden AB. Jorge lyckades som CMO driva ABS Wheels Swedens web från 400 besökare till 250 000 besökare i månaden helt organiskt. I detta avsnittet får du veta hur och tips på vad du borde fokusera på för att maxa er trafik till webben. Förutom det snackas det growth marketing, att bygga marknadsteam och mycket mer. Trevlig lyssning!
-
Nora Bavey har disruptat investment banking, blivit rankad som Supertalang av Veckans Affärer och arbetar för mångfald i techbranschen. Och i veckans avsnitt berättar hon varför hon investerar i entreprenörer!
Support till showen http://supporter.acast.com/checkpoint-med-anbara-brandon-och-nicole.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Varmt välkommen till podden "Styrelsesnack med Malin & Petra". Podden som handlar om styrelsearbete och bolagsstyrning. Vi som kör podden är Malin Persson och Petra Palmgren Lindwall.
I detta avsnitt så gästas vi av Lena Apler. Lena känner dom allra flesta till som grundaren till Collector AB och Collector Bank. Lena har en lång bakgrund inom bank och finans innan starten av Collector. Hon har flera fina utmärkelser som Näringslivets mäktigaste kvinnliga entreprenör av Veckans Affärer och även femte viktigaste affärskvinna i norra Europa av Nordic Business Forum.
I samtalet med Lena berättar hon om sina viktiga insikter kring ägande och hur man som ägare behöver ta ett steg tillbaka. Hur Lena tänker kring bolagsstyrning när hon gör sina egna privata investeringar i tillväxtbolag. Ni får också reda på vilken styrelse Lena är mest nyfiken på.
Trevlig lyssnande önskar Malin och Petra.
-
Stina Ehrensvärd, vd och grundare av IT-säkerhetsbolaget Yubico gästar podden och delar med sig av sin framgångssaga. Hur gör man för att skydda företaget från dataintrång? Och hur är det att leda ett av Sveriges mest framgångsrika företag? Det ska vi bland annat ta reda på i veckans avsnitt.
Yubico som grundades 2007 har skapat säkerhetsnyckeln YubiKey, en nyckel som stoppar ID-stöld på nätet för storbolag och miljontals individer över hela världen. Stina är uppväxt i Lund och sedan många år bosatt i Silicon Valley.
Framgångarna med bolaget har bland annat lett till priser som EY Entrepreneur Of The Year (2018), Näringslivets mäktigaste kvinna enligt Veckans Affärer och KTH:s stora pris år 2016. Nu gästar hon #företagarpodden för att dela med sig av sina erfarenheter till dig som lyssnar.
Yubico har varit med och arbetat med IT-säkerheten kring amerikanska valet. Vad är hoten mot demokratiska processer. Och hur kan vi skydda oss? Stina ger sina bästa tips.
Hur är det att bo och arbeta i mytomspunna Silicon Valley? Här får du en unik inblick. Lyssna nu! -
Hur bygger man ett framgångsrikt och skalbart företag och vad krävs för att riskkapital ska nå utanför storstäderna? Det tar vi reda på i veckans avsnitt tillsammans med en av landets mäktigaste techinvesterare.
Günther får besök i studion av investeraren och entreprenören Sara Wimmercranz. Hon har bland annat grundat Footway som idag är Nordens största digitala skohandlare. Nu driver hon riskkapitalbolaget Backing Minds som investerar i techbolag som den traditionella riskkapitalbranschen missar. Hon har blivit utsedd till en av Sveriges mäktigaste techinvesterare av Dagens Industri och en av Näringslivets Mäktigaste Kvinnor av Veckans Affärer.
Hur ska man tänka för att få investerarna på kroken? Och hur sticker ditt bolag ut i konkurrensen? I podden får du mängder av bra tips.
Günther och Sara diskuterar även vilka branscher som är mest sannolika att utmanas de kommande åren och ger bort några av sina bästa affärsidéer. Lyssna nu! -
Att vara konsult eller frilansande giggare kan vara påfrestande. Hållbarhet och kärlek är lösningen när årets mäktigaste kvinnliga entreprenör Pernilla Ramslöv från Nox Consulting får bestämma.
Pernilla Ramslöv fick tidigare i år utmärkelsen näringslivets mäktigaste kvinnliga entreprenör av Veckans Affärer. Hon är grundare av och vd för konsultnätverket Nox Consulting Pernilla Ramslöv grundade Nox 2010 och i dagsläget Man är för egenföretagare det en traditionell konsultorganisation är med allt de värde de kan bidra med med kollegor och kompetensförsörjning och stöd. Men samtidigt ingen leveransproblematik eftersom de har ett stort o starkt nätverk.
Nox har 11 anställda och sysselsätter 200 konsulter men har ett nätverk på 1600 egenföretagare och en ännu större leveranskapacitet på 5000 personer.
Det Pernilla och hennes kollegor såg var att fler blev egenföretagare. Med Nox ville de skapa ett nätverk där människor kunde fortsätta ha egenföretagarens friheter och samtidigt fick ett sammanhang, kollegor och stöd med sånt som försäljning, marknadsföring och vidareutbildning. Hon kallar det för Stockholms starkaste IT-community.
För att få verksamheten hållbar bygger Nox på tre perspektiv: en hållbar affär, en hållbar konsult och en hållbar värld.
En hållbar affär Man behöver ha en tjänst eller produkt som någon vill köpa. Det låter kanske självklart men många missar att tänka igenom det här steget tillräckligt, säger Pernilla.
Hållbara medarbetare Medarbetares hållbarhet är helt avgörande. När de håller över tid och kan vara sina bästa yrkesjag levererar de också det bästa för sina kunder. Pernilla tror på att låta var och en bygga på sina styrkor. Det handlar också om att stötta dem i att våga utvecklas och om hälsa och balans.
En hållbar värld De flesta vill känna att de bidrar till ett högre syfte. Pernilla pratar om Greta Thunberg-generationen: meningsfullhet i jobbet blir allt viktigare framför allt bland yngre och många väljer bort branscher som spelbranschen. Här bidrar Nox på flera sätt, från att löpande bidra till att bygga en by i Afrika tillsammans med organisationen Hand in Hand till att de har skrivit boken "Fixa gigget: 100 tips som får dig att lyckas inom gigekonomin".
Nox vill ta sin del av ansvaret för att skapa förutsättning för återhämtning och för att konsulter ska kunna hålla över tid. Enligt Pernilla blir även kunderna, de som köper avtalen, mer medvetna eftersom insikterna ökar i samhället i stort. På Nox kan de till exempel ta en styrande roll i hur man bemannar på uppdrag och se till att skapa avtal som är på 40 timmar i veckan för att undvika ständig övertid. Ibland kan det vara svårt som ensam konsult att säga stopp och då kan organisationen bakom vara ett stöd.
Automatiserade rutiner gör tid för riktiga möten De strävar efter att automatisera så mycket rutinärenden som möjligt så att de kan lägga mer tid på fysiska möten som frukostar, after work och kompetensutveckling. Nox egna anställda medarbetare jobbar också ofta ute hos kunder för att vara nära sina konsulter fysiskt.
Fri arbetstid och semester Pernilla berättar att för de 11 anställda medarbetarna finns förstås allt "det vanliga" inom hälsa och friskvård och de jobbar också mycket med sina värderingar. Dessutom sticker de ut med helt fri arbetstid och fri semester. Den här friheten är viktig för att må bra. Eftersom man är ganska få märker man om någon jobbar för mycket, man pratar om det! Som ledare är det viktigt att man sätter tonen för att lead by example - går hem, tar ledigt. Då blir det accepterat och då sprider det sig.
Konsultköp handlar fortfarande om timmar De flesta som köper konsulttid i nätverket vill fortfarande köpa i termer av timmar och ha konsulten på plats, så där har inte tidrapporteringen försvunnit ännu. Men vi börjar se på arbete på ett nytt sätt i samhället, tycker Pernilla. Hon skulle själv gärna sälja mer uppdrag utifrån resultat istället för timmar och med frihet för konsulten att jobba där hon eller han presterar som bäst - antingen det är på ett kontor eller på en skärgårdsö.
Kultur genom kommunikation Nox har en stark kultur. Hur skapar man det när en stor del av medarbetarstyrkan finns geografiskt utspridda? Det handlar mycket om hur man kommunicerar, säger Pernilla, och förstås vad man gör. Att man lever den kultur man påstår att man har. Att människor känner sig sedda och att den genuina omtanken märks, både för konsulten och deras kund.
"Det växer bra i bajs" Hon har ett tydligt exempel på hur man skapar kultur med hur man kommunicerar. När det uppstår problem och konflikter brukar de säga att "det växer bra i bajs".
Vad de menar är att ett misstag eller en konflikt som hanteras rätt kan vändas till något riktigt bra. Som när man gödslar i jordbruket helt enkelt. För ibland blir det inte som man tänkt sig, men om man ser misstagen som erfarenheter bygger man tillsammans sätt att bli bättre. Vi lär oss tillsammans och det för oss framåt.
För Pernilla själv är det viktigt med sömn, träning och att ge kärlek till teamet varje dag, "för det ger energi". Med ledarskapet vill hon att medarbetarna förstärker varandra och hjälper varandra bli sina bästa jag med positiv feedback - hela dagarna.
Vår samarbetspartner Twitch Health vill lyfta att många har för låg kondition och det är de som rör sig minst som har mest att vinna på öka sin fysiska aktivitet. För att stötta på arbetsplatsen är det viktigt att undvika slumpmässiga insatser utan tänka strategiskt och göra det väldigt enkelt. I ett blogginlägg på sin hemsida beskriver de framgångsfaktorer och goda exempel på hur man kan stötta och underlätta för sina medarbetare i att öka sin fysiska aktivitet.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Philip Jonzon Jarl är den tidigare finanschefen för H&M i Bangladesh som vid 27 års ålder blev utsedd till en av Veckans Affärer super talanger. Trots drömkarriären kände Philip att han saknade känslan av meningsfullhet och började en resa mot att hitta sig själv och hur han kunde leva enligt sina värderingar. Det här är ett avsnitt om nya sätt att leva, om att hitta sin väg och om vad som för oss människor samman. Men det är också ett avsnitt om dopamin kickar, dejtingvärlden år 2019, hur man kartlägger sina värderingar och om nya sätt att leva.
Nämns i avsnittet:
Self Leaders Paradox of Choice - känd teori som kan summeras med att ju fler val du får desto svårare är det att ta ett beslut överhuvudtaget Slow dating - ny dejting trend Värderingsträd - en värderingsövning K9 Co Living - ett kollektiv i centrala Stockholm Insight Timer - meditations app Sara Blondin - meditations guide Relate-appen - relationsplattformJag som driver Så Kan Det Gå heter Elin Ribjer och podden presenteras i samarbete med relationsappen Relate.
Hitta likasinnade och kartlägg dina värderingar via deras app:
Android: bit.ly/relatepod-android
Apple: bit.ly/relatepod-iOS
Gillar du vad den här podden handlar om? Ge den då gärna det betyg du tycker att den förtjänar och lämna ett omdöme som summerar dina tankar.
Följ då med i jakten på bättre relationer via www.instagram.com/sakandetgapodden -
STATSVETARE, 27 år. Född i Somalia, uppvuxen i Åtvidaberg och Linköping, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Mitt Sommarprat kommer handla om drömmar och hur jag alltid sätter upp en bild på FN-skrapan för att påminna mig själv om vart jag vill. Men även om det som i stunder tvingat mig att ta ner bilden och hur skrivandet hittills räddat mig.Om Suad AliHar arbetat med migrationsfrågor de senaste sex åren. Började sin bana i den ideella sektorn och tog sedan steget över till myndighetsarbete och jobbar idag som expert på Migrationsverket. Föreläser om ungt ledarskap och är krönikör i tidningen Chef.Fick under studierna i statsvetenskap ensam representera Sverige på världens största forum för unga ledare; One Young World.Med på affärstidningen Forbes lista 30 under 30 för unga talanger i Europa. Vinnare i kategorin Årets opinionsbildare när Veckans Affärer utsåg Sveriges Unga Supertalanger 2016.Har siktet inställt på FN:s högkvarter.Producent: Amanda Glans -
KONCERNCHEF OCH VD SWEDBANK. Birgitte Bonnesens Sommar handlar om hennes rötter, om värderingar, om att ta vara på chanser och om att hantera motstånd.
Birgitte Bonnesen berättar om hur det gick till då hon blev vd för Swedbank efter en turbulent tid i medierna som följd av att ett par medlemmar i koncernledningen hade engagerat sig i fastighetsaffärer utanför sitt jobb i banken.Alla har en relation till en bank, deklarerar Birgitte Bonnesen, som också talar om kriser där banksystemen hotats och om synen på bankernas vinster.Hon flyttade från hemlandet Danmark till Sverige för 30 år sedan och reflekterar över skillnaden i våra kulturer och berättar även om sin tid som ensamstående mor som inte beviljades lån i banken för ett husköp.Om Birgitte BonnesenKoncernchef och vd i Swedbank som ansvarar för fyra miljoner svenskars sparande. Har arbetat i banken i halva sitt liv och var tidigare chef både för den svenska och baltiska verksamheten. Utsågs till Sveriges mäktigaste finanskvinna 2017 av tidningen Veckans Affärer och valdes nyligen till ordförande i Svenska Bankföreningen.Hade bara besökt Sverige två gånger innan flytten hit 1987. Innan dess hann hon bo i Bryssel, London och Paris.Älskar musik av Sergej Rachmaninov.Producent: Brita-Lena Ekström