hindu Podcasts

  • Storbritannien har fått sin tredje premiärminister på kort tid. Den yngsta på flera hundra år och den första med föräldrar från en tidigare koloni. Det talas om ett brittiskt ''Obamaögonblick'', men stämmer det verkligen?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är inte mycket som är sig likt i Storbritannien nu för tiden. Det bor en kung i Buckingham Palace och på 10 Downing street finns nu landets yngste premiärminister på över två hundra år. Han är landets första indiskättade premiärminister, och den första premiärministern som är hindu. Rishi Sunak, är namnet på mannen som ska ska styra upp den politiska röran i Storbritannien.

    Vem är Rishi Sunak?

    För ett par år sedan betraktades han som ett politiskt stjärnskott. Idag är han premiärminister. Sveriges Radios Londonkorrespondent Stephanie Zakrisson berättar om Rishi Sunaks framfart efter det konservativa partiets före detta partiledare Boris Johnsons, och Liz Truss fall. De senaste månaderna beskrivs som politiskt kaos samtidigt som pundet sjunker och elpriserna stiger. Frågan är hur Rishi Sunak kommer att hantera svårigheterna.

    ''Obama moment''

    Av de som stödjer Rishi Sunak så beskrivs valet av honom som Storbritanniens Obama-ögonblick. Han är den första indiskättade premiärministern, och även den första premiärministern som praktiserar hinduism. Hans bakgrund ses som en milstolpe och gör att vissa drar paralleller mellan honom och USA:s före detta president Barack Obama, som var den första svarta presidenten. Naila Saleem, Sveriges Radios Asienkorrespondent ger oss en bild av hur man i Indien ser på att Rishi Sunak flyttat in i 10 Downing Street, och om det ligger något i att detta är Storbritanniens Obama-ögonblick.

    Brexit

    När Storbritanniens nye premiärminister Rishi Sunak tillträdde hamnade en stor politisk knut i hans knä, frågan om Brexit och det så kallade Nordirlandsprotokollet. Ett handelsavtal som slöts i samband med Brexit som som nu är ifrågasatt återigen. Andreas Liljeheden, Sveriges Radios Brysselkorrespondent reder ut det senaste i Brexitfrågan.

    Hör även svensken Jonas Aurell, som under många år har bott i London. Han driver ett företag som säljer svenska matvaror i Storbritannien. Han beskriver den senaste tiden som ett totalt kaos som hanterats illa av inkompetenta politiker. Frågan är om han har större förtroende för den nytillträdde Rishi Sunak.

    Programledare: Kajsa Boglind

    Producent: Catarina Spåre Gustafsson

    Tekniker: Josef Reynold

  • Vad händer när vi dör? Denna fråga speglas utifrån de fem världsreligionerna på Alla Helgons dag av Susanne Dahl, Pake Hall, Nike Snijders, Parul Sharma och Salim Najar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Livet efter detta – finns det?
    Dessa dagar tänker många av oss på döden och sörjer människor som stått oss nära och som inte längre finns bland oss. Men var är de nu?
    Hälften av Sveriges befolkning tror på ett liv efter döden.
    Hälften av Sveriges befolkning tror också på Gud eller på en högre makt
    Kanske är det just den halva som tror på  en högre makt som också tror på en fortsättning efter döden?
    Hur tror du? Vad händer när vi dör?
    Kommer man till  himmelriket eller Jannah? Hamnar man i Gehenna eller helvetet?
    Eller samlar man på sig karma under detta livet som påverkar hur man återföds till nästa liv?
    Bilden av vad som händer sedan ser lite olika ut, men gemensamt för de fem världsreligionerna är tron att döden inte är slutet utan början på något annat.

    Du hör fem andaktshållare från Morgonandakten. Deras betraktelser i sin helhet på detta tema kan du höra i Morgonandakten i P1 under vecka 45 kl 5:45. Då också med hänvisningar till olika heliga skrifter om livet efter detta.

    Tron ger oss bilder av ett liv bortom detta. Att döden bara är en passage.

    Susanne Dahl, studentpräst i Umeå

    Mina handlingar påverkar andra och skapar deras liv. De formar livet här och nu. De formar livet efter detta.

    Pake Hall, andlig zenbuddistisk ledare från Göteborg

    Själen är odödlig men vad den sysslar med efter döden är ganska oklart.

    Nike Snijders, judinna från Lund

    Vårt liv på denna jord är en prövning. Och de som gör gott kommer att belönas efter döden.

    Salim Najar, muslim från Lund

     Det är en sån lättnad att känna att vi ses igen. Vi får en ny chans, en ny möjlighet att förenas.

    Parul Sharma, hindu från Stockholm

    Musik
    All musik är hämtad ur filmen "The Village". Skriven av James Newton Howard och framförd av Hilary Hahn och Hollywood Studio Symphony och dirigerad av Pete Anthony.

    Producent Marianne Greip
    Tekniker Magnus Larsson
    Sveriges Radio Kronoberg
    [email protected]