Episodes
-
Sinds de komst van het internet en de smartphone gebeurt het grootste deel van onze geschreven communicatie online. Baby’s worden aangekondigd in genderrevealfilmpjes, liefdesverklaringen arriveren per swipe en sliden in je DM. De weinige post die ons nog fysiek bereikt, is hoofdzakelijk onaangename post. Enveloppen herbergen vandaag vooral rekeningen, aanmaningen, boetes. Dat zorgt bij een pak mensen voor stress bij het openen van de brievenbus en zelfs postfobie. In deze podcast hoor je hoe het is om bang te zijn voor je postbode en wat je er aan kan doen.
-
De groep uitgebluste ouders in ons land groeit. Corona duwt nagenoeg alle opvoedkundige taken in de handen van moeder en vader, maar ook de manier waarop we samenleven speelt een belangrijke rol. It takes a village to raise a child… en net die “village” is wat we missen. Hoe kan het beter? Je hoort het in deze podcast.
-
Episodes manquant?
-
Als je vriend in de gracht springt, doe jij dat dan ook!? Iedereen kent dit soort opmerkingen, bedoeld om de toehoorder aan te manen zijn eigen beslissingen te maken en zich niet te laten beïnvloeden door wat een ander denkt. Maar in hoeverre zijn we in staat om onze eigen keuzes te maken en groepsdruk te weerstaan? En is het altijd nodig om groepsdruk te weerstaan. Antwoorden krijg je in deze podcast. Luisteren maar!
-
De dood van een jonge veertiger beroert het land. Het vermoeden bestaat dat de man overvallen en vermoord werd, omdat hij homo was. Omdat hij was wie hij was en hield van wie hij hield. Hoe is het mogelijk dat de maatschappij nog steeds mensen die afwijken van de ‘norm’ niet volledig aanvaard heeft? Hoe is dit mogelijk anno 2021? In deze podcast hoor je enkele pakkende getuigenissen en uitleg over de mechanismen die spelen wanneer mensen negatief reageren op iemand met een andere seksuele voorkeur dan de hunne.
-
Pssst. Ik ben het, Sofie, Nicky Jiggles is slechts mijn schuilnaam. Of toch een eerste poging tot. Sinds het bericht kwam dat Nicolas Sarkozy onder de schuilnaam ‘Paul Bismuth’ opereerde, fascineert het onderwerp me en zoek ik een geschikte voor mezelf. In deze podcast: de zeer uiteenlopende redenen waarom mensen een schuilnaam ooit aannamen en misschien wat inspiratie om er één voor jezelf te bedenken. Over en uit.
-
Elk jaar gaan in ons land zo’n 12.000 echtparen uit elkaar. Zo’n 8000 echtparen hebben één of meerdere kinderen. Elk jaar worden dus duizenden kinderen, kinderen van gescheiden ouders. En zelden gebeurt dat rimpelloos. Hebben we wel genoeg oog voor deze verhalen, voor de pijn die met gezinsbreuken gepaard gaat? Sofie onderzoekt het in deze podcast.
-
In deze podcast richt Sofie de blik op onze vensterbank. Verzamelplaats voor al wat blinkt, siert en welig tiert. Zoals de sanseveria, het porseleinen beeldje en de tinnen pot. Een boeiende wandeling langs enkele vertrouwde voorwerpen, die u van het koloniale Congo tot in nazi-Duitsland brengt. Goeie reis!
-
Ons moreel kompas was nog nooit zo zichtbaar als nu, in coronatijd. Als skiën afgeraden wordt, maar niet verboden, is het dan fout op skivakantie te gaan? Als je maximaal met vier in de tuin mag afspreken, hoe erg is het dan als je met vijf afspreekt? We maken allemaal andere beslissingen en in een tijd waarin onze gezondheid op het spel staat, zorgen die beslissingen geregeld voor spanningen. Hoe werkt ons moreel kompas? Wat bepaalt de keuzes die we maken? Antwoorden en verhalen in deze razend interessante podcast.
-
Wanneer ons groot onheil overkomt, hebben we graag een schuldige. En als er geen échte schuldige aan te duiden is, dan zoeken we er wel één: de zondebok, die vervolgens alle woede van de wereld over zich heen krijgt. Waarom willen we iemand met de vinger kunnen wijzen? Hoe lost dat onze problemen op? Antwoorden en enkele bekende zondebokken, vind je in deze nieuwe podcast van De Wereld Van Sofie
-
Weinig zo mysterieus als onze creativiteit. Wat gebeurt er wanneer iemand een idee krijgt? Waarom heeft de éne altijd wel een oplossing in gedachten en worstelt de andere bij élke creatieve uitdaging? En: kan je leren creatief te zijn? Antwoorden vind je in deze podcast!
-
Corona raakt aan alles. Onze gezondheid, onze economie, ons geluk, maar ook… aan ons liefdesleven. We brachten nog nooit zo veel tijd samen door en hadden zelden zo weinig afleiding van elkaar. Hoe dat onze relaties beïnvloedt, bespreekt Sofie in deze podcast met relatiedeskundige Rika Ponnet. Een aanrader!
-
Buitenaards leven fascineert de mens al eeuwen. En de mogelijkheid bestaat, dat er buitenaards leven is en op een dag gevonden wordt. De kans dat dat buitenaards leven echter groene mannetjes betreft en ons per vliegende schotel komt opzoeken, is uitermate klein. Waarom blijven we dan wel die verhalen tegen mekaar vertellen? En hoe zou buitenaards leven er écht uit kunnen zien? Alle antwoorden in deze podcast!
-
Het hele jaar door mogen we van u, de luisteraar, berichten ontvangen. Met daarin aanvullende informatie over de onderwerpen die we behandelen, muzikale tips, grappige opmerkingen of sterke persoonlijke getuigenissen. Spijtig genoeg hebben we niet altijd de tijd om op al die berichten in te gaan, omdat we op antwoordapparaten of tijdslimieten botsen. Sofie maakt dat in deze podcast goed, door zelf contact te zoeken met enkele opmerkelijke luisteraars.
-
Je hoopt dat je ze nooit hoeft te bellen, maar je bent blij dat ze er zijn. Mensen die jouw telefoontje beantwoorden, wanneer je echt iemand nodig hebt om mee te praten. In ons land kan je bij acute problemen terecht op een aantal hulplijnen. Maar wie bemant die telefoons? Wie belt ze? En wat kunnen ze voor je betekenen? Je hoort het in deze podcast.
-
We zuchten gemiddeld zo’n vijf keer per uur, onbewust. Uit verveling, vermoeidheid, ergernis of gewoon omdat die ene persoon zo razend knap is dat een hoorbare zucht ons ontsnapt. Wat betekent al dat zuchten? Heeft het eigenlijk een nut? Deze podcast duikt diep in onze diepste in- en uitademing. Luisteren!
-
Het is een eeuwenoude gewoonte: onze naam krassen in het bankje in het park. De naam van onze geliefde krassen in een boom, met een hartje met een pijl door. Of een treinstel met een spuitbus te lijf gaan. Waarom doen we dat? Wat willen we zeggen? En hoe is die rebelse gewoonte uitgegroeid tot kunstvorm. Je hoort het in deze nieuwe aflevering van De wereld van Sofie.
-
We kunnen er allemaal wat van: een pakske zagen. Over het weer, de kinderen, de wachtmuziek van het telefoniebedrijf… Als we ’t zo vaak doen, dan moet het een nut hebben. In deze podcast gaat Sofie op zoek naar de functie van het zagen, vertelt een cafébaas over het dagelijks aanhoren van gezaag en toont Jelle De Beule aan dat zagen ook hilarisch kan zijn. Niet neuten, gewoon luisteren!
-
De coronacrisis doet ons, bij gebrek aan andere mogelijke vormen van tijdverdrijf, wandelen. We trekken massaal de hort op. Als we dat dan toch zo massaal beginnen te doen, dan kunnen we er ons net zo goed in bekwamen. In deze podcast krijgt u tips om het wandelen tot kunst te verheffen. En avant!
-
"Wie was mama?" is de nieuwe documentaire van Eva Moeraert. Je kan hem beluisteren via de Radio 1 app of je favoriete podcastkanaal. Sas zag hoe haar moeder vermoord werd door haar vader toen ze 9 was. Nu, 36 jaar later is ze op zoek naar een verklaring. Gezinsdrama's : hoe ontstaan ze? Vallen ze te vermijden? Hoe komt iemand er toe een ander te doden? En wat na het drama? "De wereld van Sofie" zoekt antwoorden in deze podcast.
-
Wat heb ik nu gezegd? Had ik dit niet beter anders verwoord? Wat gaat die nu denken van me? Hoe gaan ze reageren? Hoe loopt dit af?” Piekeren. We doen het allemaal in meer of mindere mate. Maar bij sommigen houdt het nooit op. Waarom blijven we vaak hangen in onze eigen gedachten? Zouden we het kunnen afleren? Antwoorden komen van psycholoog en volleerd piekeraar Filip Raes.
- Montre plus