Episodes

  • Thuis is de plek waar je tot rust hoort te komen, je op je gemak zou moeten voelen. Maar je hebt niet voor het kiezen waar je wieg staat. Dit geldt ook zeker voor Grace. Zij en haar drie zusjes werden jarenlang mishandeld door hun moeder en stiefvader. Toen de puber weigerde haar telefoon af te geven, barstte de bom en stond na een appje aan oma ineens de politie voor de deur.

    Een zwaar vervuild huis en een badkamer vol uitwerpselen van huisdieren troffen de agenten aan, nadat de oma van Grace de politie had gewaarschuwd. Haar kleindochter appte haar vlak daarvoor: ,,Ik wilde mijn telefoon niet geven. Ze gingen mij slaan en alles. Alsjeblieft oma, bel de politie.”

    Bij het gezin van zes, dat in Den Haag woonde, was al jaren sprake van zorgelijke omstandigheden. De vier dochters van 15, 13, 5 en 5 jaar oud zouden tussen 2019 en 2023 fysiek en geestelijk worden mishandeld door moeder Stephanie en stiefvader Peter.

    Toen op 3 augustus vorig jaar Grace, de oudste dochter, weigerde haar telefoon aan haar moeder te geven, barstte de bom. Naar eigen zeggen kreeg ze een arm om haar keel, een kopstoot en werd ze aan haar haren getrokken. Ze was bang en vroeg haar oma om hulp. Met dat bericht kwam eindelijk een einde aan de mishandelingen van de kinderen. Grace vertelde agenten haar verhaal en liet verschillende blauwe plekken en een rode handafdruk op haar lichaam zien. De politie wist genoeg.

    Moeder Stephanie en vader Peter ontkenden voor de rechter alle beschuldigingen. „Ik zeg niet dat zij dat verzinnen, maar het is wel verzonnen,” zei Stephanie onder meer. Uit bewijsmiddelen bleek echter dat de twee oudste kinderen meermaals zijn geslagen en geschopt. Ook werden ze uitgescholden, gekleineerd en denigrerend toegesproken.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Stel dat jouw neef verdacht wordt van moord, maar jij bent ervan overtuigd dat hij het niet heeft gedaan. Zou je hem verdedigen? En hoe ver zou je daarin gaan? De 80-jarige Janny speelde een rol in de rechtszaak van haar neef, maar hoe groot was die rol?

    De 80-jarige achtertante van Olivier van de G., de man die de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk misbruikte en doodde, moest voor de rechter verschijnen omdat zij mogelijk belangrijke getuigen had beïnvloed. Daardoor werd het onderzoek naar de dood van Esmee vertraagd.

    Verdachte Janny werkt als psychiater en heeft, zoals zij zelf zegt, ervaring in de forensische psychiatrie. Ze was zich ervan bewust dat verdachten in een onderzoek kwetsbaar zijn voor beïnvloeding. Desondanks belde ze verschillende bekenden van Olivier van de G. Zo zou ze de moeder van Van de G. hebben geadviseerd niets tegen de politie te zeggen en ook de telefoon niet op te nemen mocht de politie bellen. ,,Zeg nou maar niets tegen die rechercheurs, dat zijn geen psychologen, die snappen niet hoe dat werkt met gevoelens,‘’ zou ze tegen haar nicht, de moeder van Van de G. hebben gezegd.

    Het lukte haar meerdere getuigen zo ver te krijgen niets te zeggen over Olivier van de G. Maar dan verandert alles: Van de G. bekent de moord op Esmee. Ondanks die bekentenis vond het OM het nog steeds kwalijk dat Janny getuigen zou hebben beïnvloed. Ging zij te ver?

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Episodes manquant?

    Cliquez ici pour raffraichir la page manuellement.

  • Als Jaap (79) met zijn vriendin* (74) tijdens de Havendagen in Rotterdam naar het vuurwerk wil gaan kijken, worden ze op het zebrapad doodgereden door de 37-jarige Mark G. Zijn roekeloze rit maakt een abrupt einde aan het prille geluk van Jaap en zijn vriendin.

    Samen wil het stel een leuke avond beleven bij het afsluitende vuurwerk. Ze hebben na moeilijke jaren het geluk bij elkaar gevonden en zouden binnenkort voor de eerste keer samen op vakantie gaan, maar eerst gingen ze nog een avondje uit.

    Diezelfde dag, in september vorig jaar, had Mark G. een zware dag, legt hij in de rechtbank uit. Hij dronk die dag meerdere blikken bier en gebruikte drugs. Uiteindelijk rijdt hij 's avonds weg bij het huis van zijn moeder. Onderweg rijdt hij veel te hard, haalt hij links en rechts in en rijdt hij pylonnen omver. Op het zebrapad van de Maasboulevard rijdt hij Jaap en zijn vriendin aan. Beiden overleven het niet.

    De zoon van Jaap vertelt in de rechtbank hoe hij op vakantie hoorde dat zijn vader overleden is: ,,Door jou ben ik beroofd van mijn vader, mijn anker, degene bij wie ik terecht kon voor advies.”

    Rechtbankverslaggever Adrianne de Koning woonde de zaak bij namens AD Rotterdams Dagblad: ,,Tijdens zijn rit reed Mark G. zelfs nog een stukje met een pylon onder zijn auto. Een automobilist wilde hem waarschuwen, maar hij was gewoon niet bij te houden.”

    *De familie van het vrouwelijke slachtoffer wil haar naam graag uit de media houden.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • In december 2022 vlucht de Rotterdamse Marianella met haar twee jongste kinderen naar een blijf-van-mijn-lijf-huis. Ze zit in een turbulente relatie met Julien, en neemt tijdelijk afstand. Maar kort voor kerst is ze toch terug in haar eigen huis, en Julien is er ook. Het blijkt haar laatste kerst te zijn.

    In de nacht van Eerste op Tweede Kerstdag gaat het gruwelijk mis in het huis. Haar 8-jarige dochtertje Naomi hoort vanaf haar kamer ‘kaboem’, vertelt ze in haar verklaring. ,,Ik hoorde dat mama en stiefpa ruzie hadden. Toen bracht stiefpa me naar haar slaapkamer toe, en ik zag dat bloed bij haar oren. Ik denk dat de kaboem een schot was, want ik zag een pistool op de grond.‘’

    Uit de verklaring van het meisje blijkt dat zij en haar 5-jarige zusje Laya urenlang bij hun moeder zijn geweest. Julien verlaat na verloop van tijd het huis, waarna de twee meisjes zeker vijf uur alleen met hun moeder zijn geweest. ,,We gingen tegen haar aanliggen, maar ze bewoog niet meer.‘’

    Rechtbankverslaggever Adrianne de Koning van AD Rotterdams Dagblad was bij de zaak, waarin verdachte Julien M. zich moet verantwoorden. ,,Deze gebeurtenis is zo afschuwelijk dat je het niet voor je wil roepen. Als je het voor je ziet wil je eigenlijk direct knipperen om het beeld weer kwijt te raken, omdat het je zo aangrijpt.‘’

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Als de 60-jarige Marcel vlak voor de wedstrijd Feyenoord-Ajax besluit om op een podium liedjes te gaan zingen, weet hij niet dat dit zulke gevolgen zou hebben. De man, die zelf Joods is, zingt de tekst ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’. Een jaar later legt hij in de rechtbank uit waarom hij dat in hemelsnaam deed.

    Hij begint met You’ll never walk alone, maar daarna komen de kwetsende liederen. Waarom, vraagt de rechter zich af. ,,Ik zag het toen als een lied tegen Ajax, ik heb nooit geweten dat het zo’n impact zou hebben.’’ Dat begrijpt de rechter niet: ,,U weet toch ook wat er is gebeurd in de oorlog?’’ Ja, dat weet Marcel: ,,Ik ben ook weleens in het Anne Frank Huis geweest, maar had hier echt geen kwaad achter gezocht.‘’

    Het leven van Marcel staat op zijn kop na het incident. Zijn vader is Joods, zijn moeder is Joods en hij dus zelf ook. Maar sinds het lied neemt zijn vader de telefoon niet meer op en is hijzelf 30 kilo afgevallen. Hij heeft enorm veel spijt van zijn actie en durft zelfs het woord ‘Joden’ niet meer te gebruiken.

    Rechtbankverslaggever Adrianne de Koning volgt de zaak namens AD Rotterdams Dagblad: ,,Het roept de vraag op, hoe krijg je dan zulke teksten uit je keel?’’

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Na een relatie van anderhalf jaar maakt Esmeralda het uit met haar vriend Juanito. Hierop draait hij volledig door. Vanuit zijn woonplaats in België rijdt hij naar Delft, waar Esmeralda woont. Voor de ogen van haar 6-jarige dochtertje steekt hij haar dood en verwondt hij haar moeder en stiefvader.

    Onderweg naar Esmeralda heeft de man nog contact met een vriend en vriendin. Zij proberen hem te stoppen, maar volgens Juanito is het te laat. Als hij in Delft aankomt, hangt hij eerst wat rond voor de woning van Esmeralda. Totdat hij haar en haar moeder naar buiten ziet komen, dan slaat hij toe en steekt hij zijn ex-vriendin neer.

    Het 6-jarige meisje ziet alles gebeuren, vertelt Esmeralda's zus in de rechtbank. ,,Ik moest haar vertellen dat haar mama dood is. Ze zei nog tegen haar moeder: ‘Mama, je gaat toch niet dood?’’ Ook Esmeralda's moeder neemt het woord in de rechtbank: ,,Zo Juanneke, daar zit je dan, voor de moord op mijn dochter Esmeralda.”

    Rechtbankverslaggever Jorina Haspels volgt de zaak namens AD Haagsche Courant: ,,Het waren hele heftige slachtofferverklaringen. Ik heb het niet vaak, maar hier zat ik echt met een brok in mijn keel.”

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Als Rob op een zondagmiddag een groepje Feyenoordsupporters aanspreekt op een racistische opmerking, moet hij daar zwaar voor boeten. Hij wordt zo hard geschopt dat in de ambulance zijn schedel te zien is door de huid van zijn hoofd. In de rechtbank doet hij zijn verhaal: ,,Jullie pakten een jongen die hard aan het werk was voor zijn geld, en hebben zijn vrijheid afgepakt.’’

    Na de eerste trappen die Rob krijgt van Jordi* en Michael* wordt hij door anderen uit de groep nog vaker geschopt. In de ambulance komt hij weer bij, en vraagt hij of hij nog leeft. Dat doet hij nog wel, maar drie jaar later heeft hij nog steeds slapeloze nachten, kan hij niet werken en functioneert hij niet zoals hij zou willen.

    In de rechtbank moeten Jordi en Michael zich verantwoorden voor het geweld dat zij gebruikten: ,,Natuurlijk heb ik er spijt van. Ik loop al drie jaar rond met dit feit boven m'n hoofd’’, legt Jordi uit. ,,Ik had die schop niet moeten geven, ik had er beter niet heen kunnen gaan.’’

    Adrianne de Koning volgt de zaak namens AD Rotterdams Dagblad: ,,In de zaak werd gezegd dat Rob de mannen die hem aanvielen uitschold voor ‘kut-Feyenoorders’. Dat raakte hem behoorlijk, want hij is zelf Feyenoord-fan en heeft dat nooit gezegd.’’

    * De namen Jordi en Michael zijn gefingeerd.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Als iemand toegang krijgt tot ál jouw wachtwoorden, hoe veilig voel je je dan nog? Het overkwam een man van in de 70, toen Marko zijn computer overnam.

    De 33-jarige Marko uit Barendrecht was een van de meest actieve gebruikers van Genesis Market, een site waarop je wachtwoorden kon kopen van gebruikers. Tijdens een wereldwijde actie om de site te stoppen zat hij nog veilig in Brazilië, maar later werd ook Marko opgepakt.

    In de rechtbank werd beschreven hoe hij voor ruim 30.000 euro aan wachtwoorden kocht. Daar kocht hij ook de gegevens van een oudere man, die sinds dat moment bovengemiddeld vaak in zijn bank-app kijkt om zijn saldo te controleren. ,,Ze hebben het spaargeld van mijn pensioen, zo'n 78.000 euro gestolen.‘’

    Rechtbankverslaggever Eric Oosterom volgt de zaak namens AD Rotterdams Dagblad: ,,Ik vond het best wel indrukwekkend hoe die man nu nog in zijn bed ligt te malen en zich afvraagt of alles nog wel goed gaat met zijn saldo. Dan ga je toch wel nadenken over hoeveel informatie er op je computer en telefoon staat. Als iemand dat in handen krijgt ben je eigenlijk de controle over je digitale leven, en eigenlijk ook je echte leven kwijt.‘’

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Al jaren is Arjan* verliefd op Mylene*. Maar die liefde is absoluut niet wederzijds. Terwijl zij al 28 jaar gelukkig getrouwd is met haar man, blijft Arjan haar bloemen en brieven sturen. Hij laat zélfs een tattoo zetten met haar naam en de namen van haar kinderen.

    Meerdere keren maakt Mylene Arjan duidelijk dat ze niet van hem gediend is, maar dat landt niet bij hem. In 2014 schakelt ze zelfs de vrouw van Arjan in om de stalking te laten stoppen, maar ook dat werkt niet. Arjan gelooft dat Mylene voor hem de ware is.

    In de rechtbank vertelt Arjan dat hij fouten heeft gemaakt, en dat hij het terug zou willen draaien. Maar de rechters twijfelen of hij de overduidelijke boodschap van Mylene wel begrijpt, als hij zegt dat ‘zolang zij getrouwd is, ik een pas op de plaats moet maken’.’

    Rechtbankverslaggever Niels Dekker volgt de zaak namens AD De Dordtenaar. ,,Ik kom al twintig jaar in de rechtbank en heb veel zaken gedaan, maar deze zal me wel bijblijven. Want er zijn zoveel details waarvan je denkt: hoe dan?”

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • ‘Yo pik, luister pik, we kunnen twee dingen doen, oplossen of escaleren jongen, wat gaan we doen?’ Zo luidt het WhatsAppbericht dat een Utrechtse horecaondernemer ontvangt. Vervolgens krijgt hij berichten over dat hij 2500 tot 3000 euro moet overmaken op een bitcoinrekening. De man die ervan wordt verdacht deze berichten te sturen, is de 27-jarige Walid B.

    In de telefoon van Walid hebben in een halfjaar maar liefst 25 verschillende simkaarten gezeten. Met die verschillende telefoonnummers, zou hij de ondernemers hebben bedreigd, aldus het OM. In de berichten verwees hij volgens het OM ook naar een andere horecazaak waar een explosief was gevonden: ‘Heb je gezien wat er in de Kanaalstraat is gebeurd vanmorgen?’

    De bedreigingen zorgen voor veel onrust binnen de Utrechtse horeca. Ondernemers slapen slecht en zijn bang, vertelt Rachel van Kommer die de zaak namens AD Utrechts Nieuwsblad volgt: ,,Een ondernemer ging ’s morgens naar zijn zaak met het idee: ‘Wat ga ik hier aantreffen?’”

    Maar volgens Walid weet hij van niks over de bedreigingen. Als hij het wel had gedaan, zou hij ‘mans genoeg zijn dat hier te vertellen.’ In de rechtbank geeft hij ruim antwoord op de vragen die de rechters hem stellen. ,,Ik weet heel goed wat u wil horen, maar kan niet pleasen, snap je.’

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Als de 23-jarige studente Anna een kras op haar auto ziet, wil ze direct weten wie dat gedaan heeft. Ze krijgt de camerabeelden in handen en deelt ze op haar social media, waar ze 13.000 volgers heeft. Al heel snel weet ze wie het gedaan heeft: Amir. Als een paar dagen later een cobra voor zijn deur afgaat, is Anna al snel verdacht.

    Volgens Anna wist maar één iemand in welke auto zij reed. Ze had namelijk tijdelijk een leenauto, omdat haar eigen auto kapot was. Diegene is Rodney: haar scharrel, van wie ze zwanger was geraakt. Zijn familie was daar niet blij mee, vertelde ze in de rechtbank. Die scharrel zou vervolgens Amir hebben ingeschakeld.

    Enkele dagen later ontploft er 's nachts een zwaar stuk vuurwerk voor de deur van Amir. Anna verklaart dat zij het niet was, omdat ze in Rotterdam was. Maar uit gegevens van haar telefoon blijkt dat niet te kloppen: ze was in Spijkenisse. Ook zien agenten dat ze een filmpje heeft van een ontploffing, en een screenshot van het huis van Amir op Google Maps. Ze zit al een halfjaar in de gevangenis, als ze voor de rechter moet komen.

    Daar ontkent ze ook maar iets met de ontploffing te maken hebben. Haar advocate noemt haar een atypische verdachte: ze zou gaan beginnen aan een stage in de zorg, maar door de arrestatie is ze haar woning kwijt en stopte haar studie.

    Rechtbankverslaggever Niels Dekker volgt de zaak namens AD Rotterdams Dagblad: ,,Anna was zwanger, en kreeg een miskraam. Vermoedelijk komt dat door alle stress, want natuurlijk heel erg triest is.‘’

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Al sinds de geboorte van Melisa (11) hebben haar ouders ruzie. Het meisje woont bij haar moeder en ziet haar vader Zakir bijna nooit. Tot hij plotseling vlakbij haar huis is, en vraagt of ze meegaat naar haar lievelingstante. Zodra ze instapt, slaat de paniek toe: haar vader ontvoert haar naar Turkije.

    Zodra de auto haar woonplaats Soest uitrijdt, raakt Melisa in paniek. Ze huilt en roept dat ze niet meewil, maar haar vader rijdt door. Volgens hem moet hij dit wel doen, omdat hij Melisa anders nooit meer zal zien. Meerdere keren roept Melisa dat ze dat niet wil, maar het heeft geen zin.

    De ontvoering van Melisa is voor moeder Jorica een nachtmerrie die uitkomt. Al jarenlang trekt ze aan de bel bij meerdere instanties, omdat ze bang is dat haar ex hun dochter meeneemt naar Turkije. Daarom mocht Melisa ook bijna nooit alleen over straat, behalve die avond dat ze met vriendinnen naar hockeytraining zou fietsen. Als de vriendinnen haar vertellen dat Melisa er niet was, weet Jorica direct wat er aan de hand is: haar ex heeft haar meegenomen.

    Verslaggever Jeroen van der Veer volgt de zaak namens AD Amersfoortse Courant: ,,In de uren dat Melisa vermist was heb ik contact gehad met Jorica, die was echt in paniek.‘’ Hij was ook bij de zitting: ,,Het viel me op dat Zakir niet echt luisterde naar de verklaringen van Jorica, ze hebben elkaar echt vermeden.‘’

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Als de 48-jarige Waldemar wordt aangehouden, zit hij een paar uur in de cel. Hij plast er over de vloer en wordt na een paar uurtjes vrijgelaten. Maar al heel snel is hij terug: met een gestolen bestelbus ramt hij de deuren van het politiebureau in Rotterdam.

    Op vrijdag 26 mei, even na zeven uur, krijgen de agenten de schrik van hun leven. Het busje ramt de toegangsdeuren, rijdt door de parkeergarage heen en komt tot stilstand tegen de personeelsingang van het bureau. ,,Kijk uit dat hij niet naar achteren rijdt, kijk uit!’ roept een geschrokken agente.

    De bestuurder zit apathisch achter het stuur en reageert nergens op. Wel is zijn gezciht kletsnat van het zweet. Hij wordt aangehouden en naar het ziekenhuis gebracht. In de rechtbank moet hij vertellen waarom hij dit heeft gedaan.

    Rechtbankverslaggever Adrianne de Koning van AD Rotterdams Dagblad woonde de zaak bij. ,,Een politieagent ziet veel heftige dingen op straat, maar juist het bureau hoort een agent zich veilig te voelen. Een paar stappen verder en het had heel anders kunnen aflopen.’’

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Dit is de laatste aflevering van dit seizoen. Wij gaan er even uit voor een korte winterpauze. In het nieuwe jaar zijn we weer terug met seizoen 3 van De Zaak X.

    Terwijl Danny doodbloedt in zijn woning, ruimt de vrouw die verdacht wordt van zijn dood haar sporen op. Maar niet al het bloed wordt verwijderd: als het huis wordt vrijgegeven, moet zijn zus alles nogmaals schoonmaken.

    In een emotionele slachtofferverklaring richt de zus van Danny zich tot verdachte Daniela. Ze spreekt de van oorsprong Chileense vrouw in het Spaans toe. Ze vertelt hoe zij in de woning van Danny alles heeft schoongemaakt. ,,De gordijnen hebben dagen liggen weken in mijn bad, tot het water roze was. Ik heb het gereedschap dat achter de bank lag stuk voor stuk schoongemaakt. Bijna overal lag bloed.‘’

    Ook gaat ze in op de wond die de verdachte opliep aan haar hand: ,,Ik hoop dat die wond je dagelijks zal herinneren aan mijn broer, en dat je er dagelijks pijn aan hebt. Als je gaat slapen, hoop ik dat je zijn gezicht voor je ziet. Ik zal hem nooit meer zien, en nooit meer is heel lang.‘’

    Verslaggever Eric Oosterom volgt de zaak voor AD Rotterdams Dagblad: ,,Dat ze haar slachtofferverklaring begon in het Spaans was opvallend, en slim. Daniela draaide zich direct om. Toen ze in het Nederlands verder ging, keek ze weer voor zich uit. Ze was verder redelijk rustig en toonde bijna geen emoties.‘’

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Terwijl heel Nederland gezellig kerst aan het vieren is, ligt in een hoekwoning in de Rotterdamse wijk Hoogvliet een dode man. Het is de 36-jarige Danny, die een afspraak maakte met een prostituee. Deze Daniela wordt ervan verdacht dat ze hem doodstak. Hij heeft maar liefst 214 steek- en snijwonden.

    In de nacht van 23 op 24 december maakt Danny via een sekssite een afspraak met een sekswerker. Terwijl zij samen in de woning zijn maakt Danny nog een afspraak: nu met Daniela. Als ze in de woning aankomt hebben de drie seks. Maar als Daniela na een toiletbezoek terugkomt, heeft Danny ruzie met de andere sekswerker, die vervolgens vertrekt.

    Als de twee samen zijn, nemen ze een pil. Daardoor slaan de stoppen door bij Danny, vertelt Daniela. De twee krijgen ruzie, en raken in gevecht. Danny heeft een mes gepakt en als hij tijdens de ruzie bovenop haar zit, pakt zij het mes van de grond. Daarmee raakt ze hem meerdere keren. Op een gegeven moment ziet Daniela allemaal bloed, vertelt ze in de rechtbank. Of dat haar bloed is, of dat van Danny, weet ze niet. Hoe vaak ze hem heeft geraakt, weet ze ook niet.

    Uit de sectie blijkt dat Danny 214 steek- en snijwonden heeft. Terwijl hij nog leeft en enorm bloedt, begint zij al sporen uit te wissen. Tot de deurbel gaat: Danny's vrienden komen hem ophalen om naar de kroeg te gaan. Via de achterdeur weet Daniela te ontsnappen.

    Verslaggever Eric Oosterom van AD Rotterdams Dagblad volgt de zaak: ,,Voor de familie van Danny is het enorm heftig. Terwijl in de wijk overal mensen gourmetten en cadeautjes uitpakken bij de kerstboom, ligt Danny een paar meter verderop dood in een bebloede woonkamer.‘’

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Als een vrachtwagenchauffeur op een dinsdagmiddag in april 2022 klaar is met werken, moet hij de afrit van de A27 hebben. En hoewel de man zegt dat hij in zijn spiegels keek, gaat het helemaal mis: hij ziet een jonge vrouw in haar Peugeot over het hoofd, en raakt haar auto.

    Vrachtwagenchauffeur Paul raakt de Auto van de jonge Fleur. Het is een enorme klap, waarbij zij zwaargewond raakt. Ze kan haar ogen niet meer sluiten en moet haar lip vast houden bij het eten, want anders ‘lekt het eten uit haar mond’, vertelt ze in de rechtbank. Het probleem met haar ogen lost ze op door er tape op te plakken, anders kan ze niet slapen.

    De jonge vrouw raakt dus ernstig gewond. Anderhalfjaar later zien ze elkaar in de rechtbank. ,,Op het moment dat ik merkte dat er iets aan de hand was, hing ze al naast me', vertelt Paul. ,,Dat gaf een krassend geluid. Ik heb haar niet gezien. Ik heb het ongeluk veroorzaakt, maar dat was nooit met opzet.‘’

    Fleur is strijdbaar na het ongeluk. Ondanks haar zware verwondingen heeft ze haar studie weer ogepakt en werkt ze. Dat maakt ook indruk op de rechters: ,,Dat is me bijzonder opgevallen in het dossier.‘’

    Verslaggever Ard Schouten volgt de zaak namens AD Utrechts Nieuwsblad: ,,Dit is iets wat iedereen kan overkomen als je op de snelweg rijdt. MAar als je die consequenties dan hoort.. Ik kreeg koude rillingen tijdens slachtofferverklaring.‘’

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Als Marc* zijn geliefde Yuval een berichtje stuurt, reageert hij altijd snel. Maar nu niet. En dus gaat hij naar de woning van Yuval, waar hij de schrik van zijn leven krijgt: Yuval zit op de grond, vastgebonden aan een bedspijl, met een trui over zijn hoofd. Hij is ernstig mishandeld en overleden.

    De 61-jarige Yuval woont in een flat in de Utrechtse wijk Lunetten. Daar woonde, tot voor kort, ook verdachte Pascal. Hij is drugsverslaafd en heeft weleens geld gekregen van Yuval om drugs te kopen. Dat zou nu opnieuw gebeuren. Tijdens het pinnen ziet Pascal dat er ruim 10.000 euro op de rekening staat. Dat geld spaart Yuval om na zijn dood in Israël begraven te worden. Maar Pascal heeft vanaf dat moment maar één doel: het geld te pakken krijgen.

    Volgens Pascal gaat hij samen met zijn maatjes Bruno en Younes het huis van Yuval binnen. Wat daar is gebeurd, is onduidelijk. De drie verdachten wijzen naar elkaar als schuldige. Wat duidelijk is, is dat Yuval gruwelijk mishandeld is: hij heeft verwondingen over zijn hele lijf en is vastgebonden. Zijn goedheid kost hem uiteindelijk het leven.

    Verslaggever Ard Schouten volgt de zaak namens AD Utrechts Nieuwsblad. ,,De drie verdachten wezen elkaar aan als verdachte. Maar wat mij verbaasde: als je zo’n moord in je schoenen geschoven krijgt, zou ik woedend zijn. Ik zat twee dagen te wachten tot Bruno of Younes écht boos zou worden en zou gaan schreeuwen, maar dat gebeurde gewoon niet.’’

    De naam van Marc is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Als Lisa vertelt dat een van haar zorgbegeleiders haar aanraakt op intieme plekken, gaan alle alarmbellen af. Bij de politie vertelt de vrouw van begin twintig, met een verstandelijke beperking, wat er volgens haar gebeurde. Maar in de rechtbank blijkt dat het haar verhaal is tegen dat van hem,

    Lisa is een jonge vrouw, van begin twintig. Ze heeft denkniveau van een vijf tot zevenjarige, en haar ontwikkelingsniveau is van een kind van anderhalf tot drie jaar oud. Ze woont in een zorginstelling, waar ze begeleid wordt door Alex.

    Volgens Lisa ging het mis toen Alex haar hielp met scheren. Daarbij zat hij aan haar vagina, en ook als hij haar hielp met het smeren van bodylotion zat hij ongewenst aan haar borsten. Volgens Alex was daar geen sprake van: hij had haar inderdaad ingesmeerd, maar alleen op plekken waar zij niet bij kon en het scheren was op haar verzoek.

    Rechtbankverslaggever Niels Dekker volgt de zaak namens AD Rotterdams Dagblad: ,,Alex zat er heel rustig bij, was kalm, gaf netjes antwoord en was niet boos. Er viel geen onvertogen woord, maar sommige antwoorden deden wenkbrauwen wel fronzen.‘’

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Op een warme zomerdag in 2022 gaat Leo met zijn vrouw op hun scooter naar een hippiefestival. Tegelijkertijd gaat Gerrit wielrennen met zijn wielermaatjes. Onderweg komen ze elkaar tegen op een fietspad waar ze hard op elkaar botsen. Leo overleeft het ongeluk niet.

    Door de botsing valt Leo met zijn gezicht hard op de grond. Zijn vrouw ziet direct hoe erg het is, en ze roept naar een van de wielrensters: ‘Mevrouw, help, mijn man gaat dood!’ Ondanks de hulp van ambulancepersoneel en een trauma-arts overlijdt Leo enkele uren na het ongeluk in het ziekenhuis.

    In de rechtbank is het vervolgens de grote vraag hoe de twee nou konden botsen: kwam een van de twee op de verkeerde weghelft? Volgens Leo’s vrouw ging een van de wielrenners inhalen, en botsten de twee daarom op elkaar. Gerrit zegt dat hij niet inhaalde: ,,Ik oefende gewoon mijn hobby uit, en toen gebeurde dit verschrikkelijke ongeval...”

    Het is de eerste keer dat Gerrit en de weduwe elkaar weer zien. In haar slachtofferverklaring doet ze haar verhaal: ,,Ik was boos, en soms ben ik het nog steeds. Het was een noodlotting ongeval, ik kan het u niet kwalijk nemen.‘’

    Rechtbankverslaggever Niels Dekker volgt de zaak namens AD De Dordtenaar: ,,Het OM vindt dat Gerrit schuld treft: hij is verantwoordelijk, maar het gebeurde niet opzettelijk. Maar de vraag is: haalde hij uberhaupt in en kwam hij op de verkeerde weghelft? Het bewijs daarvoor is mager.”

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Op een avond na het eten gaat de 6-jarige Naoufel uit Den Haag met zijn vader en zus nog even naar de winkel om wat lekkers te halen. Tenminste, dat is de bedoeling. Tot Naoufel bij het oversteken wordt aangereden door een automobilist: hij raakt zwaargewond.

    In de rechtbank vertelt zijn zeer geëmotioneerde moeder wat er die dag gebeurde. De vrolijke Naoufel komt in het ziekenhuis te liggen, maar herstelt wonder boven wonder van zijn verwondingen.

    Verdachte Mohammed legt uit dat hij zag dat het licht groen was, dat hij zijn raampje omhoog deed en toen gas gaf. Toen hij opkeek, zag hij Naoufel. Bij het volgende verkeerslicht stopt hij en gaat terug, maar hij durft niet te zeggen dat hij de bestuurder is. Ook in de dagen daarna doet hij dat niet. Pas als de garagehouder bij wie hij zijn auto brengt hem laat weten dat hij de opvallende schade bij de politie meldt, meldt Mohammed zichzelf ook.

    De rechter vraagt zich dan ook hardop af waarom hij dat niet eerder heeft gedaan: ,,Ik krijg de indruk dat je je pas hebt gemeld toen het echt niet meer anders kon.”

    Verslaggever Ilah Rubio volgt de zaak namens AD Haagsche Courant: ,,Het is een zaak met alleen maar verliezers, een ongeluk zit in zo’n klein hoekje. Meestal als zoiets gebeurt, toont een verdachte direct dat hij veel spijt heeft en zoek je contact. Dat is hier een jaar lang niet gebeurd. In de rechtbank toonde hij wel berouw, maar je weet niet of dat echt spijt is, of dat hij hoopt op een lagere straf.‘’

    See omnystudio.com/listener for privacy information.