Episodes
-
På et hasteindkaldt pressemøde forsøger regeringsledelsen at kaste en redningskrans ud til kræftområdet: Flere penge og flere løfter til kræftpatienter. Det danske sundhedsvæsen lider og ventetiderne skrider indenfor stort set alt. Nu også der hvor det for alt i verden ikke må ske - nemlig på kræftområdet. I snart 20 år har kræftpakker løftet den danske kræftbehandling fra bunden til næsten top. Men den udvikling er stagneret og i en grad, så hverken nye penge, politiske løfter eller smukke ambitioner kan gøre det godt igen. Jes Søgaard, sundhedsøkonom på Syddansk Universitet fortæller om situationens alvor.
Vært: Anna Ingrisch. -
Som ung sover journalist Brian Nygaard i den lokale nedkølede biograf i Lucca, når varmen bliver for ekstrem. Han flygter fra skovbrande i det knastørre Californien, hvor han arbejder hvert efterår. Denne maj måned er han egentlig i gang med at dække cykelløbet Giro d'Italia, da regnen begynder at falde i kaskader ned over den nordlige del af landet. Og den stopper ikke. På kort tid ligger byer under vand, mange dør og tusinder fordrives fra deres hjem, i det der bliver kaldt de værste oversvømmelser i landet i over 100 år. Og forskningen viser, at det ekstreme vejr kommer oftere og rammer hårdere. Genstart handler i dag om at leve et sted, hvor klimaforandringerne for alvor er begyndt at gøre ondt.
Vært: Anna Ingrisch. -
Episodes manquant?
-
Han får kritik for at virke desorienteret, svag og pinlig. Men 80-årige Joe Biden er klar til fire år mere som USAs præsident. Han har gennemført enorme, strukturelle reformer af det amerikanske samfund, men selv hans tilhængere frygter, at han bliver deres banemand - simpelthen fordi han er for gammel. Ødelægger Biden sit eget politiske projekt ved at genopstille? Rune Lykkeberg, Chefredaktør på Dagbladet Information, synes Biden er den bedste amerikanske præsident i hans levetid, men også at han er ved at sætte det hele over styr.
Vært: Anna Ingrish. -
Det er den første store sag, der for alvor tester sammenholdet i den nye midterregering. Partierne er dybt uenige om, hvad man skal gøre med de danske børn - og deres mødre - i Syrien. Mette Frederiksen har stået fast på, at mødrene har vendt Danmark ryggen og at deres børn nu mærker konsekvensen, såfremt de ikke vil skilles fra dem. Lars Løkke vil derimod gerne have børnene til Danmark, også selvom mødrene, som i sin tid frivilligt rejste til Islamisk Stat, følger med. Nu er sagen blusset op igen. I al-Roj-lejren sidder en dreng, der er så alvorligt syg, at de danske sundhedsmyndigheder opfordrer til, at han hentes hjem. DR's politiske analytiker, Jens Ringberg, fortæller om sagen, der splitter regeringen.
Vært: Anna Ingrisch. -
Det ene øjeblik stikker Ristoslav fingrene i et skudsår. Kort tid efter må han løbe ovenpå for at tjekke, hvor meget en fødende kvinde har åbnet sig. På et hospital i Donbass - ikke langt fra den yderste front - ligger fødende kvinder nærmest side om side med sårede soldater. Kvinderne, der er blevet i området til trods for krigen, venter utålmodigt på at bringe nyt liv til verden og udvide deres familie. Jordemoderen på fødeklinikken glæder sig over at der stadig bliver født børn, der kan beskytte landet i en usikker fremtid. DR's korrespondent Puk Damsgård fortæller om det liv, der kan opstå i selv de værste krigszoner.
Vært: Anna Ingrisch. -
Ditte går med sin mor i den ene hånd og sin kontaktperson i den anden. Hun er på vej til jobcentret for at starte på kontanthjælp, mens hendes venner er i fuld gang med gymnasiet. Ditte er én af de flere end 42.000 unge i den såkaldte "restgruppe", der står tilbage, når deres jævnaldrende drøner videre med ungdomsuddannelser eller arbejde. Trods årtiers politiske forsøg er det aldrig lykkedes at gøre gruppen særlig meget mindre. Men det skal reformkommissionens nyeste anbefalinger nu rette op på. 22-årige Ditte Marie Ingemann fortæller selv, hvordan det er at sidde på jobcenter, mens hendes jævnaldrende får studenterhue på.
Vært: Anna Ingrisch. -
De folkevalgte kigger op på hende med forundring. Og nogen med irritation. I syv minutter taler det grønlandske folketingsmedlem, Aki-Matilda Høegh-Dam fra Folketingets talerstol på sit modersmål, grønlandsk. Og det får flere folkevalgte op i det røde felt.
Men hvorfor sætter en syv minutter lang tale på grønlandsk følelserne i brand? Aki-Matilda Høegh-Dam, medlem af Folketinget for Siumut, fortæller om sit modersmål og dets smertefulde historie.
Vært: Anna Ingrisch. -
En gruppe mænd i camouflagetøj træder ind på en fin restaurant i den ukrainske by Dnipro. De er på jagt efter raske mænd, som kan sendes til fronten. Men den opgave bliver sværere og sværere i takt med, at krigens brutalitet tærer på den ukrainske befolkning på 16. måned. Tusinder er døde og krigstrætheden kan mærkes i alle afkroge af landet. Og nu har den ukrainske regering taget nye, hårdhændede metoder i brug for at opspore de ukrainske mænd, der for alt i verden ikke vil til skyttegravene i øst. For der er brug for dem, hvis den længe ventede forårsoffensiv skal lykkes, fortæller DRs journalist i Kiev, Louise Brodthagen. Men kan Ukraine skaffe mænd nok?
Vært: Anna Ingrisch. -
En dreng bliver sendt ud på en lufter - en løbetur omkring skolen for at brænde uregerligt krudt af, mens en anden får en nedsmeltning og en tredje sidder afkoblet fra det gruppearbejde, han ellers skulle være del af. Det er kaotisk, og der er kun en enkelt lærer til at tage hånd om den nye inklusionsklasse. Det var en smuk tanke om en folkeskole, der skulle rumme både de fagligt og socialt udfordrede. Et fællesskab, der løftede i flok, så alle kom stærkere ud på den anden side. Men mere end ti år efter ideen om inklusion flyttede ind i folkeskolen, er der ikke mange, der har noget pænt at sige om projektet.
Forskningsleder på Københavns Professionshøjskole, Janne Hedegaard Hansen fortæller hvorfor alternativet til inklusion trods alt dårligdommen faktisk er meget værre.
Vært: Anna Ingrisch. -
Malene Jensens ekskæreste venter foran hendes lejlighed i Seoul for at få hende tilbage. Han ser overrasket ud, da han opdager, hvor bange hun bliver over hans uventede besøg. I Sydkorea bliver stalking stadig fremstillet som en romantisk gestus. K-pop-ikoner synger om at være besat af en kvinde - og opsøge hende overalt. Film og tv-serier tegner også et rosenrødt og nærmest kærligt billede af de uhyggelige forfølgelser. Nu siger kvinder fra over for den romantiserede fremstilling af stalking, som er et udbredt og alvorligt problem i Sydkorea. Men sådan et opgør har svært ved at slå igennem i et land, hvor traditionelle familiestrukturer stadig dominerer. Det fortæller journalist og korrespondent for Politiken, Malene Jensen, om i dagens Genstart.
Vært: Anna Ingrisch. -
Ikke siden Viagra har et lægemiddel været så eftertragtet. Mange af patienterne i Bolette Friderichsens lægeklinik i Hobro håber at få fingrene i Novo Nordisk diabetesmedicin Ozempic og slankepræparatet Wegovy. De to lægemidler trender i hele verden og har revolutioneret behandlingen af overvægtige mennesker, fordi de kan få kiloene til at rasle af kroppen. Men selvom Bolette udskriver medicinen, så er hun og andre bekymret for, at det kan være med til at sygeliggøre overvægt og skabe et forskruet kropsideal. Så er vidundermidlet blevet en usund vane?
Vært: Anna Ingrisch.
I en tidligere version af denne episode blev der sagt en faktuel forkert oplysning. Fortalelsen er klippet ud. -
Hans kampagne bliver ført fra køkkenet foran kaffemaskine og opvaskemiddel. Kemal Kilicdaroglu er teknokrat, en beskeden bedstefar - og måske Tyrkiets næste præsident. Lige nu, kort før søndagens præsidentvalg, fører han nemlig snævert i målingerne foran Erdogan, Tyrkiets karismatiske og egenrådige leder gennem 20 år. Men i takt med at støtten til Kilicdaroglu vokser, breder bekymringen sig også. For kan Erdogan overhovedet tolerere et nederlag? Mellemøst-korrespondent for dagbladet Information, Waleed Safi fortæller om det, der føles som Tyrkiets skæbnevalg.
Vært: Anna Ingrisch. -
En dreng danser i stolen, inden han fortæller, at han aldrig vil sove hos sin far igen. Samtaler med en sagsbehandler om deleordningen, der er 'rigtig fin'. Under kunsternavnet Guldimund synger Asger Nordtorp Pedersen om den nye virkelighed, man skal vænne sig til, når man bliver enlig far. Teksterne fra hans nye album "Jeg venter i lyset" tager udgangspunkt i helt almindelige scenarier fra hverdagen, som vi måske kan spejle os i. I dagens Genstart fortæller han om de observationer, der har været drivkraften bag hans sange.
Vært: Anna Ingrisch. -
Han råber ud i mørket. I græsset rundt om ham ligger døde, russiske soldater. Jevgenij Prigozjin, lederen af Wagner-gruppen, raser mod Kremls top og truer med at trække sine tropper fra Bakhmut, hvis han ikke får mere ammunition. Wagner-gruppen er den mest kendte, men langt fra den eneste private militærenhed i Rusland. De pibler lige nu frem i et Rusland, hvor de interne spændinger tager til, og hvor rigmænd og store virksomheder forbereder sig på tiden efter krigen og måske efter Putin. Niklas Rendboe, projektforsker ved Forsvarsakademiet, fortæller om det russiske kludetæppe af private militær-enheder.
Vært: Thomas Tjaerandsen. -
De skal stå til rådighed dag og nat. I weekender, på ferier, under barslen eller til et bryllup. Embedsmænd brænder sammen af stress og nogle er så ramt, at de helt opgiver drømmen om en karriere på ministergangene. Flere frygter, at arbejdspresset i sidste ende vil føre til lovsjusk og fatale fejl. Men hvorfor skal det gå så stærkt? Journalist på Zetland, Theis Ehler Molin, fortæller om et embedsværk, hvor alting haster.
Vært: Thomas Tjaerandsen. -
Tusinder ligger begravet i ruinerne. Der er både levende - og mange døde. Kollapset på Rana Plaza bliver kaldt "tøjindustriens 9/11" og afslører, at kummerlige arbejdsforhold er den røde tråd, der binder vores billige tøj sammen. De mange tekstilarbejdere vidste, at de satte livet på spil, da de mødte op på Rana Plaza den dag for 10 år siden. Men da de råbte op, lyttede ingen. Ph.d.-studerende i bæredygtig produktion ved Syddansk Universitet Julie Bundgaard fortæller om den industri, der producerer vores drabeligt billige tøj.
Vært: Anna Ingrisch. -
I en bil sidder to svenske journalister Ali og Maria iklædt mørkt tøj. De er på vej til et hemmeligt sted for at mødes med en kilde fra en vestlig efterretningstjeneste. Her får de fingrene i en liste med navne på mistænkte russiske efterretningsofficerer på den russiske ambassade i Sverige.
Det bliver startskuddet til afsløringen af mere end 30 russiske spioner i Norden.
I dag holder Genstart fri, men i stedet får du første episode af DRs nye podcastserie "Mørklagt: Skyggekrigen", der samler fortællingen og kommer med helt nye afsløringer om russiske spioner og hemmelige operationer på havene omkring de nordiske lande. -
Klokken er 16.29, og flere end tusind mennesker ser med, da en ung fransk kvinde i 2016 hopper ud foran et tog og livestreamer sit eget selvmord. Océane, hed hun, og forinden havde hun holdt en slags oprørstale til sine brugere om livet i den franske forstad, hun boede i. Om manglen på nærvær og autenticitet i hendes generation - og om en ekskæreste, der havde udsat hende for noget voldeligt og delt det på sociale medier. I en ny forestilling bliver Océanes historie skrevet sammen med ordene fra andre unge, der, som hende, er vokset op i Frankrigs fattige forstæder, hvor splittelsen er stor. Og hvor de unge lever i én virkelighed, men drømmer sig væk i en anden. Anna Malzer, dramatiker og teaterdirektør på Mungo Park i Allerød, fortæller om Océane, hvis historie hun har taget afsæt i, i den aktuelle forestilling '16.29'.
Vært: Anna Ingrisch. -
Nils Carstensen dansede i Khartoums gader sammen med flere tusind sudanesere, da han blev gift i byen. Han har haft sit liv der. Men nu sidder han på afstand og ser, hvordan engang hyggelige gader og venners hjem bliver bombet til ukendelighed. En drabelig magtkamp hærger lige nu et i forvejen martret land.
Dårligdommene har stået i kø i Sudan - befolkningen har klaret sig gennem despoter, borgerkrige, folkemord, fattigdom og hungersnød.
Men måske er katastrofen alligevel større den her gang. Fordi kampene er ved at smadre Sudans sidste fredelige helle - hovedstaden, Khartoum.
Journalist ved Folkekirkens Nødhjælp, Nils Carstensen, fortæller, hvad der sker, hvis freden i den by, der ellers altid går fri af konflikt - nu er fortid.
Vært: Anna Ingrisch. -
Han står lige ved siden af Lizette Risgaard på Arbejdermuseets scene. Der er valgfest, de synger fællessang og danner menneskekæde. Stemningen er god, men pludselig mærker han Lizettes hånd på sin røv. Episoden på Arbejdermuseet er bare en af flere sager, der nu har kostet Lizette Risgaard jobbet som Danmarks mest magtfulde fagforeningsformand. Torsdag i sidste uge afslørede Berlingske og Ekstra Bladet, at Lizette Risgaard i flere tilfælde har opført sig grænseoverskridende overfor unge mænd, der har arbejdet for hende i fagbevægelsens højborg. Journalist på Berlingske Business, Jonathan Lundgren Larsen fortæller om formandens uønskede berøringer og hvorfor ingen sagde fra.
Vært: Anna Ingrisch. - Montre plus