Episodes

 • Syyskuussa 1859, aivan yllättäen, taivas valkeni keskellä yötä ja voimakkaat revontulet täyttivät taivaankannen. Osa työläisistä heräsi valonkajoon ja suuntasi työmaalle. Pian ympäri maailmaa alkoi kuulua uutisia, joissa kerrottiin korjauskelvottomaksi kärähtäneistä lennätinlinjoista ja mystisellä tavalla säkenöivistä rautatiekiskoista.

  Tuon ajan ihmiset olivat näystä täysin haltioituneita, ja osa heistä oli varma lopunaikojen saapumisesta. Sittemmin selvisi, että kyse oli poikkeuksellisen voimakkaasta aurinkomyrskystä, jonka lähettämän purkauksen osuminen maan magneettikenttään sai aikaan ennen kuulumattoman voimakkaan värien ja valojen tanssin taivaalla. Näitä revontulia todistivat lukemattomat ihmiset jopa Kuubassa saakka.

  Tapahtumaa kutsutaan Carringtonin tapahtumaksi havainnoitsijansa, tiedemies Richard Carringtonin mukaan. Tiede ei vielä 1800-luvulla kyennyt selittämään ilmiötä, mutta tätä nykyä ymmärrämme jo paljon enemmän. Nyt tiedämme, että Carringtonin tapahtuman kaltaisia aurinkomyrskyjä tapahtuu säännöllisesti. Tässä Naavaparran tarinat -erikoisjaksossa kysymme, milloin näin saattaisi käydä uudelleen - ja millaisia seurauksia valtavalla aurinkomyrskyllä olisi 2000-luvun sivilisaatiolle.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Mushrooms: https://www.kaapamushrooms.com/
  - Vuoden 1859 aurinkomyrsky: https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuoden_1859_aurinkomyrsky

 • Tässä jaksossa vieraana on valtias Valtteri Lindholm. Muistelemme hänen kanssaan kultaista ysäriä, jolloin nuori Valtteri rymysi Vantaan metsissä sotimassa - ja sitä, miten näistä seikkailuista syntyi lopulta armeijatavaran erikoisliike Varusteleka. Juttelemme Valtterin kanssa metsissä rymyämisen vaikutuksesta nuoren psyykeeseen sekä siitä, millaiseen arvoon harrastuksen ympärille syntynyt yritys on hänen silmissään kasvanut.

  Löylyosiossa Valtteri kertoo näkemyksensä Varustelekan markkinointiin ajan saatossa liitetyistä skandaaleista ja siitä, miten nämä skandaalit nivoutuvat osaksi hänen elämäntarinaansa. Pohdimme myös, onko jokin, mitä voisimme kutsua vapauden kulttuuriksi, ollut tavoittelemisen arvoista kautta aikojen.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  Varusteleka: https://fi.wikipedia.org/wiki/Varusteleka

  Airsoft: https://fi.wikipedia.org/wiki/Airsoft

  Varustelekan Valtiaan Joulutervehdys 2021: https://youtu.be/E-7iWgZ03Ic

  Mainonnan eeppinen neuvosto: https://fi.wikipedia.org/wiki/Mainonnan_eettinen_neuvosto

 • Episodes manquant?

  Cliquez ici pour raffraichir la page manuellement.

 • Havuhattu on nyt viisivuotias, ja tässä juhlajaksossa pohdimme ihmiselon, ja myös podcast-isäntien välisen dynamiikan, kahta tärkeää elementtiä: järkeä ja viisautta

  Onko järki työkalu, menetelmä vai jotain aivan muuta? Mihin järkeä tarvitaan, entä viisautta? Onko viisauden tehtävä lopulta osoittaa järjen rajat? Näitä, ja lukuisia muita kysymyksiä käsittelimme myöhään yöhön jatkuneessa paljusessiossa, johon liittyi mukaan myös joukko synttärikekkereiden vieraita.

  - Suuri Silmä podcast: https://www.suurisilma.fi/
  - Walter Benjamin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Walter_Benjamin
  - Martin Heidegger: https://fi.wikipedia.org/wiki/Martin_Heidegger
  - Sam Harris: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sam_Harris

 • Tässä jaksossa vieraana on Miska Käppi. Rahasta puhutaan paljon, mutta sen merkityksestä vähemmän. Näinä aikoina, kun hyödykkeiden ja erinäisten tykötarpeiden hinnat nousevat silmissä, voikin olla ajankohtaista miettiä, mitä raha oikein on. Mitä ylipäätään tarkoittaa, että jollain asialla on arvoa? Tätä vyyhtiä kanssamme avaa Havuhatun perinteinen kesävieras Miska, jonka kanssa pohdimme merkitystä, arvoa ja rahan suhdetta luontoyhteyteemme.

  Löylyosiossa kysymme, miten asioiden arvo voi kasvaa - ja onko se toivottua. Sukellamme myös tunnustellen ratkaisujen pariin. Jos raha todella menettää arvoaan, minkä arvo voisi kestää jopa sukupolvelta toiselle?

  Liity Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Mushrooms: https://www.kaapamushrooms.com/
  - Tērveten luonnonpuisto: https://www.latvia.travel/fi/nahtavyys/terveten-luonnonpuisto
  - Väkevä elämä podcast: Otto Kronqvist ja Joonas Vaarala: Miten luonto parantaa hyvinvointiasi?: https://podcasts.apple.com/us/podcast/otto-kronqvist-ja-joonas-vaarala-miten-luonto-parantaa/id1469501864?i=1000568818298
  - Pokaini: https://www.latvia.travel/en/sight/pokaini-forest
  - Michael Saylor: https://www.michael.com/
  - The Diamond Cutter - The Buddha on Managing Your Business and Your Life: https://www.amazon.com/Diamond-Cutter-Buddha-Managing-Business/dp/038552868X

 • Tosiasia on, että kaikki elävät organismit paskovat. Uloste voi näkökulmasta riippuen olla valtava, erittäin pahanhajuinen ongelma tai toivoa luova ratkaisu aikamme haasteisiin. Miksi siis paskasta puhuminen on niin suuri tabu, vai onko sittenkään? Harva meistä nostaa paskan puheenaiheeksi ihan missä tahansa seurassa, mutta toisaalta erilaisten kakkaamiseen liittyvien kirjojen - ja jopa kakkaemojin - suosio kertoo asenteiden muuttumisesta viime vuosien aikana.

  Niin tai näin, paskasta olisi mielestämme syytä puhua enemmän. Tässä teemajaksossa rohkaistuimme avaamaan sanaisen arkkumme tästä demokraattisesta toiminnosta. Ja puhetta paskasta tässä jaksossa riittää; elimistömme ihmeellisestä tavasta tuottaa tätä “pimeää ainetta”, siitä millaisia vaaroja ulosteeseen liittyy ja myös siitä, miksi paskan keräämiseen ja edelleen jalostamiseen pitäisi suhtautua suurella hartaudella.

  Löylyosiossa puhumme paskomiseen liittyvistä käytännöistä, kulttuurieroista ja jopa huussikäynnin rituaalisesta ulottuvuudesta. Pohdimme myös, millaista voisi olla paskan metafysiikka.

  Liity Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Lina Zeldovich - The Other Dark Matter: The Science and Business of Turning Waste into Wealth and Health: https://www.amazon.com/Other-Dark-Matter-Science-Business/dp/022661557X

  - JStor Daily - A History of Human Waste as Fertilizer: https://daily.jstor.org/a-history-of-human-waste-as-fertilizer/

  - Aamulehti - Nokian vesikriisi saattoi antaa vauvoille suojaa allergioita vastaan – Kysyimme tutkimuksesta seitsemän kysymystä: ”Vitsistä syntyi ajatus, että hetkinen, voisiko tällä oikeasti olla vaikutusta allergioihin: https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000007593375.html

  - Loowatt: https://www.loowatt.com/

  - Beginners guide to the Indian toilet (Madventures I): https://youtu.be/zUaCdkrRFrY

  - Zizek on toilets: https://youtu.be/rzXPyCY7jbs

 • Tässä jaksossa vieraana on ratsastuksenopettaja ja biologi Terhi Laurila. Terhi kertoo jakson aikana, mitä hän on oppinut eläinten sielunmaisemasta kuuden vuosikymmenen aikana hevosten parissa. Pohdimme, mikä erottaa eläimen ihmisestä, ja sitä, miten syvällinen yhteys eläimeen on mahdollista muodostaa.

  Löylyosiossa pohdimme eläinten ja ihmisten vuorovaikutuksen etiikkaa. Onko ihmisellä oikeutta päättää eläimen elämästä ja kuolemasta? Keskustelemme myös Terhin kokemuksista ulkosaaristossa ja siitä, missä hänen oma sielunmaisemansa sijaitsee.

  Liity Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Mushrooms: https://www.kaapamushrooms.com/
  - Tiede Luonto - Hevonen on suuri pelkuri: https://www.supla.fi/audio/3812030
  - Jakso 40: Kärsimys, kalastus & Inarinjärvi: https://havuhattu.fi/jakso-40-karsimys-kalastus-inarinjarvi/
  - Ritva Lampinen - Suomenhevosella Suomi päästä päähän: https://soundcloud.com/jaksofi/23-ritva-lampinen-suomenhevosella-suomi-paasta-paahan

 • Tämän Havuhattu & Elonkehä -podcastin jakson teemana on yhteiskunta. Keskustelemme vieraamme Olli-Pekka Haaviston kanssa aktivismikentän muutoksista viimeisten vuosikymmenten aikana. Pohdimme, millaisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin erilaiset aktivistien yhteenliittymät pyrkivät 2020-luvulla, ja myös sitä, onko parempi maailma todella saavutettavissa.

  Keskustelua kehystää uusimman Elonkehä-lehden numeron artikkelit, erityisesti Arunopol Sealin “Intian metsiensuojelun perintö ja marginalisoitujen vaihtoehdot”.

  Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

 • Tässä jaksossa vieraana on Porvoon Kipinän toimituksesta Aki Cederberg, Ike Vil, Viljami Puustinen, Jan Neva ja Jon Hällström, sekä Maailmanpuu podcastin Miska Käppi ja Matti Rautaniemi. Nostamme jakson alkuun maljan, ja pureudumme Porvoon Kipinän syntytarinaan sekä lehden tekoa kannattelevaan paikallishenkeen. Pohdimme, mikä oikeastaan on tämä kipinä, joka inspiroi nauhoituspöydän ääreen kokoontunutta symposiumia. Voisiko olla niin, että tämä sama kipinä iskenyt tulta kautta aikojen Itä-Uudellamaalla, synnyttäen taidetta, tiedettä ja filosofiaa?

  Löylyosiossa keskustelu jatkuu siihen, miten moderni kulttuuri on hybriksessään unohtanut menneiden sukupolvien suuren viisauden. Voimmeko vielä tavoittaa ja ymmärtää symbolien kielen, jonka kaapuun nämä viisaudet on puettu? Ja jos voimme, mitä meidän on tehtävä, jotta ikuisuuden kipinä leimahtaa taas roihuun?

  Liity Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Porvoon Kipinä: https://www.facebook.com/porvoonkipina/
  - Sipoon vanha kirkko: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sipoon_vanha_kirkko
  - Jatulintarha: https://fi.wikipedia.org/wiki/Jatulintarha
  - Iamblichus: https://plato.stanford.edu/entries/iamblichus/
  - Aatma-kirjakauppa: https://www.aatma.fi/
  - Maailmanpuu podcast: https://maailmanpuu.fi/
  - Joogasivistys: https://joogasivistys.com/
  - Salakirjat: https://www.salakirjat.net/
  - Jan Neva: http://www.janneva.com/
  - Sleep of Monsters: https://www.facebook.com/sleepofmonsters/
  - Manifetsi: https://www.facebook.com/Manifetsi-103968778211798/
  - Amorphis - Halo: https://amorphis.net/

 • Tässä jaksossa vieraana on kokki ja eräopas Markus Maulavirta. Aloitamme jakson keittämällä nauhoitusmökkimme kamiinalla nokipannukahvit. Kahvin siemailun lomassa Markus kertoo urastaan Michelin-tason ravintoloissa, sekä hänen intohimostaan eräkokkailuun. Kuulemme myös, miten järvenpääläinen kokki päätyi vuodeksi Itä-Lappiin teurastamaan poroja, ja mitä elo Lapin miesten kanssa opetti ruoan alkuperästä.

  Löylyosiossa pohdimme lihansyönnin etiikkaa, ja seikkoja, jotka olemme vuosien saatossa unohtaneet ruokaan liittyen. Löylyosiossa selviää myös, miten ihmeessä Markus päätyi käräjille syytettynä törkeästä eläinrääkkäyksestä.

  Liity Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity/

  Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/
  Markuksen verkkosivut: http://maulavirta.fi/
  Arctic hike Helsinki: https://www.arctichikehelsinki.fi/

 • Tämän Havuhattu & Elonkehä -podcastin jakson teemana on eläin. Pohdimme vieraamme Salla Tuomivaaran kanssa eläinten hyödyntämisen etiikkaa. Keskustelemme siitä, millaisista eettisistä periaatteista käsin eläinoikeuskysymyksiä olisi syytä tarkastella, ja millä perusteilla pidämme joitain eläimiä suuremmassa arvossa kuin toisia.

  Keskustelua kehystää uusimman Elonkehä-lehden numeron artikkelit, erityisesti Kirsi Haapamatin tekemä kirjailija Riikka Kaihovaaran haastattelu "Eläimen osa", sekä Katariina Krabben essee "Ihminen on eläin muiden joukossa".

  Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

 • Päivää ja yötä määrittävät kutakin omat askareensa ja mielentilansa, ja kaikki päivän ja yön toimet kytkeytyvät vuodenaikojen antamiin kehyksiin. Päivän tarjoama valo ja lämpö rohkaisee toimintaan, kun taas yön pimeys ja viileys tarjoaa tilaa levolle ja palautumiselle. Millä eri tavoin nämä vastakohdat täydentävät toisiaan, ja millainen kitka on niiden välissä? Mihin kaikkeen elimistömme mukautuu päivän kääntyessä yöhön?

  Löylyosiossa puhumme tulista, jotka loimottavat talviöisin taivaalla. Pohdimme myös, miksi eri mytologiat ovat päätyneet käyttämään aurinkoa ja kuuta kuvaamaan polariteettia, johon myös päivä ja yö kytkeytyvät.

  Liity Löylyjäseneksi: havuhattu.fi/liity/

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  Kääpä Biotech: https://www.kaapabiotech.com/
  Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  Jakso 32 - Henri Lokki: https://havuhattu.fi/jakso-32-henri-lokki/
  Matthew Walker: https://en.wikipedia.org/wiki/Matthew_Walker_(scientist)
  Apu - Torkutatko aamuherätystäsi? Se voi olla haitaksi terveydellesi - tässä neljä syytä: https://www.apu.fi/artikkelit/torkutatko-aamuheratystasi-se-voi-olla-haitaksi-terveydellesi-tassa-nelja-syyta
  Jakso 31 - Vartiosaari & esoteerinen maantiede: https://havuhattu.fi/jakso-31-vartiosaari-esoteerinen-maantiede-2/
  Yle - Kaksiosaisen yön pimeää ja tehotorkkuja näytön loisteessa - Miksi nukumme näin?: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/07/kaksiosaisen-yon-pimeaa-ja-tehotorkkuja-nayton-loisteessa-miksi-nukumme-nain
  Yle - Kuuntele revontulten ääniä – tutkija todisti kohinan ja paukkeen epäilyistä huolimatta: https://yle.fi/uutiset/3-9199652

 • Tässä jaksossa vieraana on kielitietelijä ja tietokirjailija Janne Saarikivi. Istuimme hänen kanssaan nauhoitustupamme pöydän ääreen keskustelemaan eri- ja samanmielisyyden dynamiikasta sekä siitä, miksi suomalaisen politiikan ja kulttuurin skandaalit ovat Saarikiven mielestä jotain hyvin ”ekstreemiä”.

  Keskustelukulttuurista ja politiikasta keskustelu versosi siihen, mitä oikeastaan piilee Pohjolassa yleisesti ihannoidun tavallisuuden ja harmauden taustalla. Pohdimme myös sitä, kumpuaako tämä, ja lukuisat muut kulttuurimme ominaispiirteet, jo vuosisatojen, tai kenties vuosituhansien takaa - kulttuureista, joiden kielikin on aikaa sitten vaipunut unholaan.

  Löylyosiossa käymme läpi kielen vaikutusta mieleen. Muokkaako kieli meitä, me kieltä vai meneekö vaikutus kenties molempiin suuntiin? Kysymme myös, miksi lukuisissa kulttuureissa juuri suullista tapaa välittää tietoa pidetään ylivoimaisena, ja miten kehomme voi olla kielen ja tiedon välittämisen välineenä.

  Liity Löylyjäseneksi: https://havuhattu.fi/liity/

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Kääpä Health: http://kaapahealth.fi/
  - Overtonin ikkuna: https://fi.wikipedia.org/wiki/Overtonin_ikkuna
  - Robert H. Nelson - Lutheranism and the Nordic Spirit of Social Democracy: https://www.adlibris.com/fi/kirja/lutheranism-and-the-nordic-spirit-of-social-democracy-9788771842609
  - Max Weber: https://en.wikipedia.org/wiki/Max_Weber
  - Suomalais-ugrilaiset kielet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalais-ugrilaiset_kielet
  - Itämerensuomalaiset kielet: https://fi.wikipedia.org/wiki/It%C3%A4merensuomalaiset_kielet
  - Kantaurali: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kantaurali
  - Mail on Sunday: Nobel Prize Genius Crick Was High on LSD When He Discovered the Secret of Life: https://maps.org/2004/08/08/nobel-prize-genius-crick-was-high-on-lsd-when-he-discovered-dna/
  - Friedrich August Kekulé von Stradonitz: https://fi.wikipedia.org/wiki/Friedrich_August_Kekul%C3%A9_von_Stradonitz
  - Ouroboros: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ouroboros

  Jakson kuva: Jani Laukkanen

 • Tämän Havuhattu & Elonkehä -podcastin jakson teemana on kaivokset. Keskustelemme vieraamme Maija Lassilan kanssa Suomen kaivospolitiikasta ja kaivosten ympäristövaikutuksista. Pohdimme, millä ehdoilla mineraaleja olisi syytä kaivaa maasta, ja kysymme, peilaavatko kaivostoiminnan nykyiset lainalaisuudet lopultakin nykyään vallalla olevaa maailmankuvaa ja luontoyhteyttä.

  Johdatuksena kaivosteemaan toimii Maijan uusimmassa Elonkehä-lehdessä ilmestynyt artikkeli "Irti irrallisuuden tarinasta - Kaiovoshankkeet Suomessa ja tarvittava muutos kohti sosioekologista oikeudenmukaisuutta". Tärkeän näkökulman tähän keskusteluun tarjoaa myös Janne M. Korhosen artikkeli "Kaikki käytetään mitä kaivetaan".

  Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

 • Kullakin yhteisöllä on omat tapansa rankaista niitä, jotka rikkovat yhteisön sääntöjä vastaan. Mutta onko rikoksella aina uhri? Ja seuraako rikoksesta aina rangaistus, tai onko tämä edes toivottavaa? Entä millainen yhteys luottamuksella on rikollisuuteen?

  Löylyosiossa tutkimme, miten oikeus on voinut toteutua metsästäjä-keräilijäyhteisöissä sekä kylä- ja kauounkikulttuureissa eri aikoina. Pohdimme myös, mitä voisimme oppia metsien luontaisesta järjestyksestä - ja omista rikkeistämme.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Montesquieu: https://fi.wikipedia.org/wiki/Montesquieu
  - Aleksandr Solženitsyn: https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Sol%C5%BEenitsyn
  - Moraalinen onni: https://fi.wikipedia.org/wiki/Moraalinen_onni
  - Kiki Scene - The Work (2017): https://youtu.be/JyC3RE6wzkY

 • Tässä jaksossa vieraana on saunottaja Laura Foon ja saunologi Lassi Liikkanen. Jaksoa ennen vihimme vieraidemme kanssa käyttöön uuden, maan alla lämpeävän nauhoitussaunamme. Saunanraikkaina istuimme nuotiolle pohtimaan, miksi savusaunassa kylpemisestä tulee erityisen pesty ja raikas olo? Mikä ylipäätään on hyvän löylyn salaisuus?

  Löylyosiossa pohdimme alastomuutta, joka liittyy olennaisella tavalla suomalaiseen saunomiskulttuuriin. Juttelemme myös saunan luonteesta temppelinä, ja kylpemisen ikiaikaisista vaikutuksista ruumiin- ja mielentoimintoihimme.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/
  - Saunologia: https://saunologia.fi/
  - Mielikin metsä: https://www.mielikinmetsa.fi/
  - Holvisauna: https://holvisaunat.fi/
  - Martti Vuorenjuuri - Sauna kautta aikojen: https://www.antikvaari.fi/k/kirjailija/tuote/666455
  - Saunologia - Oiva Kallion klassinen hirsisauna 1920-luvulta: https://saunologia.fi/oiva-kallion-hirsisauna/
  - Jakso 10 - Havuhattu & Maailmanpuu: Sauna - Suomalainen temppeli: https://havuhattu.fi/jakso-10-havuhattu-maailmanpuu-sauna-suomalainen-temppeli/
  - Padasjoen kivikautinen sauna: https://book.visitlahti.fi/fi/tehtava/1492618/kivikautinen-sauna-%7C-kullasmarina/showdetails
  - Rajaportin sauna: https://www.rajaportinsauna.fi/
  - Ville Blåfield - Sauna-suomi: https://www.rapport.fi/journalistit/ville-blafield
  - Sipoonjoen perinnesauna: https://www.facebook.com/Perinnesauna/

 • Havuhattu & Elonkehä -podcastin uusimman jakson teemana on Villiys. Lähestymme villiyden eri ulottuvuuksia yhdessä vieraamme, kulttuurihistorioitsija Mia Mäkelän kanssa. Kun puhumme villistä ympäristöstä, mitä oikein tarkoitamme? Onko ihminen lopulta villi vai kesytetty - entä eläimet ja kasvit?

  Lähestymme villiyden teemaa erityisesti mehiläistenhoidon näkökulmasta, ja johdatuksena aiheeseen toimii Mian uusimmassa Elonkehä-lehdessä ilmestynyt artikkeli "Hunajamehiläisen paluu metsään". Villiyden aihetta kehystää jakson aikana myös Elonkehä-lehdessä ilmestyneet artikkelit "Maatiaiset monimuotoisuuden supersankareita" ja "Avatkaamme eläimelliset aistimmeme".

  Elonkehä-lehti: www.elonkeha.com/

  Elonkehä on syväekologinen kulttuurilehti, jonka tarkoituksena on edistää kestävää elämäntapaa ja yhteiskuntaa sekä ylläpitää kriittistä keskustelua talouskasvu- ja kulutusyhteiskunnasta. Lehdessä julkaistaan mm. ympäristöfilosofisia esseitä, omavaraisuuspohdintoja, haastatteluja ja tee-se-itse -ohjeita.

  Podcastissa esitetyt mielipiteet ovat lausujiensa omia eivätkä välttämättä edusta Elonkehä-lehden linjaa.

 • Tässä jaksossa vieraana on Miska Käppi. Uistellessamme pitkin Nelliminvuonoa juttelemme Miskan kanssa yhteydestämme Inarinjärveen ja sen kaloihin. Pohdimme myös sitä, miksi jotkut kalat ovat vuosikymmenestä toiseen niin pidettyjä, kun taas toisia hyljeksitään.

  Noustessamme maihin ja kodan lämpöön, otamme pohdintaan meitä kaikkia syvällä tavalla koskettavan kärsimyksen teeman. Ihmiset ovat kautta aikojen osanneet aiheuttaa kärsimystä niin itselleen kuin muillekin. Muu luomakunta taas voi tuntea kipua - mutta onko muilla olevaisilla kykyä kärsiä? Entä mitä buddhalaiset tekstit tai Vanhan testamentin luomiskertomus voivat kertoa meille kärsimyksen luonteesta?

  Näihin, ja lukuisiin muihin kysymyksiin pureudumme perinteisessä kesäjaksossamme Speinniemen kodassa, Inarinjärven rannalla.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/
  - Talouselämä - Suomalaisyritys kasvattaa kääpiä 22 miljardin euron markkinalle: https://www.talouselama.fi/uutiset/nain-metsasta-taotaa-tuottoa-kaatamatta-puita-suomalaisyritys-kasvattaa-kaapia-22-miljardin-euron-markkinalle/26ae9944-b176-4a33-bcbb-60beaf8be0b1
  - Inarinjärvi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Inarij%C3%A4rvi
  - Erä-lehti - Oikein vai väärin? Hauki kelpaa vain hautaan: https://eralehti.fi/2014/07/17/oikein-vai-vaarin-hauki-kelpaa-vain-hautaan-2/
  - The Fountain: https://fi.wikipedia.org/wiki/The_Fountain
  - Spesismi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Spesismi
  - Peter Singer: https://fi.wikipedia.org/wiki/Peter_Singer

 • Estonia-laiva upposi rajussa syysmyrskyssä 28. syyskuuta 1994. Onnettomuushetkellä laivassa oli 989 matkustajaa, joista 852 sai surmansa. Suremaan jäi suuri joukko omaisia Ruotsista, Virosta, Suomesta ja lukuisista muista Itämeren alueen maista.

  Myös 1990-luvulla lapsuuttaan eläneille Estonian uppoaminen oli järkyttävä sukupolvikokemus. Monet suomalaiset - niin lapset kuin aikuisetkin - muistavat vieläkin, missä olivat, kun Estonia upposi. Osaa heistä, kuten tämän podcastin isäntiä, Estonian ympärillä oleva mysteeri ei ole jättänyt rauhaan vieläkään.

  Tässä Naavaparran tarinat -erikoisjaksossa käymme läpi, mitä tuona kohtalokkaana yönä tapahtui niin silminnäkijöiden kuin onnettomuutta tutkineiden viranomaistenkin näkökulmasta.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - YLE pääuutislähetys 28.9.1994 (M/S Estonia): https://youtu.be/F4Y6MvW9nnU
  - Naavaparran tarinat - Djatlovin solan mysteeri: https://havuhattu.fi/2020/01/06/naavaparran-tarinat-djatlovin-solan-mysteeri/
  - M/S Estonia Mayday Call With Subtitles, Tribute: https://youtu.be/V5tbah19qo8
  - MS Estonia Documentary 2021: What Really Happened?: https://youtu.be/Xl07Y3mDqHo?t=3198
  - 25 vuotta Estoniasta -seminaari Forum Marinumissa 13.10.2019: https://youtu.be/Z8wytjkJIUg
  - JAIC-komission raportti: http://www.multi.fi/estonia/estorap.html

 • Tuli on voima, joka ruokkii kaikkea elämää. Se polttaa ja tuhoaa, mutta tulen tuhkista käynnistyy myös uusi, edellistäkin rikkaampi kierros. Tulen syttymiseen ja palamiseen liittyy lainalaisuuksia, joiden saloja ihmiset ja jopa jotkut eläimet ovat tutkineet ikiajat.

  Tässä jaksossa istuimme iltanuotiolle keskustelemaan tulen sytyttämisestä ja ylläpitämisestä niin käytännön kuin vertauskuvankin tasolla. Löylyosiossa puhumme saunasta, joka kokoaa yhteen tulen lisäksi kaikki muutkin elementit. Pohdimme myös sitä, millainen tuli sisällämme palaa - ja miksi sen säätely on niin tärkeää.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/
  - Bee Bite: https://beebite.fi/
  - Varhaisihmisen tulenkäyttö: https://fi.wikipedia.org/wiki/Varhaisihmisen_tulenk%C3%A4ytt%C3%B6
  - Maailmanpuu podcast, Jakso 52 - Tuli: https://maailmanpuu.fi/jakso-52-tuli/
  - Naavaparran tarinat - Tunguskan räjähdys: https://havuhattu.fi/2020/10/01/naavaparran-tarinat-tunguskan-rajahdys/

 • Tässä jaksossa vieraana on esoteerinen maantieteilijä Marko Leppänen. Istahdimme Markon kanssa hänen metsätontilleen Sipoonkorven kansallispuiston kupeeseen puhumaan maailmankaikkeuden joka kolkassa pursuavasta elämästä, keskustan ja periferian salaisista paikoista sekä elvyttävistä luontokokemuksista. Erätulien hiipuessa Marko johdattelee jakson kohti Löylyosiota vetämällä harjoitteen, jonka aikana podcast-isännät suuntaavat etsimään elämää tihkuvia paikkoja ympäröivästä metsästä.

  Löylyosiossa pohdimme luonnosta haltioitumista, valon ja pimeyden ikuista tanssia sekä kuoleman ja syntymän ihmettä.

  Jaksossa mainittuja lähteitä:

  - Kääpä Forest: https://www.kaapaforest.fi/
  - Kääpä Health: https://www.kaapahealth.com/
  - Esoteerinen maantiede ja periferiaterapia: http://esoteerinenmaantiede.blogspot.com/
  - Yle - Saharan hiekkaa voi alkuviikolla kulkeutua Suomeen asti ilmavirtausten mukana – ennusteen mukaan valtaosa hiekkapölystä päätyy Espanjaan ja Ranskaan: https://yle.fi/uutiset/3-11802308
  - Panspermia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Panspermia
  - Karhukaiset: https://fi.wikipedia.org/wiki/Karhukaiset
  - TM - Tšernobylin ydinvoimalassa kasvaa säteilyä syövää sientä, jolla voitaneen vuorata tulevia Mars-asumuksia – Tutkijat pitävät ”sienisäteilykilpiä” erittäin lupaavina: https://tekniikanmaailma.fi/tsernobylin-ydinvoimalassa-kasvaa-sateilya-syovaa-sienta-jolla-voitaneen-vuorata-tulevia-mars-asumuksia-tutkijat-pitavat-sienisateilykilpia-erittain-lupaavina/
  - Yle - Musiikkia avaruusolioille -Voyager kuljettaa ehkä ihmiskunnan viimeistä tervehdystä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/10/20/musiikkia-avaruusolioille-voyager-kuljettaa-ehka-ihmiskunnan-viimeista
  - Youtube - Voyager 1 Golden Record: https://youtu.be/ELnn9V01EiI
  - Jussi Kivi - Hämäräperäisiä tutkimusmatkoja: https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/hamaraperaisia-tutkimusmatkoja/
  - Terveysmetsä-hanke: https://www.facebook.com/terveysmetsa/