Episodes

  • Mede mogelijk gemaakt door: AXA Investment Managers

    In de laatste uitzending van Knooppunt Shanghai komen economie, leiderschap en geopolitiek samen. Te gast zijn Ties Dams van Instituut Clingendael en schrijver van het boek De Nieuwe Keizer, Henk Schulte Nordholt, sinoloog en publicist van onder meer China en de Barbaren en Arjen van Dijkhuizen, senior econoom binnen het Emerging Markets Team van het Economisch Bureau van ABN AMRO.

    Luister ook naar aflevering 4 | Duurzaam beleggen in China

    Wat ik interessant vind is de vraag wat zij echt hebben gedaan en hoe naar hun inspanningen wordt gekeken, aldus Ties Dams. Zo wordt China door de inwoners van een aantal Oost-Europese landen gezien als het land dat hen het meeste heeft geholpen. De aanvankelijk verwachte imagoschade voor het land lijkt dus wel mee te vallen. China vindt het niet erg om nu op veel gebieden de nummer twee te zijn. Zolang zij de underdog kunnen spelen, is dat heel erg handig. Zo kunnen ze een optrekkende beweging maken zonder de lasten te hoeven dragen van wereldleiderschap.

    Luister ook naar aflevering 3 | Innovatie en ondernemen op zn Chinees

    Henk Schult Nordholt is van mening dat het recente optreden van China niet automatisch leidt tot een verbeterd imago. Ik vraag me af of China beter uit deze crisis komt. Ik denk toch dat de propaganda, die mondkapjesdiplomatie en het open doel dat De Verenigde Staten boden door de eigen aanpak van de crisis kansen bood die niet echt zijn benut. Er ontbreekt toch een verfijning in de manier waarop China omgaat met andere landen. Ik betwijfel of de winst wel zo groot is als je er vanuit gaat dat hard power niet de enige manier is om macht in de wereld te verwerven.

    Luister ook naar aflevering 2 | Het Chinese verlanglijstje

    De krimp in eerste kwartaal was historisch diep, maar sinds de versoepeling van de lockdown maatregelen eind februari laat de Chinese economie een heel duidelijk herstel zien. De autoproductie is meer dan volledig hersteld. Deze was in mei alweer 10% hoger dan een jaar daarvoor. Een bazooka vanuit Peking ligt dan ook niet voor de hand. Zij zouden het kunnen doen, maar zij willen het niet. De afgelopen jaren hebben zij zich juist gericht op het saneren van dit soort kredietzeepbellen.

    Luister ook naar aflevering 1 | Zo werd China een wereldmacht

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Mede mogelijk gemaakt door: AXA Investment Managers

    In deze uitzending van Knooppunt Shanghai duiken we dieper in het thema duurzaamheid. Te gast zijn Claudia Kruse, Managing Director Global Responsible Investment & Governance bij APG Asset Management en Wilco van Heteren, Executive Director Research bij Sustainalytics.

    Luister ook naar aflevering 3 | Innovatie en ondernemen op zn Chinees

    APG belegt momenteel zon 14 miljard euro in China. Aan het beleggingsproces stelt de vermogensbeheerder dezelfde eisen als elders in de wereld. Dat heeft wel gevolgen, aldus Claudia Kruse. Waar je in andere landen wellicht in vijf van de tien bedrijven zou willen beleggen, is dat in China misschien maar in een van de tien bedrijven. Wij moeten echt weten waarin wij beleggen en ervan overtuigd zijn dat het een goede belegging is. Een lokale partner is voor ons essentieel om toegang te krijgen tot de juiste data en om de deuren te openen voor een persoonlijke dialoog.

    Luister ook naar aflevering 2 | Het Chinese verlanglijstje

    Wilco van Heteren meet de performance van Chinese bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Hierbij kijkt hij niet alleen naar de impact die een bedrijf heeft op zijn externe omgeving, maar ook naar de impact van risicos in de externe omgeving op het bedrijf. Als je puur kijkt naar onze risicobenadering, zie je dat Chinese bedrijven wel een verhoogd risico lopen door gebrek aan transparantie, verwevenheid met de staat en controverses. Wij zien wel dat hoe groter de onderneming en hoe meer zij wereldwijd ondernemen, hoe transparanter ze zijn.

    Luister ook naar aflevering 1 | Zo werd China een wereldmacht

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Episodes manquant?

    Cliquez ici pour raffraichir la page manuellement.

  • Mede mogelijk gemaakt door: AXA Investment Managers

    Knooppunt Shanghai is na een corona-break van drie maanden weer terug. In deze derde aflevering zijn te gast Mark Greeven, Professor Innovatie en Strategie aan IMD in Zwitserland en Rogier van Bijnen, advocaat bij R&P Lawyers en woonachtig in Hong Kong.

    Mark Greeven is inmiddels al 15 jaar actief in China. Voor zijn monsteronderzoek sprak hij met 450 ondernemers, waaronder Jack Ma van Alibaba, over de manier waarop zij innoveren en de impact hiervan op de rest van de wereld. We focussen ons in het westen voornamelijk op een handjevol bedrijven als toonbeeld van Chinese innovatie. Er is echter een enorm scala aan innovatieve, technologisch- maar ook wetenschappelijk gedreven bedrijven in China actief waar wij geen weet van hebben.

    Luister ook naar aflevering 1 | Zo werd China een wereldmacht

    Onderhandelen met Chinezen is eigenlijk heel simpel, als je weet wat je aan het doen bent, stelt Rogier van Bijnen. Ze volgen eenzelfde patroon, je ziet hetzelfde gedrag steeds terugkomen, maar het probleem is dat westerse partijen daar heel moeilijk mee om weten te gaan. De veronderstelling dat je bij een onderhandeling redelijkerwijs wel uitkomt op een 50-50 deal is pertinent niet waar. Als daar een euro op tafel ligt, dan wil de Chinese partij 99 cent hebben, als die dat kan krijgen. Die hardheid is iets waar veel westerlingen door overvallen worden.

    Luister ook naar aflevering 2 | Het Chinese verlanglijstje

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Mede mogelijk gemaakt door: AXA Investment Managers

    Deze eerste aflevering is begin februari opgenomen. China was al in de greep van corona, maar in Europa ging het gewone leven nog even door. Te gast zijn Bert Burger, senior econoom bij Atradius, en Frans-Paul van der Putten, onderzoeker bij Clingendael en betrokken bij het China Platform for European Institutional Investors.

    De economische en geopolitieke ambities van China zijn niet gering. Zo wil het land binnen tien jaar de omvang van de economie verdubbelen. Stabiliteit en welvaart zijn daarbij van groot belang, want daarmee willen de leiders hun eigen machtspositie in stand houden. Wij gaan richting een nieuw soort koude oorlog. Het zijn nu vooral de Chinezen en Amerikanen die met elkaar bezig zijn. Langzaam maar zeker worden wij daar steeds meer ingezogen, aldus Van Der Putten.

    De grote vraag is natuurlijk in hoeverre de ambities van China reëel zijn. Zo is een belangrijk onderdeel van de Chinese buitenlandstrategie het Belt and Road initiatief. Dit is een manier om de grondstoffentoevoer veilig te stellen, afzetmarkten goed te kunnen bereiken en de handel met China grote vormen aan te kunnen laten nemen, stelt Burger. Dat de overschotten op de lopende rekening van de betalingsbalans erg afnemen, maakt het moeilijker om dit te financieren.'

    Luister ook naar aflevering 1 | Zo werd China een wereldmacht

    Beide deskundigen zijn van mening dat de handelsoorlog vooralsnog een wapenstilstand kent in een veel breder en langduriger conflict. Of China uiteindelijk de #1 in de wereld gaat worden? Het meest waarschijnlijke is een fase van instabiliteit en concurrentie en daarna een fase waarin China een hele invloedrijke speler zal zijn, aldus Van der Putten.

    In deze aflevering verkennen wij verder hoe fundamenteel de invloed van China is en of China op het gebied van kennis de wereldwijde #1 kan worden.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Mede mogelijk gemaakt door: AXA Investment Managers

    Deze eerste aflevering is begin februari opgenomen. China was al in de greep van corona, maar in Europa ging het gewone leven nog even door. Te gast zijn Bert Hofman, directeur van het East Asian Institute in Singapore, en Raphie Hayat, die als senior econoom bij Rabobank de economie van China volgt.

    De studentenprotesten van 89 vormen het begin van het gesprek. Voor de toenmalige leider Deng Xiaoping zijn die enkele jaren later indirect de reden voor een serie economische hervormingen, waarbij de socialistische markteconomie wordt aangekondigd. Het socialistische betekent kort gezegd dat de partij aan de macht blijft, aldus Hofman.

    Begin deze eeuw treedt China toe tot de Wereldhandelsorganisatie. Hayat noemt de timing van China perfect. Met de lage lonen en de toenemende globalisatie groeit het land pas echt uit tot productieschuur van de wereld. In 2006 zetten de machthebbers vraagtekens bij de sterke markthervormingen en wordt de harmonieuze samenleving het credo. Dat is nog niet helemaal gelukt, constateert Hofman. De ongelijkheid is alleen maar toegenomen, ondanks de groei van het land, voegt Hayat toe.

    Luister ook naar aflevering 2 | Het Chinese verlanglijstje

    Verder verkennen we wat de internationalisatie van de renminbi concreet betekent en in hoeverre China echt bereid is zijn markten open te stellen.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.