Episodes
-
18 augusti. Den svenska finanskrisen hade sina rötter i en politisk oförmåga under 1980-talet att strama åt när man avreglerar. Nationalekonomen Lars Jonung pratar ekonomiska kriser och politiska bländverk med Mattias Svensson.
-
17 augusti. En nöjd socialdemokrat och två tveksamma marknadsliberaler. Så ser det ut när Andreas Ericson diskuterar resultatet av januariavtalet med Andreas Bergh, docent och välfärdsforskare, Daniel Färm, politisk redaktör på Aktuellt i Politiken och Caspian Rehbinder från Timbro.
-
Episodes manquant?
-
16 augusti. Annie Lööf har bestämt sig. Hon föredrar en socialdemokratisk regering framför en borgerlig. Vad innebär det för Centerpartiet och för valrörelsen? Elin Larsson, krönikör Gefle Dagblad, Håkan Larsson, tidigare riksdagsledamot för partiet och Caroline von Seth, vice ordförande i CUF, diskuterar med Andreas Ericson.
-
15 augusti. Det ryska angreppskriget mot Ukraina har gått in i en ny fas. Nu är det uthållighet och långsiktiga resurser som avgör. Då testas också Europas stöd och sammanhållning. Ilmari Käihkö, docent vid Försvarshögskolan och Mertil Melin, generallöjtnant, diskuterar läget med Andreas Ericson.
-
12 augusti. Tumme ner för Liberalernas språktest av barn, tumme upp för Moderaternas frivilliga ADHD-tester och djup spricka kring högkostnadsskydd för el. Det är några av slutsatserna när Peter Wennblad, Pia Clerté och Mattias Svensson sammanfattar veckan under Andreas Ericsons ledning.
-
11 augusti. En konflikt ärvd från det förra kalla kriget blir återigen viktigare när världen går in i en ny era av motsättningar. Mikael Mattlin, professor vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, Börje Ljunggren, tidigare svensk ambassadör i Peking och Gustav Sundqvist, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina diskuterar med Andreas Ericson.
-
10 augusti. Ett högkostnadsskydd för el, det är ett av förslagen från Moderaterna för att klara elkrisen och den stundande vintern. Kommer det fungera och vad kan vi göra mer? Carl-Oskar Bohlin från Moderaterna och Rickard Nordin från Centern diskuterar med Andreas Ericson.
-
9 augusti. Ett utökat tjänstemannaansvar är numera en fråga som skiljer blocken åt. Vad är bra respektive dåligt med förslaget? Adam Danieli, Timbro, Linda Modig, Centerpartiet och Shervin Vahedi, fackförbundet ST, diskuterar för och emot med Andreas Ericson.
-
8 augusti. Expressen avslöjar att författaren till SD:s vitbok själv är medlem i partiet. Oavsett det är de hittills släppta kapitlen bra, men de kommer knappast förändra något politiskt. Det säger Andreas Johansson Heinö, doktor i statsvetenskap och förlagschef på Timbro, när han diskuterar boken med Andreas Ericson.
-
5 augusti. Hårdrock, tyska badslagsmål och politiskt provtänkande är några av ämnena när Peter Wennblad, Mattias Svensson och Paulina Neuding sammanfattar veckan under Andreas Ericsons ledning.
-
4 augusti. Den europeiska energikrisen gör det dyrt för elkonsumenterna. Varför har vi hamnat här och vad gör vi nu? Mikael Höök, universitetslektor forskningsgruppen Globala Energisystem på Uppsala Universitet och Daniel Westlén doktor i reaktorfysik och utredare på Liberalernas riksdagskansli diskuterar med Andreas Ericson.
-
3 augusti. Mattias Svensson samtalar med skribenten Amanda Broberg om boken ”SD-land”. Vilka lärdomar kan man dra av hur Sverigedemokraterna styr kommunalt, och stämmer det att Skåne visar vad som väntar resten av Sverige i framtiden?
-
2 augusti. Inflation, räntehöjningar och stundande energikris. Just nu händer mycket i svenskarnas privatekonomi. Hanna Armelius från Svenskt Näringslivs Ekonomifakta och Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, diskuterar med Andreas Ericson.
-
1 augusti. Lena Andersson nya bok Koryféerna är en “konspirationsroman” där vi möter en fiktiv värld, med många paralleller till ett verkligt statsministermord och den politiska verklighet som omgärdade det. I podden intervjuas hon av Andreas Ericson och diskuterar makten, mörkläggningen och fiktionens möjlighet att avtäcka dem.
-
29 juli. En poddpanel i högsommarform bestående av Paulina Neuding, Mattias Svensson och Linnea Dubois diskuterar veckans ämnen och förhörs om sina triviakunskaper under ledning av Andreas Ericson.
-
27 juli. Mattias Svensson samtalar med Caspian Rehbinder om textsamlingen "Spontan ordning: FA Hayek i urval". Hayek var en av 1900-talets stora tänkare, och visade hur marknadspriser och konkurrens är omistliga delar av ett fritt samhälle.
-
Nathalie säger till sina barn att deras morbror har flyttat till månen. Diana fantiserar om vem som sköt hennes bror. I andra avsnittet av SvD:s dokumentära podd Blenda träffar reportrarna Nahritha Al-Khameesi och Martina Pierrou två systrar som förlorat sina bröder i det dödliga våldet i Stockholms förorter. Sök på Blenda i din podcastapp för att höra dokumentären.
-
22 juli.SD:s vitbok, förbudet mot hemskolning, migrationslagstiftningens klumpighet och Sveriges Radios säkerhetsmedvetenhet. Frågor när Andreas Ericson samlade Maria Eriksson, Tove Lifvendahl och Karl Sigfrid för diskussioner, frågesporter och framtidsförutsägelser.
-
15 juli. Ensidighet från SVT, biståndets slukhål och kortsiktigt motstånd mot privata sjukvårdsförsäkringar. Andreas Ericson ledde samtalet, frågesporten och rundfrågningarna med en panel bestående av Linnea Dubois, Tove Lifvendahl och Karl Sigfrid.
-
13 juli. Sverigedemokraterna är numera en del av det borgerliga regeringsunderlaget. Därför går Andreas Ericson i en serie poddar igenom vad partiet vill och gör på olika områden. I detta avsnitt intervjuas partiets rättspolitiske talesperson Tobias Andersson.
- Montre plus