Episodes

 • Når rigsretssagen mod Inger Støjberg begynder i dag, bliver det afgjort, om fem medier får lov til at sende direkte. Blandt andre Politiken, hvor chefredaktør Christian Jensen siger, at det er en sag med "åbenbar offentlig interesse". Modsat frygter Børsens nyhedsdirektør Nikolaj Sommer, at direkte transmissioner blandt andet kan føre til utidig påvirkning af vidner.
  Millioner på spil: I alt 51 kampe bliver spillet i det igangværende fodbold-EM. Men kun 32 bliver sendt på DR, for det er Viaplay og TV3, som har rettighederne. Og som altid er en stor sportsbegivenhed en kamp om seertal og reklamekroner. Interview med Ekstra Bladets Mads Glenn Wehlast om slaget om millionerne.
  Podbog eller lydcast: Hun har skabt et nyt format, hvor den oplæste lydbog smelter sammen med podcastens lydunivers i hendes egen, personlige historie, "Alene". Dorte Palle, medejer af produktionsselskabet "Rakkerpak", fortæller om den stenede vej fra talent i DR til først "flaskesamler" og nu anerkendt podcaster.
  Farvel til P1's mediemagasin: Efter tyve år lukker og slukker Mennesker og medier med denne udsendelse. Et ikke-repræsentativt dyk i arkivet fortæller historier om blandt andet evnen til at erkende fejl, om "akademiske" spørgsmål og om "finere, franske detaljer".
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Han sad med sit kamera kun 15 meter væk, da Christian Eriksen faldt om på banen i lørdags. Tog masser af billeder, men sendte kun få videre. Interview med fotograf Lars Rønbøg om etiske overvejelser, om konkurrencen med amatørernes smartphone-kameraer og om at kunne reflektere over det, der skete.
  Tillid i bund: En nylig falsk TV2-historie om det grønlandske valg er måske et eksempel på en voksende tendens: 60 procent mener nemlig ifølge ny undersøgelse, at nogle medier bevidst laver falske nyheder. "Bekymrende", siger David Budtz Pedersen, professor i kommunikation på Aalborg Universitet i diskussion med bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen fra tjekdet.dk.
  Nye medier i Myanmar: Mobiltelefoner, apps og sociale medier skaber kommunikationsveje uden om militærstyrets kontrol. Journalist Eva-Marie Møller skriver i ny bog om "Generation Z"; unge "korrespondenter", som med tekster, billeder og film fortæller omverdenen, hvad der foregår i det ellers lukkede land.
  Indirekte fra Allinge: Mogens Jensen ville gerne være - men blev ikke - kulturminister. Pia Olsen Dyhr og Kristian Thulesen Dahl vil en dag gerne være kommentatorer i "Tulle og Pia". Folkemødetilbageblik 2016-2019 sammen med dem og journalister fra bornholmske medier.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Episodes manquant?

  Cliquez ici pour raffraichir la page manuellement.

 • Forskere skal stille op i medierne. Sådan har mantraet lydt i flere år. Men en vedtagelse i Folketinget for nylig om "akademisk selvregulering" vil føre til selvcensur. Professor emeritus i retorik Christian Kock diskuterer perspektiverne med Charlotte Strøm, læge, journalist og underviser i forskningsformidling.
  Nuancer forsvandt: Politiken har i flere artikler beskrevet en "seksualiseret" kultur i DR's pigekor. 25 tidligere korpiger kan dog ikke genkende beskrivelserne. Flere af dem har talt med avisens journalister, og deres oplevelse er, at vinkling og konklusion var fastlagt på forhånd.
  Nej til mediestøtte: "Frihedsbrevet" hedder et nyt medie med tidligere 24Syv-programchef Mads Brügger i spidsen. Private investorer står bag, og modsat de fleste andre medier er der ingen skattekroner i kassen. Offentlig støtte er nemlig "urovækkende", siger chefredaktøren.
  Lang vej til medieudspil: Det var en usædvanlig melding, da kulturminister Joy Mogensen forleden erklærede sig enig i et forslag fra Journalistforbundet om styrkelse af lokale medier. Især fordi hendes eget medieudspil stadig lader vente - længe - på sig.
  Fodbold i kulissen: Når Danmark lørdag møder Finland i sin første EM-kamp, er også der kridtet op i kommentatorboksene. Lang tids forarbejde skal forløses, og måske kommer nye, langtidsholdbare udtryk som "det er genialt, det dér" og "huttelihut" på banen.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Hun har været med der, hvor journalister ellers ikke bliver lukket ind. Været tæt på svære corona-beslutninger. Og højspændte, interne konflikter. Interview med Anne Sofie Kragh, som har fulgt statsminister Mette Frederiksen tæt og er nu aktuel med bogen "Det første år".
  Opgør med techgiganter: Google og Facebook skal ikke bestemme, hvad vi skal tale om. 25 mediechefer vil have regulering og transparens. Men måske en postgang for sent? Diskussion med Berlingskes koncernchef Anders Krab-Johansen, Informations direktør Stine Carsten Kendal og direktør Christina Blaagaard fra Teknologiens Mediehus.
  Lukket radio spøger stadig: Det var latterligt og populistisk, da Dansk Folkeparti i sommeren 2018 gennemtvang en række krav, der reelt førte til lukning af Radio24Syv. Liberal Alliances tidligere kulturminister Mette Bock reflekterer over et politisk forløb, hvor DR-besparelser overtrumfede redning af den populære radio.
  Politik uden spin: "Gyseligt", "forfærdeligt" og "skrækkeligt" kaldte tidligere, nu afdøde statsminister Poul Schlüter den omfattende brug af spidoktorer i et af sine sidste interview, bragt i Mennesker og medier i april 2019. Hør eller genhør et bud på et anderledes forhold mellem journalister og politikere.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Tonen er ofte rå på Facebook. Og sådan skal det ikke være. TV2Fyn laver derfor kampagne mod hadske opslag. Men skal medier blande sig og måske endda forsøge at styre debatter på nettet? Diskussion med samfundsredaktør Jakob Risbro, TV2Fyn, chefredaktør Tanja Nyrup Madsen, Mandag Morgen, og chefredaktør Tom Jensen, Berlingske.
  Tættere på borgerne: Lokale redaktioner og flere journalister skal styrke journalistikken i syv midt- og østjyske kommuner. I denne uge præsenterede Jyllands-Posten en plan med nye, digitale medier. Dermed breder en ny tendens sig; for nylig satte også Jysk Fynske Medier gang i mere lokaljournalistik.
  Fly til tiden: Da SAS i 2009 lancerede en punktligheds-kampagne, var den inspireret af tv-nyheders daglige præcision. Historien står i ny bog om deadlines, der er nyttige ikke kun for medier. Bogen er skrevet af TV2-redaktør Tine Bendix, som fortæller om betydningen af at "strikke på den samme strømpe".
  Medieguf: 2021-udgaven af Kraks Blå bog udkom torsdag med 147 nye navne, deriblandt en del mediefolk. Bogen fører som altid til en del omtale, men næppe så meget som da filminstruktør Erik Clausen i 2000 blev optaget mod sin vilje i det, han for rullende kamera kaldte "Fedterøvenes vagtparade".
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Journalister, politikere og embedsmænd er fanget i et spind, hvor det går hurtigere og hurtigere. Dét er diagnosen i "Entreprenørstaten", ny bog af tidligere Deadlinevært, nu vicedirektør i DJØF Sigge Winther Nielsen. Hvordan det kan blive anderledes, diskuterer han med TV2's nyhedsdirektør Ulla Pors Nielsen og Politikens politiske redaktør Anders Bæksgaard.
  Opsigtsvækkende redaktørskift: Det var breaking news, da Henrik Qvortrup onsdag blev ny chefredaktør på Ekstra Bladet. Med sagen om brug af fortrolige kreditkort-oplysninger i sin tid som Se og Hør-redaktør er han et kontroversielt valg. Men hvad mener han selv? Kommer han nogensinde fri af sin fortid? Og hvad vil han med Ekstra Bladet?
  Svensk medieskandale: En nu tidligere reporter på Sveriges Radio havde et forhold til en islamist - samtidig med at hun dækkede ekstreme miljøer. Sagen er forsøgt dysset ned, og det er i sig selv problematisk, siger flere kritikere. Interview med DR-korrespondent Anna Gaarslev om en dyb troværdighedskrise.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Hvordan er det at blive klippet igen? Er du glad for at komme i skole? Og hvad er det bedste ved at fitness åbner? Spørgsmålene er stillet igen og igen, senest ved denne uges corona-genåbninger. Tidligere TV Avis-vært Reimer Bo Christensen kalder resultatet "floskler og forudsigelige banaliteter", og han diskuterer dækningen med DR-redaktionschef Marie Buss.
  Rocker-far: Det gav genlyd, da Nynne Sass Larsen mandag fortalte om sine oplevelser, da B.T. og Ekstra Bladet i 2011 skrev om hendes fars - tidligere S-toppolitiker Henrik Sass Larsen - relationer med rockere. Men kritikken blev afvist, og måske er der ingen grænse for, hvad politikere og deres børn skal finde sig i?
  Nye normer: Efter måneders sexisme- og MeToo-debat er flere medier i gang med konkrete forandringer. "En chef skal ikke gå med på bar og lande i en syvhestes brandert", lyder det blandt andet i en kortlægning - En chef skal ikke gå med på bar og lande i en brandert (pov.international) -som journalist og tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Karen Bro har lavet.
  Mere streaming: Kun to procent er ser jævnligt film og serier på Amazon Prime. Men det skal der laves om på; et offensivt indtog på det skandinaviske marked er i støbeskeen, fortalte Georgia Brown fra den amerikanske streaminggigant på konferencen Nordiske Mediedage torsdag.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • "Bekymrende", "udfordrende" og "absurd"... Ugens udskiftning i toppen af JP/Politikens Hus bliver mødt med forundring. Lars Munch går af, og tidligere forsvarschef Peter Bartram skal være ny bestyrelsesformand i et af Danmarks største mediehuse. Hvad skiftet betyder for medieudviklingen og læserne, vurderer mediekommentator Jacob Mollerup og journalist og forfatter Kirsten Jacobsen.
  Ny morgenradio: Med næsten ingen penge og masser af frivillig arbejdskraft er "Den Uafhængige" gået i luften i denne uge med løfter om mere pågående journalistik. Interview med initiativtager og studievært Asger Juhl om ideen med den nye radio, som kun overlever, hvis lytterne vil til lommerne.
  Nysgerrigt kamera: I seks år har dokumentarist og antropolog Camilla Nielsson fulgt en gryende demokratiseringsproces i Zimbabwe. Søndag er der CPH:DOX-premiere på hendes film "The President", som blandt andet skal minde os om, at demokrati og ytringsfrihed ikke er naturgivne størrelser.
  Pressefrihed under pres: Coronapandemien har sat ytringsfriheden under hårdt pres mange steder i verden. Reporters Without Borders har netop offentliggjort sit 2021-index med for eksempel Belarus som nummer 158 ud af 180 lande. Oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja fortæller fra sit eksil i Vilnius.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Efter flere års kritik af offentlighedsloven vil Venstre have lempet de paragraffer, der reelt gør det umuligt for medierne at kigge ministre i kortene. Men hvorfor først nu? Og hvad er udsigten til mere indsigt i, hvad der foregår på Slotsholmen? Debat med Venstres Jan E. Jørgensen, Socialdemokratiets Jeppe Bruus og Berlingskes opinionsredaktør Pierre Collignon.
  Mettes røde roser: Det virker, dog kun i et vist omfang, når statsministeren kommunikerer på sociale medier. Og hvis hun ikke kender blomsters miljøbelastning, går det galt, især blandt unge. De er nemlig blevet en reel magtfaktor, siger forsker og forfatter til ny bog om det "digitale demokrati", Søren Schultz Hansen.
  Magtens maskinrum: To aktivister og to politikere er hovedpersonerne i "70/30", som i næste uge åbner dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX. Filmen følger klimalovens tilblivelse i 2019, og instruktør Phie Ambo fortæller om at være "flue på væggen" med sit kamera, om mediesvigt og om at tage klar stilling.
  Corona-fake: Mængden af information er større end nogensinde, og den vokser hvert sekund. Under pandemien er der medvind til allehånde påstande og konspirationsteorier. Og det er mediernes ansvar ikke at give alle synspunkter lige stor vægt, lød det på fake news-konference i denne uge.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Der blev ikke sparet på krudtet, da DR i 2012 rettede skytset mod opholdsstedet Solhaven i Farsø. Sagen endte med retssag og frifindelse, og i denne uge er den kaldt "et alvorligt memento til journalistikken" i omfattende gennemgang i tidsskriftet "Social Kritik". Hvordan gentagelser undgås, diskuterer tidsskriftsredaktør Mette Bladt med DR's daværende nyhedsdirektør Ulrik Haagerup.
  Valg med fortielser: Afstanden mellem journalister og politikere i Grønland er lille. Og det kan - bl.a. i den netop overståede valgkamp - være svært at bedrive kritisk journalistik. Den erfarne Sermitsiaq-journalist Poul Krarup konstaterer, at "man tit skyder på sendebuddet i stedet for at diskutere substansen". En karakteristik, som bestsellerforfatter Mads Peder Nordbo genkender efter sin kritik af overgreb på børn.
  Live fra Yangon: Det var et scoop, da CNN tidligere på ugen kunne rapportere fra det militærkuppede Myanmar. Men var det også prisen værd for dem, som blev fængslet efter at have talt med en amerikansk journalist? Interview med Asien-rådgiver Emilie Lehmann-Jacobsen fra International Media Support.
  Kampfly for milliarder: Danmark fik onsdag overdraget det første af 27 nye F35 Joint Strike Fighter. Flykøbet er resultat af en omfattende lobby- og mediekampagne, som i 2015-16 skulle dementere udbredt bekymring for en ny, denne gang luftbåren, IC4-skandale.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Flere medier er gået i brechen for at få 19 danske børn hjem fra flygtningelejre i Syrien. Men når lederskribenter vælger side, hvad er så risikoen for énøjet, forudindtaget journalistik? Diskussion med chefredaktørerne Christian Jensen, Politiken, og Mette Østergaard, Berlingske.
  Tavs avisboss: Det vakte opsigt, da B.T.-chefredaktør Michael Dyrby forleden afviste at kommentere både en intern sexisme-sag og sin egen fortid og rolle som nyhedsdirektør på TV2. Interview om selv at komme en tur i mediemøllen - og om det, chefredaktøren ikke ville svare på.
  Afhængig af Facebook: Techgiganter skal ikke "diktere DR's indhold", lyder det fra generaldirektør Maria Rørbye Rønn. Alligevel er DR storforbruger af sociale medier, og hvis lyttere og seere vil i kontakt med en lang række programmer, kan de kun bruge Facebook. Interview om, hvad logikken er?
  Artikel-tyveri: Betalingsmure er afgørende for mange mediers indtægter. Men Forsvarsministeriet fandt en "kreativ" løsning, som nu har kostet skatteyderne en erstatning på 285.000 kroner til netmediet Olfi. Redaktør Peter Ernstved Rasmussen kalder ministeriets ageren "beskæmmende" og "pinlig".
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Det går godt for den undersøgende, afslørende og gravende journalistik. Men den byder også på noget af det værste, medierne formår. Ny bog sætter spaden i blandt andet tunnelsyn, fairness og etik. Diskussion med to af bogens bidragydere, RUC-lektor Jannie Møller Hartley og graverjournalist Morten Frich.
  Manglende forelæggelse: Da Randers Amtsavis sidste år skrev begejstret om et lokalt folkemøde, manglede der svar fra en kritiseret part i sagen. Det var ikke i orden, konkluderer Pressenævnet - mediernes egen "domstol" - næsten et år senere. Chefredaktør Axel Præstmark forklarer, hvordan gentagelser undgås. Og hvorfor han ikke vil sige undskyld.
  Den glemte krig: "Nu er det din tur, doktor", skrev børn i den syriske provinsby Dara'a for ti år siden. Erindringen er med i dansk-syrisk dokumentarfilm om en krig, som mange for længst har opgivet at forstå og følge med i. Hvilken forskel endnu en film gør eller ikke gør, diskuterer producer Signe Byrge Sørensen med journalist og radiovært Adam Holm.
  Ballade i Norge: Tv-serien "Atlantic Crossing" om den norske kongefamilie under anden verdenskrig har sat sindene i kog. For selv om serien er "inspireret af sande hændelser", er der også masser af fri fantasi. Og i DR - som lige nu viser serien - overvejer dramachef Christian Rank, hvordan to kommende danske og historiske dramaer skal deklareres.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • En æra er forbi - de omdiskuterede massageannoncer er fortid i Ekstra Bladet, der som bekendt tør, hvor andre tier og chefredaktøren Poul Madsen holder op efter 14 år - vi tegner et portræt.
  Hvordan har Corona påvirket medierne? Analyse på et-årsdagen for nedlukningen af Danmark.
  Karaktermord eller dokumentar - HBOs dokumentarserie i fire dele om det celebre par Woody Allen og Mia Farrow og hans påståede overgreb på datteren Dylan har rejst debat om genre og metode, men hvornår er dokumentar dokumentaristisk?
  Og så har op mod 50 millioner mennesker set, da tv-legenden Oprah Winfrey interviewede de frafaldne royale - prins Harry og Meghan Markle og overværet deres angreb på det britiske kongehus og hvordan det er i lommen på tabloid-pressen.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært: Lene Johansen.

 • Et markant anderledes DR mødte journalist Anna Elisabeth Jessen, da hun trådte ind i Radiohuset for 40 år siden. I næste uge udsender hun "Huset"; en roman med genkendelige nøglefigurer, begivenheder og politiske opgør om det, der engang var Danmarks måske vigtigste kulturinstitution.
  Podcasthit: Da DR's "Genstart" gik i luften for et år siden, forudså ingen, at den ville blive blandt de mest lyttede. Flere andre nyhedspodcast klarer sig også godt, for efterspørgslen på baggrund og forklaringer er voksende. DR-redaktionschef Claus Cancel og podcastproducer Katrine Vejby perspektiverer.
  Debat-fornyelse: De publicistiske medier skal gå sammen om at skabe kurrateret debat - modsat hvad der foregår på Facebook. Sådan lyder et konkret forslag fra Berlingskes chefredaktør Tom Jensen, som tirsdag aften diskuterede mediernes ansvar for polarisering med filosofiprofessor Vincent Hendricks.
  Doping-fuser: For et år siden afslørede DR og Politiken doping-efterforskning af cykelrytter Jakob Fuglsang. Begge medier bebudede opfølgning af det, der blev opfattet som alvorlige anklager. Men siden da er intet sket. De ansvarlige for de to mediers dækning forklarer hvorfor. Og siger måske "undskyld"?
  Forkert nyhed: Ugens store historie er "genåbningen" af Danmark. Men Danmark har kun været "nedlukket" i medierne, så hvad er der egentlig at "åbne op"? Statistik med tal om lastbiltrafikken på Storebælt fortæller nemlig om en ganske anden virkelighed end den, der fandt vej til overskrifter og nyhedsintroer.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Efter strid mellem australske medier og Facebook er det nu danske mediehuses tur til at overveje brug af sociale medier. Diskussion om fordele, ulemper og mulig naivitet med Jysk Fynske Mediers direktør Jesper Rosener, TVMidtVest-direktør Lone Sunesen og medieanalytiker Aske Kammer fra Journalisthøjskolen.
  Ugeaviser har åndenød: Corona-lukning af butikker, kultur- og sportsaktiviteter har gjort store indhug i annonceindtægterne på de fleste ugeaviser. Kulturminister Joy Mogensen er - efter et møde i denne uge - på vej med nødhjælp. Og det haster, siger Danske Mediers direktør Louise Brincker.
  Nuancer forsvandt: Regeringens teststrategi vil koste 100 milliarder kroner, skrev Berlingske i en overskrift forleden. Milliarderne gav genlyd i flere medier, og eksperten bag tallet kalder det "hårdt vinklet". Journalistens redaktør Christian Lindhardt debatterer stramninger med Berlingske-redaktionschef Kasper Krogh.
  70 år gammel historie: Slidte dagbøger, masser af billeder og solidt rugbrødsarbejde er blandt ingredienserne i ny bog om sygeplejerskerne på hospitalsskibet "Jutlandia" under Korea-krigen 1951-53. Interview med journalist Helle Juhl om fascinationen, mediedækningen og betydningen af en ellers glemt historie.
  Deepfake i public service-tv: DR2-satiren "Tæt på sandheden" kopierede forleden Mette Frederiksens og Dan Jørgensens ansigter over på to skuespillere i en sketch. Men er det DR's opgave at bidrage til forfalskninger med brug af omdiskuteret teknologi? Satireredaktør Peter Gren Larsen forklarer, hvad meningen er.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Coronatræthed breder sig, smittetal falder og færre overholder restriktioner, viser nye adfærdsmålinger. Professor Michael Bang Petersen, Aarhus Universitet, vurderer mediernes rolle i diskussion med Berlingskes chefredaktør Tom Jensen og Sjællandske Mediers chefredaktør Bente Johannesen.
  Dobbelt reklamesøjle: Med kendisser i studiet er Cecilie Frøkjær for tiden vært på TV2 Charlie-serien "Deja vu". Samtidig reklamerer hun for lydbogstjenesten "Mofibo". Egentlig i strid med TV2's regler, siger kanalchef Dorthe Thirstrup, men "vi fik et godt tilbud". Og mon noget lignende kunne ske i DR?
  Avis i coronaknibe: Flere handler på nettet og færre går i fysiske butikker. Det kan aflæses i salgskurven på hjemløseavisen "Hus Forbi", hvor der er langt mellem køberne. Interview med avissælger Philip Davidsen ved Amagercentret i København og chefredaktør Poul Struve om konsekvenser og perspektiver.
  Pressefrihed under angreb: I Hviderusland bliver journalister sat ud af spillet, i Polen øger regeringen sin mediekontrol og i Ungarn er en Orban-kritisk radiostation lukket. Mogens Blicher Bjerregaard, formand for det europæiske journalistforbund, om tendenser til mindre og mindre pressefrihed i Europa.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Optagelserne til en ny, fjerde sæson "Borgen" er i gang, og når den rammer tv-skærmene næste år, er den resultat af et samarbejde mellem DR og Netflix. En aftale mellem de to skaffer penge til serien - men også kunder til den amerikanske streaminggigant. Interview med DR's mediedirektør Henriette Marienlund om perspektiver, konsekvenser og politisk kritik af Netflix-samarbejdet.
  Svær coronadækning: Hvornår er forskning god nok til en stor overskrift? Dét er ét af mange spørgsmål, som journalister igen og igen er blevet konfronteret med det sidste års tid. Inger K. Larsen og Kresten Roland Johansen har på Journalisthøjskolen i Aarhus kortlagt nogle af coronadækningens udfordringer. Diskussion med Kresten Roland Johansen og Politikens sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen og videnskab.dk-journalist Anne Ringgaard.
  Mainstreammedier uden Trump: USA's 45. præsident - i denne uge i sin anden rigsretssag - har været en god forretning for de medier, han kalder "folkets fjende". Men Donald Trump har også fået en del medier til tydeligt at vælge side. Så hvad nu, når han er væk? Det diskuterer New York Times-klummeskriverne Gail Collins og Bret Stevens akkompagneret af klip fra Trump-årene.
  Sneflokke kommer vrimlende: Det er efterhånden sjældent, det er "rigtig" vinter i Danmark, så da en snestorm ramte i denne uge, fik medierne travlt med at sende reportere ud i snemasserne. Som viste sig at være lidt større i vejrudsigterne end ude i virkeligheden.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Hvidvask, kvindehandel og organiseret kriminalitet er, hvad JP/Politikens Hus i denne uge - endnu en gang - er beskyldt for. Årsagen er sex-annoncer i Ekstra Bladet og på hjemmesider, som avisen ejer. David Zepernick, radikalt byrådsmedlem på Frederiksberg, foreslår, at kommunen skal droppe samarbejde med Nordea, fordi banken også har det store mediehus som kunde.
  Skarp konkurrence: De fleste nyheder bliver fortsat set på "gammeldags" tv, men det skal der laves om på. Flere seere skal streame, lyder det fra Ulla Pors, som i denne uge er udpeget som ny nyhedsdirektør på TV2. Debat med hende og DR's nyhedsdirektør Sandy French om at være på pletten, om prioritering og om nyheders betydning i en coronatid.
  Farlig journalistik: "Pas på hvad du skriver", advarer militærstyret i Myanmar landets journalister efter kuppet i mandags. Lawi Weng, reporter på "The Frontier", fortæller, hvordan han passer på og undgår fængsling. Og Emilie Lehmann-Jacobsen fra International Media Support i København vurderer den generelle mediesituation i landet.
  Troværdighed på spil: Da Huaweis nu forhenværende kommunikationschef Tommy Zwicky for nylig sagde op i protest mod overvågning af kinesiske mindretal, var det for at undgå at havne i rollen som "Komiske Ali". Men måske er netop den rolle et vilkår i det farefulde grænseland mellem kommunikation og journalistik?
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • Hver fjerde lokalredaktion og ugeavis er lukket. Flere steder i Danmark er der nyhedsørkener uden kontinuerlig, journalistisk dækning. Anders C. Østerby, til daglig lokalredaktør på Ærø, har på Syddansk Universitet kortlagt, hvordan det sander til. Han diskuterer konsekvenser og løsninger med Jan Schouby fra Århus Stiftstidende, som har lukket fire østjyske lokalredaktioner. Fra Mors fortæller David Højmark om en ny vej for lokaljournalistikken med det digitale "KunMors".
  Techgigant skal til lommerne: Det skal koste penge, når artikler fra danske medier dukker op i Google-søgninger. Et politisk flertal på Christiansborg er klar med indgreb, som skal sikre dansk kulturindhold og nyheder. Men hvordan og hvorfor søgemaskinen skal betale for noget, medierne selv høster fordele af, diskuterer socialdemokraternes medieordfører Kasper Sand Kjær med JP/Politiken-direktør Stig Ørskov og Googles politiske chef i Danmark, Christine Sørensen.
  Ministerstyring: Forsvarsminister Trine Bramsen insisterede på at være med, da en Ritzau-journalist i december interviewede forsvarets nye chef. Desuden svarede hun på spørgsmål, som blev stillet til forsvarschefen. Netmediet "Olfi"s redaktør Peter Ernstved Rasmussen har afdækket forløbet, kalder det typisk, og fortæller, hvordan han selv render panden mod forsvarets spin-mur.
  Badehotel - nu med tyskere: På mandag blænder TV2 op for ottende sæson af "Badehotellet". Året er 1941, og dér hvor solen ellers altid skinner, er den tyske besættelsesmagt blevet temmelig nærværende. Men trods mørke skyer er der på forhånd dømt seersucces.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.

 • De var vilde med Obama. Kunne ikke udstå Trump. Og glæder sig tilsyneladende til Biden... Danske mediers dækning af et dybt splittet USA diskuteres af Zetlands chefredaktør Lea Korsgaard, Radio4-vært Stine Kromann Dragsted og DR's udlandsredaktør Niels Kvale.
  Sexisme-dokumentar: Medarbejderne på TV2 er fortsat i oprør over beslutning om at stoppe dokumentarudsendelse. Interview med nyhedsvært Cecilie Beck - og med tidligere TV2-medarbejder Marie Ulrich, som med romanen "Love Story" føjer nye sider til #MeToo-bølgen.
  Corona påvirker medieforbrug: Tv-nyheder fik flere seere, dronningen satte rekord og Netflix fik baghjul af DRTV. Tre markante tendenser i "Medieudviklingen 2020", som udkom torsdag. Dennis Christensen, chef for DR's medieforskning, uddyber og perspektiverer.
  Udrensning i udskældt nævn: Efter balladen om Radio Loud har kulturministeren udnævnt et nyt Radio- og tv-nævn. Kun én er genganger, faglighed fylder mere og nævnet skal være mere åbent. Interview med den nye formand, CBS-professor Søren Sandfeld Jakobsen.
  "Supergodt modtaget": Podimo er i luften med "Mads og panelet". Podcasttjenesten vil dog ikke sætte tal på. Måske fordi de er milevidt fra "Sara og monopolet", afløseren til P4's populære lørdagsprogram, med over 1,3 millioner lyttere.
  Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
  Vært og producent: Kurt Strand.