Episodes

 • Kritikken fortsætter af en ny rapport om social kontrol, der efterlyser en ny og mere nuanceret måde at anskue problematikken på. Nu svarer forfatterne bag rapporten på kritikken.
  De Forenede Arabiske Emirater og Israel har indgået en aftale om at normalisere forholdet mellem de to lande. De to lande vil blandet oprette ambassader hos hinanden, etablere handels, forsknings og militært samarbejde. Vi ser nærmere på, hvorfor den lille golfstart rykker tættere på Israel.
  Men aftalen er også en udenrigspolitisk sejr for USA, så hvordan passer aftalen ind i Trumpadministrationens mellemøstpolitik?
  Coronakrisen har sendt dansk økonomi ud i en alvorlig nedtur.
  Danmarks Statistik kom i dag med en opgørelse, der viser, at BNP er faldet med 7,4% fra første til andet kvartal i år. Og et så brat fald i økonomien er intet mindre end historisk.
  Brita Kvist og Søren Carlsen er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • En ny rapport om social kontrol efterlyser en ny og mere nuanceret måde at anskue problematikken på, men den mødes af omfattende kritik fra andre forskere og konsulenter med viden om social kontrol. Rapporten fremhæver blandt andet, at kendskab til arabisk og islam øger kvindernes mulighed for at opnå frihed.
  Men de konklusioner vækker hovedrysten hos flere fagfæller i dagens udgave af Kristeligt Dagblad. Og det er særligt undersøgelsens tilgang, der vækker kritik. Og både de Konservative og Dansk Folkeparti vil nu have ministeren til at svare på, hvorfor den kritiserede rapport har fået midler fra Styrelsen for international rekruttering og integration.
  DSB følger myndighedernes retningslinjer om mundbind i den offentlige transport - men det er altså kun et krav i 6 jyske kommuner. Men er det logisk at man skal tage et mundbind på, når man passerer enkelte byer på den jyske østkyst?
  Der er rekordmange tomme butikslokaler i Danmark lige nu. For corona og nethandel har fjernet grundlaget for mange butikker, og der er betydelig risiko for, at butiksdøden vil sprede sig endnu mere de kommende måneder.
  Søren Carlsen og Brita Kvist er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Episodes manquant?

  Cliquez ici pour raffraichir la page manuellement.

 • På grund af et stigende antal coronasmittede i Aarhus må gymnasieeleverne stadig vente lidt endnu med at komme tilbage i klasseværelserne. Efter en lang sommerferie, der fulgte efter et noget anderledes forår, havde flere gymnasieelever ellers glædet sig til at komme tilbage i klasseværelserne med alle vennerne.
  Men i Aarhus er der ikke kun coronaudbrud. Der er også to uger til Aarhus Festuge. Og den skal da afholdes, mener et flertal i byrådet, selvom et mindretal vil have den aflyst.
  Elbiler skal sættes i kontakten, så kører de, men selv om vi når op på en million elbiler om ti år, så er der stadig dobbelt så mange biler tilbage på brændstof.
  Nu beder branchen selv om skrappe krav til, hvad det skal indeholde for, at transportsektoren også kan leve op til klimakravene.
  Joe Bidens valg til vicepræsident, Kamala Harris, kan blive den første kvindelige vicepræsident i USAs historie. Og den første sorte vicepræsident. Og den første med indisk-amerikanske rødder. Men ud over at kunne skrive amerikansk historie, hvad kan hun så? Vi kigger nærmere på Kamala Harris som politiker.
  Dagens værter er Brita Kvist og Mathias Bay Lynggaard, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • I dagens Orientering kigger vi nærmere på smittetrykket i det midtjyske - hvordan udvikler det sig i henholdsvis Aarhus og Silkeborg og hvad bliver konsekvenserne? Viggo Andreasen er matematisk epidemiolog og forsøger at give svar på hvordan det ser ud i de to jyske hotspots.
  Vi skal også en tur til hovedstaden Minsk i Hviderusland, hvor demonstranterne tilsyneladende ikke vil stoppe på trods af, at de bliver mødt af et massivt politiopbud. Men vi kigger også på, hvilke konsekvenser det kan få for præsident Lukashenko, hvis EU optrapper på boykotsiden overfor Europas sidste diktatur.
  Og mens erhvervslivet over hele verden har det rigtig skidt, så fortsætter boligpriserne med at stige her til lands - og samme vej går det også med det danske aktiemarked. Men hvad er det der gør, at humlebien reelt kan flyve for tiden, når mange økonomiske faktorer peger pil nedad? Få svaret i dagens Orientering.
  Værter er Louise Windfeld-Høeberg og Mathias Bay Lynggaard, Erik Weir redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Sundhedsminister Magnus Heunicke og en række myndigheder holdt et større pressemøde om status for udviklingen i antallet af smittede i Danmark med et særligt fokus på Aarhus og Ringsted. Vi følger op på det første større pressemøde længe. I Norge er der nu en afklaring på en skandale om borgeres ret til at tage sociale ydelser med til udlandet. De sociale myndigheder har taget fejl og giver nu en undskyldning, blandt andre til Susanne Bock fra Aarhus, der har afsonet en fængselsstraf efter fejl fra norske myndigheder. Modeugen i København åbnede i går på et tidspunkt, hvor danske modevirksomheder oplever nedgang i deres salg af tøj og sko til udlandet. Vi skal høre, hvad sådan en modeuge overhovedet kan nytte, når verden kæmper med en pandemi. Valget i Hviderusland er overstået og det gik som det plejer: Præsident Lukashenko vandt for sjette gang med omkring 80 procent af stemmerne. Men denne gang har hviderusserne ikke bare trukket på skuldrene og accepteret, at Lukashenko selv bestemmer, hvor stor hans valgsejr skal være.
  Karen Hjulmand og Mathias Bay Lynggard er værter, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • 75 år efter atombomberne faldt over Hiroshima og Nagasaki er tanken om en atomvåbenfri verden temmelig fjern. Antallet af lande der har atomvåben er oppe på 9 og aftaler om atomnedrustning ligger i ruiner. Nu har den svenske regering taget initiativ til et nyt forskningscenter for Atomnedrustning. I UK tyder meget på, at regeringen er godt i gang med at forberede en hård Brexit. Denne uge er der kommet planer for grænserne, et nyt pointsystem for immigration er blevet konkret og der er sendt en opfordring ud til medicinalbranchen om at få fyldt lagrene op. Samtidig har en af de garvede brexit tilhængere, Iain Duncan Smith, fundet noget skrevet med småt i skilsmissepapirerne med EU, som mange briter ikke vil bryde sig om. Så er vi også med til valget i Hviderusland hvor Europas sidste diktator har fået kamp fra en uventet kant. Og vi sætter spot på debatten om EU's genopretningsfond i både Spanien og Holland.
  Vært: Marianne Skovlund.
  www.dr.dk/orientering/orientering-europa

 • Danmark tager igen imod kvoteflygtninge. Denne gang 200 fra lejre i Rwanda. Hvad er de flygtet fra og hvad betyder den danske hjælp? Hør i Orientering om de 150.000 flygtninge i Rwanda og landets PR-bevidste præsident. Den amerikanske medicinalgigant Gilead er havnet i en shitstorm, fordi virksomheden kræver 2300 dollar for en covid-behandling, som det koster 1 dollar at producere. Der er muligheder for at presse firmaet ned i pris, men det kan give bagslag at forsøge. Hør hvordan Danmark og andre lande er stillet i kampen om den livsvigtige covid-19 medicin. Orientering Weekend er også i Hviderusland forud for valget søndag. Demonstranterne appellerer til politi og sikkerhedsstyrker om ikke at gribe voldeligt ind over for Lukasjenkos kritikere, når præsidentens forudsigelige officielle valgsejr er erklæret.
  Vært: Brita Kvist.

 • Efter flere dage med afhøringer i Instrukskommissionen pegede et af vidnerne på noget, der måske kan forklare, hvad det var, der fik daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til at beordre en ulovlig adskillelse af unge asylpar. Og det er meget centralt, siger en, der har fulgt kommissionen.
  Kyststrækning i Beirut, der nu er forvandlet til en katastrofezone, blev engang kaldt Mellemøstens Paris . Beirut var tilbage i tiden kendt som en vidunderlig by at besøge med vidt åbne porte til verden, udsøgt mad, kunst, arkitektur og et legendarisk natteliv. Vi tegner et portræt af Beiruts storhed og fald
  Den danske forsvarsminister Trine Bramsen har været en tur i Grønland, og med sig havde hun en ny særlig sikkerhedspolitisk rådgiver, der skal have base i Nuuk og begynde arbejdet med det samme. Det er hardcore sikkerhedspolitik, lyder det fra Bramsen. Vi får en analyse
  Louise Windfeld-Høeberg og Mathias Bay Lynggard er værter, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • I Århus kalder de situationen alvorlig. Alene i dag er 34 personer blevet smittet med Covid-19. Politiet vil nu indføre såkaldte hotspots. Og de vil patruljere, så ikke alt for mange århusianere stimler sammen på samme sted. Derudover opfordrer borgmesteren til, at århusianerne udviser større agtpågivenhed. Vi taler med borgmester Jakob Bundsgaard og spørger, hvorfor situationen i Århus er blevet forværret. Derudover taler vi med Niels Strandberg Petersen - tidligere direktør for Statens Serum Institut og spørger ham, om de århusianske tiltag er tilstrækkelige?
  I Beirut er chokket over kæmpe-eksplosionen afløst af vrede mod myndighederne. Hvorfor gik det så galt, hvorfor fik de næsten 3000 tons højeksplosiv ammoniumnitrat lov til at ligge i havnen i over 7 år, uden at det blev fjernet af myndighederne? Beiruts beboere er vrede. En i forvejen hård kamp for dagen og vejen er afløst af en næsten umenneskelig situation i det uroplagede land. Vi er med direkte fra Beirut.
  For første gang i 26 år har der sneget sig lidt spænding ind i præsidentvalget i Hviderusland på søndag.
  Normalt er det givet på forhånd, at den siddende præsident Alexander Lukashenko beholder magten - blandt andet fordi han sørger for på forhånd at fjerne de kandidater, der ellers kunne true hans position.
  Det har han også gjort denne gang. De tre mest fremtrædende medlemmer af oppositionen er blevet forhindret i at stille op. Men han havde nok ikke regnet med, at hustruen til en af dem, Svetlana Tikhanovskaja, ville overtage sin mands plads og på kort tid blive et samlingspunkt for oppositionen. Vi skal direkte til Minsk - hovedstaden i Hviderusland.
  Værter er Marianne Skovlund og Mathias Bay Lynggaard.
  Erik Weir redigerer dagens udsendelse.
  www.dr.dk/orientering

 • I dagens Orientering er vi live i Beirut efter gårsdagens massive eksplosion, der kostede over 100 mennesker og mange tusinde sårede. Hvordan kunne det overhovedet gå til at 500 ton højeksplosive nitrater var placeret i havnen - der er beliggende centralt i Beirut - hvorfor er der ingen myndigheder der har reageret og hvad er de menneskelige og økonomiske konsekvenser af gårsdagens tragedie, der satte et hårdt presset Beirut yderligere år tilbage. Vi kigger ind bag facaden på det der engang blev kaldt Mellemøstens Paris.
  Pressemøde hos Dansk Folkeparti - Morten Messerschmidt bliver nye næstkommanderende hos et parti, der i den grad kan mærke, at det knager i fugerne. Aldrig har partiet ligget så langt tilbage i meningsmålingerne, men er Messerschmidt manden der kan hjælpe partiet tilbage på sporet? Vi har analysen i Orientering.
  Mundbind eller ikke mundbind og hvad med kvaliteten og hvorfor skal vi nu til at bruge dem? Hør eksperterne udtale sig om hvad de kan, og hvem de skal hjælpe.
  Alt dette og meget mere i dagens Orientering.
  Louise Windfeld-Høeberg og Mathias Bay Lynggaard er værter.
  Erik Weir redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Coronasmitten har slået til med fuld kraft i Aarhus Kommune. Efter en lang periode med ganske få eller ingen daglige coronatilfælde i kommunen, begyndte Statens Serum Institut i sidste uge pludselig at registrere flere tilfælde dagligt. Antallet af nye smittetilfælde blev større i løbet af ugen for at kulminere i weekenden, hvor 50 personer blev testet positive for coronavirus. Vi ser på hvorfor.
  Den tidligere spanske konge Juan Carlos har forladt Spanien i kølvandet på skandaler om elskerinder og korruption. Juan Carlos har valgt at gå i eksil for at beskytte kongehuset som institution og sin søn Felipe VI som konge. Men kongens afrejse har sat gang i en politisk tsunami og en voldsom debat om monarkiets fremtid.
  Vi har aldrig vasket så grundigt hænder som her under coronaepidemien. Men når det gælder resten af kroppen så er vi blevet bakterieforskrækkede og det kan få alvorlige konsekvenser.
  Hvis man er medlem af EU, så skal man overholde de love man vedtager i fællesskab. Det sker bare ikke altid. Vi hører ganske ofte om Polen og Ungarn som de sorte får i den sammenhæng. Men faktisk har EU Kommissionen åbnet forskellige sager overfor samtlige EU lande. Og lande som Cypern, Estland og Irland bliver oftere undersøgt for traktatbrud end Polen og Ungarn gør.
  Karen Hjulmand og Marianne Skovlund er værter, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • I løbet af de kommende dage vil den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden annoncere, hvem der skal være hans såkaldte "running mate", hans vicepræsidentkandidat. Biden har sagt, at det bliver en kvinde, men hvem? Vi ser på feltet af mulige kandidater.
  Skolerne er ved at gøre klar til en skoledag for børnene uden afstandskrav, men det sker på samme tid som smittetallene er stigende og børnene vender tilbage fra ferie i ind- og udland. Vi taler med skoleledere og skolelærere. Lækkede dokumenter fra Iran viser, at landet har været markant hårdere ramt af coronaepidemien, end præstestyret har kommunikeret til omverdenen. Coronaepidemien presser styret i Teheran i uset grad. Kristendemokraterne er igen blevet opstillingsberettiget. Partiet var 194 stemmer fra at komme ind i folketinget, men nu prøver de igen. Og det på et tidspunkt, hvor Dansk Folkeparti blæser til kristen værdikamp. Interview med partileder Isabella Arendt.
  Karen Hjulmand og Marianne Skovlund er værter, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • EU Kommissionen har afvist seks polske byers ansøgning til et europæisk venskabsbyprojekt, fordi de er en del af de områder, der har erklæret sig LGBT-fri og har vedtaget erklæringer om at familien og ægteskabet mellem mand og kvinde er deres værdigrundlag. Den polske justitsminister har ikke tænkt sig at finde sig i det. Han kalder beslutningen ulovlig. Hør hvorfor beslutningen handler om langt mere end et forholdsvist lille tilskud til seks polske byer og hvorfor den måske kan true den polske regering.
  Fremmedkrigere der har kæmpet i Syrien og Irak kan "rådne op i Mellemøsten", hvis det står til Dansk Folkepartis europaparlamentariker Peter Kofod. Han ønsker ikke at hente fremmedkrigerne hjem og stille dem for en dommer - i stedet må de blive i de kurdisk kontrollerede lejre og fængsler. Men de kurdiske ressourcer er knappe og fængslerne dårlige - så hvor sikker kan han egentlig være på, at de bliver i Mellemøsten? Vi spørger ham.
  Vært: Thomas Tjaerandsen.
  www.dr.dk/orientering/orientering-europa

 • Morten Messerschmidt startede i denne uge en værdikamp for de kristne værdier i samfundet, som han mener er truet og bør spille en mere central rolle i samfundet. Men hvor optaget af kristne værdier er Dansk Folkepartis vælgere egentlig? Vi taler med en valgforsker.
  30.000 danskere er i dag ramt af afasi. Afasi er en lidelse, der opstår når en blodprop i hjernen, rammer talecentret - og det betyder, at den ramte får svært ved at tale. I Danmark findes der ikke en særskilt patientforening for folk med afasi. Men det vil en afasiramt nu lave om på. Hør hvorfor.
  Vært: Thomas Tjaerandsen.

 • I Politiken i går anviste Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt en kristen værdikamp, som en ny vej ud af partiets krise, men hvorfor blæser Messerschmidt til kristen værdikamp kort før partiets sommergruppemøde, når hans egen formand ikke nævner kristendom med ét ord? Vi ser på om et formandsopgør kan være på vej i Dansk Folkeparti. 32 russere er blevet anholdt i Hviderusland. De er angiveligt soldater, der arbejder for den militære virksomhed Wagner på vegne af præsident Putin. Men hvad skulle de i Hviderusland? Det forsøger vi at finde svaret på. Hele fredagen er massevis af danske numre blevet fjernet fra streamingtjenesten YouTube. Google, der ejer video-tjenesten, kan nemlig ikke blive enige med de danske musikere om prisen. De kræver for høj betaling, mener Google.
  Vi ser på konsekvenserne.
  Mahias Bay Lynggard er vært, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • USA flytter 12.000 mand fra sine baser i Tyskland. Tyskerne betaler ikke nok til NATO, siger Trump. Men en del af soldaterne bliver flyttet til andre lande, som betaler mindre til NATO. Så hvad er egentlig begrundelsen?
  Apple, Google og Facebook bliver beskyldt for at have vokset sig så store, at de kan kvæle alle konkurrenter. Vi får en vurdering af, om de amerikanske tech-giganter har opbygget skadelige monopoler, eller om de bare leverer det, som forbrugerne er glade for? Vi får også besøg af Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt. Han vil føre DF ud af krisen med kristen værdikamp. "Vi står i en religionskrig", siger han. Men partiet har forlængst blæst til kamp mod Islam, så hvad er egentlig det nye? I anden timer handler dagens tema om, hvad vi har lært af corona-epidemien, og hvordan står vi rustet til en eventuel anden bølge?
  Søren Carlsen er vært, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Et nyt parti er ved at have samlet vælgererklæringer nok til at kunne stille op til næste folketingsvalg. Veganerpartiet vil stoppe al dyreavl for profit, og have plantebaserede måltider ind i alle offentlige kantiner og institutioner. Vi taler med Veganerpartiet om, hvordan de vil gøre den politik til virkelighed.
  På IT Universitetet i København er der i år slået rekord i, hvor mange kvinder, der er optaget på deres bachelor i softwareudvikling. Næsten en tredjedel af de kommende studerende på den uddannelse er nu kvinder, og dermed har universitetets indsats for netop at tiltrække kvinder båret frugt.
  Brita Kvist står for dagens tema. Det er hele time 2 og handler om Putin, som formelt styrker sin position; men stagnation, utilfredshed og ulydige naboer svækker hans magt.
  Brita Kvist er også dagens vært. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • Næsten 95.000 unge ventede i nat spændt på, om de var kommet ind på deres ønskeuddannelse. Cirka 70.000 lykkedes det for. På sygeplejerskeuddannelsen kom 225 flere unge ind end sidste år. Det er en stigning for andet år i træk, men det er alligevel ikke nok til, at imødekomme den store efterspørgsel, lyder det fra sygeplejerskerne selv. Nu efterspørger flere politikere flere uddannelsespladser.
  Danmark er berømt over hele verden for vores store produktion af vindkraft, men biomasse udgør faktisk en langt større del af vores energiforbrug - hele 64 procent af vores vedvarende energi kommer fra afbrænding af træpiller, flis og brænde. Men når vi fyrer med træ herhjemme, er det med til at ødelægge skovene i Estland. Det skriver en lang række estiske forskere og fagfolk i et åbent brev til regeringen.
  På fredag udløber de amerikanske corona-hjælpepakker, og inden da skal demokrater og republikanerne gerne være enige om en ny. Vi ser på den amerikanske økonomi og hvordan den påvirker den danske.
  Dagens tema - hele time 2 - står Louise Windfeld-Høeberg for. Det handler om forholdet mellem Afrika og Kina i kølvandet på coronapandemien.
  Louise Windfeld-Høeberg er vært. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • De radikale og SF vil have, at alle børn skal gå i skole i mindst 12 år - mod i dag 10. Men hvad skal de lave i de 12 år, nå nu ikke alle skal i gymnasiet. Det får vi et bud på i dagens Orientering.
  Omfattende demonstrationer fortsætter i en række amerikanske byer, blandt andet i Portland, Oregon. Præsident Trump har sat føderale politistyrker ind for at standse demonstrationerne, men flere lokale myndigheder hævder, at de kampklædte politifolk kun gør situationen værre.
  Demonstrationerne mod racisme verden over har sat gang i diskussionen om, statuer og monumenter, der hylder kolonitiden, stadig skal have en plads i gadebilledet. Men fremfor at rive dem ned, ønsker en gruppe i stedet at opføre et nyt monument for dansk slavehandel - denne gang i Ghana.
  Dagens tema, som fylder hele time to, står Søren Carlsen for. Det handler om USA's store udfordringer med at få corana under kontrol.
  Søren Carlsen er dagens vært, Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • Økonomerne taler om 'Generation corona', og det er ikke en heldig plads i historien for de unge, der får den etiket. Men er det rigtigt, at en generation bliver dårligere stillet pga corona-krisen, når EU netop har vedtaget en kæmpe hjælpepakke for at få økonomierne i gang igen og sikre vækst og arbejdspladser? En skelsættende dom i Slovenien har givet en vestafrikansk asylansøger medhold i, at han blev hindret i at søge asyl i Slovenien. Det slovenske politi ignorerede hans asylønske og sendte ham direkte tilbage til Kroatien, der sendte ham til Bosnien. Hør om konsekvenserne af dommen.
  Vært: Brita Kvist.
  www.dr.dk/orientering/orientering-europa