Episodes

  • Det är dagen före dagen. Victor Malm (Expressen), Lina Kalmteg (Sveriges Radio) och Johan Hilton (Göteborgs-Posten) möts i P1 Kultur för att diskutera favoriterna till Nobelpriset i litteratur 2023.

    Våra reportrar Mina Benaissa och Helene Alm har även varit ute i Göteborg respektive Luleå för att höra vem folk på stan tycker ska få årets pris - och vilken betydelse Nobelpriset i litteratur har för dem.

    KRITIKSAMTAL: ANNIKA NORLINS DEBUTROMAN ”STACKEN”

    Musikern Annika Norlin är mest känd under artistnamnen ”Hello Saferide” och ”Säkert”. För några år sedan nominerades hon också till Augustpriset för sin litterära debut med en novellsamling. Nu har hon kommit med sin första roman, ”Stacken”, om en grupp människor som av olika skäl hamnat utanför samhället. Samtal med vår recensent Mattias Berg.

    KONSTRECENSION: RASHID JOHNSON PÅ MODERNA MUSEET

    Moderna museet har hängt om sin samlingspresentation, som nu är indelad i tre övergripande teman. I den senaste utställningen väljer den amerikanske konstnären Rashid Johnson verk ur museets samling - och visar egna. Vår kritiker Mårten Arndtzén har sett utställningen ”Sju rum och en trädgård”.

    ESSÄ: VAD KAN JAG KÖRA EN KO?

    Kan vi vända upp och ner på hierarkin gud – människa – djur? Och kan vi i så fall lära oss att leva som en ko? Lars Hermansson reflekterar över människans relation till lantbruksdjuren.

    Programledare: Felicia Frithof
    Producent: Esfar Ahmad

  • P1 Kultur laddar upp inför torsdagens tillkännagivande av litteraturpriset med att undersöka hur 18 svenskar blev världens mest inflytelserika litteraturkritiker. Och varför allt hemlighetsmakeri med vilka som är nominerade?

    Litteraturvetaren Paul Tengart har undersökt precis de här frågorna i en ny bok om litteraturprisets historia – han kommer till studion.

    Dessutom återvänder vi till förra årets pristagare Annie Ernaux som beskriver det som ”brutalt” att få Nobelpriset.

    Rollen som ”Nobelpristagare” har blivit ett speciellt sorts globalt kändisskap – hur det gick till pratar vi med Nobelexperten Gustav Källstrand om.

    DANIEL LEMMA ÄR TILLBAKA – I ADDIS ABEBA

    Daniel Lemma slog igenom med dunder och brak i början av 2000-talet med filmmusiken till Josef Fares film ”Jalla! Jalla!” och hitlåten ”If I Used To Love You”. Nu har han, tillsammans med några av de största musikerna i Etiopien, knutit ihop sitt arv med sig själv och gjort en platta om Addis Abeba. Lisa Wall har intervjuat honom.

    ESSÄ: MJÖLK ÄR EN FANTASI OM NATIONENS RENHET

    Kan man förstå det moderna samhällets utveckling utifrån vår inställning till mjölk? I den här essän berättar Thomas Steinfeld om en mirakeldryck med kort hållbarhet.

    Programledare: Felicia Frithiof
    Producent: Esfar Ahmad

  • Episodes manquant?

    Cliquez ici pour raffraichir la page manuellement.

  • Författaren Sara Lidman skulle fyllt hundra år i år och nu har hennes romanepos Jernbanan kokats ner till att bli en ny musikteaterföreställning av Västerbottensteatern.

    Huvudpersonen Didrik Mårtensson brottas med sina minnen i en fängelsecell.

    ”Han känner en sån vrede över hur övriga Sverige behandlar det som de kallar för obygden här uppe”, säger huvudrollsinnehavaren Jakob Hultcrantz Hansson.

    Reporter: Joakim Silverdal
    Programledare: Maria Askerfjord Sundeby

  • Så vad fungerar egentligen? Vi tar reda på varför youtubestjärnorna i humortrion IJustWantToBeCool började skriva för unga. Möt också bokinflueraren Jasmine Darban och författaren Jeff Kinney, världskänd för Dagbok för alla mina fans.

    Det är ofta barns kulturkonsumtion blir exempel för något som går bra eller dåligt i samhället. Just nu är barns och ungas läsning en het fråga för politiken. Är det skärm eller pärm som gäller? Om vi vill att fler barn och unga ska sätta sig ner med en bok, vilka insatser är det då egentligen som fungerar? Och när var barns läsande egentligen perfekt och alldeles lagom? Svaret är... (hörs i programmet).

    P1 Kulturs reportrar Lina Kalmteg och Mina Benaissa är på plats på Bokmässan i Göteborg och rapporterar och intervjuar läsambassadör Nioosha Shams och bokinfluencern Jasmine Darban.

    IJUSTWANTTOBECOOL SKRIVER BÖCKERNA UNGA VILL LÄSA

    ”Ibland känns det som om författare dummar ner berättelser för den unga målgruppen. Vi skriver det vi tycker är kul, då tycker läsarna också det är kul”. Viktor Beer, Emil Beer och Joel Adolphson är Sveriges kanske klarast lysande stjärnor på Youtubehimlen. I tio års tid har de gjort sina sketcher, poddar och ljudböcker - och publiken älskar dem. Men sedan ett år tillbaka skriver de också böcker för barn i bokslukaråldern. Än så länge finns två delar av ”Skurkarnas skurk” och på lördag på Bokmässan kommer de signera böcker för alla tålmodigt köande fans. Anna Tullberg har träffat Emil och Viktor Beer.

    JEFF KINNEY: SLUTA LÅTA SKÄRMEN VARA EN BARNVAKT

    ”Som vuxen måste man själv vara en bra läsförebild”, säger den amerikanska författaren Jeff Kinney. ”Vi måste också fortsätta läsa för barnen, även efter det att de lärt sig läsa själva”. Jeff Kinney är på plats i Göteborg för att möta sin stora publik av barn och unga som läst hans bokserie ”Dagbok för alla mina fans”. P1 Kulturs reporter Mina Benaissa träffar Jeff Kinney.

    ATT SNYFTA ÖVER DAVID LEANS FILM ”KORT MÖTE”

    Ett par som är de sista i världen att leta efter passionen drabbas av den, mitt i livet och mitt i vardagen. De vågar inte låta sig ryckas med. Resten av sina liv kommer de att minnas tillfället som gick dem förbi. Sedan 40-talet har biopubliken snyftat över den olyckliga historien i David Leans film Kort möte. Och om den berättar filmkritikern Mårten Blomkvist i Klassikern.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Anna Tullberg

  • Hedersgästen Lizzie Oved Scheja, som håller i programmet för judisk kultur, svarar på kritiken från Israels ambassadör. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Mina Benaissa rapporterar direkt från mässan.

    BOKMÄSSAN INVIGS: VAD ÄR ”JUDISK KULTUR”?

    Lina Kalmteg och Mina Benaissa intervjuar Lizzie Oved Scheja, som ansvarar för programmet inom årets tema ”judisk kultur”. Dessutom har Lina Kalmteg träffat en av årets mest högaktuella stjärnförfattare på Bokmässan – Joshua Cohen – om vad ”judisk kultur” är för honom, och om romanen ”Netanyahus” som precis kommit på svenska.

    REPORTAGE: INGELA IHRMAN KLÄR UT SIG TILL MUSSLA OCH BJUDER PÅ MARÄNG PÅ MALMÖ KONSTHALL

    När ”Frutti di mare” öppnar på Malmö konsthall den 1 oktober är det den hittills största presentationen av den uppmärksammade performancekonstnären Ingela Ihrmans verk. Namnet på utställningen? Det ska kännas både som en inbjudande pizza och påminna om att vi alla – på något sätt – är ”havets frukter”. Reportage av Esfar Ahmad.

    OBS-ESSÄ: OM BERGET SOM ETIK

    Det är dags för den fjärde och sista delen av författaren och essäisten Dan Jönssons långessä om berg. Här närmar han sig berget som ständigt tycktes uppta en av världens viktigaste konstnärer.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Felicia Frithiof

  • Om glaciären blir min grav nu, vore det helt okej, säger regissören Margreth Olin. Ett års naturvandring med föräldrarna blev dokumentären Jordens sång och Norges oscarsbidrag.

    Folk som ser ”Jordens sång” säger till Margreth Olin att det är som att gå på spa. Om tittarsiffrorna står sig, så blir filmen nästa vecka en av de mest sedda på bio i Norge. Hör henne berätta om inspelningen, vad hon hittade i naturen och vad Wim Wenders gav henne under processen med att göra filmen.

    SARA LIDMANS ”JERNBANAN” BLIR MUSIKTEATER

    Författaren Sara Lidman skulle fyllt hundra år i år och nu blir hennes romanepos ”Jernbanan” till en musikteaterföreställning på Västerbottensteatern. Huvudpersonen Didrik Mårtensson brottas med sina minnen i en fängelsecell. ”Han känner en sån vrede över hur övriga Sverige behandlar det som de kallar för obygden här uppe”, säger huvudrollsinnehavaren Jakob Hultcrantz Hansson till P1 Kulturs reporter Joakim Silverdal. Följ med till repetitionerna av ”Jernbanan”.

    JOHAN ULVESON SOM SJOSTAKOVITJ - DEN KLUVNA HITMAKAREN

    Kompositören Dmitrij Dmitrijevitj Sjostakovitj var en av 1900-talets främsta och hela sitt liv verksam i Sovjetunionen. Han böjde sig lydigt för makten, men gjorde samtidigt ett envist diskret motstånd. Författaren Julian Barnes roman ”Tidens larm” är ett porträtt av denne kluvne man och konstnär. Nu blir romanen dramatiserad musikteater på Folkoperan i Stockholm med Johan Ulveson i rollen som Sjostakovitj. Jenny Teleman ramlar in på en repetition av ”Tidens larm” - och hamnar mitt inne i en av Johan Ulvesons repliker om hur en dröm om frihet kan se ut.

    TEATERTIPS OCH FILMTIPS!

    Jenny Teleman har sett ”Tysk höst” på Uppsala Stadsteater, ”Såsom i en spegel” på Dramaten och ”Dansen” på Teater Galeasen i Stockholm.
    Lisa Bergström tipsar om den bioaktuella filmen ”De ovälkomna” och ”Jordelivet” som visas på SVT Play. Dessutom tycker hon att du inte ska missa två andra bioaktuella filmer: ”Fritt fall” och ”Past Lives”.

    OBS ESSÄ: DET ÄR BERGEN SOM FÖRFLYTTAR OSS

    I den tredje och fristående delen av veckans långessä om berg av författaren och essäisten Dan Jönsson handlar det om Vesuvius, ett mycket hotfullt berg och vulkan, som flera gånger har förändrat historien och flyttat på människor.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Anna Tullberg

  • Boken Tove Ditlevsen var min mormor av Lise Munk Thygesen har orsakat årets stora kulturdebatt i Danmark. I boken beskrivs hur Ditlevsens sista make förgriper sig på hennes dotter. Så vad betyder boken för den berömda författarens eftermäle?

    KRITIKSAMTAL: NYTT LJUS ÖVER TOVE DITLEVSENS LIV OCH GÄRNING

    Den danska nationalikonen Tove Ditlevsen gick bort i självmord 1976, men hennes böcker återutges i dag som moderna klassiker. Och i somras kom en ny bok om författaren som slog ned som en bomb i den danska kulturdebatten. I ”Tove Ditlevsen var min mormor” skriver Lise Munk Thygesen att Ditlevsens make, publicisten Victor Andreassen, ska ha förgripit sig på sin styvdotter Helle i minst fyra års tid. Hon spårar sitt eget sociala arv och familjetrauma som går fem generationer tillbaka. Frågan som blir hängande är: vad visste Tove själv? Kulturredaktionens Katarina Wikars har läst den nya boken.

    REPORTAGE: ÄR MOLLY DRAKES NYUPPTÄCKTA LÅTSKATT LÄNKEN SOM SAKNATS I SONEN NICK DRAKES KONSTNÄRSKAP?

    Hör berättelsen om artisten Nick Drakes mamma – den brittiska hemmafrun och hemliga låtskrivaren Molly Drake. I hennes nyupptäckta låtar ryms stor smärta och moderskärlek till en son som försvann in i psykisk ohälsa och dog alldeles för ung. Kulturredaktionen Jenny Teleman har porträtterat artisten, mamman och människan Molly Drake.

    ESSÄ: HOKUSAI BETVINGADE FUJI MED LEKFULLHET

    Det handlar om berg i OBS-essäerna hela denna vecka. Författaren Dan Jönssons långessä sänds här som fyra fristående radioessäer om lika många berg, och han låter några av de konstnärer och författare som försökt förstå och beskriva bergens själ vara din guide. I dag susar vi fram genom det japanska landskapet för att trängas med turister kring ett av världens mest mytomspunna berg.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Felicia Frithiof

  • P1 Kultur har sett SVT:s nya serie Taelgia om gängkriminalitet och familjeliv i Södertälje, skapad av Jens Östberg. Att se den är som att få en smäll i magen, säger vår gäst, journalisten Diamant Salihu.

    Parallellt med den senaste tidens intensiva nyhetsrapportering om de eskalerande dödsskjutningarna, ges nu också plats för en berättelse i fiktionen om samma värld, med manus och regi av Jens Östberg.

    Platsen är alltså Södertälje och serien rör sig framförallt i den stora gruppen syrianer och assyrier som bor där. Men det är inte bara skjutningar och drogleveranser som tar plats utan även familjeliv med skola och basket och en magnifik bröllopsfest.

    VI MÖTER SANDRA HÜLLER FRÅN GULDPALMSVINNAREN ”FRITT FALL”

    Den tyska skådespelaren Sandra Hüller har ett exceptionellt år bakom sig. Bland annat har hon hyllats för sin roll i franska relationsthrillern ”Fritt fall” som går upp på bio i helgen. Den har beskrivits som en blandning mellan ”Scener ur ett äktenskap” och ett rafflande rättegångsdrama. Och nyligen blev hon vald till ”Årets skådespelerska”, av tidningen ”The Hollywood reporter”.

    I våras vann Fritt fall Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes. Och det var där vår reporter Emma Engström träffade henne.

    NY BIOGRAFI OM ESTRID ERICSON, DESIGNKVINNAN SOM INTRODUCERADE JOSEF FRANK I SVERIGE

    Estrid Ericson är en central gestalt inom svensk design. Redan på 1920-talet skapade hon sin egen syn på inredning där hon kombinerade allt hon gillade. Det blev oftast lysande, sen är hon också känd för sitt nära samarbete med Josef Frank - den österrikiske arkitekten och formgivaren. En lyckad duo förknippad med god svensk smak.

    Nu kommer en omfattande biografi om Estrid Ericson - personen och yrkeskvinnan - och Cecilia Blomberg stämde träff med arkitektur och designkritikern Hedvig Hedqvist som är författare till boken.

    KLASSIKERN OM STRINDBERGS ”ETT DRÖMSPEL”

    Sveriges bästa pjäs nånsin, i alla fall enligt Jenny Teleman: Augusts Strindbergs ”Ett Drömspel” som hade premiär 1907. Om avund, längtan, barndomen hjälplöshet, vuxenlivets surrealism, kärlekens hetta och drömmen att lyfta från alltihop och gömma sig i himlen i stället.

    Och pjäsen har inte mindre än tre premiärer i höst - redan i morgon 23 september både på Folkteatern i Göteborg och på Örebro teater. Och den 9 december landar det outslitliga dramat på Uppsala Stadsteater i ännu en uppsättning.

    Programledare: Cecilia Blomberg
    Producent: Nina Asarnoj

  • I sin hyllade debutfilm Past lives har regissören Celine Song hämtat inspiration från sitt eget liv till en berättelse om identitet, livsval och vardagsnära kärlek.

    INTERVJU: MATTIAS ALKBERG OM ATT GÖRA MUSIK TILL KLAS ÖSTERGREN

    Musikern och poeten Mattias Alkberg räddades som ung av att läsa Klas Östergrens ”Fantomerna”. Nu gör han musiken till samtalsturnén ”Östergren om Östergren” som har premiär på Växjö teater ikväll.

    BIRGITTA HOLM: ”JAG ÄR MEST PRIVILEGIERAD I RIKET”

    I flera veckor har det pågått en litteraturdebatt om autofiktionen och om vad litterär kvalitet är. En som har sett litterära debatter komma och gå är litteraturprofessorn Birgitta Holm. Nu är hon aktuell med nya boken ”Mnemosyne: nio essäer om skapande”.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Esfar Ahmad

  • I mitten av 1900-talet kunde så gott som varenda svensk nynna en låt av Ulf Peder Olrog. Fraser som samling vid pumpen, du ska göra som Svensson gör och allting går att sälja med mördande reklam blev nästan som egna ordspråk.

    Ulf Peder Olrog var mer än enbart en schlagerkompositör. Han var också visforskare, radioman, översättare och upphovsman till Svenskt visarkiv. Mycket av det han skapade lever än i dag, mer är 60 år senare.

    Olrog växte upp i Nyköping och studerade under många år i Uppsala, där han så gott som hela livet fortsatte en evig resa mot en doktorsavhandling. Båda städerna har varit viktiga kulisser i hans schlagers. Här får vi för första gången en dokumentär som samlar alla delar av mannen som ständigt hade nya idéer på gång.

    Medverkande i programmet:
    Bengt Peder Olrog, son
    Lars Gurell, fd arbetskamrat på Sveriges Radio
    Johanna Broman Åkesson, musikvetare
    Karin Strand och Wiktor Johansson, Svenskt visarkiv
    Peter J Lind, Olrog-entusiast

    Intervjuer från arkivet:
    Ulf Peder Olrog
    Sven G Svensson, vän
    Margareta Kjellberg, vissångare och kollega
    Georg Eliasson, förläggare och radioman
    Bo Sundblad, vän

    En P2 dokumentär från 2023 av Malin Marcko, Iris Media.

  • I helgen bröt kraftiga protester ut mot att den ryska världsstjärnan och operasångerskan Anna Netrebko fick uppträda på det anrika operahuset Staatsoper i Berlin.

    Sedan invasionen av Ukraina har den ryska operastjärnan Anna Netrebko uttalat sig vid två tillfällen och tagit avstånd från kriget. Men, enligt kritikerna har stjärnan inte gjort tillräckligt. Nu har 40 000 personer skrivit under ett upprop i protest mot helgens uppträdande i Berlin.

    REPORTAGE: KONSTNÄREN CHARLOTTE GYLLENHAMMAR HÄNGER ETT EKTRÄD ÖVER DROTTNINGGATAN IGEN

    1993 fick konstnären Charlotte Gyllenhammar starka reaktioner när hon hängde ett stort ekträd, upp och ner, över Drottninggatan. Nu har hon gjort det igen. Reporter Mårten Arndtzén har träffat Charlotte Gyllenhammar under arbetet.

    ESSÄ: KATARINA WIKARS OM VÅDAN AV ATT ALDRIG SLÄPPA TAGET OM KARTAN

    Att resa kan vara ett försök att komma bort, från sin vardag och kanske rent av från sitt eget jag. Eller kanske är en resa bara en stig tillbaka till den ursprungliga ensamheten? Över det funderar Katarina Wikars när hon följer några resenärer längs linjen med händerna hållande hårt i kartan.

    Programledare: Felicia Frithiof
    Producent: Esfar Ahmad

  • I morgon, lördag, är det ett år sedan den kurdisk-iranska unga kvinnan Mahsa Amini dog under oklara omständigheter, vilket utlöste stora protester både i Iran och globalt. Vi talar med några kulturarbetare om nuläget.

    IRAN 1: DIREKT INTERVJU PÅ PLATS MED FILMAREN AZAD LARKI

    Vi träffar iransk-svenska filmregissören Azad Larki på Göteborgs konstbiennal. P1 Kulturs reporter Emma Engström rapporterar direkt därifrån. Om vad Larki visar på Biennalen och vad han anser om nuläget för det iranska upproret.

    IRAN 2: FILMREGISSÖREN NAHID PERSSON KOMMER TILL VÅR STUDIO

    Dessutom kommer en annan iransk-ättad filmregissör till P1 Kulturs studio i dag. Nahid Persson Sarvestani berättar om sin senaste film, Son of the Mullah, och även om nuläget för upproret.

    IRAN 3: KLASSIKERN OM ”HANDMAID´S TALE” – UR ETT IRANSKT PERSPEKTIV

    Frilansjournalisten Negar Josephi har i dagens Klassiker läst Margarets Atwoods roman Tjännarinans berättelse, ”The handmaid's Tale” och ser likheterna mellan det samhälle som hon växte upp i och Atwoods Gilead.

    JONAS HASSEN KHEMIRI TILLBAKA MED NY STOR ROMAN

    Vår litteraturredaktör Lina Kalmteg har läst författaren Jonas Hassen Khemiris nya efterlängtade roman ”Systrarna”. Hur bra är den då?

    ÄLSKADE MEDELTIDSMUSEET STÄNGER – OCH FLYTTAR

    Platsen där Medeltidsmuseet i Stockholm nu ligger kommer att förvandlas till ett besökscenter för Riksdagshuset, trots protester från tusentals personer på namnlistor och historieprofessorn Dick Harrison. P1 Kulturs Mattias Berg trollbands av museet redan vid öppningen 1986 och har nu djupdykt i museets historia och framtid.

    Programledare: Lisa Bergström.
    Producent: Mattias Berg.

  • Vi besöker konstmuseet Louisiana och öppningen av utställningen tillsammans med konstkritiker Linda Fagerström. Och så blickar vi mot Kiruna en stad som gäckar fantasin i nya filmen Avgrunden.

    INTERVJU: TUVA NOVOTNY OCH RICHARD HOLM OM LOCKELSEN MED KIRUNA I NYA FILMEN ”AVGRUNDEN”

    Sveriges första stora katastroffilm – så beskrivs ”Avgrunden” med biopremiär fredag. En katastroffilm där Kiruna spelar en av huvudrollerna, och gruvan är på väg att sluka hela staden. Tuva Novotny spelar ”Frigga”, gruvans säkerhetschef. Och det är hon som ska ta beslutet om gruvdriften ska stängas, när sprickorna närmar sig Kirunas stadskärna.

    Kulturredaktionens Björn Jansson mötte Tuva Novotny och regissören och manusförfattaren Richard Holm för att prata om hur idén till en katastroffilm i just Kiruna föddes.

    INTERVJU: FOTOGRAFERNA ANDERS ALM OCH ERIK HOLMSTEDT OM VAD SOM HÄNDER NÄR ETT GRUVSAMHÄLLE FLYTTAR

    I nya utställningen ”Gruva” på Centrum för fotografi i Stockholm ställer Kirunabördige Anders Alm och Erik Holmstedt från Malmberget ut sina bilder sida vid sida – med liknande erfarenheter och olika motiv. Vad är det med Kiruna och Malmberget som fascinerar?

    REPORTAGE: SUCCÉMUSIKALEN ”WICKED” – FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ SVENSKA

    Tjugo år efter världspremiären på Broadway sätts succémusikalen Wicked upp i Sverige - på svenska. Historien som berättar vad det var som hände i landet ovanför regnbågen innan handlingen i filmen ”Trollkarlen från Oz”. På lördag är det premiär på Göteborgsoperan – vi besökte en av repetitionerna och träffade huvudrollsinnehavarna Feline Andersson och Anna Salonen.

    ESSÄ: VALERIE KYEYUNE BACKSTRÖM OM DÖDEN OCH KAPITALET

    Under veckan har essäerna från OBS lyft fram något som sägs ha en allt mer undanskymd plats i våra liv. I den fjärde och sista delen av serien ”Döden i livet” hör vi författaren Valerie Kyeyune Backström reflektera över stillebenkonstens uppkomst och motiv.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Felicia Frithiof

  • Vi har sett den stora utställningen med Ernst Josephsons konst på Waldemarsudde i Stockholm. Dessutom vridit och vänt på begreppet sjukdomskonst med kvalificerad expertis.

    SAMTAL OM VAD KONSTNÄREN ERNST JOSEPHSON SÄGER OSS I DAG – OCH OM BEGREPPET SJUKDOMSKONST

    Det är Kulturredaktionens konstkritiker Måns Hirschfeldt som har sett utställningen med Ernst Josephson, som under delar av sitt liv hade grava psykiska problem. Vi har även intervjuat psykologen Johannes Nordholm, som gjort utställningar med patienter inom psykvården och skrivit om begreppet ”sjukdomskonst”.

    SIROUS NAMAZI GÖR KONST AV SIN FLYKT FRÅN IRAN

    Konstnären Sirous Namazi återskapar möbler, bilar och minnen från sin familjs flykt från Iran. Nu ställs hans verk ut på Magasin 3 i Stockholm - och P1 Kulturs Mårten Arndtzén har träffat honom för en stark intervju.

    VERKET SOM VÄRKER: OM ATT GUNGA I EN OFÖRGLÖMLIG KONSTINSTALLATION

    I vår serie ”Verket som värker” handlar det om en film, en bok, ett konstverk som gjort outplånligt intryck och satt avtryck i livet. Den här gången ska vi få stiga in i en installation av den franske konstnären Nicolas Cesbron - tillsammans med lyssnaren Susanne Billstedt. Hon upplevde konstverket för många år sedan i det gamla järnverket i Avesta, som numera heter Avesta Art. P1 Kulturs Anna Tullberg åkte hem till Susanne Billstedt för att höra berättelsen om verket som fortfarande värker hos henne.

    Du som lyssnar nu är också välkommen att höra av dig till oss och berätta om det verk som värker hos dig! Konst, dans, teater, film, musik, litteratur... vad du vill, men det ska vara ett verk som följt dig genom tiden och livet, som ligger inbäddad i dig, som satt spår. Mejla oss på: [email protected] och berätta så hör vi av oss!

    DAGENS OBS: NÄR VI ÄR DÖDA KOMMER PROBLEMEN

    I OBS pågår en serie om döden i livet. Nyskrivna essäer om icke-existensens samspel med vår korta tid på jorden. Men i denna serie har vi lagt in en gammal favorit från 2019 som vänder på koncepten. Nu ska det nämligen handla om hur livet fortsätter att jaga oss efter döden. För när vi dör tappar vi förmågan att styra berättelsen om våra liv och snacket kan ta vid. Michael Azar, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet - reflekterar över hur man får ihop det postuma livspusslet. OBS produceras av Olof Åkerlund, på Sveriges Radio i Malmö.

    Programledare: Lisa Bergström.
    Producent: Mattias Berg.

  • Förra boken nominerades till internationella Bookerpriset. Nu besöker hemvändande Amanda Svensson studion för att prata om Själens telegraf den första boken som helt utspelar sig i Storbritannien.

    SAMTAL: ÄR SVENSKA FÖRFATTARE SJÄLVUPPTAGNA ELLER VAD HANDLAR LITTERATURDEBATTEN EGENTLIGEN OM?

    Den som läser storstadstidningarnas kultursidor har kanske märkt att en debatt om litterär kvalitet rasar – igen. Men vad handlar debatten egentligen om? Vår litteraturredaktör Lina Kalmteg reder ut turerna och de stridande parterna.

    KRITIKSAMTAL: DIKTSAMLINGEN ”OMSORGSLABYRINTEN” AV IDA BÖRJEL

    Den Malmöbaserade poeten Ida Börjel är aktuell med ”Omsorgslabyrinten” – en diktsamling som utspelar sig i olika rum och inuti huvudet på en konservator på ett museum. Hur fungerar det som lyrik? Vår kritiker Daniel Sjölin är motvilligt förälskad.

    REPORTAGE: MÖT REKONSTRUKTÖREN SOM GER SVERIGES ÄLDSTA SKELETT ETT ANSIKTE

    Den så kallade Bredgårdsmannen är omkring 10 000 år gammal och hittades strax söder om Ulricehamn. Nu byggs hans utseende upp bit för bit av ansiktsrekonstruktören Oscar Nilsson. P1 Kulturs Mattias Berg besökte honom i ateljén i Stockholmsförorten Västertorp – och där fick han en förhandstitt på Bredgårdsmannens än så länge hemliga utseende.

    ESSÄ: KRISTOFFER LEANDOER OM D H LAWRENCES VURMANDE FÖR DÖDEN

    Den brittiske författaren DH Lawrence ägnade en påfallande stor del av sitt författarskap åt att längta efter döden. Och för honom innebar döden inte ett slut, utan en början på något mörkt, främmande och eftersträvansvärt. Författaren Kristoffer Leandoer börjar sin OBS-essä med ett bokbål.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Felicia Frithiof

  • Flera svenska filmer får världspremiär på filmfestivalen i Toronto. Mother, Couch är Niclas Larssons långfilmsdebut baserad på Jerker Virdbords roman Mamma i soffa och på rollistan syns Ewan McGregor, Rhys Ifans och Ellen Burstyn.

  • Borås kulturhus beslut att stoppa delar av Sadaf Ahamadis utställning, med kvinnofigurer i tunga heltäckande betongslöjor, med hänvisning till den höjda terrornivån blev veckans stora kulturdebatt.

    Det är inte första gången hot om terrorism påverkar en konstutställning i Sverige. 2010 arbetade fotografen Elisabeth Ohlson med Jerusalem, en utställning om hbtq-personer i Jerusalem som Världskulturmuseet beställt. Men så kom signalerna, museet hade fått kalla fötter och ville stoppa den. För vår reporter Emma Engström berättar Elisabeth Ohlson att hon har aldrig kunnat släppa det som sedan hände.

    SOLVEJ BALLE OM HUR ÅRETS MEST OMTALADE ROMAN KOM TILL

    Solvej Balle är författare till årets litterära sensation, romansviten ”Om uträkning av omfång”. Balle debuterade 1986 och fick en del uppmärksamhet redan då, men med ”Om uträkning av omfång” golvar hon stora mängder nya läsare. Det är tunna böcker, sju delar är planerade, på danska finns än så länge fyra. Idén till romanerna kom till henne en morgon 1987, när hon tappade sin väckarklocka i golvet. Men det tog tid innan hon vågade börja skriva. ”Jag försökte länge smita undan idén”, säger hon till P1 Kulturs reporter Anna Tullberg.

    AU PAIR-LIVET - ÄR DET ARBETARLITTERATUR?

    En yrkesgrupp som fortfarande är ganska sällsynt i litteraturen är företrädesvis kvinnor med engelskklingande jobbtitlar som ”nanny” eller ”au pair”, och på svenska barnflicka. Nu kommer en roman som rör sig helt i den världen. Den heter ”På undersidan av dagen” och är skriven av Emeli Bergman. Är det rent av en del av pånyttfödelsen av genren arbetarlitteratur? P1 Kulturs kritiker Nina Asarnoj har läst boken. Hon nämner också ”Au Pair” av Cecilia Hansson och ”Arbetarlitteraturens återkomst” av Rasmus Landström.

    BRÖDERNA SALAZAR ÅTERVÄNDE TILL CHILE

    Efter en gemensam resa till Chile började bröderna Masse och Salla Salazar - kända från bland annat The Latin Kings - fundera över hur deras liv hade sett ut om inte deras föräldrar lämnat Chile. Det ledde till ett samarbete med chilenska artister och inspelning i en studio på plats. Nu är första singeln ute och en kort dokumentär om arbetet i projektet som fått namnet ”Origen” - vilket betyder ”ursprung” på spanska.

    HÖST I TV-TABLÅN

    Kulturredaktionens Björn Jansson har koll på SVT:s filmutbud och tipsar om några av höjdpunkterna.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producenter: Estrid Holm och Anna Tullberg

  • Flera svenska filmer får premiär på filmfestivalen i Toronto. Mother, Couch är Niclas Larssons långfilmsdebut och på rollistan syns Ewan McGregor, Rhys Ifans och Ellen Burstyn.

    Vi fångade den svenske regissören i New York för att fråga varför han valde att göra film av Jerker Virdborgs ”Mamma i soffa” – och varför han valde att göra den i USA.

    KRITIKSAMTAL: MUSIKALEN ”EVERYBODY'S TALKING ABOUT JAMIE” PÅ MALMÖ OPERA

    ”Everybody's talking about Jamie” handlar om den 16-årige Jamie som drömmer om att bli drag queen och nu har West End-succén från 2017 fått sin Sverigepremiär på Malmö Opera. Vår kritiker Thomas Nordegren har sett den och kommer till studion för att berätta hur väl höstens stora musikalpremiär lever upp till förväntningarna.

    INTERVJU: MILENA BERGQUIST BERÄTTAR OM KRIGSBARNENS – OCH SIN EGEN MORMORS – ÖDE I BOKEN ”ALLA DESSA BARN”

    Krigsbarnen som kom till Sverige efter första världskriget är en ofta bortglömd del av vår gemensamma historia. Journalisten och författaren Milena Bergquist har efterforskat i arkiv och sin egen familjehistoria för att kunna berätta om deras öde i boken ”Alla dessa barn”.

    ESSÄ: FIRE ISLAND – ETT QUEERT PARADIS

    På ön Fire Island utanför New York har kända författare flockats och turistorten har fått en speciell roll i berättelser om gaymannens uppgång och fall. I dagens essä från OBS har författaren och kritikern Kristofer Folkhammar läst en bok om semesteridyllen som blivit en del av den bögiska litteraturhistorien.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Felicia Frithiof