Episodes

 • En exklusiv och dyr klocka kan signalera status och rikedom men också användas av kriminella för att tvätta pengar. I Stockholm har polisen också sett hur klockrånen går i vågor.

  Klockor av exklusiva märken kan vara både en statussymbol och en investering. Det är inte ovanligt att en märkesklocka som köps i början av ett år kan ha ökat i värde mot slutet av året om man bestämmer sig för att sälja den vidare. Det handlar om klockor som kan kosta hundratusentals kronor, ibland uppemot miljonbelopp eller däröver.Värdet på armbandsuren gör dem också till ett populärt byte bland kriminella. Jag har 17 stycken bekanta som han blivit av med sina klockor, säger säkerhetskonsulten Tom Schuterman.Han berättar att flera blivit rånade, till och med under pistolhot, och att det även handlar om personer som råkat ut för ficktjuvar. Men enligt Tom Schuterman kan det finnas ett stort mörkertal. Hans erfarenhet är att inte alla som blivit rånade gör en polisanmälan. I många fall är offret helt enkelt för rädd för att anmäla eftersom man är rädd för att rånarna ska söka upp dem.Att köpa en exklusiv klocka kan också vara ett enkelt och snabbt sätt för kriminella att tvätta brottsvinster från sin kriminella verksamhet. Polisen upptäckte under utredningen av bedrägerier mot äldre att det kunde gå väldigt snabbt från att pengar överfördes till ett konto till att de användes för att finansiera ett exklusivt klockklöp. Förloppet från att de här pengarna omsätts är snabba mellan 30 till 60 minuter, så har då omsatt då med uttag och exempelvis det här klockköpet, säger Peter Magnusson, förundersökningsledare vid Stockholmspolisen.Under våren 2021 har Länsstyrelsen gjort en särskild tillsyn mot butiker som säljer exklusiva klockor och smycken, med anledning av problemet med att brottsvinster "tvättas" genom att köpa exempelvis en dyr klocka. Förvaltningsrätten i Stockholm dömde tidigare i år tre urmakare att betala sanktionsavgifter på totalt 16 miljoner kronor för att de inte följt penningtvättslagen.Programledare:Evalisa WallinViktor Ahldén Medverkande:Christian Alsberg, chef för utredningsgrupp på Norrmalm i Stockholm cityPeter Magnusson, förundersökningsledare StockholmspolisenTom Schuterman, säkerhetskonsultAlexander Wallenius, spaningschef polisen Stockholm city Producent: Viktor PapiniReportrar: Jill Eriksson & Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15

 • Daniel satt inne för grov misshandel när han bestämde sig för att lämna sitt gäng. För P3 Krim berättar han om livet som kriminell med flera fängelsedomar och vad som fick honom att förändras.

  Det är ett långdraget självmord som man håller på med, säger Daniel i dag om det gamla livet.Han hade missbrukande föräldrar och det gick tidigt snett för både Daniel och hans äldre bror. När Daniel för några år sedan dömdes till fängelse för en grov misshandel han slog och knivhögg en man som fick allvarliga skador fick dock livet en vändning.Inne på anstalt fick han kontakt med en person från avhopparverksamheten Passus som gav ett starkt intryck, och som fick Daniel att lova att ge ett år av sitt liv åt att försöka lämna kriminaliteten. I dag är han själv coach och jobbar med att försöka få andra kriminella att välja ett annat liv.Han beskriver sitt tidigare kriminella liv som en stadig upptrappning, där han till slut går med i ett mc-gäng och våldet eskalerar. Det blir som en tävling mot andra kriminella med höjda insatser. Säg att du hugger någon eller skjuter någon. Nästa gång du hamnar i en konflikt så kan du inte bara åka dit och örfila personen.Våldet blir allt allvarligare och även om Daniel var känslokall utåt mot omgivningen och brottsoffer byggdes ångesten inne i honom på. Allt lagras på inombords tills det blir som som en tryckkokare som du inte vet vart du ska göra av någonstans.Oavsett om man lämnar ett mc-gäng eller ett nätverk som bygger på geografisk tillhörighet till exempelvis en förort till en storstad handlar det framför allt om att förändra ett kriminellt tankemönster. Och att myndigheter lyckas fånga upp personer som är motiverade, snabbt. Motivationsfönstret är väldigt kort ofta, det handlar ibland om 24 timmar, säger Camila Salazar Atías, kunskapsområdeschef på Fryshuset. Det går inte att tro att man tre månader senare kan svara "nu skulle vi kunna hjälpa dig".Länkar: Avhoppare.sePassusCatenaProgramledare:Evalisa WallinViktor Ahldén Medverkande:Daniel*, avhoppare & coachCamila Salazar Atías, kunskapsområdeschef på FryshusetSusanne Gosenius, brottsoffer- och personsäkerhetssektionen i polisregion Syd Producent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15* Daniel är ett fingerat namn.

 • En polis skjuts ihjäl på Hisingen, ett brutalt mord som skakar Sverige. En 17-åring sitter häktad och man tror att det är en kriminell konflikt bakom skjutningen men att polisen inte var måltavlan.

  Mordet skedde vid 22.30-tiden onsdag den 30 juni när polisen patrullerade i Biskopsgården, ett särskilt utsatt område. Det pågår kriminella konflikter på Hisingen som går flera år bakåt i tiden. Det här sker som en del i en lång konflikt mellan olika kriminella personer. Det kommer hända igen. Det vet vi. Vi kan inte förhindra det över tid. Vi gör vad vi kan, men det är omöjligt, säger polisens kommenderingschef Dan Windt.Utredningen pågår och man utesluter inte att fler personer kan komma att gripas. Däremot är man i nuläget relativt säker på att polisen som dödades inte var måltavlan. Men att utreda motivet och bakgrunden till skjutningen är ändå viktigt. Det är viktigt ur ett kunskapsperspektiv om man ska lära sig, analysera och förstå, och förebygga fler sådana här brott. Det är viktigt för oss inom polisen att förstå motivet för att vi ska kunna göra bra riskanalyser riskbedömningar i framtiden, hur vi ska jobba, säger Dan Windt.Fredrik var vän med den mördade polisen och jobbade ihop med honom inom Försvarsmakten. Sent på onsdagskvällen fick han ett meddelande från en gemensam kompis som undrade om han hört något från vännen. Jag skrev till honom på Messenger, inget svar. Jag kommer på att han är ganska dålig på att svara på Messenger. Jag skrev till hans sambo istället och hon gav mig nyheten. Jag släppte bara telefonen och satt på sängkanten. Det blir en apati, säger Fredrik.Han startade en insamling till polisens familj som numera är uppe i miljonbelopp. Och han har en bild av hur vännen hade velat att samhället skulle reagera på mordet. Min högst personliga åsikt är att jag tror att han skulle vilja se förändring. Ge polisen mer resurser till att kunna göra det här, ge de dem mer verktyg och friare händer till att faktiskt kunna agera. Det tror jag är kontentan av det hela.Programledare:Evalisa WallinViktor Ahldén Medverkande:Björn Johnsson, skyddsombud polisregion VästDan Windt, kommenderingschef polisregion VästFredrik, vän till den dödade polisenMorat, polisstudent i BoråsPelle, polisstudent i Umeå Producent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15

 • Han dömdes och friades i det stora infiltrationsmålet Operation Costa. Nu pratar han ut om sin inblandning i ett av de mest uppmärksammade målen det senaste åren.

  Förra veckan friade hovrätten den 58-åriga man som stod åtalad i det uppmärksammade fallet operation costa där nästan 400 kilo cannabis smugglades från Spanien till Sverige förra året.En annan man dömdes till fängelse men rätten anser att 58-åringen inte skulle ha begått brotten utan påverkan från den polis som jobbade undercover med smugglingen.58-åringen berättar för P3 Krim om hur det gick till när han blev inblandad och tillslut dömd och friad i det stora infiltrationsärendet.- Jag har alltid legat lite i gråzonen av olika anledningar, berättar "fixaren".Enligt hovrättsdomen så är det inte bevisat att "fixaren" hade förmedlat kontakten utan polisens provokation - och att infilitratören drev på för att få till möten.Nu är frågan hur polisens framtida infiltrationer kommer se ut och vilka spelregler som kommer att gälla efter en eventuell prövning i Högsta domstolen.- Det blir ju väldigt svårt att jobba med den här typen av provokativa åtgärder om inte polisen får ta kontakt eller visa intresse för att begå brott, säger åklagare Sara Nilsson.Programledare:Evalisa WallinViktor Ahldén Medverkande:"Fixaren"Sara Nilsson, åklagareAnne Kuttenkeuler, domareSimon Andersson, universitetslektor i processrätt vid Stockholms universitet Producent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15

 • 19-åriga Marley skjuts till döds när han sitter i en bil med en vän 2015. Men mordet har aldrig kunnat lösas. Och nu har dödsskjutningar blivit allt vanligare hos polisens kalla fall-grupper.

  Två unga män åker i en bil i Vårby, Stockholm den 24 mars 2015 då dem plötsligt blir beskjutna med automateld. 19-årige Marley träffas av ett skott i huvudet och dör. Polisen är förvånade. Marley har ingen hotbild mot sig och är troligtvis inte måltavlan för attacken.Två personer grips misstänkta för mordet men släpps i brist på bevis. Fallet är ett av flera mord med skjutvapen som skett senaste åren där ingen blivit dömd.Och hos landets Kalla fall-grupper börjar brutala mord och dödsskjutningar samlas på hög. Vi har tagit del av siffror som visar att Stockholm har 33 skjutningar i kriminell miljö de senaste tio åren som blivit till cold cases.P3 krim handlar den här veckan om mordet på Marley och den nya sortens kalla fall.Programledare:Evalisa WallinViktor Ahldén Medverkande:Maritha, Marleys mammaAnders Eriksson, gruppchef Kalla fall i region VästTina Frennstedt, journalist och författare Producent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15

 • Idén föds över en öl. FBI ska lura kriminella att använda byråns egna krypterade app. Några år senare grips hundratals kriminella världen över. Inte minst i Sverige.

  Det är en tidig morgon i Sverige, måndag den 7 juni.Runt om i landet förbereder sig åklagare och poliser på tillslaget med stort T. Men att man är del i ett större sammanhang är hemligt. Informationen hålls tajt och först i efterhand förstår många hur stort det hela är.Över 150 personer grips i den stora insatsen och nu står Sverige inför ett vägval vad gäller övervakning och avlyssning.P3 Krim handlar denna vecka om FBI:s hemliga operation och svenskarna som fastnade i polisens nät.Programledare:Evalisa WallinViktor Ahldén Medverkande:Emil Eisersjö, sektionschef vid underättelseenheten på NOALisa dos Santos, åklagareSara Leckner, universitetslektor på institutionen för datavetenskap och medieteknik på Malmö universitet. Producent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15

 • Lukten är det första de lägger märke till. Polisens tillslag sker mot en lokal full av djur, levande men också döda. Det blir starten på en ovanlig och mycket omfattande utredning.

  Polisen slår till mot en lokal i det lilla samhället Löberöd i Skåne den 22 mars 2018. Där hittar man nästan 900 reptiler.Det ska bli starten på en utredning om illegal reptilhandel som har förgreningar hela vägen från Marocko till Kina.Nu pågår rättegången mot mannen som misstänks för både grovt arskyddsbritt, brott mot djurskyddslagen, djurplågeri och smuggling.Programledare:Evalisa WallinViktor Ahldén Medverkande:Per-Erik Lindbäck, utredare polisens artskyddsgruppKalle Melkersson, chef för reptiler på Tropicarium i KolmårdenJocke Ljungström, organisatör Tropikmässan i Malmö Producent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15

 • Igår kom beskedet att Yasin hålls kvar i häktet och riskerar att dömas till fängelse för stämpling till människorov av en annan känd artist. Hör ljudet från rättssalen och det tidiga polisförhöret.

  I förra veckan var det dags för åtalet mot Vårbynätverket att avhandla delarna som behandlar kidnappningen av en framgångsrik artist i april 2020. Under de utredningens gång har ingen velat prata med polisen. Men under rättegången började flera att prata.Yasin förhördes om misstankarna mot honom gällande det första misstänkta försöket att kidnappa artisten som aldrig blev av. Yasin nekade till brott och berättade istället att han försökte avstyra allt när han förstod vad som höll på att hända.Men åklagaren håller inte med om den förklaringen och yrkade på att Yasin skulle dömas till ett och ett halvt års fängelse.Igår kom också besked i häktningsfrågan. Något som brukar ge en indikation på om den åtalade kommer dömas eller inte. Och rätten beslutade att Yasin skulle hållas kvar i häktet. Vilket kan innebära att han döms till fängelse.Rätten höll också förhör med en annan rapartist som misstänkts för delaktighet i det människorov som senare genomfördes och som Yasin inte varit misstänkt för. Även han fick beskedet att han hålls kvar i häktet.P3 Krim handlar denna vecka om Yasin, kidnappningen och rösterna inifrån rättssalen.Programledare:Evalisa WallinViktor Ahldén Medverkande:Torsten Alm, kriminalinspektörJohan Grahn, försvarsadvokatFrida Wallin, försvarsadvokat Producent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan Hörnqvist & Fredrik NilssonKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15

 • Tog han det gula kortet medvetet? En före detta U21-landslagsstjärna i fotboll står anklagad för matchfixning. Nu testas den nya lagen om spelfusk för första gången i en pågående rättegång.

  Snart kommer domen i ett uppmärksammat matchfixningsmål i Malmö tingsrätt. Mannen, en känd före detta allsvensk fotbollsspelare, ska enligt åklagaren ha tagit ett medvetet gult kort som andra sen spelat pengar på. Han ska sen ha fått en stor summa pengar efter matchen. Men mannen säger att han fick pengarna som ett lån eftersom att han under den här tiden haft ett pågående spelmissbruk.I samma rättegång avhandlas ett misstänkt spelfusk i division 3. En tidigare spelare står anklagad för spelfusk efter misstänkt svaga insatser och för att ha tagit emot mutor från samma person som ska ha lånat ut pengar till den allsvenska fotbollsspelaren.Enligt polisen har idrotten under väldigt många år varit särskilt utsatt för otillåten påverkan i olika former. Det handlar om allt från matchfixning, människohandel, hot och trakasserier till klubbpåverkan.Personerna bakom kan vara gäng, enskilda kriminella och huliganer samt mer sofistikerade grupper och personer. I Sverige misstänker man att runt fem kriminella nätverk är inblandade i matchfixning och ofta finns internationella kopplingar till balkan och Asien.Enligt siffror som P3 Krim har tagit del av så utreder Svenska fotbollförbundet just nu fem matcher efter misstanke om matchfixning.Och enligt ansvarig utredare på Svenska fotbollförbundet har flera av de inblandade personerna i misstänkta fuskärenden det senaste året haft ett problem med spelmissbruk.P3 Krim tittar denna vecka närmare på spelfusket inom svensk idrott. Om du har problem med spelmissbruk kan du söka hjälp hos följande organisationer:https://www.spelpaus.se/https://www.beroendecentrum.se/vard-hos-oss/spelberoende/https://spelberoende.se/ Och om du vill anmäla ett fusk, trakasserier eller övergrepp och av nån anledning inte kan vända dig till din förening så kan du använda Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst:https://report.whistleb.com/sv/riksidrottsforbundetProgramledare:Evalisa Wallin Viktor Ahldén Medverkande:Fredrik Gårdare, kriminalinspektörJonas Claesson, integrity officer på Svenska FotbollförbundetDaniel Windahl, f.d. tennisspelare Producent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15

 • Kvinnan trodde mannen höll på att dränka katter. Men väskan visade sig innehålla 13 kilo kokain. Händelsen kopplas till en större knarkhärva som sträcker sig mellan Norge och flera svenska städer.

  Just nu pågår en omfattande rättegång i Örebro tingsrätt där nio personer står åtalade för bland annat narkotikabrottslighet. Men rättegången handlar också om långtgående planer på att döda personer i en kriminell gruppering som konkurrerat på narkotikamarknaden i Örebro.I åtalet misstänks bland annat två tjejer i 20-årsåldern från Stockholm för att ha transporterat hela 19 kg kokain över hela Sverige. Åtalet har också kopplingar till ytterligare tre andra åtal där domar har fallit.Centralt i berättelsen är ett narkotikalager i Göteborg där det hämtats kilovis med kokain som sen körts till andra delar av Sverige och sen planerats att föras vidare till Norge. Åtalen hade troligtvis inte blivit så omfattande det inte vore för information från den krypterade appen Encrochat. Men ärendet sticker också ut för att det finns tidigare helt ostraffade personer som dömts och åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott.Programledare: Evalisa Wallin Viktor AhldénMedverkande:Jonas Ekström, polisinspektör på spaningssektionenKristoffer Stahre, försvarsadvokatSina Safashad, försvarsadvokatTove Kullberg, åklagareProducent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15

 • Oskar grips i sitt hem misstänkt för rån. Polisen filmar honom och hans familj och lägger ut gripandet i sociala medier. Han blir igenkänd och snart väcks kritik mot polisens agerande.

  Filmen var del i en miljonsatsning från polisens sida i ett försök att locka fler människor till polisyrket. Men programmet väckte känslor och togs ner innan alla avsnitt visats.Det är ett av de senaste årens mest uppmärksammade händelser kring polisens agerande i sociala medier.Och nyligen så kom en intern utredning från polisens dataskyddsombud fram till att det finns en hel del brister i polisens arbete på sociala medier.En ny handbok med rekommendationer för hur poliser ska agera i sociala medier ska bli klart under året men redan nu kan vi avslöja att det är slut på fotograferande och filmande av personer under gripanden.P3 Krim tittar den här veckan närmare på polisens officiella men också anonyma konton online.Programledare: Evalisa Wallin Viktor AhldénMedverkande:Oskar, greps och filmades av polisenMax V Karlsson, reporter och ledarskribent Dagens EtcDunkelgrå, anonym polis på TwitterFredrik Berg, chef för sociala medier hos polisenProducent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15

 • Greta blir kär på en fest men kärleken slutar i fysisk och psykisk misshandel. Det kommer ta tid att ta sig ur och Gretas vittnesmål är bara ett av många från unga som levt i en våldsam relation.

  Enligt en aktuell studie från Stockholms universitet har sex av tio gymnasieelever utsatts för våld i en nära relation. Den vanligaste förekomsten är kontroll, systematiskt nedtryckande och elaka glåpord. Men många vittnar också om slag, sexuellt våld eller tvång till sexuella handlingar.P3 Krim tittar denna vecka närmare på våld i unga relationer, vi får höra flera skakande berättelser och söker svar från politikerna hur våldet kan förebyggas och bestraffas.Här kan du få mer information om hur du får hjälp om du eller någon du känner är utsatt för våld i nära relation:https://ungarelationer.se/https://kvinnofridslinjen.se/sv/Programledare: Evalisa Wallin Viktor Ahldén Medverkande:Greta Malin* Sofia* Sibel Korkmaz, doktorand Socialt arbete vid Stockholms Universitet Linn Törnlund, samordnare Tjejjouren Skogsrå i Sundsvall * Namnen är inte deras riktigaProducent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15

 • På bara tre veckor har fem kvinnor mist livet, dödade av någon de känt. Vi möter en vän till Aline, som dödades i Alvesta, och kollar vad som görs inom polisen och politiken för att förhindra fler mord.

  Fem mördade kvinnor, mördade av män i deras närhet på tre veckor - det sticker ut med tanke på att det brukar vara ungefär femton sådana mord per år.Senaste veckan har debattartiklar och politiska förslag haglat, och det har riktats kritik mot både politiker och myndigheter om att det görs för lite och för långsamt.Denna vecka har P3 Krim kollat på de fall som skett nu i närtid. Och så har vi pratat med olika aktörer om vad som går att göra med politiska förändringar och med förbättrat arbete hos polis och andra aktörer.Här kan du få mer information om hur du får hjälp om du eller någon du känner är utsatt för våld i nära relation:https://ungarelationer.se/ https://kvinnofridslinjen.se/sv/Programledare:Evalisa WallinViktor AhldénMedverkande:Monika Johansson, Alines förvaltare.Atilla Yoldas, journalist och författareMichael Johansson, sektionschef på sektionen Brott i nära relation hos Polisen, Stockholm syd.Elin Moradi Demont, jurist som engagerat sig i frågan om mäns våld mot kvinnor.Producent: Lars TruedsonReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.se

 • I helgen hölls Poddfest där den samlade poddbranschen sände direkt i 12 timmar. Då diskuterade P3 Krim och Juridikpodden om rappen och straffrätten, bland annat utifrån domen i HD om Frej Larsson.

  Nu kan du höra hela samtalet här i efterhand. Bland annat reder man ut om utgången blivit samma om det varit Yasin som mordhotat en åklagare i en låt som det blev när Frej Larsson gjorde det. Hur långt får man gå i konstens namn och spelar Frejs bristande våldskapital någon roll för friandet?Medverkande:Viktor Ahldén, journalist, P3 KrimTove Lindgren, doktorand i juridik, JuridikpoddenMårten Schultz, professor i juridik, JuridikpoddenEvalisa Wallin, journalist, P3 KrimProducent P3 Krim: Viktor Papini

 • Förra året blossade ett gängkrig upp i Gävle. Plötsligt fick staden skjutningar på allmän plats, mitt bland folk. Nu pågår rättegång mot det gäng polisen kallar det "blå". Men vittnen har börjat ändra sig.

  När det "röda" gänget i Gävle närmade sig Shottaz från Järvafältet i Stockholm trappades konflikten upp. Det blå gänget tog kontakt med Shottaz fiender Husbys hyenor. Polisen säger att man aldrig tidigare mött den här sortens våld i Gävle.Och när polisen börjar rulla upp härvan gör de en pikant upptäckt: Bashir, ledaren för det blå gänget, har ett förhållande med sin försvarsadvokat. Hon avsäger sig snart uppdraget, men polisen misstänkte henne en tid för medhjälp till vapenbrott. Nu granskar Advokatsamfundet fallet. Kanske väntar ett straff för brott mot god advokatsed.FOTNOT: Bashir är ett fingerat namn.Programledare:Evalisa WallinViktor AhldénMedverkande:Mia Edwall Insulander, generalsekreterare AdvokatsamfundetRolf Korol, polisThomas Persson, polisFredrik Normark, åklagareThomas Martinson, försvarsadvokatLena Heiman, vittnesstödjare Producent: Viktor Papini och Lars TruedsonReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.se

 • Från en villa på en ö i Roslagen anklagas ett par i 25-årsålder för att ha sålt tung narkotika till kunder över hela Sverige. Försäljningen ska ha skett på Darknet via sajten Flugsvamp 3.0

  Just nu pågår rättegången i Uppsala tingsrätt mot paret som står åtalade för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.Ytterligare en man står åtalad för smuggling och verksamheten ska ha dragit in 3,5 miljoner kronor under ett halvårs tid.Narkotikan ska ha importerats från Nederländerna och sen distribuerats vidare till kunder runt om i landet genom vanliga brevförsändelser på posten.Samtliga åtalade förnekar brott.Programledare:Evalisa WallinViktor AhldénMedverkande:Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsministerKarolina Ekberg, utredningsledare TullverketAlexander Norman, Camillas försvarsadvokatAnna Vikström, Amirs försvarsadvokatKarin Lavén, den tredje mannens advokatAlex, polis på Nationella operativa avdelningenProducent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15

 • Under våren åtalas en polis för dataintrång. Men det är bara en del i historien. Här finns även frågetecken kring pengar som swishats till en känd kriminell, blancolån och missbruk av opioider.

  Förra året kom det in över 8000 anmälningar till särskilda åklagarkammaren mot svenska poliser. Det är en ökning med 18 procent mot föregående år.Vapen som kommer bort, pengar som saknas ur beslagsförråd och en man som maskerat sig i en skräckmask och jagat ungar med basebollträ. Det är exempel på några fall som anmälts mot svenska polisen det senaste året.Den vanligaste anmälan gäller dataintrång. Och under våren har det pågått en utredning mot en polis som misstänkts för otillåtna slagningar i polisens databas.Men det är bara en liten del av den här polismannens berättelse.P3 krim berättar den här veckan om poliser som begår brott och hur de utreder sig själva.Programledare:Evalisa WallinViktor AhldénMedverkande:Nina Berg, utredare på Särskilda utredningarLena Ljungdahl, säkerhetsexpert och f.d. polisLotta Gustavsson, vice ordförande i PANProducent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist Sköld & Mette CarlbomLjudtekniker: Fredrik NilssonKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15

 • Efter förra veckans åtal kommer det nu fram allt fler detaljer om Vårbynätverket. P3 Krim tittar närmare på gängets framväxt och detaljerna som sticker ut i åtalet.

  Åtalspunkterna var många när åtalet mot Vårbynätverket släpptes förra veckan. Det var bland annat försök till mord, grovt vapenbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, försök till utpressning, grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott.P3 Krim berättar idag om nätverkets framväxt, hur strukturen och de interna förhållningsreglerna sett ut och om konflikten mellan Vårbynätverkets ledare och en annan man som han misstänks ha utsatt för mordförsök.Dessutom en hel del annat. Bland annat om en bomb som hittades i en lägenhet som var redo att detonera när poliserna genomförde en husrannsakan. Bomben hade kunnat ödelägga stora delar av byggnaden och i våningen under lägenheten fanns en förskola.Programledare:Evalisa WallinViktor AhldénMedverkande:Filip Rydin, försvarsadvokat för ledaren i VårbynätverketFrida Wallin, Yasins försvarsadvokatNiclas, lokalpolis i HuddingeAmir Rostami, kriminolog och polisIngela Hessius, målsägarbiträdeProducent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.se

 • Igår åtalades rapparen Yasin för stämpling eller förberedelse till människorov av en annan svensk artist. Åtalet ingår i en av Stockholms största brottsutredningar mot kriminella gäng genom tiderna.

  Rapparen Yasin åtalades under tisdagen för stämpling eller förberedelse till människorov. Händelsen ska ha ägt rum i slutet av mars förra året men misslyckats. En tid senare genomförs kidnappningen men Yasin är då inte delaktig och åtalades alltså inte för den händelsen.Åtalen om människorov ingår i en större utredning mot det så kallade Vårbynätverket med flera andra åtalspunkter och totalt 28 tilltalade personer.Åtalen omfattar bland annat mordförsök, narkotikabrott, sprängdåd och grova vapenbrott utöver kidnappningen av den kända artisten.P3 Krim tittar i två delar närmare på Vårbynätverket och börjar denna vecka med misstankarna mot Yasin.Yasin har nekat till brott.Programledare:Evalisa WallinViktor AhldénMedverkande:Torsten Alm, kriminalinspektörFrida Wallin, Yasins försvarsadvokatRappnyheterProducent: Viktor PapiniReporter: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Fredrik NilssonKontakt: p3krim@sverigesradio.se

 • I februari förra året tar en 25-årig man emot en lastbil fylld av narkotika. Vad han inte vet är föraren jobbar för tyska tullen och att en svensk polis infiltrerat smugglarnas organisation i tre år.

  Två män dömdes i förra veckan till långa fängelsestraff för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling efter att ha hjälpt till att genomföra en frakt av 388 kilo cannabis hela vägen från San Pedro i södra Spanien till Sverige.Fallet har blivit känt som Operation Costa. Och det speciella med ärendet är att en polis infiltrerat verksamheten i tre års tid.Men polisens användande av infiltratör har gett upphov till rubriker och männens försvarsadvokater har argumenterat för att polisen använt sig av brottsprovokation.Hur kan man dömas för smuggling om själva införseln av narkotikan genomförs av polisen?Programledare:Evalisa WallinViktor AhldénMedverkande:Sara Nilsson, kammaråklagareChrister Nilsson, chef för utredningsenheten på NOAIvan Fialdini, försvarsadvokatThomas Martinsson, försvarsadvokatJack, fixarens sonProducent: Viktor PapiniReportrar: Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.se