Episodes

 • I detta avsnitt samtalade jag med Tobias Richloow Forsberg. Han var en framgångsrik ishockeyspelare fram tills för tre år sedan då han var med om en olycka som förändrade hans liv. Tobias berättar om tillfället då han av en olyckshändelse krokade ihop med motspelaren och åkte in i sargen med huvudet. Han berättar hur han direkt kände att något allvarligt hade hänt med kroppen.


  Tobias berättar om livet efter olyckan och hur vardagen ser ut med stöd från assistenter och sin kärlek til sin fru Filippa som varit ett stort stöd under rehabiliteringen.


  Det är ett avsnitt som verkligen får en att fundera och se på livet från andra perspektiv.


  Tobias är idag expertkommentator för SHL vilket han gör med bravur. Han har lärt sig att sätta nya mål som driver honom framåt.


  Detta är ett avsnitt som är starkt och som verkligen får en att vara tacksam över det man har!


  Tack Tobias för att du delade med dig av din historia och erfarenhet. Lycka till i framtiden!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta samtal har jag förmånen att samtala med Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) verksamhetschef Peter Reinebo. Peter har stor och lång erfarenhet av idrott i allas dess slag. Han har jobbat inom olika instanser och under lång tid på SOK. Detta ger honom bra kunskap och insyn inom svensk idrott. Detta krävs i hans jobb då han har nära relation med respektive special förbund i satsningen mot kommande- och framtida OS.


  Han beskriver hur SOK arbetar i förhållande till Riksidrottsförbundet och Special förbunden dels i satsningen och investeringen i pengar men även i uttagningar och nomineringar till SOK:s topp- och talangprogram. Peter ser att han och SOK har en mycket bra relation med alla instanser och att de tillsammans skapar en framgångsrik miljö för topprestationer!


  Oundvikligt kommer vi in på de omdiskuterade petningarna i sommarens OS i Tokyo där det var stora diskussioner i några fall där idrottaren inte blev uttagen till OS. Peter ger en tydlig förklaring till hur de jobbar med uttagningar och hur de jobbar med kriterier för att bli uttagen.


  Mycket bra avsnitt som ger en bra insyn i OS uttagningar och hur SOK arbetar vilket kommer bli högaktuellt nu när OS uttagningarna närmar sig inför vinter OS i Peking!


  Tack Peter för ett bra och trevlig samtal och stort lycka till SOK i kommande OS!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Episodes manquant?

  Cliquez ici pour raffraichir la page manuellement.

 • Jubileumsavsnitt, nummer 50 med en av världens största idrottsledare och den absolut största inom arbetet med att få en ren idrott, professor Arne Ljungqvist.


  Legendarisk dopningsjägare och idrottsledare som anses vara en av världens främsta experter på dopning inom elitidrotten. Var med och bildade den världsomspännande antidopningsorganisationen WADA och är hedersledamot av Internationella Olympiska Kommittén IOK. Tidigare ordförande för Sveriges Riksidrottsförbund och Svenska friidrottsförbundet, samt IOK:s och WADA:s medicinska kommittéer.

  Arne har själv en idrottsbakgrund och har deltagit i OS 1952 i höjdhopp. Han saxade 2.01 och blev svensk mästare samma år som han deltog i OS.


  Arne är idag 90 år och han berättade öppet hur resan varit från det att han började arbetet med antidoping till var de är idag. Han berättar om när han började sin Antidopingresa att de försökte avsätta honom som ordförande i friidrottsförbundet för att de aktiva tyckte att de inte kunde konkurrera på internationell nivå om de inte fick använda doping.


  Arnes berättar vidare om hur den långa vägen har sett ut: från när han började sitt arbete och steroider var något som aktiva idrottare efterfrågade och använde, till att bli det fulaste av fusk inom idrottsvärlden. Samtidigt ser han också hur ett omfattande missbruk av steroider och andra dopingmedel bland icke elitsatsande ungdomar och yngre har blivit en erkänd folkhälsofråga idag. Som ett led i detta driver han nu en egen anti-dopningstiftelse med information om och utbildning i dopningsfrågor för ungdomar.


  Arne berättar bland annat om det stora sveket under OS i Sochi 2014 då man avslöjade en stor dopingskandal där labbpersonal varit inblandade. Detta var något Arne inte hade någon som helst aning om. Det var personer som Arne jobbat med i Antidopingarbetet samt byggt upp labbet i Sochi med som var inblandade vilket naturligtvis påverkade honom.


  Jag imponeras av Arnes otroliga driv och engagemang och hur han verkligen har kämpat i motvind många gånger. Antidopingarbetet har varit en bisyssla för Arne då han genom alla år jobbat som läkare och professor vilket bara det tar en hel del tid.


  Jag vill rikta ett stort tack till Arne för detta avsnitt och önska honom all lycka i det fortsatta arbetet med Antidoping frågor!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratar jag med den erfarna sportjournalisten Johan Ejeborg. Vi pratar om hans uppväxt och varför han blev journalist och hur han hamnade på SVT sport. Johan var en aktiv kille i sin uppväxt som utövade många olika idrotter, det har han nytta av när han kommenterar sport idag. Johan är kommentator inom många olika sporter vilket är en konst i sig. Han har många års erfarenhet från många olika idrotter men i detta sammanhang fokuserade vi mycket på vintersport och alpint.


  Vi pratade om Vinterstudions betydelse för sporten och hur han ser på tävlingsprogrammet och grenarna för att göra sporten ännu mer populär. Kommer naturligtvis in på att en annan kanal har rättigheterna till de flesta tävlingarna i längd, alpint och Skicross numera.


  Vi kom sedan in på hur en aktiv bör tänka i varumärkesbyggande. Det är inte helt enkelt och utvecklingen har gått fort med sociala medier med mera.


  Vi hade ett riktigt härligt samtal där Johan delade med sig av många års erfarenhet. Jag tycker det är ett intressant ämne i utvecklingen att höra medias syn på vad som kan förändras för att det ska bli mer intressant att följa som reporter och därmed bli mer populär hos folket som följer idrotten.


  Lyssna, njut och få massor av kunskap och erfarenhet till er genom en klok och härlig man!


  Nu


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Dagens gäst i Vintersportpodden, Anders Byström, växte upp i Örnsköldsvik. Han var intresserad av många idrotter som barn och fastnade för längdskidåkning som han var aktiv i till 21 års åldern på nationell nivå. Han började sin yrkeskarriär som skrivande journalist men bytte bana och studerade idrottsvetenskap med inriktning mot idrottspsykologi. Han har sedan dess haft många fina tränaruppdrag både i Sverige och Norge. Nu är han Landslagschef för Svenska Skidlandslaget vilket betyder att han ansvarar för den sportsliga landslagsverksamheten i stort. Innan detta uppdrag hade han samma tjänst för Skidskyttelandslaget.


  Anders är en mycket ödmjuk person och en prestigelös ledare som verkligen jobbar för att få ut maximalt av varje individ.


  Vi pratar en hel del om ledarskap och hur han på bästa sätt förbereder ledarna inför OS i Kina 2022. Vi kommer sedan in på skillnaden mellan svensk och norsk skidåkning.


  Han ger sin syn på statusen för svensk skidåkning som sedan leder specifikt till svensk herrskidåkning och hur den mår och vad vi har på G.


  Ett aktuellt ämne är psykisk ohälsa, ätstörningar och skador vilket vi så klart pratade om där Anders gav sin syn på detta.


  Jag vill tacka Anders för att han var gäst i Vintersportpodden och önska han och Svenska skidlandslaget all lycka kommande säsong!!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratar jag med Svenska Ishockeyförbundets Generalsekreterare Johan Stark. Johan har en gedigen idrottsbakgrund med en aktiv karriär inom Basket på elitnivå som både aktiv och ledare. Han har också varit generalsekreterare på Svenska Basketförbundet samt klubbdirektör i Brynäs IF som har stark hockeytradition och kultur.


  Vi pratar om Johans bakgrund som basketspelare och hans uppväxt i Ockelbo, hans arbete inom basketen både som avlönad men även som ideell ledare och utmaningar som finns med att vara ledare. Sedan kommer vi in på varför han sedan valde att hoppa på arbetet som klubbdirektör för Brynäs IF inom ishockeyn och efter en sejour i Basketförbundet är han numera generalsekreterare för Ishockeyförbundet. Han berättar om sin syn på ledarskap i allmänhet sedan kommer vi in på ishockeyns utmaningar både sportsligt men även förbundets arbete med rätt attityd och ledarskap. Johan är en mycket klok man som jag är säker på är rätt person att leda hockeyn in i framtiden och lotsa verksamheten i rätt riktning för att bibehålla sin popularitet men även utveckla idrotten i en positiv riktning.


  Vi pratar också om viktiga ämnen som tidig specialisering, tidig utslagning, TV puckens vara eller icke vara samt hur han ser på sommar camper och privata initiativ. En naturlig fråga är i detta sammanhang också att prata om ishockeyns tillgänglighet som sport och utmaningen med att få den tillgänglig för alla.


  Vidare samtalar vi en del om idrottens tävlingsmoment och hur synen är på att räkna mål och ha serier.


  Stort tack till Johan Stark för ditt deltagande i Vintersportpodden och jag önskar dig all lycka att leda ett av Sveriges populäraste sporter och förbund i framtiden!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratar jag med Världsmästaren i Skidskytte 2021 Martin Ponsiluoma vilket var Sveriges första individuella VM guld på herrsidan sedan 1958. Ett mycket trevlig och ödmjuk person som har en ljus och spännande framtid framför sig. Att han tog VM guld 2021 var en liten överraskning för många, men Martin visste vilken kapacitet han har och visste att allt är möjligt. Nu väntar OS och han får nu räknas som en av favoriterna till att ta medalj!


  Martin pratar vidare om sin allsidighet och att han har lätt för många idrotter. Hans intresse på sidan om skidskyttet är paddel och flugfiske som han gärna gör så fort han får möjlighet. Det ger honom stor avkoppling!


  Martin berättar om relationen till sin pappa och hans betydelse för hans framgångar och utveckling som skidskytt.


  OS uppladdningen och förutsättningarna på OS är ett självklart ämne att prata om, han ger sin syn på att tävla på hög höjd.


  Lyssna på detta avsnitt med en mycket klok och duktig person som är väldigt omtyckt på touren. Ni kommer få bra insikt i en medaljkandidat på OS och en härlig uppladdning inför stundande Skidskyttesäsong!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta samtal pratade jag med Svenska längdlandslagets skidtränare och Skellefteå AIK:s fystränare Stefan Thomson. Stefan är en otroligt kompetent och erfaren tränare med stort engagemang. Detta har ni kunnat ta del av i längdlandslagets dokumentär som visats i fem stycken avsnitt under hösten. Vi pratar om fysträning i sin helhet och vikten av att ha ett syfte med varje träningspass. Sedan kommer vi in på skillnaden mellan ishockey och skidåkning och därmed hur mentaliteten mellan individuella- och lagidrottare skiljer sig åt.


  Vi pratar också om forskning och hur man får ut det i verkligheten och får den användbar samt hur landslagets och de professionella tränarnas kompetens når ut till de ideella ledarna i idrottsrörelsen. Detta har Stefan bra erfarenhet, dels i Skellefteå AIK men framförallt i Svenska Skidförbundet där han ingår i en arbetsgrupp som jobbar med utbildningsmaterial till klubbarna i rörelsen.


  Stefan berättar sedan om den speciella säsong skidlandslaget står inför med OS i Kina där det kommer vara speciella förhållanden. Han berättar hur skidlandslaget laddar upp och planerar hösten för att vara 100 % förberedda för vad som komma skall!


  Jag tackar Stefan för att han var gäst i Vintersportpodden och önskar han och de han tränar stort lycka till kommande säsong!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratar jag med en av de absolut största skidskyttestjärnorna Sverige och Världen har, Hanna Öberg. Vi pratar naturligtvis om hennes uppväxt och hur skidskytteresan och intresset startade. Sedan kommer vi in på karriären och de många medaljer hon tagit. Hon har ett mycket nära samarbete med sin far som är involverad i Skidskyttet vilket har varit en stor stöttning för henne genom karriären.


  Hon berättar också om relationen till sin syster Elvira och hur det har påverkat Hanna under åren då Elvira slagit igenom och i vissa tävlingar till och med besegrat Hanna. Det har varit en utmaning som hon numera hanterar på ett bra sätt. Hon har löpnade dialog med sin mentala rådgivare som vägleder henne och stöttar henne i hur hon kan bemästra vissa tankebanor.


  Hon berättar också om vilka områden hon behöver utveckla för att bli ännu bättre och ta ännu fler medaljer.


  Hanna är en fantastisk idrottare och människa som verkligen ger ett klokt och ödmjukt intryck, hon är en riktig förebild för alla nya stjärnor som är på väg upp.


  Hanna ger oss lyssnare Energi, Inspiration och kunskap vilket ni kommer märka när ni lyssnar. Efter inspelningen var jag fylld med Energi!


  Tack Hanna för att du var gäst i Vintersportpodden och stort lycka till kommande säsong!!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt av Vintersortpodden pratar jag och Simon om hans karriär som diskuskastare och hur han hade lite motstånd hos sin nuvarande tränare när han bestämde sig att satsa på diskus. Tidigare var Simon 10 kampare och var till en början en i diskussammanhang lite för liten atlet. Nu har han visat världen att alla tvivlare hade fel bland annat genom att vinna OS Silver i Japan sommaren 2021. Simon och hans tränare har planen inställd på OS i Paris 2024 där han ska vara på topp. Arbetet går enligt plan och med Simons otroliga träningsvilja, målmedvetenhet och hans oerhörda ödmjukhet är jag säker på att han kommer stå överst på pallen i de olympiska sommarspelen 2024 i Paris.


  Jag har pratat och träffat många idrottare genom åren, en mer ödmjuk och härlig människa än Simon är svårt att finna. Jag var tagen efter vårt samtal över hans sätt att vara och hans kloka tankar om livet och idrotten. När jag intervjuar Simon är han på besök på föräldrarnas gård i Sixarby norr om Uppsala där han sitter på en traktor under intervjun, det gör att det finns vissa störningar i länken som visar sig i små hackningar. Han trivs i Sixarby där han kan varva ner och jobba med föräldrarnas jordbruk. I vardagen bor Simon i Växjö där han tränar tillsammans med ett antal andra friidrottsatleter.


  Vi pratar i stort sätt om allt som Simon gjort och kommer göra framåt. Allt från privata hobbys som golf till hans fokuserade träning för att bli nummer 1. Det är en härlig resa Simon bjuder på.


  Jag rekommenderar er att ta detta avsnitt för att få en riktigt härlig känsla i kroppen då Simon verkligen delar med sig av sin historia och framförallt delar med sig av sin energi och ödmjukhet som gör en mycket glad och lugn i kroppen. Efter det att vi spelat in detta avsnitt gick jag runt med ett stort leende och verkligen tänkte att världen hade varit grymt bra och härlig om alla var som Simon!!


  Tack Simon för att du gästade Vintersportpodden och lycka till på din resa mot att bli nummer 1 i världen och vinna OS guldet 2024 i Paris!!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt av Vintersportpodden pratar jag med Hockeylegenden och den framgångsrika företagsledaren Jonas Bergqvist. Jonas har näst flest landskamper i Tre Kronor med hela 272 st som också ör hans varumärke och företag numera! Jonas är en otroligt trevlig och jordnära person med enorm erfarenhet från såväl idrotten som näringslivet. Det är något vi pratar om och vilka likheter och skillnader som finns däremellan och vad han burit med sig från sin karriär in i näringslivet. Jonas var även marknadschef för Leksands IF samtidigt som han var spelare vilket han talar varmt om då det gav honom en bra bas att stå på till efter karriären vilket är viktigt för att känna sig trygg och behövd även efter karriären när rampljuset släcks!


  Jonas blev sedan VD under 7 år för Leksands IF som han spelat i under 17 säsonger. Efter åren i Leksands IF gick han vidare utanför idrotten och testade sina vingar i högt uppsatta roller inom stora organisationer såsom LRF Konsult, Swedbank, AJ Produkter. Under ett antal år var han även styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet och ett antal andra styrelser. Numera driver han egen konsultfirma i namnet tvåsjutvå AB. Jonas har en enorm ledarerfarenhet, den tillsammans med att vara en engagerad och ödmjuk person gör honom mycket intressant. Han delar verkligen med sig av sina erfarenheter och ger härliga tips hur man kan tänka i vissa situationer och för att utvecklas.


  Jonas tog bland annat tre stycken VM guld och ett OS guld i sin karriär vilket är mycket imponerande.


  Detta är verkligen ett avsnitt jag rekommenderar såväl hockeyintresserade människor som personer inom näringslivet som är intresserad av ledarskap och utveckling, såväl etablerade som unga!


  Stort lycka till med din verksamhet Jonas och Stort tack för att du var gäst i Vintersportpodden och delade med dig av dina erfarenheter!


  MVH/Ville Bylin och Vintersportpodden


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Mycket intressant och inspirerande avsnitt med före detta längdåkerskan Maria Rydqvist som bland annat var med och tog medalj på hemma VM i Falun 2015.


  Maria och jag pratar om hennes karriär som hon kombinerade med entreprenörskap. Maria satsade mitt i karriären på att investera i fastigheter i Idrefjäll. Maria berättar om den resan och vilken betydelse de hade för henne just då men även efter karriären där denna verksamhet utvecklats och expanderat. Hon är en mycket duktig entreprenör idag som driver stora projekt i Idre, mycket imponerande.


  Vi pratar också om att få barn under karriären och hur hon och sin man hanterade det. Maria åkte Tour de Ski med små barn med på touren som skulle skötas mellan loppen. Otroligt fin historia där Maria verkligen bjuder på sig själv och ger en härlig bild av hennes karriär i kombination med företagande och småbarnsförälder.


  Maria har också många andra intressanta saker som hon delar med sig av i detta avsnitt. Hon ger verkligen Energi, Kunskap och Inspiration, ett riktigt bra avsnitt med en imponerande människa!


  Lyssna på avsnittet och njut!


  Lycka till med dina projekt och stort tack för din medverkan i Vintersportpodden Maria!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratar jag med Anna Swenn Larsson som har sina rötter i Rättvik. Hon flyttade som 16 åring till Järpen och skidgymnasiet och bor numera i Åre. I Åre trivs Anna som fisket i vattnet då hon verkligen mår som best när hon får åka skidor både uppför och utför samt vara i den härliga miljön som Åre bjuder på.


  Vi pratar så klart om Annas uppväxt och karriären. Anna var riktigt på G säsongen 2019/2020 där hon var med och slogs med de allra bästa och etablerade sig i toppen. 2019 kom karriärens hittills största merit då hon på hemmaplan inför stor publik tog VM silver och den enda svenska medaljen. 2020/2021 blev en säsong som Anna gärna glömmer då den inleddes med att inte få tävle i slalompremiären på grund av ledares Covid smitta, sedan drabbades Anna själv av Covid för att sedan bryta foten och missa säsongens höjdpunkt, VM i Cortina.


  Nu är Anna åter i träning och vi pratar en del om skadan och förväntningarna inför kommande säsong och så klart det stora målet OS i Kina.


  Anna är en tjej med stor energi och karisma som hon verkligen sprider till sin omgivning.


  När detta avsnitt sänds är det alpin premiär i Sölden, storslalom vilken Anna inte kommer delta i. Lyssna på avsnittet för att få vinter feeling och en bra bild av en Anna som är ett av Sveriges största OS hopp och som jag tror kommer göra en fin säsong i Världscupen.


  Tack Anna för att du var gäst i Vintersportpodden och stort lycka till i vinter!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I avsnittet med William Poromaa pratar vi om många härliga ämnen. Självklart om hans uppväxt och relationen och stödet från sin far Larry som är en före detta världsåkare inom längd och även vallachef för landslaget, även hans mor Anette (Fanqvist) har fina meriter från landslaget och OS . William berättar om sin första tid i landslaget och vanan att vara i den miljön i och med sin fars arbete.


  Vi pratar om hans träning och när han började satsa på allvar och vad som fick honom att förstå vilket jobb som ska göras för att nåden yttersta eliten. Vi kommer också in på flytten från Sollefteå och flickvän till Åsarna och träningskompisar för att få rätt miljö att utvecklas och sporras i. William berättar hur det är att ha sin flickvän på distans och att vara på samma läger. Hans flickvän Frida Karlsson är för det mesta på samma läger och hur förhållar man sig till det samt i tävlingssituation när det inte går som man förväntar sig.


  William är en kille som har en ljus framtid framför sig med väldigt fina resultat i bagaget. Nu väntar OS och det är ett ämne som vi kommer in på och diskuterar målsättningar.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt pratade jag med en av idrottssveriges mäktigaste personer Björn Eriksson. Som ordförande i Riksidrotts förbundet har han en mycket viktig roll att ena idrottssverige oavsett om det är barn- och ungdomsidrott eller elitidrott. Vi började att prata om Björns bakgrund inom idrott och sina yrken vilket är en imponerande karriär.


  Det har varit en tuff tid för honom och hans organisation under pandemin. Dels har idrottsrörelsen tappat utövare sedan har många föreningar drabbats ekonomiskt. Detta pratar vi om utifrån båda perspektiven. Björn pratade om de fördelar pandemin har medfört i form av digitalisering och enklare att nå ut till fler. Ett exempel är utbildning av ledare och ideella krafter som vi kan nå på ett enklare och effektivare sätt.


  Ska idrotten moderniseras och hitta nya vägar för att få fler att vara del av idrottsrörelsen?


  Ett viktigt ämne som vi också pratade om och som är mycket viktigt är värdegrund, kultur, ledarskap och jämställdhet.


  Vi pratar också en hel del om hur idrotten ska bli tillgänglig för alla och de utmaningar vi har att få fler att utöva idrott längre upp i åldrarna. Vi diskuterar även om ämnet tidig specialisering och tidig utslagning. När vi är inne på föreningar kom vi naturligtvis in på hur vi ska kunna fortsätta engagera ideella ledare och fortsätta ha den svenska modellen och att idrott ska vara tillgänglig för alla oavsett bakgrund.


  Björn har mycket kloka tankar och jag tror att vi är på rätt väg om vi sluter oss samman och genomför det vi pratar om inom idrottsrörelsen. Riksidrotts förbundets strategi 2025 är viktig för svensk idrott. Vi pratade om strategin och Björn hoppas kunna se stora framsteg när RF träffas 2023 och att vi är på rätt väg.


  Lyssna på Riksidrottsförbundets duktiga och karismatiska ledare Björn Eriksson för att ta del av hans tankar om svensk idrott!!


  Tack Björn för ditt deltagande i Vintersportpodden och att du delade med dig av dina tankar och kompetens.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt av Vintersportpodden pratade jag med Erik Ashoka Granqvist. Han är en före detta ishockeymålvakt på elitnivå som efter karriären jobbat som målvaktstränare för en rad elitklubbar och tagit ´fram flera NHL meriterade målvakter, varit delaktig i många SM guld och utvecklat många unga spelare! Numera jobbar Erik mestadels som Expert på Viaplay Hockey där han agerar expert, sedan driver han också en målvakts camp. Han har verkligen gått rakt igenom tv rutan genom sitt enorma engagemang och härliga pedagogik för att få alla tittare att förstå spelet. Erik är en av de mest engagerade människor jag samtalat med och har ett driv och energi som får mig super intresserad av hans story. Han ger mig verkligen Energi, inspiration och kunskap.


  Vi pratar om många härliga ämnen såsom ledarskap, rollen som målvaktstränare, personlig utveckling, hur det är att vara expert på Viaplay Hockey och tankar kring barn och ungdomsidrott. Erik berättar också om smeknamnet Ashoka och hur han fick det i samband med en lång resa till Indien för att hitta sig själv, mycket intressant.


  Erik och gänget som jobbar med Viaplay hockey är verkligen sammansvetsade och trivs ihop, det är härligt att höra Erik berätta om betydelsen av ett bra och starkt Team för att leverera bra! Teamet är högaktuellt inför detta avsnitt då det är NHL premiär för säsongen 2021/2022 den 10:e oktober!


  Efter detta samtal var jag fullproppad med endorfiner som gav mig ett enormt lyckorus. Jag hoppas att ni också känner så efter att ha lyssnat på detta avsnitt!


  Tack Erik för att du delade med dig av dina tankar, energi och kunskap!!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt samtalar jag med SHL spelaren och Djurgårdens backklippa Marcus Högström. Han berättar om sin uppväxt i den lilla orten Sveg i Härjedalen och resan från liten ort till yttersta eliten. Marcus har haft en karriär som verkligen har gått upp och ner där han visat prov på att kämparglöd och en stor vilja ger resultat. Han har varit i Amerika och testat på NHL spel men återvände till Sverige. Han hade en säsong där han till och med spelade några matcher med Moderklubben Svegs IK. Men genom målmedvetenhet kom han tillbaka till yttersta eliten och är idag en av SHL:s bästa backar.


  Då Marcus spelat i många olika länder med en rad olika tränare diskuterar vi olikheter i ledarskapsstilar och vilken stil Marcus föredrar!


  Vi pratar om hur han laddar upp, vad han gör på fritiden och såklart vad han har för framtidsplaner.


  Marcus berättar om längtan efter ett fullsatt Hovet. Han tycker publiken ger enorm energi och är en stor del av hockeyn!


  Jag tycker detta avsnitt verkligen ger en inblick i hockeylivet och att man kommer långt på glädje och vilja. Marcus beskriver också hur det är att göra resan från en landsbygdsförening till yttersta eliten på ett bra och intressant sätt som jag tycker är bra för alla barn och ungdomar ute i landet att höra, allt är möjligt!!


  Lycka till Marcus i karriären och säsongen 2021/2022!!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt samtalar jag med Carolina Klüft som är en av Sveriges genom tiderna största idrottsprofil och en av världens bästa friidrottare. Carolina och jag pratar om hennes karriär i stort. Vi kommer in på hennes personlighet och vad hon värderar högt. Carolina bor numera i Järvsö där hon och hennes familj verkligen kan ha ett härligt liv.


  Carolina har idag många strängar på sin lyra. Hon jobbar som verksamhetschef för Generation PeP som jobbar för barn och ungdomars rörelse och hälsa i allmänhet. En organisation som grundades av Sveriges kronprinsesspar! Hon är även programledare, föreläsare, inspiratör samt driver eget företag inom hälsa och välmående, Camp Järvsö!


  Vi pratar om barns hälsa och hur vi kan ge barn och ungdomar bättre förutsättningar till ett bättre och sundare liv. Carolina har mycket bra värderingar vilket hela samtalet bevisar. Hon ger sin bild på beteende, självkänsla, våga gå sin egen väg, ledarskap och mycket mer.


  Viktigt och bra avsnitt som jag verkligen rekommenderar alla, barn, föräldrar, föreningsledare och företagsledare att lyssna och ta del av Carolinas syn på viktiga ämnen!!


  #Inspiration #Energi #kunskap


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta samtal pratar jag med Lucas Kongsholm om hur han reagerade vid antagningsbeskedet och hur han förberedde sig inför starten på idrottsgymnasium. Lucas går tredje året på Åre skidgymnasium i Jämtland. Han är 18 år och kan nu reflektera på tiden som varit och hur han förberett sig och agerat under sina första två år på gymnasiet. Lucas ger en mycket bra bild av situationen och delar med sig av tankar och idéer om hur ungdomar som står inför val av idrottsgymnasium kan tänka och hur föräldrar och ledare kan vara med och stötta i förberedelserna men också under tiden på idrottsgymnasiet.


  Detta avsnitt tycker jag definitivt är bra att lyssna på för alla som står i valet och kvalet att gå idrottsgymnasium, de som redan bestämt sig, de som redan i detta nu går på gymnasiet och även de som inte går på idrottsgymnasium för att få en bild av hur det är att studera på ett idrottsgymnasium och vad detta innebär.


  Vi pratar om ämnen som strategi vid val av idrottsgymnasium, val av program att studera på, förberedelser att flytta hemifrån, matlagning, ansvar i ung ålder, träning, studier och mycket mer.


  Jag rekommenderar alla att lyssna på detta avsnitt och tipsa alla era vänner som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med denna fråga.


  Hur det än går för Lucas och alla andra som studerar på ett idrottsgymnasium i idrottskarriären har det ett otroligt fint minne att se tillbaka på och att de har fått en bra utbildning i att ta ansvar och förstå hur livet fungerar!!


  Tack Lucas för att du delar med dig av din erfarenhet!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I detta avsnitt samtalade jag med Professor Christer Malm på Umeå Universitet.


  Christer Malm är professor vid Institutionen för idrottsmedicin (Umeå universitet). Han har varit en medeldistanslöpare på nationell nivå och tränat i USA innan han återvände till Sverige för att påbörja sina doktorandstudier i Karolinska institutet med professor Björn Ekblom. Hans intressen för idrott och vetenskap har gett professor Malm ett syfte att fokusera på sportfysiologi och prestationshöjande metoder inom organiserad sport samt barnidrott.


  Det finns många myter inom idrotten – att den som tränar mest blir bäst och att man måste börja tidigt, i unga år, för att bli bra. Men det stämmer inte. Och vem är det egentligen som vill elitsatsa, barnen eller föräldrarna?

  Detta är något som Christer Malm och jag pratar om.


  Detta är ett högaktuellt och mycket viktigt ämne som verkligen kräver uppmärksamhet. Genom bättre kunskap och fakta tror jag och hoppas jag att detta ska nå ut till alla ledare, föreningar och föräldrar för att förstå vikten av detta ämne och konsekvenserna av ett visst agerande. Det påverkar i allra högsta grad barnens välmående, idrottens utveckling och samhället i stort. Att barn och unga avslutar sitt idrottande i förtid på grund av tidig utslagning har stora konsekvenser för individen och samhället. Tidig specialisering är också något Christer pratar om och dess effekter. Att säga vem som ska lyckas i tidig ålder är omöjligt enligt Christer och idrotten måste tänka om för att få fler att hålla på längre och genom detta få positiva effekter i stort!


  Vi pratar också lite om hans andra spår inom forskningen, nämligen bloddoping. Christer är grundare och delägare av företaget Pro Test Diagnostic. De jobbar med att utveckla ett bloddopningstest för att avslöja idrottare som genom blodtransfusioner har ökat sin prestationsförmåga. Mycket intressant!


  Lyssna på avsnittet, reflektera och sprid detta i era föreningar, till nära och kära i förhoppning om en förändring!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.