Andreas Johansson Heinö Podcasts
-
14 mars. På drygt två veckor har 1,6 miljoner ukrainare flytt till Polen. Hur ska Warszawas linje visavi de ukrainska flyktingarna förstås i en europeisk migrationspolitisk kontext? Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid tankesmedjan Timbro, och Adam Cwejman, politisk chefredaktör på GP, i samtal med Paulina Neuding.
-
Den liberala synen på frihet är under attack igen - men denna gång från populistiskt håll. Hur ska populismen egentligen definieras? Vilka är de avgörande drivkrafterna för den inomborgerliga förändringen av synen på frihetsbegreppet? Och hur skiljer sig egentligen SD:s syn på frihet mot de borgerliga partiernas?
I detta avsnitt talar vi om brytningspunkten mellan frihet och populism.
Gäster är Sten Tolgfors, aktuell som författare till essän Landet lika: Om frihet och populism, och Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förläggare på Timbro förlag. Programledare är Amanda Broberg.
-
Kriget rasar i Ukraina och en miljon människor är på flykt. Vad vill Sverigedemokraterna att Sverige ska göra? Och hur ser partiet på ett svenskt Natomedlemskap?
SD om svenskt medlemskap i NatoSverigedemokraterna har redan tidigare varit för en så kallad Natooption, dvs att den svenska regeringen ska uttala att Sverige kan gå med i Nato om vi själva vill, men hela tiden hållit fast vid sitt principiella motstånd mot att gå med i försvarsalliansen. Men Rysslands invasion av Ukraina gör att partiet nu är berett att ompröva den ståndpunkten, säger Aron Emilsson.I dag tycker alla de fyra borgerliga partierna att Sverige ska gå med i Nato. Om Sverigedemokraterna ansluter sig till den ståndpunkten skulle det innebära att det finns en majoritet i riksdagen för ett svenskt medlemskap.Gäst: Aron Emilsson, utrikespolitisk talesperson, Sverigedemokraterna Kommentar: Andreas Johansson Heinö, Timbro Programledare: Pontus Matsson Producent: Irma Norrman -
Vänsterpartiet har gjort en omläggning från rödvinsvänster till bensin och charter. Vad är egentligen Vänsterpartiets nya berättelse om vad Sverige borde vara? Finns risken att man förlorar sina kärnväljare när man gör stora förändringar i ett parti? Vem är den nya vänsterväljaren?
Veckans podd handlar om Vänsterpartiets nya profil. Frida Jansson intervjuar Ida Gabrielsson, vice partiledare för Vänsterpartiet, Peter Santesson, opinionsanalytiker och VD på Infostat och Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förläggare på Timbro förlag.
-
Sverige har länge haft en ambivalent relation till EU. Vi var det progressiva föregångslandet, vi var den unika men också sårbara välfärdsmodellen som behövde skyddas från den konservativa kontinenten, och vi var landet som till slut behövde Europa för att hitta oss själva.
I det här avsnittet av Ideologipodden diskuteras hur idéen om Europa förändrats i svensk politisk debatt.
Gäst är Per Wirtén, frilansskribent och författare, aktuell med boken Mitt hemland: Ett utanförskapsområde (Albert Bonniers förlag). Programledare är Andreas Johansson Heinö.
-
Varför lossnar det inte för Moderaterna? Alla förutsättningar tycks finnas, och ändå lyckas inte partiet skörda opinionsframgångar i jämförelse med Magdalena Andersson och Socialdemokraterna. Veckans avsnitt handlar om vad Moderaterna borde göra för att lyfta. Stor enighet finns i panelen om att Moderaterna bör lyfta fram en sammanhängande berättelse om vad man vill med Sverige.
Frida Jansson diskuterar med Matilda Ekeblad, förbundsordförande för MUF, Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förläggare på Timbro, och Kristoffer Tamsons, trafikregionråd för Moderaterna i Stockholm.
-
Det har gått två decennier sedan globaliseringsdebatten. Men kapitalismen är fortfarande hårt ansatt. Hur har kritiken mot kapitalismen förändrats de senaste decennierna? Och kan en oreglerad global kapitalism verkligen försvaras i en av tid av växande ojämlikhet, kinesiskt inflytande och global uppvärmning?
Gäster är Johan Norberg, författare och aktuell med boken Det kapitalistiska manifestet, och Caspian Rehbinder, programansvarig på Timbro och rektor för Stureakademin. Programledare är Andreas Johansson Heinö.
-
Är likriktning och centralisering en oundviklig följd av moderniteten? Hur kan demokratin, marknaden och den fria forskningen på allvar motverka den ständiga strävan efter enhetslösningar? I veckans avsnitt diskuteras New public management, dess påverkan på samhällssfärerna och varför förståelsen från detta kräver att man söker sig oss bortom de vanliga uppdelningarna mellan vänster och höger – och mellan stat och marknad.
Gäster är Andreas Bergh, nationalekonom och välfärdsforskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN), och Olof Hallonsten, sociolog och organisationsforskare. Båda är aktuella med essän Enhetslösningarnas tyranni som de författat. Programledare är Andreas Johansson Heinö.
-
Andreas Johansson Heinö är doktor i statsvetenskap och förläggare på Timbro. Hans bok Anteckningar från Kulturkriget handlar om en kamp om hur liberala värden kan förenas med nationella. Religionen, existentiella frågor och invandring möblerar om det politiska landskapet.
-
19 oktober. Vice statsminister Per Bolund kallade oppositionen för ”blåbrun” i den senaste partiledardebatten. Är det legitim kritik och i vilken grad bryr sig väljarna om den? Paulina Neuding, Fredrik Johansson och Andreas Johansson Heinö diskuterar under ledning av Andreas Ericson.
-
Sverige står inför en ordentlig energikris och konflikten mellan stad och landsbygd samt politiker och "vanligt folk" blir allt tydligare. Dessutom försöker Andreas Johansson Heinö bemöta nationalister genom att ändra betydelsen av ordet nation, och vi plockar ned hans pekoral i Dagens Nyheter i småbitar.
Bli stödprenumerant och få tillgång till bonuspoddarna https://www.svegot.se/product/stodprenumeration-for-radio-svegot/ -
På ena sidan är det pridetåg och på andra sidan är det flaggviftande Sverigedemokrater. Andreas Johansson Heinö frågar sig i boken ”Anteckningar från kulturkriget” - vad gör jag här? Adam Cwejman och Björn Werner om vad liberaler egentligen ska göra när vänstern och högern slår på stora trumman.
-
Kan nationalismen fylla en positiv kraft i en liberal demokrati? Eller är nationalstaten att betrakta som ett nödvändigt ont? I det här avsnittet möts Andreas Johansson Heinö, författare till Anteckningar från kulturkriget, och Björn Östbring, som kritiserat Heinö för att hans demokratiideal inte är realistiskt.
- Alla skäller på identitetspolitiken. Men är fenomenet missförstått? I det här avsnittet diskuteras vad identitetspolitik handlar om och hur den splittrar både vänstern och högern.
Gäster är Ulf Bjereld och Marie Demker. Båda är professorer i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Marie Demker är sedan några år verksam som dekan vid humanistiska fakulteten i Göteborg. Programledare är Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förläggare vid Timbro förlag.
-
Etatism, dirigism, centralism, sekularism och extremism - i detta avsnitt diskuterar vi idéer i fransk politik.
Varifrån kommer den franska kärleken till staten, varför är ytterkanterna så radikala och finns det egentligen några liberaler i Frankrike?
Med Fredrik Segerfeldt, författare till Frankrike - en hatkärlekshistoria, och Carl-Vincent Reimers, ledarskribent på BLT. Programledare är Andreas Johansson Heinö.
- Montre plus