Brottsförebyggande rådet Podcasts
-
De två männen hade planerat rånet noga, men när saker inte blev som de tänkt sig så improviserade de. För pengar behövdes samma dag!
Källor:
Nordisk kriminalkrönika 1986
SVD 1980-08-16
Microsoft Word - Bankopostslutred.DOC (bra.se)
Ungdomsrånen har ökat i hela landet - Brottsförebyggande rådet (bra.se)
Värdetransportrån i Sverige 1994-2017 - Infogram
Värdetransportrån snart ett minne blott (di.se)
Support till showen http://supporter.acast.com/historiska-brott.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Brottsförebyggande rådet (Brå) har släppt en rapport om “afrofobiska hatbrott”. Vi har läst den, och den är föga förvånande inget annat än en aktivistisk inlaga i propagandakriget mot svenskarna. I den här direktsändningen återbesöker vi dessutom Sölvesborg och ser hur det utvecklat sig sedan Kith Mårtenssons svek sina väljare, och så belyser vi medias totala hyckleri när det gäller corona och protester mot covidrestriktioner.
Vi sänder LIVE på tisdagskvällar 20:00. Dessutom publicerar vi en podcast varje vardag för dig som är stödprenumerant.
● Bli stödprenumerant: https://www.svegot.se/support
● Donera: https://www.svegot.se/donate
Missat veckans två första podcasts?
● Marockanska kravaller och kinesiska protester: https://www.svegot.se/2022/11/28/marockanska-kravaller-och-kinesiska-protester/
● Kan(Ye), Milo och Fuentes hos Tim Pool – vilken cirkus!: https://www.svegot.se/2022/11/29/kanye-milo-och-fuentes-hos-tim-pool-vilken-cirkus/ -
Brottsförebyggande rådet (Brå) har släppt en rapport om “afrofobiska hatbrott”. Vi har läst den, och den är föga förvånande inget annat än en aktivistisk inlaga i propagandakriget mot svenskarna. I den här direktsändningen återbesöker vi dessutom Sölvesborg och ser hur det utvecklat sig sedan Kith Mårtenssons svek sina väljare, och så belyser vi medias totala hyckleri när det gäller corona och protester mot covidrestriktioner. Vi sänder LIVE på tisdagskvällar 20:00. Dessutom publicerar vi en podcast varje vardag för dig som är stödprenumerant. ● Bli stödprenumerant: https://www.svegot.se/support● Donera: https://www.svegot.se/donateMissat veckans två första podcasts? ● Marockanska kravaller och kinesiska protester: https://www.svegot.se/2022/11/28/marockanska-kravaller-och-kinesiska-protester/● Kan(Ye), Milo och Fuentes hos Tim Pool – vilken cirkus!: https://www.svegot.se/2022/11/29/kanye-milo-och-fuentes-hos-tim-pool-vilken-cirkus/
-
“Jag vet var du bor!” Så kan det låta när kunder och klienter bråkar med tjänstepersoner. I detta avsnitt berättar medarbetare från Kriminalvården, Försäkringskassan och Statens servicecenter vilka hotfulla situationer de upplever - nästan varje dag. Johanna Skinnari från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och Tomas Fröstberg, ombudsman på ST, kartlägger vilka tjänstepersoner som drabbas värst och varför. Och de ger tips hur man som chef och som anställd kan göra arbetsplatsen tryggare.
-
Välkommen till samtal om Center mot våldsbejakande extremism (CVE) där medarbetare berättar om verksamheten. Centret, som ligger inom Brottsförebyggande rådet, har sedan starten 2018 ett mobilt stödteam som vägleder yrkesverksamma personer i frågor som rör våldsbejakande extremism. CVE arbetar även med kunskapsunderlag och utbildningsverksamhet.
Podden är en inspelning från ett seminarium som CVE anordnade under Almedalsveckan i Visby 2022.
Medverkande:Edvin Sandström, ansvarig kunskapsfrågor, CVEJoakim von Scheele, utbildningsansvarig, CVEMarcus Hjelm, senior rådgivare mobila stödteamet, CVEEmma Holmgren, senior rådgivare mobila stödteamet, CVEModerator: Robert Kindroth, biträdande chef CVE
-
Det talas ofta om lokal samverkan i det brottsförebyggande arbetet, men det är inte alltid så lätt att få svar på hur det rent praktiskt ska gå till. CVE och Brottsförebyggande rådet ger vägledning.Medverkande: Linus Dahlström, senior rådgivare CVEChristina Söderberg, utredare vid enheten för utveckling av brottsförebyggande arbete (UBA) inom Brottsförebyggande rådetModerator: Jenny Sonesson, pressansvarig CVE
-
Det är morgon, tisdag den 15 maj 2018. Göran och två av hans barn är på väg till exfrun Maria för att fira yngsta sonens födelsedag. När Göran och barnen dyker upp vid bostaden står dörren på glänt. Ovanligt tänker de. Göran och barnen kliver in. På köksbordet står några halvt inslagna paket. Yngsta sonen har legat och sovit på sitt rum, men Maria syns inte till någonstans. Hon är spårlöst försvunnen.
Till hänsyn för offren och inblandade är samtliga namn i avsnittet fingerade.
Lyssna på hela säsong 1 och 2 via Svenska Brott+
Källor:
Tingsrättsdomen
Hovrättsdomen
Förundersökningsprotokollet
Aftonbladet
Brottsförebyggande rådet
Kontakt: [email protected]
Become a member at https://plus.acast.com/s/svenskafall.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En kvinna som blivit utsatt för en våldtäkt drar inför hovrätten tillbaka sina anklagelser. Avgörande blir ett bandat telefonsamtal med den misstänktes försvarsadvokat. Men fallet ska senare få ännu en vändning.
I april i år döms en man i 30-årsåldern i Sundsvalls tingsrätt för våldtäkt. Men i hovrätten ser allt ut att ändras - brottsoffret tar nämligen tillbaka sina anklagelser mot mannen.
I ett bandat telefonsamtal mellan mannens försvarsadvokat och kvinnan så ändrar hon sin historia, och tar tillbaka sina anklagelser. Men åklagaren i fallet tycker att de nya uppgifterna är märkliga, och misstänker att kvinnan blivit utsatt för påtryckningar. Det bekräftas senare av kvinnan i förhör, och just nu pågår istället en utredning om övergrepp i rättssak - samtidigt som förhandlingarna i hovrätten måste tas om. Försvarsadvokaten i fallet har själv begärt att bli entledigad från fallet - och får kritik av åklagaren för hanteringen av det bandade samtalet.
Medverkande:
*Lo Jonsson, åklagare
*Jakob Lindgren, advokat
*Johanna Skinnari, forskare på Brottsförebyggande rådet (Brå)
*Fredrik Wallin, chef på Kronobergshäktet
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
-
*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2022. Alla 70 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.*
I de kommande två avsnitten berättar Ronald om sin uppväxt. En berättelse om hur det är att växa upp och vara oönskad av sina egna föräldrar. Men det är också en berättelse om att det går att använda sina egna erfarenheter till att hjälpa andra människor i kris.
I avsnittet berättar polisassistent Hilda Lundgren Ramsten om hur polisens arbete ser ut idag vid misstänkta fall av barnmisshandel. Vi pratar också med Hanna Termenius, psykolog på Rädda barnen.
Statistiken i avsnittet är hämtad från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ). -
I dagens avsnitt samtalar vi om välfärdsbrott med ett särskilt fokus på företag och föreningars välfärdsbrott mot kommuner och regioner. Johanna Skinnari förklarar vad som kan utgöra välfärdsbrott och omfattningen av dessa utifrån Brottsförebyggande rådets forskning. Christina Kiernan ger SKR:s syn och berättar om kommande insatser.
Medverkande: Johanna Skinnari, utredare och projektledare, Brottsförebyggande rådet, Christina Kiernan, Samordnare mot välfärdsbrott och otillåten påverkan, SKR, Anders Nordh, SKR
Textversion avsnitt 75 (PDF)
-
Det dödliga våldet har minskat något, det visar en ny rapport från Brå (Brottsförebyggande rådet) som summerar 2021. Samtidigt som det dödliga våldet minskar så är det vissa kategorier av mord som ökat. Vi pratar med Evalisa Wallin från podcasten P3 Krim om det dödliga våldet i Sverige 2021, vilka det är som blivit mördade och varför. Dessutom går vi igenom skjutningarna i Linköping, tar ett grepp på mord i nära relationer och mäns våld mot kvinnor.
Programledare: Kodjo Akolor, David Druid och Margret Atladottir
-
Det här avsnittet av Brås podd handlar om våld i ungas parrelationer, och om den rapport som Brå publicerade under hösten 2021. Hur kan vi göra för att uppmärksamma den här typen av våld? Hur kan våldet i ungas parrelationer ta sig uttryck? Vilka är det som utsätts och vad vet vi om våldsutövarna? Vilket stöd kan de unga få och framför allt, hur kan man arbeta förebyggande mot den här typen av våld?
Medverkande: Monika Sellgren Karlsson, projektledare och utredare på Brå samt Ulrika Granskog, utvecklingsstrateg vid det lokala Brottsförebyggande rådet i Umeå, UmeBrå.
Programledare: Monica Landergård, pressekreterare, Brå.
-
Hur ska man få stopp på skjutningarna och den organiserade brottsligheten?
“Sluta skjut” är en metod som redan används i Malmö och som nu ska införas i Stockholm under namnet Group Violence Intervention.
Som ett samarbete mellan Brottsförebyggande rådet, Polismyndigheten och Kriminalvården ska man arbeta med att dels stoppa grovt våld och våld med skjutvapen, dels försöka se till att kriminella väljer en annan bana i livet.
Men hur har metoden fungerat i Malmö?
Varför har den inte kommit till Stockholm förrän nu?
Kommer den att ha någon effekt där?
Och vilka är de största utmaningarna för polisen framåt?
Det talar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Oisín Cantwell, nyhetskolumnist Aftonbladet.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Politiker vill minska efterfrågan på droger för att bekämpa gängkriminaliteten. Men hur ska det gå till när suget på knark bara ökar? Det här programmet sändes första gången 13 november 2021.
Medverkande: ”Anders”, kokainköpare, Lennart Karlsson, narkotikapolis, Annelie Telford, vd Debaser, Daniel Insulander, förundersökningsledare, Tommy Mellberg, Brukarföreningen, Sven Granath, kriminolog Brottsförebyggande rådet, Li Hammar, utredare på Brottsförebyggande rådet, Peter Reuter, kriminolog på University of Maryland, USA, Frédérique Camilleri, polischef i Marseille, Amine Kessaci, bror till person som mördats i en gängkonflikt, Louis, langare i Marseille, Philippe Pujol, journalist och författare i Marseille, Rudy Manna, polis i Marseille, "Anaïs", cannabisanvändare i Marseille
Programledare: Robin Olin
[email protected]Reportrar: Rouzbeh Djalaie och Anja Sahlberg
Tekniker: Lisa Abrahamsson
Producent: Lotten Collin
[email protected] -
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
* I början av veckan så skedde en olycka på Östersjön mellan Ystad och Bornholm. Ett danskt fartyg på väg från Södertälje till Danmark körde ihop med ett större brittiskt fartyg och kapsejsade. En man har hittats död i fartyget och en man saknas fortfarande.* Igår kom hovrättsdomen om det vapen som användes vid mordet på 12-åriga Adriana i Norsborg i augusti förra året.
* Polisanmälningar om rån mot personer under 18 år har ökat i hela landet, det visar en färsk rapport från Brottsförebyggande rådet.
* Dom om matchfixing med före detta Allsvensk fotbollsspelare. I veckan kom hovrättsdomen i en matchfixingshärva inom svensk fotboll och det blev rätt stora ändringar jämfört med tingsrättsdomen.
* Nya uppgifter om Palmemordet från SvD. En man som skrev ett erkännandebrev och bifogade patronhylsor har identifierats men nekar till att ha nåt med mordet att göra.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Viktor PapiniKontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
- Montre plus