Frankrike Podcasts
-
Vid 1800-talets mitt förändrades fokus för många västerländska stater. Napoleonkrigen var över och en relativ fred rådde i Europa. För Storbritannien och för USA var dock förutsättningarna väldigt annorlunda från tidigare. USA var sedan slutet på 1700-talet en självständig stat och hade under 1800-talets början expanderat västerut och snart lagt under sig hela den nordamerikanska kontinenten. Storbritannien hade som en konsekvens av Napoleonkrigen klivit fram som den dominerande sjömakten och i processen tagit besittning av ett antal viktiga sydostasiatiska kolonier.
För att vidare expandera och för att konsolidera denna nya situation hamnade nu Kina och Japan i blickfånget. Britterna ville utöka importen av kinesiska varor, och USA ville från sin västkust etablera förbindelser med både Kina och Japan för att själva utmana den brittiska handelshegemonin. Valfisket runt japanska sjön var ytterligare en faktor. Problemet var bara att både Kina och Japan, som sedan urminnes tider fört sin egen agenda och agerat under helt andra geopolitiska förutsättningar, var helt ointresserade av att utveckla samarbete med de stora imperierna. Storbritannien, USA, Ryssland och Frankrike blev visade dörren, och hänvisades till ett fåtal hamnar med begränsat utbud. I längden skulle det visa sig ödesdigert.
Dessa förutsättningar, å ena sidan västerländska imperiesträvanden, å andra sidan kinesisk och japansk isolationism är grunden för de två konflikter som detta nymixade avsnitt av Militärhistoriepodden handlar om.
I slutändan skulle västerländsk teknologi i kombination med skrupelfri smuggling, handelskrig, utpressning och direkta militära aktioner, visa att västerländska imperier var fullkomligt överlägsna. Både Kina och Japan fick se sig själva förnedrade inför brittisk och amerikansk list och vapenskrammel. I Kinas fall skulle högmodet kosta dem stor blodspillan, och för japans del blev konsekvensen förnedrande intrång och inhemskt politiskt tumult.
Kina och Japan är dock två helt olika typer av stater, och skulle hantera mötet med de västerländska imperierna på olika sätt. Emedan den ena kollapsade under trycket, skulle den andra vända ut och in på sig själv för att själv snart kliva fram som en betydande militärstat med imperiedrömmar. För händelserna under 1900-talet blev dessa utvecklingslinjer, med rötter i europeiska kolonialsträvanden, helt avgörande.
Bild: Det 98:e fotregementet vid attacken mot Chin-Kiang-Foo (Zhenjiang), den 21 juli 1842, som påverkade Manchu-regeringens nederlag. Akvarell av militärillustratören Richard Simkin (1840–1926). Wikipedia, public domain.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Medan EU skärper tonen mot Kina anklagas Frankrikes president Emmanuel Macron för att gå Pekings ärenden. Hör om hur Europas våndor över sina potentiellt farliga förbindelser med Kina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det stormar rejält i Europa runt Emmanuel Macrons relation till Kina, efter en resa till Peking. Med tanke på kriget i Ukraina och Kinas relation till Ryssland borde Macron aldrig ens ha åkt, menar kritikerna. Det blev inte heller bättre av Macrons uttalanden om Taiwan, där han säger att Europa inte ska trassla in sig i kriser som inte är Europas – och inte heller bara följa USA. Hör om varför sådana utspel får Europa att se rött, och hur Frankrike uppfattas i en tid då EU försöker riskminimera i sitt förhållande till Kina. Hör också om vikten av presenter – och hur man överträffar en gåva i form av en levande häst.
Slut på tennisbojkott mot KinaDamernas professionella tennistour, WTA, har avstått från att tävla i Kina sedan 2021, efter att spelaren Peng Shuai vittnat om sexuella trakasserier från en högt uppsatt kinesisk politiker. Men nu är bojkotten avslutad – hör om varför det bara var en tidsfråga.
Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Marie Nilsson Boij, Sydeuropakorrespondent.
Programledare: Axel Kronholm
Producent: Anna Roxvall
Tekniker: Tor Sigvardson -
I detta avsnitt möter vi Charlotte Erlanson-Albertsson som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. I över 40 år har hon forskat på aptitkontroll och hälsosam mat och är en flitigt anlitad föreläsare.
Hon har också skrivit flera böcker i ämnet kost och hälsa, där den senaste i raden är purfärska ”Smala lyckan – professorn med nyckeln till viktnedgång” som beskriver hennes upptäckter inom aptitkontroll.
Hon tar bland annat upp att det är hormoner i tarmen som styr hunger och mättnad och att det var i spenat hon hittade lösningen på övervikt och matberoende.
Du får också höra om Charlottes förkärlek till Frankrike, passionen för musik och hennes stora engagemang i kvinnofrågor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Parisborna har röstat emot elsparkcyklar för uthyrning på gatan då många tycker de är för många och för farliga. Vi pratar med Anna och Housni som tycker det är både bra och dåligt. I Frankrike måste alla som tatuerar sig vara myndiga, även om vissa tatuerare går med på att tatuera personer under 18 år med föräldrarnas tillåtelse. Vi träffar 15-åriga Constance som vill tatuera sig när hon fyller 18. Vi lyssnar även på Voyou som både är låtskrivare, artist och trumpetare och som gärna använder blåsinstrument på sina inspelningar.
-
Nyheter från den franskspråkiga världen på medelsvår franska. Parisborna har röstat emot elsparkcyklar för uthyrning på gatan då många tycker de är för många och för farliga. Vi pratar med Anna och Housni som tycker det är både bra och dåligt. I Frankrike måste alla som tatuerar sig vara myndiga, även om vissa tatuerare går med på att tatuera personer under 18 år med föräldrarnas tillåtelse. Vi träffar 15-åriga Constance som vill tatuera sig när hon fyller 18. Vi lyssnar även på Voyou som både är låtskrivare, artist och trumpetare och som gärna använder blåsinstrument på sina inspelningar.
-
Andra avsnittet av våra inför eurovisionpoddar kommer här! I detta avsnitt pratar vi om dessa åtta länder och bidrag: Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Grekland, Irland, Island och Israel.
-
Efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina 24 februari 2022 flydde Dakh Daughters till Frankrike där medlemmarna nu har sin bas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kulturredaktionens Fredrik Wadström har besökt Teater Dakh i Kyjiv sedan vårvintern 2014 och träffat Dakh Daughters regelbundet genom åren. Nu möts de i Oslo för att sammanfatta vad medlemmarna varit med om genom revolution, framgångsrika turnéer och ryskt anfallskrig mot hemlandet.
ESSÄ: GE MIG DITT ORDEden leder inte till lustgården. Bedrägeriet lurar alltid på andra sidan löftet. Michael Azar funderar över den edsvurna kulturens hopp och förtvivlan.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Priset på mat har ökat rekordmycket i Sverige, hur gör andra länder för att hålla priserna nere? Följ med P4 världen till Norge, Frankrike och Zimbabwe där prisutvecklingen skiljer sig från den svenska.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På bara ett år har matpriserna ökat med 20% i Sverige vilket är den största ökningen sedan 50-talet. Mycket beror på kriget i Ukraina och de höga elpriserna vilket gör att prisökningarna påverkar många länder. Men om vi jämför den svenska utvecklingen med våra grannländer så är det ändå skillnad. De svenska priserna har ökat mest i Norden. I P4 Världen ska vi ta en titt på vad ett par andra länder har gjort för att hålla priserna nere.
I Norge pågår ett priskrig mellan matbutikerna där handlarna pressas att hålla priserna nere för att locka kunder. Vår Norgekorrespondent Carina Holmberg berättar hur den norska Kiwi-effekten som ser ut att påverka den norska inflationen.
Pristak i FrankrikeFör att lindra prisökningarna för franska matkunder så har matkedjor ingått en överenskommelse med regeringen om att sänka priset till vad man kallar lägsta möjliga nivå på ett antal varor fram till i sommar. Hör frilansjournalist Johan Tollgerdt berätta om den franska frustrationen över höjda priser och att vakter allt oftare kollar kunders väskor så att matvaror inte stjäls.
I Zimbabwe slås det matprisrekord. Där har matpriserna stigit med 285% vilket gör det omöjligt för många att handla mat. Afrikakorrespondent Richard Myrenberg förklarar varför maten har blivit så dyr och hur fattiga människor kämpar för att klara sig.
I takt med att maten blir dyrare, speciellt grönsaker och frukt, så finns det en risk att näringshalten på våra tallrikar minskar. Dietist Sofia Antonsson ger tips om hur vi kan äta billigt utan att tumma på näringen.
-
Nyheter från den franskspråkiga världen på medelsvår franska. ”Le Service National Universel”, SNU, är en ny typ av förberedande mönstring till militärtjänsten. SNU är just nu valfri för alla mellan 15 och 17 år. Vi pratar om SNU med Nani och intervjuar Orphéa som valde att delta i somras. Paris Fashion Week hölls i början av mars. Evenemanget har blivit kritiserat utifrån ett miljöperspektiv, många flyger dit och modeindustrin är generellt inte så hållbar. Vad tycker 16-åriga Lily om Fashion Week? Aya Nakamura är en av de mest kända franskspråkiga artisterna i världen just nu, vi rundar av med hennes "SMS".
-
Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. ”Le Service National Universel”, SNU, är en ny typ av förberedande mönstring till militärtjänsten. SNU är just nu valfri för alla mellan 15 och 17 år. Vi intervjuar Orphéa som valde att delta i somras. Paris Fashion Week hölls i början av mars. Evenemanget har blivit kritiserat utifrån ett miljöperspektiv, många flyger dit och modeindustrin är generellt inte så hållbar. Vad tycker 16-åriga Lily om Fashion Week? Aya Nakamura är en av de mest kända franskspråkiga artisterna i världen just nu, vi rundar av med hennes "SMS".
-
Nyheterna Radio 07:00
-
Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Frankrikes jämställdhetsråd har i sin senaste rapport konstaterat att franska samhället fortfarande är ojämställt, bland annat på grund av ett fortsatt högt antal våldsdåd riktade mot kvinnor. Vi pratar om jämställdhet och om hur det är att vara kvinna i Frankrike idag med 17-åriga Kayla. Franska ungdomar spenderar mellan två och tre timmar på sociala medier varje dag. Vi intervjuar Sacha om vilka appar han använder. Vi lyssnar även på Pierre de Maere, nytt stjärnskott från Belgien.
-
Nyheter från den franskspråkiga världen på medelsvår franska. Frankrikes jämställdhetsråd har i sin senaste rapport konstaterat att franska samhället fortfarande är ojämställt, bland annat på grund av ett fortsatt högt antal våldsdåd riktade mot kvinnor. Vi pratar om jämställdhet och om hur det är att vara kvinna i Frankrike idag med Kayla och Ismaël. Franska ungdomar spenderar mellan två och tre timmar på sociala medier varje dag. Vi intervjuar Sacha om vilka appar han använder. Vi lyssnar även på Pierre de Maere, nytt stjärnskott från Belgien.
-
Grattis Manchester United! Men behövde Newcastle Carabao cup-titeln lite mer?
Zlatan tillbaka! Är det på riktigt eller bara snack? Hur mår Chelsea som klubb, egentligen? Kasta Todd Boehlys telefon i toan, tycker vi.
Real Madrid och Barcelona laddar inför årets första El Clasico - hur är formen?
Seriefinalerna i Tyskland och Frankrike gav oss bekräftelse på allt vi redan visste.
Men viktigast av allt; vad ska det stå på den arga insändaren till Cardiffbladet?
Fotboll med Sveriges lugnaste trio - Hasse Backe, Jonas "Greven" von Kjerrulf och Taimaz Ghaffari.
Följ Taimaz: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Följ Hasse Backe: https://www.instagram.com/backe_hasse
Följ Greven: https://www.instagram.com/jonas_greven_von_kjerrulf -
Linda är kritisk till utlandsresor. Hans har varit i Frankrike men på hemvägen gick det illa. Kristofer Stahre reder ut lyssnares dilemma. Detta och mycket mer får du i dagens avsnitt av Morronrock Daily!
- Montre plus