Grammisgala Podcasts

  • Det här är historien om gruppen som gick emot strömmen och började rappa på svenska, blev utsedda till representanter för hela den svenska förorten och la grunden för svensk hiphop som den låter idag.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    17-årige Douglas León rör sig med bestämda steg över scenen. Han har en röd bandana på huvudet, ringar i öronen och en intensiv blick. Det är tidigt 90-tal och det är dokumentärfilmen “Rasist, javisst” som fångar Douglas rapp. Men det är inte för att prata om sin musik som han är med i filmen.

    Douglas, som har en pappa från Venezuela och en mamma från Sverige, är med för att berätta om hur det är att vara invandrare och leva i förorten.

    – Fittja är också farlig nu, men jag trivs där, jag har bott där i 15 år, jag kommer alltid bo där.
    – Vilka är det som bråkar?
    – Turkar, greker, svenskar mot…Man håller ihop, latinamerikaner håller ihop, syrianer håller ihop, turkar håller ihop. Man blir som en familj, man hjälper varandra.

    Sverige befinner sig mitt i en ekonomisk kris och det politiska samtalet är mer polariserat än på länge. Lasermannen sprider skräck bland personer med utländsk bakgrund, nazister demonstrerar på gatorna och det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Ny Demokrati sitter i riksdagen.

    Dokumentärfilmen “Rasist, javisst” som sänds på SVT våren 1993, följer främst ett gäng unga skinheads. Intervjuer varvas med konsertscener med deras favoritband Ultima Thule, i publiken ser man killarna heila till musiken. Men då och då dyker Douglas och hans kompisar, bröderna Christian och Hugo Salazar Campos, upp i bild. 

    – Jo men det har man varit med om att polisen kallar en jävla svartskalle, n***r och sånt. Jo det har man varit med om, säger Douglas in i kameran.

    Det här är en av dom första gångerna som hiphoparna Douglas, Christian och Hugo får illustrera det nya Sverige och agera motvikt åt rasister. Men det kommer att bli långt ifrån den sista. 

    Trion som så småningom ska göra succé som The Latin Kings kommer att uppmärksammas lika mycket som symboler för förorten, som för sina insatser som artister. Trots att dom själva bara vill hålla på med musik.

    P3 Musikdokumentär om The Latin Kings är historien om en hiphopgrupp som bryter ny mark och lägger grunden för svensk hiphop som den låter idag.

    Medverkande: Douglas "Dogge Doggelito" Leon, Salla Salzar, Rodrigo Pencheff och Marimba Roney.

    Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2021.
    Producent var Hanna Frelin.
    Exekutiv producent var Lars Truedsson.
    Slutmixen gjordes av Fredrik Nilsson.
    P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

    Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentärfilmen Rasist, javisst?, SVT:s Gomorron Sverige (1994) och Bullen (1993), Sveriges Radios Ekot (1993), 1995  års Grammisgala som sändes i SVT, Dogge Doggelitos youtubekanal och Elgigantens reklamfilmer från 2005 och 2007.

  • Skådespelare, manusförfattare, 39 år. Född på Lidingö, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Skådespelaren Emma Molin pratar i Sommar i P1 om starka kvinnor, hur det är att jobba i humorbranschen och om att få omgivningen att lägga pusslet.

    Sommar i P1 får med Emma Molin vid mikrofonen delvis formen av Sliding Doors. Filmen som skildrar två alternativa händelseförlopp. Vad skulle ha hänt om…?

    Det handlar om tre generationer kvinnor i svensk humors tjänst, om att växa upp på en högskola med två föräldrar som båda var frikyrkopastorer, om hur hon tvingades upp på scen trots att hon hatade det och om hur Stockholms kollektivtrafik blev hennes första lustfyllda hemmascen.

    Sommar i P1 med Emma Molin handlar också om hur humorgruppen Grotesco skapades, om dråpliga minnen från olika föreställningar men medvetet inget om det uppmärksammade Grotescoavsnittet Ladies Night.

    "Den historien har jag redan berättat på precis det sätt jag ville berätta den. Jag är också rädd att om jag fortsätter berätta historien om hur jag kände mig nedtryckt av ett humorpatriarkat kan det bli en självuppfyllande profetia."

    "Vi kvinnor drillas från barnsben att endast en kvinna i taget kan vara framgångsrik. Om en annan får lov att vara primadonnan i föreställningen betyder ju det att jag inte kan vara det. Ur mitt perspektiv så var det här det absolut största med hela #meetoo och framförallt #tystnadtagning. Att vi kvinnor inte spelade med i det där dassiga revytänket. Vi accepterade inte längre att ställas emot varandra och jämföras. Vi gick ihop enade och backade upp varandra."

    Om Emma Molin

    Medlem i humorgruppen Grotesco. Fick stort genomslag som manusförfattare och skådespelare med avsnittet Ladies night i SVT-serien Grotescos sju mästerverk, om kvinnors ställning bland svenska komiker.

    Var med och startade Unga Turteatern i Stockholmsförorten Kärrtorp. Medverkat i humorprogrammet Pang Prego i P3, Partaj i Kanal 5 och barnprogrammet Livet i bokstavslandet på UR.

    Konferencier vid årets Grammisgala och vid invigningsceremonin på Göteborgs filmfestival.

    Producent: Cristopher Garplind