Linnéuniversitetet Podcasts
-
Johan och Fredrik sammanfattar veckan som varit. Mycket rör såklart chatGPT och nyheter inom AI men även något annat viktigt smyger sig in.
Cardinal Compass ChatGPT reaches 100 million users two months after launch Microsoft rolls out ChatGPT-powered Teams Premium Microsoft boosts Viva Sales with new GPT seller experience OpenAI has hired an army of contractors to make basic coding obsolete How ChatGPT Will Destabilize White-Collar Work chatGPT Jailbreak ChatGPT is about to get even better and Microsofts Bing could win big. Google CEO Says Its ChatGPT Rival Coming Soon as a ‘Companion’ to Search Apple CEO Tim Cook says AI will eventually 'affect every product and service we have' ChatGPT in Bing (leak) Google Live from Paris Macbeth was written by AI My professor falsely accused me of using chatGPT OpenAI new AI Classifier AI in Higher Education Resource Hub Lunds Universitet "Ai i undervisningen" Bli säker-podden #182 - Chat Control 2.0 Twitch - Watch med forever"Teknik i Akademi" är en pod som drivs av Johan Leitet och Fredrik Ahlgren vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
Johan Leitet är Universitetsadjunkt och programansvarig för Webbprogrammerare
Fredrik Ahlgren är Universitetslektor och forskar inom IoT och undervisar på ingenjörsprogrammen Du hittar podden där poddar finns eller via vår anchor-sida.
Fortsätt diskussionen på vår discordserver!
-
I detta avsnitt av "Teknik i Akademi" summerar vi veckan som gått och Johan får presentera sig lite extra. Som vanligt fortsätter diskussionen i vår discord så navigera gärna in dit!
AI + högre utbildning, inspelning av webbinar Fortune: The inside story of ChatGPT GTPZero Douglas Adams Technology Rules"Teknik i Akademi" är en pod som drivs av Johan Leitet och Fredrik Ahlgren vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
Johan Leitet är Universitetsadjunkt och programansvarig för Webbprogrammerare
Fredrik Ahlgren är Universitetslektor och forskar inom IoT och undervisar på ingenjörsprogrammen Du hittar podden där poddar finns eller via vår anchor-sida.
Fortsätt diskussionen på vår discordserver!
-
I veckans avsnitt får vi lära känna Fredrik lite bättre och vi sammanfattar veckan som gått. Vi tittar också på ett antal intressanta verktyg och visar hur du enkelt kan göra textning av dina inspelningar med hjälp av Whisper. (Se denna video på YouTube som exempel på kvaliten).
Perplexity AI GPT + Wolfram Alpha + Whisper AI Tools Whisper Ethan Mollick - AI Policy Yale AI Guidance AI i Skolan av Johan Falk Lars Strannegård - Chattrobotoarna är inte kunskapens fiende Johan Leitet i P4 Kronoberg Studio Ett Special - AI"Teknik i Akademi" är en pod som drivs av Johan Leitet och Fredrik Ahlgren vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
Johan Leitet är Universitetsadjunkt och programansvarig för Webbprogrammerare
Fredrik Ahlgren är Universitetslektor och forskar inom IoT och undervisar på ingenjörsprogrammen Du hittar podden där poddar finns eller via vår anchor-sida.
Fortsätt diskussionen på vår discordserver!
-
MISSA INTE: Den 28:e januari bjuder vi in till det sista Hur kan vi: LIVE någonsin på Intiman i Stockholm med gäster som Richard Jomshof, Aron Flam, Makode Linde, Bilan Osman, Paolo Roberto, Hanif Bali, Ivar Arpi, Jens Liljestrand, Lars Trägårdh, Janne Josefsson, Mona Sahlin, Henrik Jönsson, Fredrik Lindström, David Eberhard, Leonidas Aretakis, Myra Åhbeck Öhrman, Soran Ismail, Jan Helin med flera. Mer info och biljetter på www.hurkanvi.seJohan Grant är filosofie doktor och legitimerad psykolog med 25 års erfarenhet som rådgivare till operativa ledningar och styrelser i privat, offentlig och ideell sektor, i Sverige och internationellt.Rebecca Selberg är docent i genusvetenskap vid Lunds universitet och docent i sociologi vid Linnéuniversitetet. Utöver det är hon också medarbetare på Expressen Kultur där hon skriver om bland annat feminism, abortfrågan och transpersoners rättigheter.Följ Johan Grant på Twitter: @GrantJohanFölj Rebecca Selberg på Twitter: @RebeccaSelbergHela avsnittet + bonusmaterial hittar du på www.patreon.com/hurkanviOm du vill lyssna på våra längre samtal kan du köpa loss enstaka avsnitt på www.voyd.tv/sv-SE/m/c/hur-kan-vi-Samtalet fortsätter i Eftersnack på www.facebook.com/groups/hurkanviAlla tidigare avsnitt hittar du på www.hurkanvi.seBoka Navid som föreläsare, samtalsledare eller moderator via [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Louise kan redan nu slå fast vad som är inne och vad som är ute 2023. Vi pratar också om en ny kontroversiell begravningsmetod från USA: att komposteras.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idag besöker EU-kommissionen Kiruna och ett stort antal journalister från hela Europa är på plats. Det är inte helt vanligt att ha EU-möten i så här små orter eller i ett arktiskt klimat. Regeringen har skickat ut råd till politiker och journalister om hur de ska klä sig för att klara kylan som enligt utskicket kan ligga på -20 grader så här års. Vi pratar med Sveriges radios Brysselkorrespondent Andreas Liljeheden om hur Brysselfolket är klädda, hur de förberett sig och vad för typ av vinterlook toppolitikerna kommer ha.
En ny begravningstrend har dykt upp i USA. I sex delstater har det nu blivit lagligt att kompostera människokroppar. Vi gästas av Eva Pohl, universitetsadjunkt i miljöteknik, Linnéuniversitetet och Ulf Lernéus, från Svenska auktoriserade begravningsbyråer och pratar om vad det finns för för- och nackdelar med metoden och om det finns någon efterfrågan i Sverige.
Louise trendspanar och kan redan nu, ett par dagar in i 2023, slå fast vad som är riktigt hett och vad som är iskallt det här året.
Salad Hilowle kommer förbi och pratar om sin debutbok ”Halima om de sina”. Den är inspirerad av samtal han haft med sin mormor kring hennes erfarenhet av att komma till Sverige efter att ha vuxit upp under nomadiska förhållanden i Somalia.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist -
I detta avsnitt av podden pratar Fredrik och Johan med IT-chefen på Linnéuniversitetet om hur förvaltning och utveckling av IT-organisationen hanteras. De diskuterar även centralisering och decentralisering av IT-infrastruktur och hur det påverkar verksamheten.
IT-chefen, Peter, delar sin bakgrund och historia som IT-chef, från Rusta till Kommun och Region. Han ger också en inblick i utmaningarna och möjligheterna som finns inom IT-förvaltning och utveckling.
Podden ger en djupgående titt på hur en IT-organisation kan hantera förvaltning och utveckling av sin infrastruktur, och ger lyssnarna en inblick i hur en IT-chef arbetar och tänker kring dessa frågor. Peter ger också sin syn på fördelarna och nackdelarna med centralisering och decentralisering av IT-system.
https://anchor.fm/teknik-i-akademi
AI-för ledare och CxOer Peter Bergehamn GPT takes the Bar Exam"Teknik i Akademi" är en pod som drivs av Johan Leitet och Fredrik Ahlgren.
Johan Leitet är Universitetsadjunkt och programansvarig för Webbprogrammerare
Fredrik Ahlgren är Universitetslektor och forskar inom IoT och undervisar på ingenjörsprogrammen Du hittar podden där poddar finns eller via vår anchor-sida.
Fortsätt diskussionen på vår discordserver!
-
I det här avsnittet av AI för CxO:er träffar vi Fredrik Ahlgren, universitetslektor i datavetenskap och medieteknik på Linnéuniversitetet. Fredrik har lång erfarenhet av forskning och undervisning samt från att arbeta med industrin.
I detta avsnitt pratar vi om chatGPT, ett verktyg som har blivit mycket populärt på kort tid. Vi diskuterar vad chatGPT är, varför det har blivit så populärt och vad man kan göra med det. Vi lyfter också frågor som vad alla pratar om när de pratar om chatGPT och varför det har fått så många användare på så kort tid.
AI för CxO:er & ledare är en podcast från AI Sweden som handlar om vad du som ledare i svenska organisationer behöver förstå om AI. Podcasten spelas in av Peter Kurzwelly för AI Sweden. Om du har några frågor eller förslag på ämnen du skulle vilja höra mer om i podden, skicka gärna ett mail till [email protected].
Länkar för episoden:
- chatGPT https://chat.openai.com/chat
- Srcful https://srcful.io/
- Computer Science LNU https://youtube.com/cslnu
- Följ Fredrik https://twitter.com/frahlg
-
Den artificiella intelligensen ChatGPT kan skriva trovärdig akademisk text. Det måste universitet och högskolor nu ta höjd för när de examinerar studenter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den nyligen släppta ChatGPT kan konversera, skriva dikter och även ta fram kortare akademiska texter. Den kan därför användas som fusk inom skola och högskola, vilket ställer nya krav på examinationsformerna.
Medverkande: Fredrik Ahlgren, forskare vid Institutionen för datavetenskap och medieteknik, Linnéuniversitetet, och Carina Holmberg, lektor i företagsekonomi vid Södertörns högskola.
Programledare: Camilla Widebeck
[email protected]Producent: Jonna Westin
[email protected] -
”Anhöriga står ofta i bakgrunden och bistår - idag använder vi inte de möjligheter som finns att göra anhöriga delaktiga”.
Den 6 oktober är det nationella anhörigdagen och i detta hundrade avsnitt uppmärksammar vi arbetet på Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga, https://anhoriga.se. Lennart Magnusson, Verksamhetschef Nka, docent Linnéuniversitetet och Maria Nilsson, doktorand i hälsovetenskap, Linnéuniversitetet berättar om den nationella anhörigstrategin och vikten av att det finns ett individuellt, flexibelt stöd särskilt när vården flyttar in in hemmet.
-
Kaliber har kartlagt Kalmars undre värld och händelserna som lett till tre dödskjutningar hittills i år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Worakan Banyaem var Filips vän. De träffades för första gången i tioårsåldern, de har spelat fotboll ihop och har känt varandra genom fotbollen sedan dess.
– Alltid ett leende på läpparna. Oavsett om det var vinter, sommar eller höst. Det var viktigt för honom att vi skulle ha roligt, han var väldigt generös med sin energi. Och framförallt på äldre dar så blev han som en storebror för de yngre killarna i laget, säger Filip.
En kväll i våras hittades Worakan på en cykelväg, inte långt från Filips lägenhet. Han hade blivit skjuten, och dog av sina skador samma kväll.
– Jag hade ingen aning att han skulle vara så involverad så att det skulle få den här utgången. Det var just därför det blev en sådan chock.
Kaliber denna vecka handlar om Kalmar. Här har man gått från industristad till en utveckling inom tjänstesektorn, Linnéuniversitetet växer och tusentals turister besöker Kalmar varje år.
Men de senaste åren har det också hänt något annat i Kalmar. 2020 börjar socialtjänsten se att väldigt unga pojkar, så små som tolv år, riskerar att dras in i gängkriminalitet, antalet anmälda narkotikabrott har ökat, och en allt mer affärsmässig droghandel har uppstått enligt polisen, och med den utvecklingen följer också grövre våld.
Kalibers reporter Erika Norberg har kartlagt Kalmars undre värld och pratar med Kalmarbor, socialtjänst, skolpersonal och polis för att lägga ett pussel över de senaste årens händelser och vad som lett fram till dagens situation.
-
Strax före jul 1994 köpte författaren Lena Andersson sin första roman av Pär Rådström och började läsa samma dag i badkaret: "Det var en uppenbarelse! Lustfyllt, lätt det fanns en distans i språket och ändå ett stort allvar."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
PÄR RÅDSTRÖM – FÖRFATTARE, MEDIEPERSONLIGHET OCH UNDERHÅLLAREPär Rådström (1925-1963) föddes i Stockholm. Han började skriva i tidningar redan som 17-åring och gav ut sin första roman när han var 21. Under 50-talet var han en centralgestalt bland dom unga författarna som ville bryta ny mark. Han inspirerades av jazz, film, reklam och hårdkokta amerikanska deckare och skrev kåserier, noveller, romaner och reseberättelser. Han gjorde också hundratals radioprogram och skrev kabaré tillsammans med Lars Forsell. Rådström var före sin tid med satirer om sovstäder, konsumism, kollektivism och kärnvapen. Bakom det eleganta och humoristiska fanns ett stort allvar; det handlade om verklighetsflykt, sökandet efter identitet och det sociala maskspelet. Pär Rådström led av en njursjukdom och blev bara 38 år.
LENA ANDERSSON KÄNNER SLÄKTSKAP MED PÄR RÅDSTRÖMFörfattaren och skribenten Lena Andersson debuterade som med romanen "Var det bra så?" 1999 och har sedan dess publicerat sig flitigt, både som romanförfattare och krönikör. 2013 tilldelades hon Augustpriset för "Egenmäktigt förfarande: en roman om kärlek". Lena Andersson medverkade i programmet "Allvarligt talat" på Sveriges Radio 2014-2016 och har också gjort Sommar och Vinter i P1 flera gånger. Hon är hederdoktor vid Linnéuniversitetet och har bland annat fått Expressens Björn Nilsson-priset för god kulturjournalistik och Publicistklubbens Guldpenna.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
Hur rimligt är det att en politisk vilde kan ha makt att fälla en regering? Det demokratiska dilemmat politiska vildar är svårlöst men kanske är det system vi har det bästa möjliga?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Politiska vildar kan de facto rubba valresultat, och vildarna i kommunfullmäktige, regionstyrelser och riksdagen blir allt fler. Det beror bland annat på dålig personkännedom kring kandidaterna, både från partier och väljare, menar Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap. Men dilemmat är svårlöst, konstaterar David Karlsson, professor i offentlig förvaltning. Ledamöterna är ju valda både som personer och som representanter för sitt politiska parti. Och landets mest inflytelserika vilde hittills, Amineh Kakabaveh, försvarar att hon suttit kvar i riksdagen mandatperioden ut.
Medverkande: Amineh Kakabaveh, politisk vilde i riksdagen, tidigare Vänsterpartiet; David Karlsson, professor offentlig förvaltning Förvaltningshögskolan Göteborg; Magnus Hagevi, professor statsvetenskap Linnéuniversitetet Växjö.
Reporter: Ylva Carlqvist Warnborg
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Gäddan försvinner och spiggen tar över i Östersjön. Dessutom blir vattnet sämre som resultat av spiggvågen, kanske till följd av överfiske, som gör att havet förändras till det sämre enligt forskarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programmet är en repris från 13 juni 2022.
Längs kusten från Kalmarsund och norrut blir stora fiskar som abborre och gädda allt mer sällsynta. Istället ersätts de av spigg. Spiggen tar över och orsakar ett ekologiskt regimskifte. De äter upp de större fiskarnas yngel och blir snart dominerande. De gör också att det blir mer alger i vattnet och försvårar kampen mot övergödning i havet.
Spiggvågen är ett symtom på att havet är ur balans och den viktigaste orsaken bakom förändringen kan vara många års hårt fiske av de stora rovfiskarna i det öppna havet, tror forskarna. De krympande bestånden av torsk, lax och strömming i Östersjön gör att spiggen kan växa till sig i antal och skapa ett nytt ekologiskt system.
Medverkande: Ulf Bergström, forskare marinekologi SLU Aqua; Petter Tibblin, biolog Linnéuniversitetet; Johan Eklöf, docent biologi Stockholms universitet; Agnes Olin, forskare marinekologi Stockholms universitet; Thomas Axenrot, forskare SLU.
Reporter: Tomas Lindblad
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Vilken roll spelar naturen för vårt välmående och vår hälsa? Och räcker det med att bara bege sig ut på en skogspromenad eller ska det till någonting mer för att det där eftersträvansvärda lugnet ska stanna kvar även efteråt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I de djupa småländska skogarna i Salshult har Cecilia Malmqvist sina rötter och sitt lugn. Skogen brukar hon med eftertanke och kärlek. Och så ofta hon kan så beger hon sig ut i den för att vårda såväl den som sig själv – för det är här hon finner ro, inspiration och kraft. Och det mesta i hennes liv kretsar kring den – skogen. I så hög utsträckning att hon kallar sig själv för en ”skogsnörd”.
Tillsammans med Jenny Lovebo startade hon 2017 ett forskningsprojekt vid Linnéuniversitetet i Växjö, ”Skogens hälsofrämjande värden”, för att ta reda på om det bara är en känsla av att skogen läker eller någonting mer. Om hur skogen påverkar oss rent fysiskt och psykiskt. I studien så skickade de bland annat ut försökspersoner i skogen för att se vad som hände med dem.
Och i en skogsdunge på Fogdön utanför Strängnäs sitter Lisen Sundgren lutad mot en tall och förklarar vad skogsbad egentligen går ut på. En metod hon inte bara tillämpar själv utan också tar med grupper ut i skogen på.
-
Den här veckan sänder Anna och Lena live från öjn och Almedalen! Polisförbundet och Rikspolischefen pratar om polisbristen och ger sin syn på sk bluewashing som ett sätt att få ut fler poliser på gator och torg. Politiker från tre partier ställs mot väggen: vilken kompetens ska poliser egentligen ha? Hur ska samhällsutmaningarna lösas och är snabbspår till polisyrket rätt väg att gå? Akademin kommer till tals och pratar om förlängd polisutbildning, yrkets status och tomma studieplatser. Medverkande: Polisförbundets ordförande Lena Nitz, Rikspolischef Anders Thornberg, Martin Marmgren (Mp), Maria Strömqvist (S), Andreas Carlson (Kd) och Ola Kronkvist, Linnéuniversitetet.
- Montre plus