Margot Podcasts

  • I över hundra år har vi vetat att minnet till sin natur är formbart, nyckfullt och lätt att påverka. Ändå tar man ingen hänsyn till det i rättegångar utan behandlar det som om det vore lika mycket värt som teknisk bevisning, trots att det inte på långa vägar behandlas lika varsamt som DNA-bevis eller fingeravtryck.


    Veckans gäst är expert på minnets roll i rättsprocesser. Hon heter Julia Korkman och är legitimerad psykolog och docent i rättspsykologi Hon är också författare boken “Minnets makt” där hon beskriver ett stort antal rättsfall, från 1600-talets häxprocesser till kända fall från senare tid, som mordet på Olof Palme och terrordådet på Drottninggatan. 


    I podden kan du höra henne prata om hur mycket vi egentligen minns, varför vi glömmer saker så fort och hur vittnesmålen i rättegångarna borde fungera.


    Bokrekommendationer:

    Sinun, Margot - Meri Valkama. 

    On the Witness Stand: Essays on Psychology and Crime - Hugo Munsterberg. 

    Handbok i rättpsykologi - Pär Anders Granhag, Leif Strömwall, Karl Ask, Sara Landström. 


    Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden

    "Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet. Prenumerera på podden för att lära dig något nytt varje vecka.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I kvinnorörelsen öppnades ett rum också för kärlek mellan kvinnor. Journalisten Anna Thulin reflekterar fiktiva och faktiska relationer, och över kampen för att få leva i frihet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad 2019-04-01.

    När inleds en förälskelse? Kanske på ett kristet studentläger, en sommardag vid förra sekelskiftets början. Då träffas Lydia Wahlström, en studierektor i femtioårsåldern, och Anita Nathorst, hennes elev och hälften så gammal. I sina memoarer skriver Lydia om mötet:

    ”Strax före midsommar cyklade jag hem tillsammans med en annan teol. stud. bland mina elever, årgång 1916, Anita Nathorst, varvid medvinden tog oss de nio milen till Strängnäs på en dag.”

    Relationen inleddes 1919 och medvinden varade fram till 1934.

    Två kvinnor som cyklar efter frihet i en sluten tid – så skulle mötet mellan Lydia och Anita kunna beskrivas. Homosexualitet var förbjudet när de träffades, men kvinnorörelsen skapade ett frirum som inte bara var politiskt. Även när samhället blundade för deras relationer, så fanns en större öppenhet inom rörelsen. Under samma tid förälskade sig Selma Lagerlöf och Sophie Elkan, liksom Vera Hjelt och Victoria Heikel, för att inte glömma Klara Johansson och Ellen Kleman. Listan kan göras lång. Flera av dem kämpade för kvinnors rättigheter och utmanade normerna i det publika livet, men också i det privata. Om än på slingrande vägar.

    Det kan vara vanskligt att läsa romaner självbiografiskt, men ibland är det nödvändigt.

    Relationen mellan Lydia och Anita är en av de berättelser som ryms i antologin ”Den kvinnliga tvåsamhetens frirum” (redaktörer: Eva Borgström och Hanna Markusson Winkvist), en samling texter om just relationer i kvinnorörelsen under 1900-talets början. Anita Nathorst var den mindre kända av de två – hon läste teologi och blev biträdande föreståndare på en skola, studerade psykoanalys och skrev dikter. Lydia Wahlström var redan när de träffades en av Sveriges främsta företrädare för kvinnors rösträtt. Politiskt stod hon till höger, och ett tag var hon ordförande i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. Som dotter till en kyrkoherde hade Lydia önskat att gå i sin fars fotspår, men prästyrket var bara tillåtet för män, så istället disputerade hon i historia och blev senare studierektor i Stockholm. Hon hade ofta relationer med studenter – vänskaper eller svärmerier, som de utåt sett kallades.

    Men en sommardag cyklade hon med Anita, och det blev början på något nytt. Anita gjorde ett sådant intryck på Lydia att hon skrev en bok om dem. Det fysiska mötet mellan kvinnorna rymmer därmed ett fiktivt möte, skriver litteraturprofessor Eva Borgström i ”Berättelser om det förbjudna”, en bok som handlar om begär mellan kvinnor i svensk litteratur. Mötet med Anita gestaltas i Lydias självbiografiska roman ”Biskopen” från 1924. Med ett viktigt undantag: det är inte två kvinnor som förälskar sig i den fiktiva berättelsen. Istället döljs relationen i en mer accepterad heterosexuell kärlek, där prästen Daniel uppvaktar den yngre Carry.

    Först efter Anitas död publicerade Lydia sina memoarer där hon gav nycklar till hur hennes tidiga böcker skulle läsas. Den manlige hjälten Daniel var ett självporträtt, skriver hon. Och hjältinnan Carry ”var fullständigt kalkerad på min elev Anita Nathorsts brev”. Det kan vara vanskligt att läsa romaner självbiografiskt, men ibland är det nödvändigt. I de litteraturhistoriska handböckerna tenderar nämligen de kvinnoälskande kvinnorna att ignoreras, enligt Eva Borgström. Detta eftersom man valt att inte läsa vad som står mellan raderna. För att man inte velat se författarnas strategier för att komma runt censuren.

    För första gången äskade kvinnor öppet i litteraturen.

    Så vad riskerade Lydia när hon skrev om sin kärlek? Varför kunde hon inte öppet skriva om två älskande kvinnor? Ja, hotet handlade inte bara om socialt anseende, utan var högst reellt. Först 1944 legaliserades homosexualitet i Sverige, men det sågs som en sjukdom ända fram till 1979. Genom historien har annars kvinnokärlek inte setts som lika samhällsfarlig som till exempel två män som har sex. Kanske för att kvinnor ändå var omyndiga och inte fick rösta, eller för att deras kärlek ansågs mer sinnlig. Ofta användes omskrivningar som kvinnlig kärleksbeundran, svärmerier, sinnlig eller romantisk vänskap – som var accepterad så länge den inte var erotisk.

    Det var i den tidsandan som Lydia Wahlström skrev sina tre självbiografiska romaner. Först fyra år efter att den sista getts ut publicerades den första moderna lesbiska romanen i Europa. Nämligen ”Ensamhetens brunn” av Radclyfffe Hall, år 1928. För första gången äskade kvinnor öppet i litteraturen. Även om förälskelser blomstrat långt innan dess, under rosenröda skynken.

    Efter att ha bott tillsammans i ett par år, kände sig Anita kvävd i relationen och sökte större frihet, medan Lydia ville hålla fast och forma sin ”tronföljare”. Själv kallade Lydia sig skämtsamt för ”storfursten”. Ibland var de mor och dotter, ibland mästare och lärjunge. De flesta par har nog smeknamn på varandra – ord som kan signalera utvaldhet och ömhet, eller en önskan om över- och underordning i relationen – men att Lydia och Anita talade så om varandra kan också tyda på att dåtidens gifta par till sin natur rymde en maktobalans. Maken hade ju förmyndarskap över kvinnan och förväntades försörja henne. ”Att leva i en kärleksrelation var helt enkelt för de flesta att leva i en samhället reglerad asymmetri”, som Lars Gårdfeldt skriver i ”Den kvinnliga tvåsamhetens frirum”.

    Lydia och Anita bröt upp på trettiotalet. Och senare i livet förälskade sig poeten Karin Boye i Anita, som då levde med en man. Boyes kärlek var olycklig och obesvarad, men har mynnat ut i några av de mest gripande kärleksdikter som finns på svenska. I hennes diktsamling ”De sju dödssynderna och andra efterlämnade dikter” finns följande välkända rader som riktar sig till Anita:

    Hur kan jag säga om din röst är vacker.

    Jag vet ju bara, att den genomtränger mig

    och kommer mig att darra som ett löv

    och trasar sönder mig och spränger mig.

    Vad vet jag om din hud och dina lemmar.

    Det bara skakar mig att de är dina,

    så att för mig finns ingen sömn och vila,

    tills de är mina.

    1941 reste Karin Boye till Alingsås för att vara nära Anita som var svårt sjuk, döende i cancer. Efter en tid hittades Karin död på en kulle i Alingsås, efter att ha tagit en överdos av sömnpiller. Kort därpå tog även Karins sambo och käresta, Margot Hanel, sitt liv. Även om familjen tycktes acceptera Karins livsval, så tog det lång tid innan Margot erkändes som hennes partner.

    Samma år som självmorden ägde rum, dog Anita Nathorst i cancer. Tre år senare blev homosexualitet lagligt i Sverige. Och först då vågade Lydia Wahlström ge ut sina memoarer, där hon alltså gav nycklar till hur hennes tidiga böcker skulle läsas. Men de hade hela tiden funnits där, för den som ville och vågade se.

    Alla förälskelser är lika och unika på sitt sätt. Kanske påminner kärleken om en cykelfärd, stundtals euforisk med armarna uträckta i nedförsbacke, stundtals kämpig och mjölksyrestinn i uppförsbacke. Men många par – som Anita och Lydia, Karin och Margot – har mött mer motvind än andra. Tack vare att de cyklade före, kan många av oss andra följa efter.

    Anna Thulin, journalist

     

    Litteratur

    ”Den kvinnliga tvåsamhetens frirum – kvinnopar i kvinnorörelsen 1890-1960”, Eva Borgström och Hanna Markusson Winkvist (red.). Appel Förlag, 2018.

    ”Berättelser om det förbjudna – begär mellan kvinnor i svensk litteratur 1900-1935”, Eva Borgström. Makadam förlag, 2016.

  • Rollspelshörnan spelar äventyret "Änglarnas tid" som är skrivet av spelledare Jim Backvald. Äventyret utspelar sig i Helsingborg på 1920-talet.

    I detta avsnitt möter Margot någon som hon trodde att hon hade lämnat bakom sig.

    Call of Cthulhu Sverige är utgivet av Eloso förlag samt Chaosium Inc. Musiken är hämtad från Freesound.org.

    Följ oss gärna på..

    Instagram: Rollspelshornan

    Facebook: Rollspelshörnan

    Twitch: RollspelsHRN

    Stort tack för att just du lyssnar!

  • Ta reda på vad vi gör: www.ragaandmuffin.com
    Följ oss på instagram: @ragaandmuffin

    Madame Spangel fortsatte leende ”Bonki. Kanske undrar du varför du är här, varför jag tog hit dig, eller bad Margot och Margeaux att ta hit dig” Hon nickade mot flickan och rådjuret.

    ”Jag kände din mormor. Jag tyckte mycket om din mormor. Vi tyckte mycket om din mormor”



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Margot "Pomperipossa" Wallström har placerat sin socialdemokratiska bakdel på den högsta hästen du kan tänka dig, och ser ner på Åkesson och alla andra Sverigedemokrater som bara en sosse kan. SD:arna får en välriktad spottloska från ovan av trollpackan... Men är det verkligen så smart att vara så stöddig när hela hennes parti sakta men säkert rasar sönder? Lyssna på det här programmet!

    DITT STÖD HJÄLPER MER ÄN DU TROR:
    Swish: 073 846 37 64
    Meddelande: Gåva

    VAR AKTIV. LÅT OSS TILLSAMMANS BLÅSA LIV I DISCORDEN IGEN:
    https://discord.gg/9skcuBd

    IDAG PRATAR VI OM DET HÄR:
    * Barnen och knivmannen i Solna. Var är ilskan och hatet!?
    * Hur kan vi lita på dom som inte ens försvarade deras egna land?
    * Margot "Pomperipossa" Wallström och det ynkliga Vänsterpartiet.
    * "Allt till alla" - Svenskarna instämmer och stoppar huvudet i sanden igen.
    * Aftonbladets Anders Lindberg vaknade upp på "rätt sida av historien" idag.
    * Hatet mot Annie Lööf beror bara på att "hon är en hon".

    Cissi i svensk webbtelevision:
    https://www.youtube.com/watch?v=q9SJKpNtHZ4&t=1841s

    MEDVERKANDE:
    Programledare: Lelle Johansson
    Gäster: Elisabeth Engman, Cissi Caecilius & Nina Drakfors

    Mejl: [email protected]

    Förra programmet:
    https://www.spreaker.com/user/verklighetschecken/annie-loeoef-har-skitit-i-det-blaa-skaap

    NÄSTA NYA PROGRAM:
    Lördagen den 26 januari

    TIPS PÅ FILM ELLER SERIE:

    NINA
    The Blacklist
    https://www.imdb.com/title/tt2741602/

    LELLE
    The Haunting of Hill House
    https://www.imdb.com/title/tt6763664/

    CISSI
    Vikings
    https://www.imdb.com/title/tt2306299/

    ELISABETH
    Mamma Mia!
    https://www.imdb.com/title/tt0795421/


  • Kringlan Svensson pratar om Saudiavtalet och testar att vara vänsterextrem i ett försök att få tillbaka sitt gamla jobb på P3. Ola Söderholm analyserar utrikesminister Margot Wallströms diplomatiska förmåga utifrån en gammal Skavlan-intervju. Moa Lundqvist är tillbaka som vikarie! Hon förklarar varför metoden att svara på intervju-frågor som en papegoja kommer innebära slutet för mänskligheten. Dessutom uppmärksammas att Kringlan har dubbats till riddare av satiren genom att väljas in i Publicistklubben Södras styrelse