Ramsele Podcasts

  • Möt Frode som läste en annons i blocket och blev hotellägare i Ramsele. Frode är uppvuxen i Norge och flyttade till Värmland men arbetade på flygplatsen i Norge, men när pandemin kom så blev han av med jobbet sitt – men så hittade han en annons i blocket och blev med hotell. Så häng med och möt Frode.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Dethär är del 2, dvs uppföljningen av vår planering.

    Fårtältet är ett Danvocer Förrådstält Pro.
    Vi pratarockså om loppisen och hur bra arrangerat loppiskvällen i Ramsele var. Mattias filosoferarliteom hur kolbulle "fine dining edition" skulle vara, men landar i att detär bra mat för den som jobbarhårt. Amerikafläsket har en central roll i kolbullen.

    Lite kolbulle-tips:

    Elda med lövved eller tjärved för bästa eld.

    Använd en rejäl gjutjärnspanna.

    Blanda smeten några timmar innan stekning, så att den får svälla. Häll sedan upp i en PET-flaska för enkel hantering.

    Skär fläsket i halvcentimeters-tärningar. Låt fläsket bryna i smör eller ister tills det är lätt knaperstekt och slå sedan på smeten så att det blir ett 3-4 mm tjockt lager i hela botten på pannan. Grädda tills den blir gyllenbrun på båda sidor,.

    Anledningen till att man har ister är det mest historiskt korrekta. I modern tid har man prövat både smör och olja. Smöret klarar inte riktigt den höga temperaturen vid fritering och oljan ger en konstig bismak på kolbullen.

    När man tillverkar torrsaltat ryggfläsk så använder man ryggfläsk från sugga som är fetare än ryggfläsk från vanlig gris.

    RECEPT PÅ KOLBULLAR

    (Standardrecept sedan ca 1850)

    Smeten räcker till ca. 4 st kolbullar eller 2 st stora kolbullar i en rejäl stekpanna.

    400 gr amerikafläsk tillverkat lokalt

    (ca 100 gr fläsk/portion)

    100 g smör/ister

    6 dl vatten

    4 dl vetemjöl

    (alternativt 0,5 till 1 dl kornmjöl)

    1 tsk salt

    Servera med kall lingonsylt

    Vi sänder massor med bra karma till High Coast Media som tack för de fina drönarsekvenserna.

    Tess upptäckte nu i veckan att hon inte klarar av ruttna ägg så därför harhon nu kräks och ruttna ägg på sin lista.

    Om du någon gång blir tvungen att laga mat av konserverskall du följa Tess recept:
    Gick ner i matkällaren och plockade med mig 1 konserv med linser och gryn, 1 konserv med bönor och gryn samt en konserv med tonfisk i olja.

    Uppe i köket sköljde jag bön/grynmixen och lins/grynmixen i vatten innan jag hällde ner dem i en mixerkanna.

    Jag hällde av det mesta av oljan från tonfisken och tillsatte den i mixerkannan tillsammans med riven färsk ingefära, 1 stor klyfta vitlök, salt, garam masala, mandelmjöl, 2 ägg, och en hel chilli (apache). Sen mixde jag tills det blev ganska slätt. I det rev jag sen ner en halv zuccini och rörde om.

    Jag skedade upp smeten i varm panna med olja och stekte 6 min på varje sida.

    Medan jag stekte gjorde jag dels en grönsallad med en enkel vinägrette, dels gjorde jag hummus att servera till, (gjort av en konserv med kikärter).

    Att laga middag av konserver behöver inte va nåt dåligt. Det blev jättegott.

    Småbrukarpoddens snackgrupp är lanserad (på facebook). Du hittar den direkt på https://www.facebook.com/groups/724343842855485 eller via Länk i bion.

    Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
    För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.

    Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare :)

  • Idag så sitter vi vid köksbordet och planerar. Mattias har skörd, fårflytt, växthus och ensilage på sin lista. Tess har en betydligt längre lista med många av de saker vi behöver få klart. Listan kommer från tidigare då vi satte oss och listade många av de saker som vi behöver få gjort.

    En av utmaningarna med att driva ett småbruk är att acceptera att detfinns saker som inte kommer hinna bli gjorda. Att identifiera dem och säkerställa att det är de som är minst viktiga är en utmaning.

    Hur gördu för att skapa en realistisk planering?

    Listan för helgen blev:

    Ringa ett samtal om ved och honungFixa fårskjuletFlytta fårenTömma pannmuren (bykgryta, vattenvärmare, kokegryta - kärt barn har många namn)EnsilagebalarSkruva fast en sektion växthusplastSlå med lieLoppiskväll i Ramsele

    Småbrukarpoddens snackgrupp är lanserad (på facebook). Du hittar den direkt på https://www.facebook.com/groups/724343842855485 eller via Länk i bion.

    Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
    För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.

    Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare :)

  • Grundfrågan är inte vilka skattepengar som ska försörja krympande kommuner i Norrlands inland, utan vilken näring som skulle kunna göra det. Joakim Broman återvänder till sin hemby Ramsele i Ångermanland och konstaterar med vemod att ett återetablerat regemente inte räcker.

    Med drygt ett år kvar till valet har Smedjan låtit nio skribenter göra nedslag på olika platser i landet. Vad talas det om, och vilka lärdomar kan man dra av platsen? Under sommaren sänder Smedjanpodden dessa essäer inlästa av skribenterna själva. Detta är den näst sista delen av Smedjans resa genom Sommarsverige!