Sakine Madon Podcasts
-
Navid pratar med politiska chefredaktören för Uppsala Nya Tidning, författaren och skribenten Sakine Madon om hennes nya bok “Inget är heligt” och om den svenska yttrandefriheten. De pratar om hur yttrandefriheten uppstod i Sverige och hur den fungerar i praktiken idag. De pratar även om identitetspolitik, hets mot folkgrupp och antirasism.
Lyssna på samtalet, ta del av länkarna på www.hurkanvi.se och om du anser att vi har sagt något felaktigt eller saknar information så välkomnar vi konstruktiv kritik och kompletteringar. Om du vill framföra ditt perspektiv på samtalet kan du spela in en reaktionsvideo på några minuter. Maila feedback, kritik och videor på [email protected]
Vill du höra hela samtalet? Gå in på www.patreon.com/hurkanvi och bli Patreon. Har du inte råd att bli Patreon? Hör av dig till oss på [email protected] så löser vi det.
Gillar du det Hur kan vi? gör och vill stötta med en engångssumma så swisha till 123 124 77 33.
För att fortsätta samtalet, gå med i gruppen "Hur kan vi? - Eftersnack" på Facebook:
https://www.facebook.com/groups/hurkanvi
Vill du boka Navid som samtalsledare, moderator eller föreläsare?
Gå in på www.navidmodiri.com/boka
Alla avsnitt av podden och kontaktuppgifter hittar du på https://www.hurkanvi.se. -
Är självcensur en svensk folksjukdom? Och går den i så fall att bota? Författaren Torbjörn Elensky och Sakine Madon, politisk chefredaktör på UNT och aktuell med boken ”Inget är heligt”, diskuterar den märkliga omständigheten att svenskarna är världens mest rationella och individualistiska folk, men samtidigt livrädda för att påpeka problem eller tycka olika.
Programledare: Jon Åsberg. Sidekick: Johan Hakelius.
-
Mattias Svensson samtalar med Sakine Madon om hennes bok ”Inget är heligt” och en svensk yttrandefrihetsdebatt som rör Lars Vilks, Rasmus Paludan, lättkränkta studenter, gangsterrap och Torgny Segerstedt.
-
Sakine Madon var en av dem jag såg upp till när jag började skriva mot slutet av 00-talet. Då var hon redan en orädd debattör som tog strid för grundläggande liberala värden, mot hederskultur och mångkulturalism, mot identitetspolitik och för yttrandefrihet. Hennes tankeskärpa och totala avsaknad av konflikträdsla inspirerade mig. Att hon vågade!
I dag har några av de ställningstaganden som gjorde henne obekväm i offentligheten nästan blivit okontroversiella. Som att vara emot hederskultur. Andra frågor är precis lika aktuella då som nu – som den om yttrandefrihetens gränser.
I dagens podd pratar vi om Sakine Madons nyutkomna bok Inget är heligt (Fri tanke) som handlar om de senaste två decenniers debatter på dessa teman. Våra åsikter överlappar fortfarande på nästan alla områden som boken behandlar, och de två böcker jag har skrivit (den första ihop med Adam Cwejman och den andra ihop med Anna-Karin Wyndhamn) tar upp en del av exemplen som hennes gör. Därför försöker jag utforska de punkter där jag själv har svårt att hitta bra svar, samt också de trätofrågor som ändå finns. Migrationen är en sådan fråga, där Sakine är avsevärt mer generös i sin hållning än jag. Jag frågar om våra respektive bakgrunder kanske spelar in på något sätt, hon med sin flykt till Sverige i minnet och jag som har alla mina rötter här.
En fråga jag ställer är hur den demografiska förändringen av Sverige påverkar möjligheten att försvara de liberala värden hon håller högt. Jag menar att det är så, och att det påverkar fri- och rättigheterna människor i praktiken har, men här blev samtalet lite mer av en debatt. Ni får höra själva.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
Get full access to Rak höger med Ivar Arpi at ivararpi.substack.com/subscribe -
Veckans smedjanpodd är en riktig långkörare och handlar om koranbränningarna, identitetspolitik och cancel culture - kort sagt yttrandefrihet. Hur mår yttrandefriheten idag, varför är den viktig och hotas den på något sätt? Sakine Madon har skrivit en ny bok om yttrandefriheten - Inget är heligt.
Medverkar gör Sakine Madon, författare och politisk chefredaktör på Uppsala nya tidning, Adam Danieli som läser juridik och arbetar på Timbro och Frida Jansson.
-
Yttrandefriheten tar vi kanske för självklar, men den hotas både från höger och vänster och från de religiösa. Tur då att Sakine Madon, politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning har tänkt på det här och skrivit boken "Inget är heligt - Sverige och debatten om yttrandefriheten".
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Marcus Tigerdraake
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Grafik: Jonas Pike
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Har du förslag på avsnitt eller experter: Gå in på www.fritte.se och leta dig fram till kontakt!
Podden produceras av Blandade Budskap AB och presenteras i samarbete med Acast
Foto Sakine Madon: Elisabeth-Ohlson-Wallin
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
-
3 juli. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Almedalsveckan.Med Tove Lifvendahl. Som gäster deltar Sakine Madon, Niklas Svensson och Peter Wennblad.
-
OPINIONSBILDARE, STATSVETARE. Opinionsbildaren Sakine Madon reflekterar över svenskheten och om vart vi är på väg. Hon berättar i sitt Vinter om kulturkrocken som var stark när hon kom hit som barn.
Opinionsbildaren och statsvetaren Sakine Madon kom till Sverige från Turkiet som politisk flykting 1985. Hon kom med föräldrarna från ett våldsamt samhälle, där makthavarna slog medborgarna och där våldet fanns såväl i hemmen som i hela samhället. I Vinter reflekterar hon över svenskheten och vart vi är på väg. Vilka av oss är svenskar? Vad innebär det att vara "svensk" och vem har rätt att definiera dig? Och varför fick hon som barn vänta på sina kompisars rum när de åt middag..?Om Sakine MadonOpinionsbildare, statsvetare, 36 år. Född i Adana, Turkiet, bosatt i Solna. Tidigare Sommarvärd 2016.Politisk redaktör på Vestmanlands Läns Tidning som tidigare innehaft samma position på tidningen Norran i Skellefteå och i många år verkat som fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Driver tillsammans med författaren Johanne Hildebrandt YouTube-kanalen Hildebrandt & Madon.Utsågs i en undersökning 2015 till Sveriges mest inflytelserika twittrare. Satt i Liberala ungdomsförbundets styrelse 20042006. Dotter till två politiska flyktingar som kom till Sverige 1985 den ena turk, den andra kurd.Har spelat fotboll och varit fotbollsdomare. Gillar hårdrock.Producent: Cecilia Khavar -
OPINIONSBILDARE, STATSVETARE. Opinionsbildaren Sakine Madon reflekterar över terrordåd, om konstnären Lars Vilks och om vikten av att också försvara sådana åsikter man inte delar.
Opinionsbildaren och statsvetaren Sakine Madon berättar i sitt Sommar om flykten från Turkiet till Sverige, om en uppväxt där hon förutsattes identifiera sig med den politiska vänstern för att hon var invandrare, från lägre klass, kvinna, kurd, med muslimsk bakgrund. Vi får höra hennes tankar om dåden i Nice, om konstnären Lars Vilks och om vad som hände när hon skrev en krönika som kritiserade Turkiet. Sakine Madon talar också om separata badtider och om samhällets syn på hedersvåld.Om Sakine MadonNyligen utnämnd till politisk redaktör på Vestmanlands Läns Tidning, har tidigare innehaft samma position på tidningen Norran i Skellefteå. Verkar även som fristående kolumnist på Expressens ledarsida.Utsågs i en undersökning 2015 till Sveriges mest inflytelserika twittrare. Satt i Liberala ungdomsförbundets styrelse 20042006.Dotter till två politiska flyktingar - den ena turk, den andra kurd - som kom till Sverige 1985.Har spelat fotboll och varit fotbollsdomare. Gillar hårdrock.Producent: Cecilia Khavar